Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η περιπέτεια του King George Palace



Η οικονομική κρίση και η κοινωνική αναταραχή καθιστούν ανεπιθύμητο το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος από τους διαχειριστές του.

Η περιπέτεια του King George Palace


Εν μέσω αλλαγής του ξενοδοχειακού της χάρτη βρίσκεται η Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια, με κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων, αποχωρήσεις, μεταβιβάσεις αλλά και αλλαγές χρήσεων. Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της έχουν «χτυπήσει» τον τουρισμό της πρωτεύουσας, ο οποίος δοκιμάζεται από την κοινωνική αναταραχή, με το κέντρο της πόλης να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω των συγκεντρώσεων και επεισοδίων στο Σύνταγμα, της υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, τους κυκλοφοριακούς αποκλεισμούς από τις απεργίες των μέσων μεταφοράς και άλλων επαγγελματιών.

Τα τρία πολυτελή ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος βρίσκονται κάθε φορά στο επίκεντρο των επεισοδίων και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να μπορούν να «ταμπουρώνονται» πίσω από ρολά και σιδεριές, προκειμένου να περιορίζουν τις ζημιές που προκαλούνται στα κτίριά τους, αλλά και να προστατεύουν τους ενοίκους και τους εργαζόμενούς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Ιουνίου η διοίκηση του King George αποφάσισε την εκκένωσή του «λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων» στην πλατεία Συντάγματος.

Ταυτόχρονα και τα άλλα ξενοδοχεία του κέντρου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης και, όπως επισημαίνουν πολλοί ξενοδόχοι, τα μισθώματα σε πολλά ξενοδοχεία της Αθήνας δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι 12 ξενοδοχεία να έχουν βάλει λουκέτο μέσα σε ενάμιση χρόνο, μεταξύ αυτών και τα Acropol και Fashion House Hotel του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος ωστόσο επένδυσε σε δύο μονάδες στην Αλεξανδρούπολη και στο Λασίθι Κρήτης.

Λύση σύμβασης

Και τώρα ο όμιλος φαίνεται να μελετά περαιτέρω περιορισμό των δραστηριοτήτων του στην Αθήνα, αφού, όπως έγινε γνωστό, σχεδιάζει την αποχώρησή του από τη διαχείριση του πολυτελούς King George Palace στην πλατεία Συντάγματος. Αν και η σύμβαση μίσθωσης και παραχώρησης του management του ξενοδοχείου από την ιδιοκτήτρια Eurobank στον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη ίσχυε μέχρι το 2031, φαίνεται πως, σύμφωνα με την τράπεζα, είναι σε διαδικασία «μια συμφωνία για να λυθεί κοινή συναινέσει η μισθωτική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών».

Όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, η λύση της σύμβασης δεν θα επηρεάσει την απρόσκοπτη λειτουργία του ξενοδοχείου, αφού, παρ’ ότι η σύμβαση θα λυθεί στο τέλος Οκτωβρίου, ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη φαίνεται ότι θα διατηρήσει το management για τουλάχιστον άλλους πέντε μήνες, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην ιδιοκτήτρια εταιρεία να αναζητήσει νέο μισθωτή.

Είναι προφανές ότι ο όμιλος θεωρεί ασύμφορη τη συνέχιση της εκμίσθωσης του ακινήτου λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που έχουν προκύψει μετά την αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2001. Άλλωστε τότε η οικονομική συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού ειδικότερα ήταν σαφέστατα αναπτυξιακές.

Οι επικείμενοι τότε Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν δημιουργήσει κλίμα ευφορίας και οι επενδύσεις στον τουρισμό της Αθήνας ήταν πολύ μεγάλες, καθώς αναμενόταν ισχυρό ρεύμα προς την πρωτεύουσα. Αυτό οδήγησε αντίστοιχα και τα μισθώματα σε υψηλά επίπεδα. Αν και η επόμενη των Ολυμπιακών Αγώνων χρονιά ήταν πολύ καλή για τον αθηναϊκό τουρισμό, από κει και πέρα άρχισε σταδιακά συρρίκνωση της αναπτυξιακής πορείας, λόγω της συνεχούς υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου και της ελλειπούς προώθησης του προορισμού με στοχευμένες δράσεις. Έτσι, το τουριστικό ρεύμα προς την Αθήνα άρχισε να περιορίζεται.

Ταυτόχρονα άρχισε να φθίνει και η ροή επενδυτικών κεφαλαίων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν σύγχρονες υποδομές που αναβάθμισαν την πόλη (μετρό, αεροδρόμιο, δρόμοι, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων κτλ.). Η δυστοκία όμως της πολιτείας να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές του χώρου του τουρισμού και να επενδύσει σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις (όπως το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, η δημιουργία του οποίου εκκρεμεί ακόμα), σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατική τακτική και το ασταθές φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον, απομάκρυναν την επενδυτική διάθεση, με αποτέλεσμα να χάνεται συνεχώς έδαφος στη μάχη του ανταγωνισμού με τις άλλες μητροπόλεις της Ευρώπης.

Φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα ο τουρισμός σημείωσε σημαντική άνοδο. Ωστόσο η οικονομική κρίση δημιουργεί τριγμούς στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες. Το κλίμα αυτό είναι ακόμα πιο δυσχερές για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, ακόμα και γι’ αυτά που ανήκουν σε ισχυρούς ομίλους, όπως αυτός του Ν. Δασκαλαντωνάκη.

Ογδόντα χρόνια ιστορία  

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 κατεδαφίστηκε το παλιό διώροφο σπίτι του πρωθυπουργού Σκουλούδη στην οδό Γεωργίου Α΄, δίνοντας τη θέση του στο μικρό αλλά αριστοκρατικό ξενοδοχείο King George του επιχειρηματία Καλκάνη. Το King George άνοιξε τις πύλες του το 1936 και αποτελούσε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας. Στο κτίριο –που χρησίμευσε και ως παλάτι– έγιναν διάφορες αλλαγές ως το 1958, οπότε προστέθηκαν οι τρεις τελευταίοι όροφοι, δίνοντάς του την τελική του μορφή. Σε αυτό έχουν διαμείνει πασίγνωστα ονόματα από το χώρο της παγκόσμιας πολιτικής, βασιλείς, γαλαζοαίματοι, αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής. 

Το 1988 το ξενοδοχείο έκλεισε λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ξενοδοχεία της Ελλάδος και το 1995 το εξαγόρασε η Τράπεζα Κρήτης. Μετά την εξαγορά της από την EFG Eurobank οι νέοι ιδιοκτήτες υπέγραψαν, το 2001, σύμβαση για την ανακαίνιση, εκμίσθωση και διαχείρισή του με τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια. Το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πύλες του στις 31 Μαΐου 2004, μετά την πλήρη ανακαίνιση των 120 δωματίων και σουιτών, των κοινόχρηστων και βοηθητικών χώρων, τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, κέντρου Thalasso spa και του εστιατορίου Tudor Hall, που κόστισε 17,7 εκατ. ευρώ. Έκτοτε απέσπασε πολλές διεθνείς διακρίσεις και φιγουράρει μονίμως στις λίστες των καλύτερων ξενοδοχείων του κόσμου.

http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1981

Δεν υπάρχουν σχόλια: