«Κινδυνεύει όχι ο 14ος αλλά ο 4ος, ο 5ος και ο 6ος μισθός και σύνταξη»
Δραματική προαγγελία Παπανδρέου για τα μέτρα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010
Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι «σηματοδοτούν μια ανατροπή ακόμη και με όσα πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά και πολιτικά». |
Με μια ομιλία -στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-, η οποία προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε υπουργούς και βουλευτές του Κινήματος που την παρακολουθούσαν με βουρκωμένα μάτια, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, διακήρυξε την απόφασή του να λάβει όσα κι όποια μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της πατρίδας από την επαπειλούμενη χρεοκοπία.
O πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι «σηματοδοτούν μια ανατροπή ακόμη και με όσα πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, ιδεολογικά και πολιτικά», τόνισε την απόφασή του «να μη λιποτακτήσει» και να προειδοποιήσει ότι «μια λεπτή γραμμή χωρίζει το σήμερα, το τώρα, από την ημέρα που θα ζητήσουμε ένα ακόμη δάνειο από τους πιστωτές μας και θα βρούμε πόρτες κλειστές ή δυσβάσταχτα επιτόκια».
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε σε αναστολή τα προεκλογικά προτάγματα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η οδυνηρή πραγματικότητα επιβάλλει «σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, καθώς αυτό που μας απειλεί πρωταρχικά δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι ακόμη χειρότερο. Να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού, ασφυξία πληρωμών για μισθούς και συντάξεις».
Με κριτική διάθεση για το παρελθόν και χωρίς εξαιρέσεις, ουσιαστικά κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες να θέσουν τέλος στο μεταπολιτευτικό μοντέλο πολιτικής στάσης - συμπεριφοράς και ενός ιδιωτικού και δημόσιου ήθους που οδήγησε τη χώρα σε πλήρη ανυποληψία και την κοινωνία σε κατάρρευση.
Περιγράφοντας την κατάσταση της χώρας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε:
** Το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε στα 300 δισ. ευρώ. Είναι πολύ πιο πάνω από το ετήσιο εθνικό εισόδημα, που φτάνει στα 240 δισ. ευρώ.
** Το Ταμείο του Δημοσίου για φέτος πρέπει να βρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις τακτικές δαπάνες, να πληρώσει τις συντάξεις, τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
** Από αυτά, πρέπει να δανειστεί περίπου τα μισά. Και, κάθε χρόνο, δαπανούμε όλο και περισσότερα, ενώ κάθε χρόνο εισπράττουμε όλο και λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα είναι οι δανειστές να μας ζητούν όλο και μεγαλύτερα επιτόκια, σε σημείο που ο δανεισμός να κινδυνεύει να γίνει απαγορευτικός. Σε σημείο που να έχουν πέσει πάνω μας οι κερδοσκόποι.
** Πριν από λίγα χρόνια, δανειζόμασταν σχεδόν με τους ίδιους όρους με τη Γερμανία. Σήμερα, όταν δανειζόμαστε 5 δισ. ευρώ, πληρώνουμε 750 εκατ. ευρώ παραπάνω τόκους απ' ό,τι η Γερμανία.
** Από το 2004 στο 2009, τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 10 δισ. ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ, το 52% των εσόδων πάει σε μισθούς και σε συντάξεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2004 ήταν 45%.
** Το 2004, για επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία χρειάστηκε να καταβληθούν 6 δισ., το 2009 έφτασε στο ποσό των 12 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης ανοίγουν ένα νέο κύκλο, είναι μόνο η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες για συστράτευση: «Να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Ο καθένας απ' όπου μπορεί, όπως μπορεί. Ζητάω να κάνουμε για τη χώρα μας ό,τι θα κάναμε για το σπίτι μας».
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους πολίτες πως «η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει όλη αυτή η προσπάθεια των πολλών να λειτουργήσει ξανά υπέρ των ολίγων», κάλεσε τους βουλευτές του να είναι μπροστά στη μάχη και προειδοποίησε τους υπουργούς ότι «με το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των μισθωτών, δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην κυβέρνησή μου να παρακάμπτει ή να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των ολίγων. Προνόμια που κατοχυρώνονται είτε με νόμους είτε με πλημμελή εφαρμογή τους».
Σε αυστηρό τόνο, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα όσους φοροδιαφεύγουν: «Δεν με ενδιαφέρει αν ο πλούτος που κρύβουν είναι σε off shore, δεν με ενδιαφέρει αν φταίνε οι αποδείξεις που δεν κόβουν ή αν οι βίλες, τα κότερα και οι λιμουζίνες τους είναι περιουσιακά στοιχεία εταιρειών».
Παράλληλα, τόνισε ότι, εάν δεν αλλάξει άρδην το ελληνικό κράτος, η χώρα θα βρεθεί μετά από λίγα χρόνια πάλι στην ίδια κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί κριτικά στην μεταπολιτευτική περίοδο, από την οποίαν δεν εξαίρεσε το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, μετά το 1981, και να κάνει λόγο για «τραγικά σφάλματα» και να παραδεχθεί «σφάλματα και εκπτώσεις, που οδήγησαν μέχρι και στην αλλοίωση των βασικών μας ορισμών και αξιών για την κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι «πολλά τα μικρά βαρίδια, τα οποία αθροιστικά και σωρευτικά, έγιναν ασήκωτα. Κάθε παράλειψη, κάθε παρατυπία και κάθε παραλογισμός, κάθε ρουσφέτι, κάθε πελατεία και κάθε παράνομος διορισμός, ήταν μια πληγή για την κοινωνία μας. Δεν είμαι περήφανος, κανένας δεν είναι περήφανος, που η κοινωνία αναγκάστηκε να εφεύρει λέξεις, όπως τη ''λαμογιά'', για να περιγράψει μια πραγματικότητα στην οποία συνηθίσαμε. Εφτασε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες. Και είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα μας».
Σε αντίθεση με προκάτοχό του, ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε ότι «δεν είναι αυτή η Ελλάδα» κι αναφέρθηκε «στο τεράστιο ρεύμα των απλών ανθρώπων, που μοχθούν, δουλεύουν οκτάωρα και δωδεκάωρα, που δεν είναι τεμπέληδες, πληρώνουν τους φόρους τους, σέβονται τους νόμους και μας λένε επιτακτικά: ''να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα''. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας».
Νέα Δημοκρατία: «Αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο»
«Η σημερινή αλαζονική εμφάνιση Παπανδρέου προβληματίζει όλους τους Έλληνες. Γιατί λίγο πριν ανακοινώσει τα νέα σκληρά μέτρα και επισκεφθεί σημαντικούς ξένους ηγέτες, αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο, να αθωώσει για πάντα το ΠΑΣΟΚ και να συκοφαντήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία
«Είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου, ότι εκείνος θα επιβάλει στην αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή…», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. |
Είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου, ότι εκείνος θα επιβάλει στην αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή…
Ότι μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση, για τα μέτρα που ακόμα δεν πήρε!
Ευτυχώς που δεν έγινε η κοινοβουλευτική συζήτηση σήμερα και έτσι γλιτώσαμε μιαν ακόμα επανάληψη από το γνωστό "ποίημα" του Πρωθυπουργού:
«Για το χθες φταίνε οι άλλοι. Για το σήμερα φταίνε οι κερδοσκόποι. Για το αύριο… βλέπουμε».
Τι άλλο να πει κανείς πλέον για τον κύριο Παπανδρέου;
Άβυσσος…», υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ.Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στον Πρωθυπουργό.
Μητσοτάκης: Στη σωστή κατεύθυνση
Στη σωστή κατεύθυνση εκτιμά ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι αποφάσισε να κινηθεί ο πρωθυπουργός, κρίνοντας πως είναι λάθος να «επιτίθεται με το χυδαίο αυτό τρόπο στη Ν.Δ».
Σε συνέντευξή του, χθες το βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «προϋπόθεση για να μας εμπιστευτούν οι αγορές είναι να πετύχουμε ένα μίνιμουμ εθνικής ομοψυχίας».
Κάλεσε δε τη Ν.Δ. να δείξει ανωτερότητα και να στηρίξει τα μέτρα τα οποία είναι προϋπόθεση επιβίωσης της χώρας, αλλά και την Αριστερά να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα.
ΚΚΕ - Συνασπισμός Εντονες αντιδράσεις από την Αριστερά
Eντονα αντέδρασαν τα δύο κόμματα της Αριστεράς, στην ομιλία του πρωθυπουργού και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε: «Τις γενναίες αποφάσεις, για τις οποίες μίλησε ο Γ. Παπανδρέου, ας τις πάρει σε βάρος αυτών που λήστεψαν και ληστεύουν το λαό, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Αλλά επειδή αυτών τα συμφέροντα υπηρετεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παίρνει άγρια μέτρα σε βάρος των θυμάτων, των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τεράστια ψέματα και τεχνάσματα για να τα δικαιολογήσει».
Ο ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ισοπέδωση» των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και σημείωσε ότι πρέπει να έρθει στην Βουλή, για να εξηγήσει: Ποιος τον εξουσιοδότησε να εφαρμόσει μια πολιτική εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προεκλογικές του εξαγγελίες, πόσο θα πληρώσουν όσοι κέρδιζαν τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως ποιες θα είναι οι συνέπειες των επιλογών του για το εισόδημα του πολίτη, για την απασχόληση και το ασφαλιστικό σύστημα.
Καρατζαφέρης: Πρέπει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή
«Πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός πριν πάει στις «κομβικές» συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ομπάμα πρέπει να περάσει τα μέτρα από τη διαβούλευση της Βουλής», δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης.
«Χωρίς να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο - συνέχισε - οι συναντήσεις του θα είναι αμφισβητήσιμης αποφασιστικότητας και δυναμικής.
Τέλος, κατά την πτήση του προς Ουάσιγκτον, μια στάση στο Παρίσι θα «αναζωογονούσε» τόσο το "πλήρωμα" όσο και τους "επιβάτες"».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου