Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

«Οχι» Κομισιόν στη συγχρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο







«Οχι» Κομισιόν στη συγχρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα ότι απορρίπτει το αίτημα των ελληνικών αρχών να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Ερωτηθείς σχετικά ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Σεσίλια Μάλμστρομ, απάντησε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι βραχυπρόθεσμα και δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αιτήσεων ασύλου. Καταλήγοντας, ο Μ. Τσερκόνε υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει συμβάλλει στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, παρέχοντας 215 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2007- 2010. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2012 η Ελλάδα θα λάβει άλλα 90 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των τεσσάρων κοινοτικών προγραμμάτων για τη διαχείριση των συνόρων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=47128&s=0

Κάτοικοι της περιοχής μιλούν στα «ΝΕΑ» για τα κύματα των λαθρομεταναστών

Αρχίζουν τα έργα του φράχτη στον Εβρο

Ρεπορτάζ: Κώστας Κουκουμάκας

Στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στο μοναδικό χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι κάτοικοι θεωρούν το πέρασμα των λαθρομεταναστών φαινόμενο τόσο συνηθισμένο, σχεδόν όσο και η ομίχλη που σκεπάζει τον Εβρο αυτήν την εποχή. Σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής πρόκειται να εγκαινιάσει την κατασκευή του φράχτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. Το έργο σχεδιάστηκε από τις ελληνικές Αρχές με σκοπό να ανακόψει το κύμα των χιλιάδων λαθρομεταναστών, ωστόσο σύμφωνα με πολλούς απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα σε άλλο σημείο της μεθορίου.
«Προχθές ήρθε ένα αγόρι από το Αφγανιστάν. Το παντελόνι του έσταζε από τη βροχή κι έτρεμε. Τού έδωσα ζεστά ρούχα και παπούτσια. Χιλιάδες άνθρωποι από την Αφρική και την Ασία περνούν με τα πόδια τα σύνορα και φθάνουν στο χωριό. Μετά την κατασκευή του φράχτη, είτε θα περνούν από άλλο σημείο είτε θα πεθαίνουν από τη δίψα και την πείνα δίπλα στον φράχτη» λέει η Μαρία Κυριακίδου που έχει καφενείο απέναντι από τον σταθμό του τρένου στη Νέα Βύσσα. Ιστορίες σαν κι αυτή έχουν να διηγηθούν όλοι στο χωριό των 2.000 κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους καλλιεργούν σκόρδα και σπαράγγια.

Το μήκος του φράχτη θα είναι συνολικά 10,3 χλμ. και θα κατασκευαστεί από τις Καστανιές ώς τη Νέα Βύσσα. Δύο σειρές ατσάλινου συρματοπλέγματος ύψους 3 μέτρων η καθεμιά, ανάμεσα στις οποίες θα περιπολούν αστυνομικοί, θα σφραγίσουν σε έξι μήνες το μοναδικό σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων που δεν ορίζεται από τον Εβρο. Σε μικρή απόσταση από τον φράχτη σχεδιάζεται να λειτουργήσει κέντρο επιχειρήσεων με θερμικές κάμερες. Και όλα αυτά θα κοστίσουν περίπου 5 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από εθνικούς πόρους. 

Στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα οι νέοι επισημαίνουν ότι η ελληνική εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου έχει υποσχεθεί ότι θα απασχολήσει ανέργους της περιοχής στην κατασκευή του έργου. «Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Πρόκειται για μέτρο υπερβολικό, από την άλλη ωστόσο θα ανακόψει το κύμα της λαθρομετανάστευσης τουλάχιστον στο ύψος της Ορεστιάδας», δηλώνει ο Ακης Σιαντίδης που κατοικεί εκεί.

Οι κάτοικοι στα σύνορα λένε ότι από την ημέρα που εξαγγέλθηκε η κατασκευή του φράχτη οι διακινητές έχουν αλλάξει δρομολόγια και χρησιμοποιούν τα περάσματα νοτιότερα, κοντά στο Σουφλί.
Από την αρχή του έτους τρεις λαθρομετανάστες βρέθηκαν πνιγμένοι στον Εβρο και άλλοι δύο αγνοούνται. Το 2011 συνολικά 54.974 άνθρωποι διέβησαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, περίπου 8.000 περισσότεροι από το 2010.

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4692030

Δεν υπάρχουν σχόλια: