Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η ελληνίδα γιατρός που έλυσε τον γρίφο του Αϊνστάιν




Η ελληνίδα γιατρός που έλυσε τον γρίφο του Αϊνστάιν

Η απάντηση που δίνει στο περίπλοκο τεστ η Μαριγώ Μπούρη διαφέρει από όσες έχουν δοθεί έως σήμερα

Από τη Γιώτα Φλώρου

Τη σωστή απάντηση στον περιβόητο «γρίφο του Αϊνστάιν», που λέγεται ότι δημιούργησε ο σπουδαίος επιστήμονας τον 20ό αιώνα, υποστηρίζει ότι βρήκε η γιατρός Μαριγώ Μπούρη. Μάλιστα, σύμφωνα με μια θεωρία, όταν ο φυσικός έδωσε στη δημοσιότητα τον γρίφο υποστήριξε ότι μπορεί να τον επιλύσει μόλις το 2% του ανθρώπινου πληθυσμού, γεγονός που, αν αληθεύει, κατατάσσει την κυρία Μπούρη στην κατηγορία των εξαιρετικά χαρισματικών ανθρώπων.
Ο γρίφος είναι ο παρακάτω: «Υπάρχουν πέντε σπίτια, πέντε διαφορετικών χρωμάτων. Σε κάθε σπίτι ζει ένας άνθρωπος διαφορετικής εθνικότητας. Οι πέντε ιδιοκτήτες πίνουν ένα συγκεκριμένο είδος ποτού. Καπνίζουν μια συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων και έχουν ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο. Όλοι έχουν μεταξύ τους διαφορετικά κατοικίδια, διαφορετικές μάρκες τσιγάρων και διαφορετικά είδη ποτών». «Ποιος έχει το ψάρι;» είναι η ερώτηση στην οποία καλούνται να απαντήσουν οι επίδοξοι λύτες, στους οποίους δίνονται ορισμένα δεδομένα, όπως «Ο Άγγλος μένει στο κόκκινο σπίτι» και «Το πράσινο σπίτι είναι αριστερά από το άσπρο σπίτι».


Όπως αναφέρει η κυρία Μπούρη στην εφημερίδα «δημοκρατία», χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία στην επίλυση γρίφων, ασχολήθηκε με τη σπαζοκεφαλιά πριν από περίπου 15 χρόνια και βρήκε τη λύση -η οποία είναι μοναδική, καθώς διαφέρει από όσες υπάρχουν στο διαδίκτυο και σε βιβλία με γρίφους- μέσα σε μιάμιση ημέρα. Έως τώρα, η λύση που έχει δοθεί είναι ότι το ψάρι ανήκει στον «Γερμανό», ενώ η κυρία Μπούρη βρήκε ότι ανήκει στον Νορβηγό.
Η γιατρός λέει ότι για την επίλυση του γρίφου επιστράτευσε τη λογική και τη θεωρία της σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν. Συγκεκριμένα, στα δεδομένα που παρέχονται στους λύτες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, έννοιες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για καλύτερη συνεννόηση, όπως «δεξιά» και «αριστερά», όροι, οι οποίοι, όπως τονίζει η ίδια, είναι σχετικοί, αφού καθορίζονται κάθε φορά από τον παρατηρητή και τη θέση του. Επίσης, η κυρία Μπούρη δεν έλυσε τον γρίφο στο χαρτί, αλλά προχώρησε σε τρισδιάστατη απεικόνιση των δεδομένων, ώστε να βρίσκεται, όπως λέει, «πιο κοντά στην πραγματικότητα». Πάντως, για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν, ο γρίφος του Αϊνστάιν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η κυρία Μπούρη συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, όσους προσπαθήσουν να τον λύσουν «να μην επαναπαυτούν στις έτοιμες λύσεις και να έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν τη διαφορετική γνώμη τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: