Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Σε «γραμμή» Βερολίνου για το χρέος η κυβέρνηση

Δεν βλέπει «κούρεμα» αλλά και ούτε ανησυχεί για το χρηματοδοτικό «κενό» - «Κεφάλι» πήραν τα έσοδα τον Ιούλιο

 
Μακριά από το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους στέκεται η κυβέρνηση, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον για το θέμα της βιωσιμότητας.

Μόλις λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση «διά στόματος» Γιάννη Στουρνάρα κατέδειξε την πλευρά με την οποία θα συστρατευτεί …

«Δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο μέλλον» ήταν η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κινούμενος έτσι στην «γραμμή» του Γερμανού ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στην συνέντευξη του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ακόμη η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014 σε ότι αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της και ότι υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψη αυτού του «κενού».

Πρόσθεσε, μάλιστα ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ ερωτηθείς για αν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως «όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί». Για τον κ. Στουρνάρα προτεραιότητα έχει το ελληνικό πρόγραμμα και η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος στον προϋπολογισμό, ενώ όπως είπε «δεν μας απασχολούν οι γερμανικές εκλογές».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα ότι οι αγορές έχουν προσέξει την «εντυπωσιακή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά» και διαβεβαίωσε πως «οι στόχοι για τη διετία 2013-2014 θα καλυφθούν». Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να επιμείνει στη συνταγή της λιτότητας, δεδομένης της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η περαιτέρω λιτότητα δεν είναι λύση», ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση «έχει άνετη πλειοψηφία».

Πάντως, το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού όλα δείχνουν ότι θα τεθεί επί τάπητος από τον επόμενο κιόλας μήνα, καθώς το ΔΝΤ το έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα του προσεχούς ελέγχου της τρόικας. Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο διαμήνυσε προς τους Ευρωπαίους ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει «να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014», ενώ στην αντίστοιχή έκθεσή της η Κομισιόν παραδέχθηκε την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού ύψους 3,8 δισ. ευρώ από την άνοιξη του 2014.

Το κενό αυτό προκύπτει κυρίως από την καθυστέρηση στη μετάθεση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και από την καθυστέρηση στην επιστροφή κερδών από το πρόγραμμα ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ. Το ΔΝΤ εντοπίζει όμως και πρόσθετη χρηματοδοτική «τρύπα» συνολικού ύψους 10,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των Νομικών Προσώπων και οι εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους έδωσαν ώθηση στα έσοδα τον Ιούλιο και περιόρισαν τα «καρδιοχτύπια» στο οικονομικό επιτελείο.

Τα έσοδα ανήλθαν σε 4,8 δισ. και μαζί με εισροές κοινοτικών κονδυλίων 2,2 δισ. από διαρθρωτικά ταμεία, έφθασαν τα 7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο τα προβλήματα στην είσπραξη φορολογικών εσόδων παραμένουν καθώς:

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υστερούν κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

• Τα έσοδα από τους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών είναι «πίσω» κατά 56 εκατ. ευρώ ή κατά 29,9% έναντι των στόχων, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: