Της Δήμητρας Καδδά
Την παραδοχή ότι η λιτότητα επέτεινε την ύφεση, την ανεργία αλλά και τη φτώχεια μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού καταγράφει το Πρόγραμμα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες.
Εκτιμά ότι η ανεργία (20,7% στο τέλος του 2011) θα ήταν κατά 4-5% υψηλότερη αν προστεθεί και αυτή που «κρύβεται» στις δράσεις του ΟΑΕΔ και κρούει τον κώδωνα για έκρηξη φτώχειας που ακόμη δεν έχει φανεί στις επίσημες στατιστικές.
Η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες έστειλε –ως όφειλε– στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων. Είναι η ετήσια έκθεση με την οποία η Κομισιόν επιτηρούσε την Ελλάδα στην προ μνημονίου εποχή.
Το έγγραφο, στις 46 σελίδες του περιγράφει τα μέτρα που έχει κάνει ή θα κάνει η Ελλάδα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Καταγράφει ωστόσο με μελανά χρώματα και έντονη δόση αυτοκριτικής, το παρόν και το μέλλον (το άμεσο τουλάχιστο) της ελληνικής κοινωνίας, παραδεχόμενη ότι συγκεκριμένα μέτρα έπληξαν καίρια το εισόδημα ήδη φτωχών συμπολιτών.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 116,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ η αυξανόμενη απορρόφηση κονδυλίων και η έναρξη των μεγάλων έργων, όπως το «Ήλιος» θα συμβάλλουν στο μέλλον στις προσπάθειες ανάκαμψης.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σήμερα, η βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν ύφεση, «εγκυμονεί κινδύνους, ενώ η προτεραιότητα στην δημοσιονομική εξυγίανση που έχει δώσει το Μνημόνιο, δεν έχει επιφέρει μόνο προφανή αποτελέσματα στην ανάπτυξη αλλά και έχει επηρεάσει αναπόφευκτα» τα κοινωνικά μέτρα που είχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τεράστια αύξηση των ποσοστών ανεργίας και σημαντική μείωση του ΑΕΠ. Έχουν καταβληθεί προσπάθειες (αν και όχι πάντοτε με επιτυχία) να μειώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης» αναφέρεται. Στην έκθεση υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η επιβολή των μέτρων λιτότητας, όπως η μείωση του επιδόματος ανεργίας, οι περικοπές στις συντάξεις, τα αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ, η μείωση των μισθών, η αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων επί των καυσίμων, η αύξηση του 4% στο πρότυπο του ΦΠΑ και η αναστολή της επιδότησης ενοικίου» επιδείνωσαν την φτώχεια αλλά και τον κίνδυνο φτώχειας. Ακόμη η κατάσταση δεν φαίνεται στις επίσημες στατιστικές, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο εκτιμά ότι στην Ελλάδα ο «κίνδυνος της φτώχειας είναι υψηλός (σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ), σοβαρός (οι φτωχοί είναι βαθιά φτωχοί) και επίμονος (οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί για χρόνια)». Ειδικά για τα παιδιά, «θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών παιδιών ζουν σε φτωχά νοικοκυριά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των φτωχών παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων αυξάνεται». Εκτιμάται ότι προ κρίσης η φτώχεια ήταν ήδη μεγάλη (το 27,7% βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας το 2010).
Στο εργασιακό πεδίο φέρει ως παράδειγμα επιπτώσεων του Μνημονίου, τα κονδύλια για την αγορά εργασίας: οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 746 εκατομμύρια μεταξύ 2010 και 2011 αλλά μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής (περίπου 35%) πήγε σε επιδόματα ανεργίας.
Παρ΄ όλα αυτά, η μεγάλη ύφεση έπληξε όλους τους οικονομικούς τομείς, αλλά πιο πολύ τις κατασκευές και το εμπόριο. Ο αριθμός των απασχολουμένων (ηλικίας 15+) μειώθηκε κατά 6,8% το 2011, πέφτοντας για πρώτη φορά από το 1998 κάτω από το ποσό των 4 εκατομμυρίων (τέταρτο τρίμηνο 2011). Στο σύνολο του έτους, ο αριθμός των οικονομικά ανενεργών ατόμων (4.370.000) υπερέβη τον αριθμό των απασχολούμενων (4.090.000).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν το 2011 κατά 39,5% ( 876.900) ξεπερνώντας το 1 εκατ. άτομα. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε τo τελευταίο τρίμηνο στο 20,7%. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις του ΟΑΕΔ απέτρεψαν την επιπλέον άνοδο της ανεργίας τουλάχιστο κατά 4% -5%.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πληγεί σημαντικά. Όσοι έχουν λίγη ή καθόλου εμπειρία και απασχολούνται βάσει συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είναι οι πιο ευάλωτοι.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου