Ο Στρος Καν διαψεύδει τον Γ. Παπανδρέου
Γράψαμε ήδη για την εκστρατεία πειθούς του αγανακτισμένου κόσμου και του εξοργισμένου ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός εν όψει της ψήφισης του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.
Την ώρα όμως που ο κ. Παπανδρέου άρχιζε αυτήν την εκστρατεία με την πολυδιαφημισμένη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και επιχειρούσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και στο τέλος της τετραετίας θα «δει φως στο τούνελ», ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν με συνέντευξη του στους Financial Times τον έστελνε …αδιάβαστο λέγοντας ανοικτά ότι πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις, μέσα από μια διαδικασία «εσωτερικής υποτίμησης», που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χρεοκοπημένης πλουτοκρατίας (διότι περί αυτού πρόκειται και όχι για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας).
Εγείροντας θέμα «εσωτερικής υποτίμησης», ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ υποστηρίζει πως πρόκειται για «μία επώδυνη διαδικασία, αλλά πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να το κάνουν», αφού το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι μεγάλο. «Η ελληνική οικονομία έχασε 5 με 6 μονάδες ετησίως σε σύγκριση με τη Γερμανία τα τελευταία 5-6 χρόνια και σήμερα υπάρχει διαφορά 25 έως 30 μονάδων στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα αν θέλει να παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη και να δει ένα φωτεινότερο μέλλον»
Προσθέτει μάλιστα ότι σε μια χώρα που δεν ανήκει σε κάποια νομισματική ένωση, το κόστος στην οικονομία θα μπορούσε να μειωθεί με την υποτίμηση του νομίσματός της. «Για την Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει και έτσι μόνο μέσω εσωτερικής υποτίμησης, μειώνοντας δηλαδή τα πραγματικά εισοδήματα, θα ανακτήσει η οικονομία την χαμένη ανταγωνιστικότητά της».
Παραδέχεται όμως, επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, ότι η ταυτόχρονη μείωση μισθών και τιμών εμπεριέχει τον κίνδυνο πτώσης της κατανάλωσης και θέσης της οικονομίας σε τροχιά ύφεσης με μόνιμα χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που δημοσιεύσαμε περί επικείμενης επίσκεψης στην Ελλάδα του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, με στόχο την υποβολή αιτήματος προς την κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων.
Και ο πλέον άσχετος περί των οικονομικών, αντιλαμβάνεται φυσικά ότι οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις περικοπές στο δημόσιο. Επειδή δεν εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αντιθέτως τους υπονομεύει, αφού το Δημόσιο θα χάσει κι άλλα έσοδα από την ασφυκτιούσα αγορά.
Πηγή:
http://www.antinews.gr/?p=52568
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου