Στην προσπάθεια να τεκμηριώσουμε το ότι η Γερμανία χρωστά πολλά στην Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής (1941-1944) σας παραθέτουμε παρακάτω ένα σύνδεσμο (link) όπου θα θα βρείτε ένα χρήσιμο εργαλείο. Πρόκειται για το βιβλίο του ΣΩΤ. ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗ, κατοχικού Υπουργού Συντονισμού –
Οικονομικών που εκδόθηκε το 1954 στην Θεσσαλονίκη και φέρει τον τίτλο "ΚΑΤΟΧΙΚΟΝ ΔΑΝΕΙΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΙΚΑΙ ΔΑΠΑΝΑΙ".
Ποιός ήταν όμως ο Σωτήριος Κοτζαμάνης;
Ο Σωτήριος Γκοτζαμάνης (1885 - 28 Νοεμβρίου 1958) ήταν Έλληνας ιατρός και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός και ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, καθώς όταν ήταν υπουργός οικονομικών παραχωρήθηκε έκταση 2.015 τ.μ. κοντά στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, όπου και κτίστηκαν η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και η Αριστοτέλειος Εστία. Την περίοδο της κατοχής ίδρυσε την Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης
Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1885. Σπούδασε ιατρική στην Πάδοβα. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη όπου και άρχισε παράλληλα να πολιτεύεται. Από το 1919 μέχρι το 1936 είχε εκλεγεί κατ' επανάληψη βουλευτής Θεσσαλονίκης-Πέλλης, το 1936 ως αρχηγός του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος.
Αρχικά, επί κυβερνήσεως Π. Τσαλδάρη (1932-1933), διετέλεσε υπουργός Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως. Κατά τη διάρκεια, όμως, της κατοχής της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα, και σχεδόν από τις πρώτες ημέρες, κηρύχθηκε ανοικτά υπέρ της συνεργασίας με τους κατακτητές, ενώ ο τότε «διορισμένος» πρωθυπουργός, στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση που σχημάτισε στις 30 Απριλίου του 1941, στην οποία και τον διόρισε υπουργό των Οικονομικών. Μετά την παραίτηση του Τσολάκογλου και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο, στις 2 Δεκεμβρίου του 1942, ο Σ. Γκοτζαμάνης ανέλαβε και πάλι το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του Απριλίου του 1943. Όμως λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, προβλέποντας τις εσωτερικές ταραχές που θα ακολουθούσαν, κατέφυγε στην Ιταλία και κατόπιν στη Γερμανία.
Μετά την απελευθέρωση και σύμφωνα με ειδική συντακτική πράξη που προσδιορίστηκε το "ιδιότυπο αδίκημα" της εθνικής αναξιότητας (Ιανουάριος 1945), κατηγορήθηκε ως δοσίλογος και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων. Λίγα χρόνια όμως αργότερα έτυχε αμνηστίας οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεχίζοντας και πάλι να πολιτεύεται ως αρχηγός του «Μεταρρυθμιστικού Κόμματος» που είχε δημιουργήσει προπολεμικά. Το 1954 πολιτεύθηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Στις εθνικές εκλογές του 1958 συμμετείχε με το κόμμα του για τελευταία φορά. Τον ίδιο χρόνο πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση και ουραιμία, στην Αθήνα, στις 28 Νοεμβρίου, σε ηλικία 73 ετών. Κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη με δαπάνες της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου άφησε και την περιουσία του.
Έγραψε εκτός του αναφερόμενου βιβλίου και δύο ακόμη με τίτλους :
- Κοινωνικαί και πολιτικαί τάξεις εν Ελλάδι
- Μακεδονικά ζητήματα
Στην κηδεία του παρέστησαν ο τότε υπουργός Β. Ελλάδος Θεολογίτης, ο τότε α' αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βασιλικός, βουλευτές, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου, πρόεδροι οργανώσεων και σωματείων της Θεσσαλονίκς ενώ "εις την σορόν του μεταστάντος κατετέθησαν στέφανοι".
Μπορεί λοιπόν σήμερα να προξενεί απέχθεια η αναφορά σε ένα κατοχικό υπουργό, αλλά αν θέλουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Βλέπετε ο Σ. Γκοτζαμάνης, σαν υπεύθυνος υπουργός είχε τότε όλα τα στοιχεία και αν πραγματικά αναζητούμε στοιχεία να τεκμηριώσουμε τις θέσεις μας, εδώ θα ανακαλύψουμε πολλά από αυτά που αποδεικνύουν τις υποχρεώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα...
Διαβάστε εδώ
Το βιβλίο του 1954 του ΣΩΤ. ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ κατοχικού Υπουργού Συντονισμού – Οικονομικών Πηγές:
- "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ. Β΄ (Συμπλήρωμα) σελ.511
- Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας, Εκδόσεις Μέτρον, Τόμος Α΄
- Μακεδονία, Εκηδεύθη την Κυριακήν ο Σωτ. Γκοτζαμάνης δαπάναις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 2 Δεκεμβρίου 1958.
- http://el.wikipedia.org/wiki/Σωτήριος_Γκοτζαμάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου