Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Τι είναι τα Hoaxes ή Urban Legends (Αστικοί Θρύλοι

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματιών Internet από τον κ. Γιώργο Επιτήδειος και αναφέρεται στο τι είναι HOAX. Σας συνιστώ να το διαβάσετε με προσοχή.

Τι είναι τα Hoaxes ή Urban Legends (Αστικοί Θρύλοι)

(Μια σύντομη περιγραφή και οδηγίες αναγνώρισης και αποφυγής τους)


http://www.eeei.gr/interbiz/articles/hoaxes.htm


Αν έχετε λάβει ποτέ email με αντικείμενα όπως:

• Διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση των γυναικών στο Αφγανιστάν
• Αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών σε ετοιμοθάνατα παιδιά
• Προτάσεις φορολόγησης όσων δεδομένων διακινούνται μέσω Internet
• Φυλακτά καλής τύχης ή κατάρες ακρωτηριασμού και καταστροφής και άλλα παρόμοια, τότε γνωρίζετε ήδη τι είναι τα Hoaxes.

Ο όρος Hoax χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει μια απάτη ή κάτι ψεύτικο και φαίνεται ότι προέρχεται από τις μαγικές λέξεις Hocus Pocus (κάτι σαν το δικό μας ʼμπρα Κατάμπρα). Πιο ακριβής πάντως είναι ο όρος Urban Legend (Αστικός Θρύλος) μια και ένα Hoax είναι στην πραγματικότητα μια φήμη, δηλαδή ένας θρύλος ο οποίος "περιφέρεται" μέσα στο δίκτυο.

Τα Hoaxes διακινούνται στο δίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η δημοφιλέστερη κατηγορία τους είναι τα προειδοποιητικά μηνύματα σχετικά με ιούς (π.χ. μη διαβάσετε email με το subject "Good Times" διότι θα καταστραφεί ο Η/Υ σας).

Τρόποι αναγνώρισης των Hoaxes

Αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς δημιουργούνται τα Hoaxes, έχουν παρατηρηθεί μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά τα οποία μας βοηθούν να ξεχωρίσουμε αν ένα μήνυμα είναι πραγματικό ή αν αποτελεί απλώς ένα θρύλο του δικτύου. Αυτά είναι:

Τεχνική διάλεκτος

Για να γίνουν πιο αξιόπιστα τα μηνύματα αυτά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν επιστημονικούς ή τεχνικούς όρους οι οποίοι συνήθως δεν σημαίνουν τίποτε, αλλά με μια πρώτη ανάγνωση φαίνονται σοβαροί και λογικοί. Για παράδειγμα ο Good Times hoax υποστηρίζει ότι "...if the program is not stopped, the computer's processor will be placed in an nth-complexity infinite binary loop which can severely damage the processor...". Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει τίποτε που να αποκαλείται nth-complexity infinite binary loop και οι επεξεργαστές είναι σχεδιασμένοι να εκτελούν loops για ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να πάθουν απολύτως τίποτε.

Επίκληση μιας αξιόπιστης πηγής

Για να αυξήσουν την αξιοπιστία τους, τα περισσότερα hoaxes υποστηρίζουν ότι αποτελούν μηνύματα τα οποία αποστέλλει κάποιος μεγάλος και επώνυμος οργανισμός (π.χ. Microsoft, Sun κ.λπ.). Οι οργανισμοί αυτοί όμως σχεδόν πάντοτε δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις τους στον τύπο και δεν εμπιστεύονται κάτι τόσο εύκολα παραποιήσιμο όπως το email.

Προτροπή να προωθήσουμε αυτό το μήνυμα σε τρίτους

Αυτό αποτελεί το σήμα κατατεθέν όλων των αστικών θρύλων. Όποτε βλέπουμε μήνυμα το οποίο ζητάει προώθηση σε άλλους είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο ότι πρόκειται για Hoax.

Αδυναμία ελέγχου

Αν το θέμα του μηνύματος είναι πράγματι τόσο σημαντικό τότε ο αποστολέας θα πρέπει να έχει δημιουργήσει τουλάχιστον μια web σελίδα με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Αν αυτή δεν αναφέρεται στο mail ή αν η διεύθυνσή της είναι "ύποπτη" (π.χ. η Cisco να έχει σελίδα στο Geocities) αυτό σημαίνει ότι μάλλον το μήνυμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Άλλες τεχνικές αναγνώρισης των Hoaxes είναι ο εκφοβισμός ή η χρήση συγκεκαλυμμένων απειλών ("Ψήφισε και εσύ κατά της φορολόγησης των πακέτων του Internet διαφορετικά σύντομα θα αρχίσουν να σε χρεώνουν"), η κακή σύνταξη και ορθογραφία (κολλημένες λέξεις, πολλά κεφαλαία), κ.λπ.

Τρόποι προστασίας από τα Hoaxes

Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το δίκτυο από τα Hoaxes είναι η ενημέρωση των χρηστών και η επίδειξη από μέρους τους σοβαρότητας και αυτοσυγκράτησης. Οι σημαντικότερες συμβουλές για την αναγνώριση τόσο των Hoaxes όσο και των διάφορων απατεώνων που κυκλοφορούν στο δίκτυο είναι:

  • Μη βιάζεστε
  • Όσο πιο επείγον ισχυρίζεται ότι είναι το μήνυμα τόσο πιο προσεκτικά και φιλύποπτα πρέπει να ασχοληθούμε μαζί του.
  • Ελέγξτε ό,τι λαμβάνετε
  • Ανατρέξτε στην πηγή (π.χ. το web site του υποτιθέμενου αποστολέα) και αν ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει επώνυμος αποστολέας ή αν δεν βρείτε στις επίσημες σελίδες του καμία αναφορά στο θέμα αυτού του email τότε το μήνυμα είναι σίγουρα πλαστό.
  • Αν πάντως χρειάζεστε ακόμη ισχυρότερη επιβεβαίωση πριν αγνοήσετε το μήνυμα επισκεφθείτε κάποιο site παρακολούθησης Hoaxes όπως το http://www.snopes.com ή το http://www.hoaxkill.com
  • Μην παρασύρεστε από συναισθηματισμούς. Το παιδάκι που πεθαίνει από όγκο στον εγκέφαλο και θέλει να γραφτεί στο βιβλίο του Γκίνες ως ο άνθρωπος ο οποίος έλαβε τις περισσότερες ευχετήριες κάρτες στον κόσμο, είναι σήμερα απολύτως καλά και δεν θέλει να ξαναδεί κάρτα στη ζωή του. Οι συγγραφείς των αστικών θρύλων είναι ικανοί να γράψουν τα πιο απίστευτα ψέματα μόνο και μόνο για να πετύχουν το σκοπό τους και δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε ούτε τα πιο ευγενικά και ανθρώπινα μηνύματα.

Τι είναι τα chain letters

Θα ολοκληρώσουμε αυτή την παρουσίαση με μια αναφορά στα chain letters τα οποία αποτελούν μια ηπιότερη έκδοση των hoaxes. Αυτά συνήθως δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο κύριος λόγος ύπαρξής τους είναι να διακινηθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες του δικτύου και υπόσχονται συνήθως τύχη και άλλα οφέλη σε όποιον τα προωθήσει, ατυχία (π.χ. απόλυση) σε όποιον τα αφήσει αναπάντητα και ακόμη μεγάλα δεινά (π.χ. ακρωτηριασμούς) σε όποιον τα διαγράψει. Τέλος, μια άλλη κατηγορία chain letters υποστηρίζει πως διακινείται για αγαθοεργούς σκοπούς και ότι υπάρχει κάποιο ειδικό σύστημα παρακολούθησης και καταμέτρησης του αριθμού των ανθρώπων που λαμβάνουν το συγκεκριμένο mail. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατον.

Τα hoaxes και τα chain letters αποτελούν μέρος της ζωής του δικτύου και θα μας συνοδεύουν όσο υπάρχουν ευφάνταστοι και εύπιστοι άνθρωποι. Οφείλω να ομολογήσω ότι μερικά από τα πιο έξυπνα mail που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα στο δίκτυο ήταν chain letters και θα ήμουν ψεύτης αν δήλωνα ότι δεν έχω εξαπατηθεί ποτέ από αυτά. Αν φροντίσουμε πάντως να μην πανικοβαλλόμαστε από τις προειδοποιήσεις τους, μπορεί κάποτε να συνηθίσουμε σ' αυτά και να αρχίσουμε να τα βλέπουμε ως ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινή ρουτίνα του δικτύου. Μέχρι τότε όμως καλό θα είναι να μείνουμε δύσπιστοι και προσεκτικοί.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com

Ημ/νια: Thursday 15/03/2007

Γυναίκες βαμπίρ που διαδίδουν το AIDS και αφαιρούν νεφρά; Μετεμψυχώσεις; Θαύματα αγίων; Σάλτσες με γεύση στάχτης; Πόσα τέτοια e-mail έχετε πάρει ; Και μην μου πείτε οτι μερικά απο αυτά δεν είναι ρεαλιστικά... γιατι όλο και κάποιοι τα προωθήσανε σε φίλους και γνωστούς τρομαγμένοι

«Αυτός που θέλει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα πρέπει να έχει επαρκή ιδέα περί του τι είναι αλήθεια και ψέμα». Τάδε έφη, Μπαρούχ Σπινόζα. Το... «χαλασμένο τηλέφωνο» και η «ράδιο-αρβύλα» αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στην καθημερινότητα του νεοέλληνα που δίψα για συνομωσιολογία, σεναριολογία και βομβαρδίζεται από την τρομολαγνεία των τηλεοπτικών σταθμών. Υπό το πρίσμα αυτό οι αστικοί μύθοι αποτελούν ιστορίες ή θρύλους -- συνήθως φανταστικών -- γεγονότων που διαδίδονται μαζικά.

Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευρέως διαδεδομένες παραπληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα αποκυήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί μύθοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
Κάποιοι αστικοί μύθοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια με μικρές παραλλαγές.

Για τη διάδοση τους είναι συνήθης η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παρά την ονομασία τους, οι μύθοι αυτοί δεν συνδέονται απαραίτητα με ένα αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζονται.

Ο όρος αστικός χρησιμοποιείται προκειμένου να διαχωριστούν από άλλου είδους μυθολογία και εισήχθη από τον καθηγητή Jan Harold Brunvand στο βιβλίο του "The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings".

Στο βιβλίο αυτό, ο Brunvand δημιούργησε μια συλλογή από αστικούς μύθους και φανταστικές ιστορίες με κύριο σκοπό να αποδείξει πως η μυθοπλασία αποτελεί διαχρονική πρακτική του ανθρώπου αλλά και για να υποστηρίξει πως ακόμα και μύθοι αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μελέτη της σύγχρονης κουλτούρας. Το περιεχόμενο των αστικών μύθων ποικίλει και περιλαμβάνει συχνά στοιχεία τρόμου ή καλλιέργειας κάποιου φόβου.

Το MEN 24 αλίευσε μια ντουζίνα σπαρταριστών αλλά τρομαχτικών ιστοριών μέσα από το διαδίκτυο και σας την παραθέτει.Μήπως έχει συμβεί και σε σένα; Τα συμπεράσματα δικά σας...

1. Bad medicine

Ένας νεαρός ετοιμαζόταν να επισκεφθεί την φίλη του στην οικεία της.
Προηγουμένως πέρασε από ένα φαρμακείο για να προμηθευτεί προφυλακτικά.
Ο φαρμακοποιός βλέποντας την αμηχανία του αγοριού έκανε μερικά αστεία μαζί του για να «σπάσει τον πάγο». Αργότερα όταν πήγε σπίτι της φίλης του και χτύπησε την πόρτα, του άνοιξε ο πατέρας της κοπέλας. Ήταν ο ίδιος ο φαρμακοποιός!

2. Τι πίνεις και δεν μας δίνεις

Ένα ζευγάρι βρισκόταν στο πρώτο στάδιο της γνωριμίας και απολάμβανε μία τρυφερή βραδιά στην κρεβατοκάμαρα. Όταν ο άντρας ξύπνησε ήταν νύχτα ακόμη. Διψούσε αλλά ευτυχώς για αυτόν δίπλα στο κομοδίνο υπήρχε ένα ποτήρι νερό. Το ήπιε και συνέχισε τον ύπνο του. Το πρωί όταν σηκώθηκε βρήκε την γυναίκα αναστατωμένη. Την ρώτησε τι συμβαίνει και αυτή του είπε οτι δε μπορούσε να βρει το ποτήρι που βάζει μέσα τους φακούς επαφής.

3. Classic Urban Legend I

Ένας άνδρας γνώρισε μια ευπαρουσίαστη γυναίκα σε μπαρ και προσφέρθηκε έπειτα από μερικές ώρες να την πάει σπίτι. Το απόγευμα του είπε ότι είχε βιαστεί πριν δυο χρόνια, αλλά το έχει ξεπεράσει πια και ήταν διατεθειμένη να κάνει σεξ μαζί του. Το επόμενο πρωί ξύπνησε αλλά αυτή είχε ήδη φύγει. Στο καθρέφτη του μπάνιου είχε γράψει ένα μήνυμα με το κραγιόν της: "Καλώς ήλθες στο κλαμπ μελών του AIDS".

4. Zombies from the crypt

Δυο φίλοι προκαλούν τον τρίτο της παρέας να πάει μόνος του σε νεκροταφείο. Αυτός δέχεται αλλά για να ξέρουν οτι πήγε έπρεπε να καρφώσει ένα μαχαίρι σε έναν τάφο. Τη άλλη μέρα τον βρήκαν νεκρό δίπλα στο μνήμα! Αποδείχθηκε πως άθελα του κάρφωσε με το μαχαίρι του και την καπαρτίνα που φορούσε και πέθανε από το σοκ αφού θεώρησε πως αναστήθηκε ο νεκρός.

5. Η τέφρα που έγινε σάλτσα

Oικογένεια που μετανάστευσε από την Ευρώπη στην Αμερική, λαμβάνει ένα μικρό κουτί που περιείχε μια γκρίζα σκόνη. Δεν υπήρχε κανένα σημείωμα αλλά φαντάστηκαν οτι η σκόνη θα ήταν ένα είδος σάλτσας. Έτσι το μαγείρεψαν αν και δεν ήταν γευστικός. Λίγες μέρες αργότερα έφτασε ένα νέο γράμμα από την Αμερική. Αναφερόταν ότι ο παππούς πέθανε και επιθυμία του ηταν να απλώσουν τη τέφρα του στη πατρίδα. Η τέφρα όμως είχε ήδη καταλήξει στα στομάχια.

6. Classic Urban Legend ΙΙ (ανατριχιαστικό)

Ένας άντρας γνωρίζει μια κοπέλα σε μπάρ. Καταλήγουν έπειτα από μερικές ώρες σπίτι το. Την επομένη μέρα ξυπνά γυμνός μέσα στη μπανιέρα με αρκετό πάγο. Στην κοιλιά του διακρίνει έντρομος μια τομή. Αποδείχθηκε πως η κατά τα άλλα μοιραία γυναίκα τον είχε ναρκώσει με ποτό και στη συνέχεια με την αρωγή γιατρών του αφαίρεσαν το νεφρό!

7. Η εκδίκηση του απατημένου

Το μυστήριο μόλις έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι νεόνυμφοι δεν είναι γραφτό να μακροημερεύσουν ως ζευγάρι. Ο γαμπρός απευθύνεται στους παρευρισκόμενους τονίζοντας οτι κάτω απο κάθε θέση υπάρχει ένας φάκελος με μια φωτογραφία να δείχνει την νύφη σε τολμηρές σκηνές με άλλον άνδρα. Το είχε γνώριζε ο απατημένος σύζυγος (λίγων ωρών) αλλά προτίμησε οι γονείς της νύφης να πληρώσουν προηγουμένως τα έξοδα του γάμου και όλοι οι συγγενείς και φίλοι να μάθουν την αλήθεια. Ο χωρισμός ήταν αναπόφευκτος και άμεσος.

8. Καφές και CD Rom

Ένας νεαρός επισκέφθηκε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών μόλις λίγες μέρες μετά την αγορά του PC του. Ο αθεόφοβος είπε στους υπεύθυνους του μαγαζιού, ότι ο υπολογιστής δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα παρά «μόνο που χάλασε η θήκη που είχε για τον καθημερινό καφέ του». Εννοούσε το CD Rom!

9. Η στοιχειωμένη γέφυρα

Το 1942 όταν οι Έλληνες είχαν κατατροπώσει τους Ιταλούς στον πόλεμο ένας βαριά τραυματισμένος Ιταλός στρατιώτης προσπαθούσε να ξεφύγει απο το χωριό Παντάνασσα στο Ρέθυμνο κρητης. Μάλιστα κατάφερε να φτάσει μέχρι μία γέφυρα, όμως για κακή του τύχη έπεσε πάνω σε έναν Κρητικό που τον σημάδευε με το όπλο του. Ο Ιταλός ζήτησε έλεος όμως εκείνος τον σκότωσε εν ψυχρώ. Από τότε και την ιδια ημέρα καθε χρόνου ακουνται οι κραυγές και τα κλάματα απο το αδικοχαμένο φαντάρο.

10. Το θαύμα του Αγίου

Το παρακάτω γράμμα κυκλοφορούσε ευρέως μέσω email στο διαδίκτυο. «Άγιε μου Νεκτάριε πιστεύω σε σένα. Παρακαλούμε στείλε υγεία, χαρά και ευτυχία στην οικογένεια μας. Ο Αγιος Νεκτάριος είναι γιατρός και θεραπεύει αρρώστιες. Αυτό το γράμμα γράφτηκε στις 3/10/1995 και πρέπει να κάνει το γύρω του κόσμου. Μην το πετάς θα σου κάνει κακό. Ο Άγιος Νεκτάριος θα σε ανταμείψει σε 45 ημέρες. Γράψε το γράμμα 43 φορές και στείλτο σε γνωστά και άγνωστα πρόσωπα. Η κυρία Παπαδοπούλου το έσχισε και έχασε το παιδί της. Ο κύριος Ρίκος το έγραψε και κέρδισε το λαχείο! Πολλοί που το έγραψαν ανταμείφθηκαν. Άγιε Νεκτάριε πιστεύω σε σένα. Υγεία, χαρά και ευτυχία δώσε μου.»

11. SlaveMaster o «Αντεροβγάλτης»

Ο «Slavemaster» για ένα μεγάλο διάστημα σκορπούσε τον φόβο και τον τρόπο στο εξωτερικό. Επρόκειτο σύμφωνα με τις φήμες για έναν ανώμαλο βιαστή που απειλούσε τα υποψήφια θύματα του μέσω email. Κάποιοι υποστήριζαν μετά βδελυγμίας πως δεν επρόκειτο για φάρσα. «Ιf a guy by the name of SlaveMaster contacts you do not answer. He has killed 56 women that he has talked to on the internet. PLEASE SEND OUT TO ALL THE WOMEN ON YOUR BUDDY LIST . ALSO ASK THEM TO PASS THIS ON. He has been on Yahoo- Aol--Excite so far. This is no JOKE.!!!!!! AND PLEASE SEND THIS TO MEN TOO.......JUST IN CASE!!!!!!!!!!!!!!!!! Send to EVERY ONE YOU KNOW!!

12. Σατανική σύμπτωση ή μετεμψύχωση;

Από τις πλέον απίστευτες συμπτώσεις είναι αυτές που αφορούν στους Αβράαμ Λίνκολν και Τζον Κένεντι. Η παραφιλολογία δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της αφού οι δύο πρόεδροι των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακές ομοιότητες.

- Ο Αβραάμ Λίνκολν εξελέγη πρόεδρος το 1860.
- Ο John Kennedy εξελέγη πρόεδρος το 1960.
- Και οι δύο ενδιαφέρονταν πολύ για τα κοινωνικά δικαιώματα.
- Και των δύο οι γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους όταν ζούσαν στο Λευκό Οίκο.
- Αμφότεροιοι πυροβολήθηκαν Παρασκευή.
- Αμφότεροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.
- Η γραμματέας του Αβραάμ Λίνκολν ονομαζόταν Kennedy.
- Η γραμματέας του John Kennedy ονομαζόταν Λίνκολν.
- Και οι δύο δολοφονήθηκαν από Νότιους
- Και τους δύο τους διαδέχτηκαν Νότιοι που ονομάζονταν Johnson.
- Ο Adrew Johnson, ο οποίος διαδέχτηκε τον Λίνκολν, είχε γεννηθεί το 1808.
- Ο Lyndon Johnson, ο οποίος διαδέχτηκε τον Kennedy, είχε γεννηθεί το 1908.
- Ο John Wilkes Booth, ο δολοφόνος του Λίνκολν, είχε γεννηθεί το 1839.
- Ο Lee Harvey Osvald, ο δολοφόνος του Kennedy, είχε γεννηθεί το 1939.
- Και οι δύο δολοφόνοι ήταν γνωστοί με τα ονόματα τους.
- Και τα δύο ονόματα αποτελούνται από 15 γράμματα.
- Ο Λίνκολν πυροβολήθηκε σε ένα θέατρο που λεγόταν "Ford".
- Ο Kennedy πυροβολήθηκε σε ένα αμάξι που λεγόταν "Λίνκολν", κατασκευασμένο από τη "Ford".
- Λίνκολν πυροβολήθηκε σε ένα θέατρο και ο δολοφόνος του έτρεξε και κρύφτηκε σε μία αποθήκη.
- Ο Kennedy πυροβολήθηκε από μία αποθήκη και ο δολοφόνος του έφυγε τρέχοντας.

Γιάννης Γεωργόπουλος
Πηγές: wikipedia, urbanlegends.gr

http://www.giapraki.gr/e107_plugins/content/content.php?content.1854

2 σχόλια:

partiesgossip είπε...

πολύ χρήσιμα όλα αυτά άλλα μήπως μπορείτε να εξηγείσετε γιατί κάποιοι άνθρωποι ξεκινούν τα hoaxes; Υπάρχει κάποιος τρόπος να οφεληθούν με το να προωθούμε αυτά τα email; Ευχαριστώ

kgrek είπε...

Αρκετές φορές οι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του για να βρουν κάποιες πληροφορίες που χρειάζονται. Μερικοί ιστότοποι εμφανίζουν πληροφορίες, οι οποίες φαινομενικά είναι ακριβείς ή αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστους δημιουργούς ή πηγές.
To κίνητρο για τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι είτε για αποκομιδή ιδίου οφέλους (να κυκλοφορήσει το e-mail με το όνομα του και να δει αν κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσει σ’αυτόν) είτε, απλά, η χαρά της παραπλάνησης των (αγνώστων) χρηστών. Γενικότερα θα έλεγα ότι κίνητρο για τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης εξειδικευμένων ιατρών.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και το http://www.museumofhoaxes.com/