Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

112 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

«Πρέπει να μάθει το ευρύ κοινό την ύπαρξη του 112»

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Δεκαεπτά χρόνια μετά τη θέσπισή του, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες αγνοούν την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, η αναλογία είναι ακόμη χειρότερη: μόνο ένας στους 20 γνωρίζει την ύπαρξη του αριθμού, πόσω μάλλον ότι εδώ και δύο μήνες, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από οποιοδήποτε σημείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δωρεάν, είτε από κινητό (σε ορισμένα μοντέλα ακόμη και με το πληκτρολόγιο «κλειδωμένο») είτε από σταθερό. Περαιτέρω, 3 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες που κάλεσαν τον αριθμό, δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα γλώσσας.

Τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μάλλον ανησυχητικά, με δεδομένο ότι η χθεσινή 11η Φεβρουαρίου, ορίστηκε για πρώτη φορά φέτος σαν ημέρα διάδοσης του αριθμού. Η αρμόδια για θέματα Τηλεπικοινωνιών επίτροπος της Ε.Ε., Βίβιαν Ρέντινγκ υπογράμμισε χθες την ανάγκη έντασης των προσπαθειών πανευρωπαϊκής καθιέρωσής του. «Ο εορτασμός της πρώτης ευρωπαϊκής ημέρας του 112 πρέπει να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο προς τις εθνικές αρχές οι οποίες οφείλουν να εμπλουτίσουν με περισσότερες γλώσσες τα κέντρα κλήσης και να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό την ύπαρξη του 112». Η ευρωβουλευτής Νταϊάνα Γουόλις, υπεύθυνη για τη σχετική εκστρατεία προώθησης του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 τόνισε χθες ότι «ενώ το ευρωκοινοβούλιο έχει στηρίξει την προσπάθεια, τα επιμέρους κράτη - μέλη δεν έχουν κάνει παρά ελάχιστες ενέργειες ενσωμάτωσής του, και μάλιστα ορισμένες έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον».

Εναν χρόνο πριν από την ευρωπαϊκή ενοποίηση το 1992, ο αριθμός 112 θεσπίστηκε σαν ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, που θα παρείχε πρόσθετες υπηρεσίες, πέραν των εθνικών αριθμών έκτακτης ανάγκης. Παρά το γεγονός ότι έχει εισαχθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση τη Βουλγαρία όπου εκκρεμεί διαδικασία παραβίασης, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην επιμέρους εφαρμογή της χρήσης του αριθμού.

Σε ορισμένες χώρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατορθώνουν να εντοπίσουν όσους τους καλούν σε βοήθεια και να τους εξυπηρετήσουν σε αρκετές γλώσσες, εντούτοις οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις δεδομένες. Στην Ελλάδα, κέντρο 112 είχε λειτουργήσει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/02/2009_303127

Δεν υπάρχουν σχόλια: