Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ή ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Το ψέμα είναι περίπλοκη υπόθεση. Δεν μας αρέσει να μας παραμυθιάζουν, από την άλλη όμως δείχνουμε ιδιαίτερη ανοχή στα κατά συνθήκη και κατ' ανάγκη ψεύδη. Επειδή μάλλον σε αυτή την περίπτωση είμαστε εμείς που τα ξεστομίζουμε. Και κακά τα ψέματα, ψέματα λέμε όλοι, το λιγότερο μια φορά στη ζωή μας.

Στο γαϊτανάκι αυτό, όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις παρατραβηγμένες. Ψέματα που κατά καιρούς κατακλύζουν τα e-mail μας, παρουσιάζονται ως αληθινές ειδήσεις και στόχο έχουν να κατευθύνουν, να αποπροσανατολίσουν, να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, θύμα του οποίου έπεσαν ακόμα και ΜΜΕ (!) δημοσιεύουμε σήμερα στη διπλανή στήλη «blogger»(Σημ kgrek: Πρόκειται για το hoax ΓΑΜΟΣ για τον οποίο έχουμε αναλυτικά αναφερθεί στο http://boraeinai.blogspot.com/2010/03/hoax_10.html ) .

Ας δούμε παρέα μερικές από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις των τελευταίων χρόνων.

* Οι γάτες μπονσάι

Θα θυμάστε τις φρικιαστικές φωτογραφίες γατιών που ήταν στριμωγμένα σε μπουκάλια. Υποτίθεται ότι μια ιαπωνική εταιρεία δημιουργούσε γάτες μπονσάι που δεν μεγάλωναν κανονικά, επειδή την ανάπτυξή τους σταμάταγε το... μπουκάλι μέσα στο οποίο τις έβαζαν. Αυτά τα γατάκια υποτίθεται ότι τα νάρκωναν, τα συνέδεαν με σωλήνες άλλους για να τρέφονται, άλλους για να αφοδεύουν και άλλους για να αναπνέουν και μετά τα πούλαγαν. Η «είδηση» έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω e-mail, το οποίο ζητούσε μάλιστα και υπογραφές για να σταματήσει το μαρτύριο αυτών των ζώων. Και όπως σωστά πιθανολογείτε, μαζεύτηκαν τότε εκατομμύρια υπογραφές φιλόζωων. (σ.σ.: για κάτι τέτοιες περιπτώσεις μάλλον προέκυψε η λαϊκή ρήση: προσέχετε που βάζετε την υπογραφή σας...).

* Ο γιγαντιαίος σκελετός

Σε αυτή την ιστορία δεν ζητούνταν υπογραφές, αλλά στόχος ήταν καθαρά ο εντυπωσιασμός και η τρομάρα που θα προέκυπτε. Το 2002 έκαναν το γύρο του κόσμου -και πάλι μέσω e-mail- φωτογραφίες ανασκαφών που έδειχναν την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου σκελετού. Οι μύθοι, οι θρύλοι και οι δοξασίες για γίγαντες που ζούσαν κάποτε στη Γη είναι γνωστοί. Εκεί «πάτησε» και ο δημιουργός αυτών των πλαστών φωτογραφιών που κατάφερε να κοροϊδέψει εκατομμύρια κόσμου. Η φωτογραφία κατασκευάστηκε για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό με θέμα «αρχαιολογικές ανωμαλίες», κάποιοι την άντλησαν από το www.worth1000.com και την προώθησαν ως αληθινή. Και φυσικά πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι πράγματι κάποια στιγμή στη Γη ζούσαν γίγαντες! (Σ.σ.: εδώ ακόμα και σήμερα πιστεύουμε σε ένα σωρό «δράκους» που μας αραδιάζουν, οι γίγαντες θα μας έκαναν εντύπωση;).

* Θέλω να πιστέψω (με το ζόρι)

Τον Ρέι Σαντίλι πιθανώς να μην τον ξέρετε. Σίγουρα θα ξέρετε όμως την απάτη που έστησε. Ο Σαντίλι ήταν δημιουργός του διάσημου βίντεο της αυτοψίας εξωγήινου που υποτίθεται ότι τραβήχτηκε μετά το επεισόδιο του Ρόσγουελ το 1947. Το βίντεο του Σαντίλι βγήκε στη δημοσιότητα το 1995, ειδικοί αποφάνθηκαν για τη γνησιότητά του, αλλά το 2006 ο ίδιος ο Σαντίλι παραδέχτηκε ότι ήταν κατασκευασμένο. Κατάφερε δηλαδή να κοροϊδέψει τα ΜΜΕ και εκατομμύρια κόσμου για χρόνια! (Σ.σ.: σιγά το κατόρθωμα, θα σχολίαζε κάποιος κακεντρεχής. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα κοροϊδεύουν τους πολίτες για δεκαετίες και ακόμα παίρνουν ψήφους).

* Προώθησε και κέρδισε

Οσοι έχετε e-mail θα έχετε σίγουρα λάβει κάποια στιγμή μήνυμα που σας προτρέπει να το κάνετε forward και ως ανταμοιβή θα πάρετε χρήματα. Συνήθως οι απάτες αυτές έχουν τίτλο του τύπου «Είναι αλήθεια» ή «Κάντε το, δουλεύει». Και επειδή, όπως αναφερόταν στο μήνυμα, «δεν έχετε τίποτα να χάσετε», αρκετοί έκαναν κλικ στο forward. (Σ.σ.: δεν έχετε τίποτα να χάσετε εκτός από την αξιοπιστία σας...).

* Η ακτινοβολία ψήνει ποπ κορν

Αυτό πάλι δεν μεταδόθηκε μόνο με e-mail αλλά είδαμε και το «αποδεικτικό» βίντεο. Η ακτινοβολία των κινητών υποτίθεται πως είναι τόσο ισχυρή, που αν βάλουμε σπόρους ποπ κορν ανάμεσα σε 4 κινητά και τα κινητά χτυπήσουν ταυτόχρονα, τότε το ποπ κόρν θα σκάσει σαν να το τηγανίζαμε. Μετά τον πρώτο πανικό που δημιουργήθηκε, αποκαλύφθηκε ότι την «είδηση» δημιούργησε εντέχνως εταιρεία που φτιάχνει μπλου τουθ! (Σ.σ.: εδώ ο πανικός ήταν περιττός, γιατί αν κάτι τέτοιο ίσχυε, τα μυαλά μας θα έπρεπε από καιρό να έχουν γίνει τηγανητά...).

Περισσότερα στα:

http://boraeinai.blogspot.com/2009/01/hoaxes-urban-legends.html

**http://listverse.com/2007/08/30/top-10-famous-hoaxes

**www.security-faqs.com/the-bonsai-kitten-hoax.html

**www.snopes.com

**www.scambusters.org

**www.hoax-slayer.com

Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=143135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου