Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Παίζεται το μέλλον των μισθών και των συντάξεων





ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΟ "Κ" ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ


Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα 

για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων



Πηγή:www.capital.gr


Της Ρούλας Σαλούρου

Υπό το βάρος των δηλώσεων του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν που επιμένει στη μείωση των κατώτατων μισθών και εν αναμονή της νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, συνεδριάζουν το μεσημέρι, εργοδότες και εργαζόμενοι με κεντρικό θέμα τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν στηρίξει τις όποιες ελπίδες τους στους κοινωνικούς εταίρους, θεωρώντας ότι μια κάποια συμφωνία θα «δέσμευε» την κυβέρνηση και θα ισχυροποιούσε την επιχειρηματολογία ώστε να αποκρουστούν κάποιες από τις απαιτήσεις της Τρόικας των δανειστών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρόνοι πραγματοποίησης των... ραντεβού και των συνεδριάσεων μεταξύ εταίρων, αρχηγών και δανειστών, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Χαρακτηριστικά, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ραντεβού με τους επικεφαλής της Τρόικας μπορεί να πραγματοποιηθεί «ανά πάσα στιγμή, έως την Παρασκευή». 

Καθ’ όλη δε, τη διάρκεια αναμονής, πραγματοποιούνται συναντήσεις, άτυπες συνεννοήσεις και διεργασίες, με κεντρικό στόχο τη διάσωση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού. 

Το σενάριο που προκρίνεται, φαίνεται πως αφορά στο πάγωμα των μισθών για τουλάχιστον 3 χρόνια, που συνεπάγεται αναστολή στην εφαρμογή των ωριμάνσεων – πολυετιών αλλά και μη εφαρμογή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το σκέλος της αύξησης 2,6% από την 1η Ιουλίου 2012. Εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στο αίτημά τους για μείωση ή κατάργηση των δώρων και επιδομάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αντιπρόταση για εφαρμογή πλαφόν, στα 1.500 ή 1.800 ευρώ (μεικτά), πάνω από το οποίο είτε θα κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός, είτε θα δίνονται μειωμένοι. 

Στις πιέσεις των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στις κλαδικές συμβάσεις, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, να αντιτείνει την ισχυροποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, στα πρότυπα των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, μέσω των οποίων «θα παρακάμπτονται εργασιακές, μισθολογικές αλλά και φορολογικές» αγκυλώσεις.   

Μάλιστα, εξετάζονται επιπλέον  «στοχευμένες ευελιξίες» όπως για παράδειγμα η μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική με διευθυντικό δικαίωμα (χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου) προκειμένου να καμφθούν οι πιέσεις των τροϊκανών. 

Πρόβλημα φαίνεται πως προκύπτει και στο θέμα της κατάργησης των Γενικών Κανονισμών Εργασίας στις ΔΕΚΟ, παρ’ ό,τι φαίνεται πως είναι από τα θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό. Στα αρμόδια υπουργεία αναζητούν φόρμουλα όμως σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να υπάρξει δέσμευση στη νέα δανειακή σύμβαση ώστε εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (κυρίως αυτών που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν) καλέσουν τους εργαζόμενους και διαπραγματευτούν νέες συμβάσεις.  

Φόρμουλα αναζητείται και στο θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ετοιμάσει πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, την χωρίς καθυστερήσεις καταβολή των εισφορών και την πληρωμή φόρων, εισφορών και μισθών μέσω τραπεζών. 

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αναμένεται να είναι και το μόνο σημείο στο οποίο θα καταγραφεί σίγουρη συμφωνία, στη συνάντηση του μεσημεριού μεταξύ ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ. Αλλά και το θέμα αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνουν ακάλυπτο ασφαλιστικά, το 35% των εργαζόμενων. Στην ίδια συζήτηση ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του, πως μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Κι ερχόμαστε στο αδιέξοδο που καταγράφεται και όσον αφορά τη μείωση ή όχι, των επικουρικών συντάξεων. Χθές, σε μια ακόμη συνάντηση μεταξύ  της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας Αθηνάς Δρέττα και στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αν και υπήρξε συμφωνία για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αλλά και για την εφαρμογή ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, πρόσκομμα αποτελεί η δέσμευση του υπουργείου προς την Τρόικα για μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 15%. Βέβαια, στην ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος για το θέμα, της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος, άφησε ανοικτό παράθυρο συμφωνίας, καθώς τάχθηκε ενάντια σε οριζόντιες περικοπές. Συνεπώς, περικοπές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, για παράδειγμα τα 300 ευρώ, ίσως γίνουν τελικά αποδεκτές. 

Πάντως, από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, φαίνεται πως το θέμα των συντάξεων γενικά, και όχι μόνο των επικουρικών, θα βρεθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι εκτός από την ύφεση   που αφαιρεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία περίπου 6,7 δισ. ευρώ (οι μισθοί για το 94% των μισθωτών, από 36 δισ. ευρώ το 2009 έπεσαν σε 26,8 δισ. το 2012), μια μεγάλη μάζα ασφαλισμένων, περίπου  220.000 άτομα, θα συνταξιοδοτηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
http://www.capital.gr/news.asp?id=1398730


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: