ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΤΣΕΤΗΔΕΣ
Αναμεταδίδω από δημοσίευμα της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ :
Στο Ευρωδικαστήριο για το Μνημόνιο
ΔΣΑ: «Φαίνεται ότι το ΣτΕ, χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο»
23/6/2011
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που εδρεύει στο Στρασβούργο, σκοπεύουν να φέρουν το ζήτημα του Μνημονίου και των οικονομικών περικοπών που επέβαλε, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να κάνουν και άλλοι φορείς που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, Ενώσεις συνταξιούχων κ.λπ.).
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, ότι το ΣτΕ έκρινε το Μνημόνιο και τις περικοπές συνταγματικά ανεκτές λόγω της ανάγκης να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να μην σταματήσει η πληρωμή μισθών - συντάξεων, καθώς και ότι δεν θίγονται υπέρμετρα περιουσιακά δικαιώματα, γιατί διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα, ο ΔΣΑ σημειώνει: «Φαίνεται ότι το ΣτΕ, χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο».
Διαρροή
Δηλώνει επίσης ότι μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ -κάτι που ελπίζει να γίνει σύντομα λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος- θα προσφύγει στο ΕΔΔΑ, επιδιώκοντας για μία ακόμα φορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
Τέλος, ο ΔΣΑ εκφράζει τη λύπη του για τη διαρροή του αποτελέσματος της Διάσκεψης του ΣτΕ, την ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς και για την ποιότητα που έχει λάβει η δημοκρατία στη χώρα, μετά τα φαινόμενα αυτά, ελπίζοντας ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν απέδωσαν σωστά την αναμενόμενη απόφαση.
ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το Μνημόνιο
Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι το Μνημόνιο, σύμφωνα με την πλήρη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, συντάξεις κ.λπ. που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας. Σε περίπτωση που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση.
Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.
Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδόματος θερινών διακοπών, δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) κ.λπ.
Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν αυτές τις περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις, οι οποίες είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ΔΣΑ , η ΑΔΕΔΥ η ΕΣΗΕΑ οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού. Μάλιστα, οι δικαστές έκριναν, κατά πλειοψηφία, ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου.
22/06/2011
Πηγή: www.sofokleousin.gr
ΛΕΓΚΩ (ΕΛΛΑΔΑ)
Στην κυρά μάνα μας μη δίνεται βοήθεια
ούτε μαγκούρα στο προσκέφαλο σιμά
γιατί θα δέρνει κάθε μέρα τα παιδιά της
κι όταν μιλάω θα με λέει αληταρά
Κι αν δέρνει κάθε που γουστάρει τα παιδιά της
θα καταντήσουνε εμπόροι δουλικοί
τα νιάτα χάνονται στα βρόμικα σοκάκια
για να μετρήσουν με το μπόι τους τη γη
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
πάψε να με κυβερνάς
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
πάψε να με τυραννάς
Κι αν θέλω τώρα να ακούγεται η φωνή μου
με πιάνει τρόμος από ίσκιους μακρινούς
χρυσάφι μοιάζει η συντροφιά σου στη ζωή μου
κι η ομορφιά σου μου γιατρεύει τους καημούς
Ρε μπάρμπα κάτσε να μας πεις μιά ιστορία
πως ήταν τότες η μανούλα μας παλιά
έπεφτε ξύλο σα γινόταν φασαρία
ή σας νανούριζε με χάδια και φιλιά
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
μου σπαράζεις την καρδιά
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
μου πληγώνεις τη χαρά
Κι ο μπάρμπας τότε σοβαρεύτηκε λιγάκι
τη κούτρα ξύνει και παράγγειλε καφέ
η μητέρα είπε ήταν ένα κοριτσάκι
που ορφανό μάζευε άνθη σε μπαξέ
Τ΄άνθη στόλιζαν το αγέρωχο κεφάλι
μα όταν κοιμόταν πάλι πέφτανε στη γη
κι από τα λούλουδα που ο χάρος είχε βάλει
εμένα κράτησε να βλέπω τη ζωή
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω,
Λένγκω μου΄χεις φάει τη ψυχή
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
φίλοι θα βρεθούμε όλοι μαζί
Αυτή παιδιά μου ήταν τότες η μανούλα
ο κήπος ύστερα εγέμισε ληστές
το κοριτσάκι μας το ντύσανε γριούλα
κι απ΄τα κουρέλια φαινότανε οι πληγές
κι αν μας χτυπάει με μανία και φωνάζει
τη βάζουν άλλοι με συμφέροντα πολλά
το όνειρο που φεύγει τη τρομάζει
να αναζητάει μιά χαμένη ελευτεριά
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
μάνα στο καμίνι της φωτιάς
Λένγκω, Λένγκω, Λένγκω
μάνα πες μας πάλι τι ζητάς
Στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Μαρκόπουλος
Άλλες ερμηνείες: Χαρούλα Αλεξίου || Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου