Ο Ερνστ Περνίκα, καθηγητής αρχαιομετρίας στο πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν, ο οποίος προΐσταται των εκσκαφών στη βορειοδυτική Τουρκία, δήλωσε ότι οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν κοντά στο τείχος μιας πόλης που χτίστηκε στο τέλος της εποχής του χαλκού.
«Αν αποδειχθεί ότι οι σκελετοί χρονολογούνται από το 1.200 π.Χ. θα συμπίπτουν με την εποχή του Τρωϊκού πολέμου», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο ίδιος.
Ο Περνίκα ανέφερε ότι τα κεραμικά που βρέθηκαν θαμμένα κοντά στους σκελετούς προέρχονται από το 1.200 π.Χ., αλλά πρόσθεσε ότι το ζευγάρι μπορεί να θάφτηκε εκεί 400 χρόνια αργότερα.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1718315
Ο Τρωικός πόλεμος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν μια δεκαετής πολεμική σύγκρουση, των Αχαιών με τους Τρώες, στην προσπάθεια των πρώτων να κατακτήσουν την Τροία. Η κύρια αφορμή του πολέμου ήταν η αρπαγή της Ελένης, της συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, από τον πρίγκιπα της Τροίας Πάρη. Ο πόλεμος αυτός είναι από το κύρια γεγονότα της Ελληνικής Μυθολογίας και αποτέλεσε πηγή αστείρευτης έμπνευσης για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, συμπεριλαμβανομένου και των έργων του Ομήρου: την Ιλιάδα, που εξιστορεί ένα χρονικό διάστημα από το τελευταίο έτος του πολέμου και την Οδύσσεια, που εξιστορεί το ταξίδι της επιστροφής στη πατρίδα του Οδυσσέα, ενός από τους Αχαιούς ηγέτες. Άλλα γεγονότα, σχετικά με τον Τρωικό πόλεμο περιγράφονται στον τρωικό επικό κύκλο, από τον οποίο έχουν διασωθεί μόνο μικρά αποσπάσματα. Γεγονότα του πολέμου ενέπνευσαν επίσης και την αρχαία ελληνική τραγωδία και πολλά άλλα έργα, καθώς και τους Ρωμαίους ποιητές Βιργίλιο και Οβίδιο.
Τα αίτια του πολέμου ανάγονται στην θεϊκή διαμάχη μεταξύ Αθηνάς, Ήρας και Αφροδίτης, την οποία προκάλεσε η Έριδα δίνοντάς τους ένα χρυσό μήλο με την αναγραφή στην ομορφότερη (τει καλλίστει) . Ο Δίας θέλοντας να δώσει λύση στην διαμάχη για το ποια αξίζει το μήλο, τις παρέπεμψε στον Τρώα πρίγκιπα, Πάρη, που επέλεξε την Αφροδίτη. Ως ανταμοιβή για την κρίση του, η Αφροδίτη τον αντάμειψε κάνοντας την Ελένη, την πιο όμορφη θνητή γυναίκα, να τον ερωτευθεί και να την πάρει μαζί του στην Τροία. Αμέσως μετά την αρπαγή της, ο Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών και αδελφός του άντρα της Ελένης, Μενέλαου, ηγήθηκε γενικευμένης εκστρατείας των Αχαιών και πολιόρκησε την Τροία για δέκα χρόνια. Μετά τον θάνατο πολλών ηρώων, όπως του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου καθώς και των Τρώων, Έκτορα και Πάρη, η πόλη αλώθηκε χάρης στο τέχνασμα του Δούρειου Ίππου. Οι Αχαιοί επιδόθηκαν σε σφαγές στην πόλη και την κατέστρεψαν ολοσχερώς, ακόμη και οι ναοί της καταστράφηκαν. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε την οργή των θεών, οι οποίοι εκδικήθηκαν πολλούς από τους επιζήσαντες Αχαιούς βασιλιάδες. Ελάχιστοι από αυτούς κατάφεραν να συνεχίσουν ειρηνικά τη ζωή τους στις πατρίδες τους. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο Τρώος ήρωας Αινείας, μετά την πτώση της πόλης κατέφυγε στο Λάτιο, στην ιταλική χερσόνησο και ότι θεωρείται πρόγονός τους.
Οι Αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν ότι ο Τρωικός πόλεμος (όπως και τα περισσότερα γεγονότα της μυθολογίας) ήταν ιστορικό γεγονός που έλαβε μέρος τον 13ο ή το 12ο αιώνα π.Χ. και ότι η Τροία βρίσκονταν στην ασιατική πλευρά του Ελλησπόντου (Δαρδανέλια). Μόλις το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, μετά από ανασκαφές ανακάλυψε την μέχρι τότε, εντελώς μυθική, Τροία[1]. Σήμερα το σύνολο της αρχαιολογικής κοινότητας συμφωνεί ότι πράγματι η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι η Τροία και ότι σίγουρα υπάρχει κάποιος ιστορικός πυρήνας, όσον αφορά τον πόλεμο. Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο κάποια συγκεκριμένα γεγονότα και πρόσωπα που εξιστορούνται ήταν πραγματικά ή απλώς μυθεύματα. Ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η χρονολογία που δίνει ο αρχαίος ιστορικός Ερατοσθένης: 1194-1184 π.Χ., είναι η πιο αντιπροσωπευτική, καθώς συμφωνεί και με αρχαιολογικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι στην πόλη τότε ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά και συγκεκριμένα στο στρώμα VIIa της Τροίας.
http://el.wikipedia.org/
Ο Τρωικός Πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο και γνωστότερο πόλεμο που έγινε στην Μυθική Αρχαιότητα (τελευταίο τέταρτο της 2ης Χιλιετηρίδας π.Χ.) και έναν από τους διασημότερους που έγιναν σε όλη την ιστορία της Ανθρωπότητας. Διήρκεσε δέκα ολόκληρα έτη και κόστισε τη ζωή πολλών επιφανών ηρώων.
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
Η ονομασία "Τρωικός " σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "Τροία ".
ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν ένας πόλεμος μεταξύ των Αχαιών (με την συμμετοχή Αργείων και Δαναών) της ηπειρωτικής Ελλάδας και Τρώων της Βορειοδυτικής Μικράς Ασίας).
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Ο πόλεμος αυτός, αν και στη μυθολογία φέρεται να έγινε για την "Ωραία Ελένη", αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και αποθανατίστηκε στους αιώνες με το περίφημο Ομηρικό Έπος, ΙΛΙΑΔΑ.
Γεγονός, όμως, είναι ότι δεν είναι απίθανο η αρπαγή της Ωραίας Ελένης να αποτελεί ιστορικό γεγονός.
Ο Ευριπίδης, αρκετές εκατονταετίες μετά, στο έργο του «Ελένη», ανασκευάζει το μύθο, αναφέροντας πως ο Πάρις δεν έκλεψε την Ελένη, αλλά το ξόανό της
Διάφοροι ιστορικοί εικάζουν ότι οι αιτίες του πολέμου αυτού ήταν
- κυρίως οικονομικές καθώς η Τροία κατείχε κεντρική θέση στον εμπορικό δρόμο προς την Μαύρη Θάλασσα και
- δευτερευόντως αποικιστικές (δηλ. η αναζήτηση νέας χώρας για εγκατάσταση πλεονάζοντος πληθυσμού.
Η Εκστρατεία τοποθετείται, σύμφωνα με την επικρατέστερη αντίληψη μεταξύ 1194-1184 π.Χ.
Σε κάθε περίπτωση, τοποθετείται
- μετά από την Αργοναυτική Εκστρατεία και
- πριν την κάθοδο των Δωριέων.
Ο Τρωικός Πόλεμος άρχισε, όταν οι Αχαιοί διεκπεραιώθηκαν στην Μικρασιατική ακτή, με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να καταλάβουν την πλούσια Τροία που έλεγχε τα στενά του Ελλησπόντου.
Οι Αχαιοί υποτίθεται ότι διέθεταν ένα στρατό 100.000 - 135.000 ανδρών και στόλο 1186 πλοίων.
Παράλληλα, οι Τρώες είχαν μια εξαίρετα περιτειχισμένη πόλη, της οποίας τα τείχη είχαν κτίσει ο Ποσειδών και ο Απόλλων, για χάρη του Λαομέδοντα, καθώς και τη βοήθεια των συμμάχων τους, λαών από γειτονικές χώρες όπως ( Λύκοι, Μύσοι, Κίκονες, Παφλαγόνες, Φρύγες Μαίονες, Κάρες, Πελασγοί, Θράκες και τέλος Αμαζόνες και Αιθίοπες).
ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
Πολλοί διάσημοι και επιφανείς ήρωες σημάδευσαν την πορεία του Πολέμου, όπως αυτοί αναφέρονται στην Ιλιάδα, αλλά και σε μεταγενέστερα έπη:
- ο Έκτωρ ,
- ο Πάρις ,
- ο Αινείας,
- ο Μέμνων
- η Πενθεσίλεια
Ομηρικός Προσδιορισμός της Τροίας
Στην Ιλιάδα, οι Αχαιοί στρατοπεύδευσαν στις εκβολές του ποταμού Σκαμάνδρου (σημερινός Karamenderes), όπου προσάραξαν τα πλοία τους. Η ίδια η πόλη της Τροίας ευρισκόταν σε ένα λόφο, της πεδιάδος του Σκαμάνδρου, όπου οι μάχες του Τρωϊκού πολέμου έλαβαν χώρα. Η θέση της αρχαίας πόλεως σήμερα απέχει περίπου 15 km από την ακτή, αλλά η αρχαία εκβολή του Σκαμάνδρου, περίπου 3,000 χρόνια πριν, ήταν περίπου 5 km πιο εσωτερικά, εκβάλλοντας σε ένα κόλπο που έκτοτε έχει προσχωθεί.
Ιστορική ΕρμηνείαΟι Έλληνες της Κλασσικής Εποχής θεωρούσαν ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν πραγματικό γεγονός, όπως άλλωστε και οι περισσότερες αφηγήσεις της Ελληνικής Μυθολογίας.
Ακόμη και ο Θουκυδίδης, ο οποίος γενικά διακατέχονταν από πνεύμα αμφισβήτησης, θεωρεί τον πόλεμο ιστορικό γεγονός, αλλά αμφιβάλει αν ο στόλος των Αχαιών ανέρχονταν σε 1.186 πλοία.
Ο Ευριπίδης υιοθέτησε μια παρόμοια άποψη, μεταλλάσσοντας όμως πολλά στοιχεία της αρχικής αφήγησης.
Κατά τον 19ο αιώνα στον Δυτικό Κόσμο, γενικά εθεωρείτο ότι τόσο ο Τρωικός Πόλεμος όσο και η ίδια η Τροία αποτελούσαν απλά μυθεύματα καθώς και όλες οι τοποθεσίες που αναφέρονται στα έπη.
Η κατάσταση άρχισε βαθμιαία να αλλάζει όταν το 1870 ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν πιστεύοντας σε αυτές τις αρχαίες αφηγήσεις, ανακάλυψε τα ερείπια της Τροίας και των Μυκηνών.
Σήμερα, η αρχαιολογική και ιστορική κοινότητα έχει κατά πλειοψηφία δεχθεί ότι διεξήχθη ο Τρωικός πόλεμος, αλλά τα ακριβή γεγονότα της πολιορκίας όπως περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο είναι προφανώς αμφισβητήσιμα.
Τον Νοέμβριο του 2001 ομάδα γεωλόγων παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη μορφολογία της Τρωάδας. Τα συμπεράσματα της μελέτης ανέφεραν ότι η μορφολογία της ευρύτερης περιοχής είναι σε απόλυτη συμφωνία με τα σχετικά στοιχεία που παραθέτουν η Ιλιάδα του Ομήρου και τα "Γεωγραφικά" του Στράβωνα. Ακριβής φαίνεται να είναι και η θέση του στρατοπέδου των Αχαιών, στα παράλια της περιοχής, αλλά και πολλές άλλες τοποθεσίες.
Από τον 20ο αιώνα πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να διαφωτίσουν το θέμα του Τρωικού πολέμου μέσω Αρχαίων Αιγυπτιακών και Χετταίων κειμένων του 13ου - 12ου αιώνα π.Χ..
Οι πηγές αυτές δίνουν γενικές πληροφορίες για τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των τότε μεγάλων κρατών, αλλά δεν αναφέρονται ρητά σε αυτό τον πόλεμο.
Χετταϊκές επιγραφές, αναφέρονται σε ένα μεγάλο κράτος στα δυτικά του Αιγαίου, το ονομάζουν Αχιγιάβα (πιθανόν κοινή ρίζα με το Αχαΐα δηλ., χώρα των Αχαιών), του οποίου ο βασιλέας εθεωρείτο σε κάποια εποχή ως ισοδύναμος του Χετταίου βασιλέα και των λοιπών μεγάλων βασιλέων της εποχής.
Επίσης, γίνεται λόγος και για μια συνομοσπονδία πόλεων (Assuwa, πιθανή σχέση με τον αρχαίο ελληνικό όρο Ασία) στη βορειοδυτική Μικρά Ασία και την απέναντι θρακική ακτή, στην οποία ανήκει και η πόλη Ιουλούσα, οι μελετητές θεωρούν ότι πρόκειται για το Ίλιο (Τροία).
Σε ένα χετταϊκό κείμενο, αναφέρεται ως βασιλέας της με το όνομα "Αλακάσαντου", όνομα που πιθανόν αναφέρεται στον υιό του Πριάμου Πάριδα, που ονομάζονταν και Αλέξανδρος.
Σε κάποιο άλλο κείμενο (περίπου 1250 π.Χ.) που διασώζεται αποσπασματικά και απευθύνεται στον βασιλέα των Αχαιών (Αχιγιάβα), αναφέρει ότι στην περιοχή της Τροίας είχαν εμπλακεί δυνάμεις και των δύο μεγάλων βασιλείων.
Η συνομοσπονδία των πόλεων που άνηκε η Τροία κατά την Χετταιο-Αιγυπτιακή Μάχη του Καντές (Quadesh) της Συρίας (περίπου 1240-1210 π.Χ.) ενώ αρχικά ήταν να πολεμήσει με το μέρος των Χετταίων, τάχθηκε τελικά με τους Αιγύπτιους.
Τις επόμενες δεκαετίες οι Χετταίοι εκστράτευσαν εναντίον αυτής της συνομοσπονδίας αλλά δεν κατάφεραν να την υποτάξουν.
Είναι πιθανόν ο Τρωικός Πόλεμος να ήταν εκτεταμένη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αχαιών και της συνομοσπονδίας αυτής που ανήκε και η πόλη της Τροίας.
Αυτό συμβαδίζει και με τις αρχαίες αφηγήσεις:
- απόβαση στην Μυσία,
- εκστρατείες του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου σε Φρυγία και Θράκη.
Εκτός από την Ιλιάδα, υπάρχουν αναφορές στη Τροία στο άλλο μείζον έργο του Ομήρου, την Οδύσσεια, καθώς και σε άλλα αρχαιοελληνικά κείμενα.
Ο Ομηρικός μύθος της Τροίας χρησιμοποιήθηκε από το Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο στο έργο του Αινειάδα. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν γεγονός την ιστορικότητα του Τρωϊκού πολέμου, και την ταυτότητα της Ομηρικής Τροίας με τη θέση στη Μικρά Ασία.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, για παράδειγμα, επισκέφθηκε την περιοχή το 334 π.Χ. και προσέφερε θυσία στους θρυλούμενους τύμβους των Ομηρικών ηρώων Αχιλλέα και Πατρόκλου.
Οι Αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί τοποθετούσαν την αρχή του Τρωϊκού Πολέμου σε διάφορα χρονικά διαστήματα:
- ο Ερατοσθένης το 1184 π.Χ.,
- ο Ηρόδοτος το 1250 π.Χ.,
- ο Δούρις το 1334 π.Χ.
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Το Νοέμβριο του 2001, οι γεωλόγοι Ιωάννης Κραφτ από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ και ο Ιωάννης Λιούς από το Κολλέγιο Trinity του Δουβλίνου παρουσίασαν τα αποτελέσματα των διερευνήσεων της γεωλογίας της περιοχής που είχαν αρχίσει το 1977.
Οι γεωλόγοι συνέκριναν την σημερινή γεωλογική κατάσταση με τη μορφολογία του εδάφους και των ακτών που περιγράφεται στην Ιλιάδα και άλλες κλασσικές πηγές, κυριώτερα στη Γεωγραφία του Στραβωνος. Το συμπέρασμά τους ήταν ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ της τοποθεσίας της Τροίας που απεκάλυψε ο Σλήμαν (και άλλων τοποθεσιών όπως το Ελληνικό στρατόπεδο), των γεωλογικών αποδείξεων, και των περιγραφών της τοπολογίας και των μαχών στην Ιλιάδα.
Πηγή:
http://el.science.wikia.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου