Επίκαιρη παρά ποτέ η παρακάτω ανοικτή επιστολή του ποιητή Δημ. Ιατρόπουλου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έν όψει και της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε από τους βουλευτές του ο ΓΑΠ.
Το επίκαιρο ερώτημα λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, είναι αν υπάρχουν πλέον 4 άντρες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν, όχι το κόμμα τους και την ιστορία του, αλλά μια κάκιστη κυβέρνηση.
Λέω 4 γιατί στο διάστημα που πέρασε ο πέμπτος βουλευτής που ζητούσε ο Δημ. Ιατρόπουλος έφυγε αποδεικνύοντας ότι και οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΡΕΣ αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Και φυσικά όλοι καταλάβατε ότι μιλώ για την Κυρία Λούκα Κατσέλη που δεν δέχθηκε συμβιβασμούς πάνω στα πιστεύω της και αποχώρησε καταψηφίζοντας ένα απαράδεκτο άρθρο σε ένα κακό νόμο.
Το επίκαιρο ερώτημα λοιπόν, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, είναι αν υπάρχουν πλέον 4 άντρες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν, όχι το κόμμα τους και την ιστορία του, αλλά μια κάκιστη κυβέρνηση.
Λέω 4 γιατί στο διάστημα που πέρασε ο πέμπτος βουλευτής που ζητούσε ο Δημ. Ιατρόπουλος έφυγε αποδεικνύοντας ότι και οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΡΕΣ αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Και φυσικά όλοι καταλάβατε ότι μιλώ για την Κυρία Λούκα Κατσέλη που δεν δέχθηκε συμβιβασμούς πάνω στα πιστεύω της και αποχώρησε καταψηφίζοντας ένα απαράδεκτο άρθρο σε ένα κακό νόμο.
5 άντρες δεν υπάρχουν στο ΠαΣοΚ;
Ακούστε Κύριοι! Την ημέρα που θα ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, έστειλα σε καθεμιά και καθέναν σας, εκεί στο ΠΑΣΟΚ, από ένα προσωπικό e-mail, το θυμόσαστε βέβαια:«Απόψε, πρόκειται να σας γράψει η Ελληνική Ιστορία. Με δυό τρόπους: Είτε με νέκταρ, είτε με σκατά. Η επιλογή είναι δική σας...»
Και εκτός από τον Κουρουπλή,(που γράφτηκε με νέκταρ ευψυχίας και αληθινής ελληνικής συνείδησης), οι άλλοι όλοι, διαλέξατε τον δεύτερο δυστυχώς τρόπο…
Πριν από κάποιους μήνες επίσης, απευθύνθηκα στις Κυρίες του κόμματός σας, που ψήφισαν το Μνημόνιο, δηλαδή την ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ της Πατρίδας ΜΑΣ. Ώστε τις αφήνω απέξω σήμερα και ζητάω το λόγο από σας.
Και παίρνω την ευθύνη του «αγγελοκρουσμένου», όπως με λένε κάποιοι, ή του «γραφικού» αν θέλετε εσείς, να εκπροσωπήσω αυθαίρετα αυτήν την Ιστορία που γράφεται στις μέρες μας.
Γιατί, οι Μεγάλοι Ποιητές μου πέθαναν όλοι, -ευτυχώς γι αυτούς, δεν έζησαν τη σημερινή μεθοδευμένη εξαφάνιση της Ελλάδας- κι οι «μικροί», που ζουν, είναι νεκροζώντανοι..
Και, είτε δεν μιλάνε φοβισμένοι, είτε ξεπουλήθηκαν για τριάκοντα ευρωαργύρια στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Συμμορία που διαλύει τα ΄Εθνη και τους Λαούς.
Πρωτοφανές κι αυτό στην Παγκόσμια Ιστορία της Λογοτεχνίας, να έχουμε να κάνουμε και με… Ποιητές-Προδότες, αν είναι δυνατόν!
Μόνοι σας, δεν βγαίνετε και ζητάτε να ειπωθεί όλη η αλήθεια στο λαό; Εσείς δε λέτε επίσημα και ανοιχτά ότι το Μνημόνιο δεν ήταν η λύση; Εσείς πάλι, δεν έχετε κάνει το κόμμα σας μπάχαλο από την διαρκή αμφισβήτηση;
Λοιπόν,5 αληθινοί άντρες δεν υπάρχουν ανάμεσά σας, να το πάτε λίγο παραπέρα και να ρίξετε αυτή την αρνητικά μοναδική στα παγκόσμια πολιτικά χρονικά «κυβέρνηση» και να ξαναστήσουμε τον τόπο, όσο προφταίνουμε τέλος πάντων, από τα ερείπια που φτιάξατε, (κι εσείς μαζί), με τον Αμερικάνο;
Γυναίκες δεν έχετε, ρε; Μανάδες δεν έχετε; Φιλενάδες δεν έχετε; Κόρες δεν έχετε; Γιούς δεν έχετε; Πατεράδες, δεν έχετε; Δεν σας λένε τίποτε, όταν γυρνάτε το βράδυ στο σπίτι; Αφήνω τους –μέχρι προχτές- ψηφοφόρους σας..
Με τις γυναίκες σας, πώς ξαπλώνετε να κοιμηθείτε; Τι σκέφτεστε όταν αγκαλιάζετε τη συντρόφισσα της ζωής σας και μάνα των παιδιών σας;
Ότι τα καταφέρατε και μπήκατε στο Κοινοβούλιο και είσαστε μ' αυτή την «κυβέρνηση» και περνάτε ζωή και κότα πάνω στο πτώμα της πατρίδας σας;
Και μ αυτή τη σκέψη ερεθιζόσαστε; Και φτάνετε και σε οργασμό;
Γιατί τότε σημαίνει πως είσαστε τουλάχιστον ψυχοπαθείς!
Αφού, δεν υπάρχει άνθρωπος που να γνωρίζει ότι έχει ανακατευτεί στα σοβαρά σε μια σπείρα εθνοπροδοτών που βουλιάζει έναν ολόκληρο λαό στη μιζέρια, στην αγραμματοσύνη και στην απελπισία και να τα καταφέρνει να του… σηκώνεται κιόλας, μ αυτή τη σκέψη!
Εκτός από τους ψυχοπαθείς δικτάτορες, και τους αποτυχημένους της ζωής, που υπηρετούν σα σκυλιά με την ουρά στα σκέλια κάποιο αφεντικό, για να απολαύσουν λίγα ψίχουλα εξουσίας απέναντι στους συνανθρώπους τους.
Είσαστε όλοι λοιπόν τέτοιο φύραμα; Δεν υπάρχουν έστω 5 υγιείς ανάμεσά σας; Είσαστε όλοι άρρωστοι;
Δεν το πιστεύω! Είναι έξω από κάθε Ελληνική Λογική κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί άντρες που γεννήθηκαν κάτω από αυτό το φως και οι περισσότεροι είσαστε και αυτοδημιούργητοι, να καταντάνε τόσο άρρωστοι.
Δεν μιλάω για ό,τι έρχεται, δεν πρόκειμαι να σας απειλήσω εν ονόματι αυτού του λαού, του λαού μας.
Απλώς, σας καλώ να σκεφτείτε το όποιο μέλλον σας σ' αυτό τον τόπο, ιδίως αν ανήκετε και σε σχετικά νεότερη γενιά.
