Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Oι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου

 


Oι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου

Κορωνοϊός: Τι να περιμένετε μετά το εμβόλιο. Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες

Το κοινό πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει τι να περιμένει μετά τον εμβολιασμό, τονίζουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ειδάλλως μπορεί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του και να αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο.

Χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο οι εμβολιασμοί εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Μόνο σε Βρετανία και ΗΠΑ έχουν πια λάβει την πρώτη δόση από το εμβόλιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι και καθημερινά προστίθενται σε αυτούς δεκάδες χιλιάδες άλλοι.

Σήμερα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και στη χώρα μας. Επομένως, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες παρενέργειες μπορεί να παρουσιάσουμε μετά το εμβόλιο. Οι παρενέργειες αυτές (ή ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως λέγονται επιστημονικά) αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό αντιδρά στο εμβόλιο και «χτίζει» ανοσία, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Ωστόσο μπορεί να επηρεάσουν για μια-δυο ημέρες την ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στο σημείο της ένεσης, λοιπόν, μπορεί να παρουσιαστούν πόνος, οίδημα (πρήξιμο) και κοκκίνισμα. Μπορεί επίσης να υπάρξουν συστηματικές αντιδράσεις, δηλαδή συμπτώματα που αφορούν το σύνολο του οργανισμού. Οι πιο συχνές από αυτές είναι κόπωση, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετός.

Λάθος ο αιφνιδιασμός

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι παροδικές και υποχωρούν μόνες τους μέσα σε 1-2 μέρες», λέει ο καθηγητής Wilbur Chen, διευθυντής κλινικών μελετών ενηλίκων στο Κέντρο Ανάπτυξης Εμβολίων & Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ. «Έχει όμως ζωτική σημασία να γνωρίζει το κοινό τι πρέπει να περιμένει».

«Θα ήταν λάθος να αιφνιδιαστούν όσοι κάνουν το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Εξίσου λάθος θα ήταν να μην είναι προετοιμασμένοι για κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες», συνηγορεί ο Dr William Moss, εκτελεστικός διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς Πρόσβασης στα Εμβόλια της Σχολής Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς.

Ο κόσμος ανησυχεί για την ασφάλεια των εμβολίων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, παραδέχονται οι δύο ειδικοί. Και αυτό διότι παρήχθησαν πάρα πολύ γρήγορα.

Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό όμως ήταν πως κατ’ αρχάς δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας. Αντιθέτως υπήρχε άφθονη χρηματοδότηση (από κυβερνήσεις και εταιρείες). Επιπλέον, όλες οι ερευνητές ομάδες του πλανήτη εργάστηκαν για ένα και μόνο εμβόλιο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τεχνολογίες που ήδη υπήρχαν. Ουδέποτε κάτι απ’ όλα αυτά (πόσο μάλλον, όλα μαζί ταυτοχρόνως) είχε εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα παγκοσμίως.

Δεν θυσιάστηκε η ασφάλεια

Όλ’ αυτά πρακτικά σημαίνουν πως το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν παρήχθη εις βάρος της ασφάλειας. Δεδομένου λοιπόν ότι απαιτούνται δύο δόσεις για να αναπτυχθεί η μέγιστη προστασία, καλό είναι να ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτό.

«Η γνώση πως ο πόνος στο χέρι ή ο πυρετός είναι πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο, μπορεί να καταστείλει τον πανικό του κοινού», προσθέτει η Dr Hana El Sahly, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιολογίας & Μικροβιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor. «Όταν κάποιος έχει μια δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη αντίδραση, την αντιμετωπίζει ήρεμα, χωρίς άγχος. Είναι επίσης πιθανότερο να προχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες, στη δεύτερη δόση που χρειάζεται».

Εκτός από τις προαναφερθείσες παρενέργειες, αναφέρθηκαν ακόμα εννέα περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε Βρετανία και ΗΠΑ. Τα οκτώ αφορούν το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech που θα κάνουμε σε πρώτη φάση και στην Ελλάδα. Το ένα περιστατικό αφορά το εμβόλιο της εταιρείας Moderna που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, αλλά όχι ακόμα στην Ευρώπη. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίσθηκαν επιτόπου στα εμβολιαστικά κέντρα και οι ασθενείς ανέρρωσαν. Και αυτά όμως ήταν αναμενόμενα, αφού δυνητικά κάθε φάρμακο και εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τι να κάνετε

Αν εκδηλώσετε συμπτώματα στο χέρι, τα CDC συνιστούν να τα καταπραΰνετε με ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες). Αν παρουσιάσετε πόνους ή πυρετό, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιο παυσίπονο/αντιπυρετικό φάρμακο. Για να μειώσετε την δυσφορία από τον πυρετό, να πίνετε επίσης άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφρά.

Αν πονάει το χέρι σας, μην το ακινητοποιήσετε. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να το κινείτε, συνιστούν επίσης τα CDC. Φυσιολογικά θα ελαττωθεί ο πόνος, μετά από περίπου μία ημέρα. Αν όμως ενταθεί, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Το ίδιο και αν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματά μετά από 1-2 ημέρες.

 

Iatropedia.gr

https://www.newsitamea.gr/2020/12/27/koronoios-ti-na-perimenete-to-emvolio-poies-oi-pithanes-parenergeies/

 

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί η κόντρα Ερντογάν με τον Μακρόν;

 


Γιατί η κόντρα Ερντογάν με τον Μακρόν;

Μαγκρέμπ είναι η ονομασία που προσδιορίζει τη Δύση στα Αραβικά και ονομάζεται η περιοχή της Βορειοδυτικής - Βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Με τον όρο Μεγάλο Μαγρέμπ περιλαμβάνονται επιπλέον οι περιοχές της Δυτικής Σαχάρας, Μαυριτανίας και της Λιβύης.

Η ονομασία Μαγκρέμπ ή Μάγκριμπ (στην κλασική αραβική) προέρχεται από την αραβική λέξη γκαρίμπ (gharib) που σημαίνει "πηγαίνοντας προς το άγνωστο" που αποτελούσε το σύνθημα, ίσως και την ιαχή των Αράβων κατακτητών κινούμενοι δυτικά στα βόρεια παράλια της Αφρικής.

Παλαιότερα οι Άραβες θεωρούσαν ως Μαγκρέμπ μόνο τις περιοχές των χωρών αυτών που βρίσκονται μεταξύ της οροσειράς του Άτλαντα και της Μεσογείου. Κατά την περίοδο της Αραβικής και μουσουλμανικής κυριαρχίας τους, ορισμένοι συγγραφείς θεωρούσαν Μαγρέμπ και την Ισπανία - Πορτογαλία (Ελ Ανταλούς), τη Σικελία (το εμιράτο της Σικελίας) και τη Μάλτα (όπου και σήμερα η μαλτέζικη γλώσσα προέρχεται από την αραβική).

Οι κάτοικοι της περιοχής του Μαγκρέμπ θεωρούνται Άραβες αν και υπάρχουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού με διαφορετική προέλευση όπως οι Βέρβεροι και πολύ λιγότεροι οι Εβραίοι. Σημειώνεται ότι οι χώρες του Μαγκρέμπ διαφέρουν μεταξύ τους ακόμα και από πόλη σε πόλη, τόσο γεωγραφικά, εθνολογικά, πολιτικά και πολιτιστικά, όσο ακόμη και αρχιτεκτονικά.

 

Μαγκρέμπ: Η αθόρυβη διείσδυση του Ερντογάν και η κόντρα με τον Μακρόν

 


Η Τουρκία επιδίδεται σε εντεινόμενο «ακτιβισμό» στην περιοχή του Μαγκρέμπ μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011. Έχει μεταβληθεί σε πρότυπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υπό την ώθηση της νεο-οθωμανικής πολιτικής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα τον ιστορικό Πιερ Βερμεράν, ειδικό στο σύγχρονο Μαγκρέμπ στο πανεπιστήμιο Paris-I της Σορβόνης, που απαντά στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ποιο είναι το βάρος και το διακύβευμα της τουρκικής επιρροής στο Μαγκρέμπ;

Βρίσκεται σε μεγάλη αύξηση εδώ και μερικά χρόνια, ακόμη και αν αυτό δεν επικοινωνείται αρκετά.

Στην Λιβύη, η τουρκική επιρροή είναι οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και, σύντομα, πετρελαϊκή. Η επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην κυβέρνηση, τις ένοπλες και πολιτικές οργανώσεις της Τρίπολης είναι μεγάλη, διότι η Τουρκία τους διέσωσε στρατιωτικά.

Στην Τυνησία, η επιρροή είναι πολιτική, διπλωματική, εμπορική, πολιτιστική και θρησκευτική, ανάμειξη που, όμως, αντιμετωπίζεται αρνητικά από μεγάλο μέρος της χώρας.

Στην Αλγερία, είναι, μου φαίνεται. εμπορική και πολιτιστική. Ας σημειωθεί ότι ο Ερντογάν προβάλλει τα κολοσσιαία εγκλήματα της αποικιοκρατικής Γαλλίας φουσκώνοντάς τα στο μάξιμουμ, ποντάροντας στο αντιγαλλικό αίσθημα.

Στο Μαρόκο, το τουρκικό μοντέλο είναι υπαρκτό, αλλά κάπως ξεχασμένο σήμερα, εκτός της σύμπραξης ανάμεσα στον θρησκευτικό συντηρητισμό και το επιχειρείν, που αποτελεί επίσης όνειρο της αυταρχικής και αποτελεσματικής τεχνοκρατίας.

Για τον Ερντογάν, είναι ένα σημαντικό στοίχημα η διατήρηση της επιρροής στην Αφρική και η υποδαύλιση των εντάσεων ανάμεσα στο Μαγκρέμπ και την Ευρώπη, ειδικά στην Γαλλία.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν καθυβρίζει τον πρόεδρο της Γαλλίας, θέλει να εμφανισθεί ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων και του ισλάμ και να προσελκύσει συμπάθειες στο Μαγκρέμπ.

Από πότε και με ποιον τρόπο ασκείται αυτή η επιρροή; Η Άγκυρα διαθέτει τα μέσα για να επιβληθεί ως βασικός εταίρος στις χώρες του Μαγκρέμπ;

Συνδέεται ξεκάθαρα με την ιμπεριαλιστική πολιτική του Ερντογάν, νεο-οθωμανική και πανισλαμική. Αυτό αρχίζει στην πραγματικότητα το 2011 την στιγμή των «Αραβικών Ανοίξεων», όταν γίνεται εμφανές ότι η Τουρκία έχει γίνει το μοντέλο και ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το 2020 υπήρξε αιφνίδια αύξηση της τουρκικής επιρροής, η οποία σήμερα είναι ευθεία, με την επέμβαση στην Λιβύη, πράγμα που φέρνει τους Τούρκους στρατιώτες και μισθοφόρους στα σύνορα της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Όμως, η επιρροή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εθνικά παίγνια σε κάθε χώρα και δυνάμεις αντιτιθέμενες στην επιρροή αυτή υπάρχουν παντού.

Στην Λιβύη, η Τουρκία έχει πάρει χαρακτήρα sine qua non, πρόκειται για «hard power» (διπλωματία εξαναγκασμού).

Στο υπόλοιπο Μαγκρέμπ, πρόκειται, ίσως, για «ήπια διπλωματία», αλλά με βαρύ οικονομικό πυροβολικό.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα την ενδιαφέρει, τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Φυσικά, ως προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που έχει μειωθεί, η Τουρκία δεν έχει σημαντική ικανότητα επενδύσεων…Αλλά το πρόβλημα έγκειται στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μαγκρέμπ έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας.

Οι χώρες και οι οικονομίες είναι τόσο εξαντλημένες και εύθραυστες που μπορούν να αποδεχθούν κάθε πρόταση που τους γίνεται…

Από την πλευρά της η Ευρώπη είναι αρκετά αναδιπλωμένη, πολύ αποδυναμωμένη επίσης…Υπάρχουν, κατά συνέπεια, ξεκάθαρα ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευθεί η Τουρκία, οι βιομηχανίες της και οι τράπεζές της.

Πώς εξηγείται η ελκυστικότητα της τουρκικής ρητορικής στους νέους του Μαγκρέμπ;

Μετά τον Νάσερ, τον Αραφάτ τον Σαντάμ, τον Νασράλαχ, τον Καντάφι, τον Μπασάρ…υπάρχει τώρα μία άλλη μεσογειακή προσωπικότητα που παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων, των μεταναστών, των Σύρων κλπ: ο Ερντογάν.

Πρόκειται για την επικράτηση ενός αισθήματος εκτίμησης και όχι για βαθιά επιρροή, εκτός των δικτύων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των ισλαμιστών εν γένει.

Κανείς δεν μιλά τουρκικά στο Μαγκρέμπ, αλλά τα τουρκικά δίκτυα περνούν το μήνυμα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Τύπο και άλλων τοπικών πομπών που χρηματοδοτούνται για να πουν μια καλή κουβέντα.

Σε μία περιοχή σε βαθιά κρίση, με εκατομμύρια νεαρούς Μαγκρεμπίνους στερημένους από ελπίδα, το να ακούς έναν μουσουλμάνο ηγέτη «να πατάει πόδι» στην Ευρώπη, να κάνει πολέμους και προκλήσεις, αυτό τροφοδοτεί ένα αίσθημα ρεβανσισμού και πανισλαμισμού.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://el.wikipedia.org/wiki/Μαγκρέμπ

https://www.onalert.gr/kosmos/tourkia/magkremp-i-athoryvi-dieisdysi-toy-erntogan-kai-i-kontra-me-ton-makron

 

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Πρώτο βραβείο φωτογραφίας

 


Πρώτο βραβείο φωτογραφίας

στην αγκαλιά δύο πιγκουίνων που έχασαν τους συντρόφους τους

Το 2020 έχουμε δει πολύ δυναμικές και δυνατές συναισθηματικά φωτογραφίες. Τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία δύο πιγκουίνων να παρηγορούν ο ένας τον άλλο μετά από το χαμό των συντρόφων τους. Το συγκεκριμένο έργο τέχνης τραβήχτηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από τον Tobias Baumgaertner.

Ο Tobias είναι ένας Γερμανός φωτογράφος που κέρδισε το πρώτο βραβείο και συγκεκριμένα το Community Choice Award του περιοδικού Oceanographic. Του είπαν ότι αυτοί οι δύο πιγκουίνοι είχαν πρόσφατα χάσει τους συντρόφους τους και συχνά τους έβλεπαν να παρηγορούν ο ένας τον άλλο.

Το St Kilda Pier στη Μελβούρνη φιλοξενεί μια αποικία περίπου 1.400 πιγκουίνων. Το συγκεκριμένο είδος έχει το μικρότερο μέσο ύψος, μόλις 33 εκατοστά. Ο φωτογράφος δήλωσε σχετικά με τη φωτογραφία: «Ένας εθελοντής με πλησίασε και μου είπε πως ο λευκός ήταν ένα ηλικιωμένο θηλυκό που είχε χάσει τον σύντροφό της, όπως έχει συμβεί και στο νεαρότερο αρσενικό αριστερά. Από τότε συναντιούνται τακτικά, παρηγορώντας ο ένας τον άλλο και κάθονται μαζί για ώρες ενώ παρακολουθούν τα φώτα της πόλης».

Όμως η σύλληψη της στιγμής δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Ο ίδιος χρειάστηκε να περάσει 3 ολόκληρες νύχτες στην αποικία των πιγκουίνων για να καταφέρει να αιχμαλωτίσει το ξεχωριστό στιγμιότυπο. «Καθώς δεν μπορούσα και ούτε επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε φωτισμό, και με τους μικροσκοπικούς πιγκουίνους να κινούνται συνεχώς, τρίβοντας τα πτερύγιά τους ο ένας στην πλάτη του άλλου, ήταν πολύ δύσκολο να πετύχω λήψη. Ωστόσο στάθηκα τυχερός σε μια τόσο όμορφη στιγμή».

 

Πηγή:

www.bbc.com/news/in-pictures-55416365

https://enallaktikidrasi.com/2020/12/prwto-vraveio-fwtografias-agkalia-dio-pigouinwn-exasan-sintrofous