Τι θα κάνετε αύριο και μεθαύριο; Ποιος σας είπε ότι τα αφεντικά που θα αγοράσουν την πατρίδα που δεν θα μιλάει τη γλώσσα της και θα είναι πια μια μνήμη παρελθόντος, θα σας χρειαστούν;
Δεν το ξέρετε ότι έτσι που το πήγατε το πράγμα, αν το αφήσετε κι άλλο, σε λίγους μονάχα μήνες, θα εξωπεταχτείτε κι εσείς απ το παιχνίδι;
*Και στο κάτω-κάτω της γραφής, το Φωνή Λαού, Οργή Θεού, δεν σας λέει τίποτε;
Τι σας μένει άλλο λοιπόν, από λίγο φιλότιμο αλλά και στοιχειώδη λογική, εν όψει της Ιστορίας που καταφθάνει αγριεμένη σα χιονοστιβάδα;
Καλά, ας πούμε, την Ελληνική Ιστορία δεν τη σκέφτεστε. Την οικογένεια σας μωρέ, δεν τη σκέφτεστε; Και τα παιδιά σας που θα ζήσουν στην ξευτίλα, και τα παιδιά των παιδιών σας που θα ντρέπονται να πούνε το όνομά τους;
Ξαναρωτάω: 5 αληθινούς ΑΝΤΡΕΣ, δεν έχετε εκεί μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Να ρίξετε αυτή την αστεία και επικίνδυνη κυβέρνηση εδώ και τώρα; Και να βοηθήσετε με το κύρος του λαϊκού ήρωα που θα έχετε αστραπιαία αποκτήσει, (γιατί είσαστε εκτός από τρομαγμένοι και υπηρέτες, μάλλον και ευήθεις, απ ότι φαίνεται…)να αλλάξουμε τα πάντα απ την αρχή σ’ αυτή την πανέμορφη και χιλιοπροδομένη πατρίδα;
Και πάλι, εσείς θα είσαστε οι πρώτοι, που απ όλο το λαό θα επιλεγείτε, να πάτε τη χώρα μπροστά, δεν το καταλαβαίνετε ούτε αυτό;
Τόσο πανικόβλητοι είσαστε; Σας έχουν απειλήσει τίποτε «χορηγοί» ότι θα βγείτε από τα pay-lists και θα χάσετε τα σημερινά προνόμια;
Ή σας έχουν περάσει υπογείως κι άλλες απειλές, ότι όποιος τα βάζει με το ΔΝΤ, μπορεί και να τον αποσύρουν βιολογικά;
Πέστε την αλήθεια. Τι φοβόσαστε μωρέ;
Γιατί αφήνετε την Ελλάδα να οθωμανοποιείται, να καταστρέφεται, να εξαφανίζεται, να φτωχαίνει και να αργοσβήνει;
5 άντρες που να γεμίζουν το παντελόνι τους και με λίγη ψυχή, εκτός από μια χούφτα μαραγκιασμένη σάρκα, δεν υπάρχουν ανάμεσά σας;
Εκεί λοιπόν, έφτασε η πατρίδα μου;
Εκεί λοιπόν, έφτασε η πατρίδα μου;
Γιατί αν έφτασε εκεί, ε, τότε, ας πάμε όλοι μαζί να φουντάρουμε στο Φάληρο..
Μας αξίζει..
Δημήτρης Ιατρόπουλος
Έκκληση παρέμβαση "έξι" στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να φύγει ο Παπανδρέου
Έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσυπογράφουν επιστολή - κόλαφο, με την οποία ζητούν την αποχώρηση του πρωθυπουργού.
Επιστολή-παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα έκανε ομάδα 6 στελεχών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν εκλογές και παραίτηση Παπανδρέου.
Στην επιστολή τους η "ομάδα των 6", που αποτελείται από τους Γιώργου Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, χαρακτηρίζει την εξαγγελία για δημοψήφισμα ως ανεύθυνη που οδηγεί τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται αντί να πανηγυρίζε
Αναλυτικά η επιστολή:
"Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.
Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του ’50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.
Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.
Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά κεκτημένα.
Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.
Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.
Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.
Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.
Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.
Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.
Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.
Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.
Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.
Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.
Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.
Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.
Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.
Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.
Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.
Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ"
Αναλυτικά η επιστολή:
"Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.
Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.
Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του ’50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.
Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.
Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά κεκτημένα.
Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.
Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.
Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.
Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.
Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.
Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.
Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.
Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.
Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.
Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.
Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία. Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.
Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.
Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.
Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.
Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.
Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία".
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ"
http://news247.gr/ellada/politiki/to_antartiko_twn_eksi_sto_pasok_gia_na_fugei_o_papandreoy.1434452.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου