Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Στο ντιβάνι χωρίς τον Φρόιντ






Υπήρξε σκοτεινό ταμπού, ένοχο μυστικό, κρυφή επιλογή. Τελευταία και εν μέσω ιερεμιάδων όλο και περισσότεροι άνθρωποι ομολογούν ότι χρειάζονται βοήθεια για να ξεπεράσουν μικρές ή μεγαλύτερες δυσκολίες – και πλέον δεν διστάζουν να τη ζητήσουν.

✱ Στήριξη ανέργων

Η Αγγελική Χούγια είναι ψυχολόγος και ασχολείται με την οικογενειακή θεραπεία. Μαζί με τη Μαρία Κουτσαύτη, σύμβουλο Διαχείρισης Σταδιοδρομίας, διοργανώνουν δωρεάν συνεδρίες «συναισθηματικής στήριξης ανέργων». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ανέργους κάθε ηλικίας, περιλαμβάνει ομάδες των δώδεκα ατόμων και ολοκληρώνεται ύστερα από τρεις δίωρες συναντήσεις. «Οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι αν δεν βοηθήσει ο ένας τον άλλο, να σας το πω πολύ απλά, δεν θα τη βγάλουμε καθαρή» λέει η κ. Χούγια. Το πρόγραμμα δεν έχει πολύ καιρό που τρέχει. Αναρωτιέμαι ποιοι άνθρωποι έχουν πάρει μέρος μέχρι στιγμής. «Ως τώρα οι άνθρωποι που έχουν έρθει είναι 30 έως 45 ετών. Έχουμε έναν οικονομολόγο, ένα γραφίστα, έναν υπάλληλο γραφείου, ένα στέλεχος σε εταιρεία marketing... Όλοι τους άνεργοι, ο “μακροβιότερος” κλείνει ένα χρόνο χωρίς δουλειά». Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια, ένα πράγμα που χάνει κανείς όταν ξαφνικά βρίσκεται σε κατάσταση ανεργίας είναι η «αίσθηση του ανήκειν». «Ο καθένας μας έχει συνηθίσει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του με έναν συγκεκριμένο τρόπο: ότι δηλαδή εγώ είμαι παιδί κάποιων γονιών, σύντροφος, εργαζόμενος κτλ. Το επάγγελμα είναι πολύ βασικό χαρακτηριστικό για την ακεραιότητα της ταυτότητας ενός ατόμου. Με την παρούσα κατάσταση, αυτό το χαρακτηριστικό πλήττεται, οι άνθρωποι καταλήγουν να σκέφτονται “είμαι άχρηστος, δεν είμαι καλός σε τίποτα, κανείς δεν με αγαπάει” και ούτω καθεξής».

Ένα μίνι θεραπευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αναιρέσει πλήρως αυτά τα άσχημα συναισθήματα, ούτε φυσικά λύνει το βασικό πρόβλημα, δηλαδή την ανεργία. «Το τι προσδοκίες έχει ο άλλος από σένα είναι περίεργο πράγμα, ειδικά στο επάγγελμά μας. Ξεκαθαρίζουμε σε όσους μετέχουν στο πρόγραμμα ότι μακάρι να μπορούσαμε να τους βρούμε δουλειά, αλλά αυτό δεν γίνεται. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αισθανθούν ότι δεν είναι οι μόνοι που ζουν όσα ζουν και ότι δεν φταίνε εκείνοι για την κατάσταση ανεργίας στην οποία βρίσκονται». Η αγορά εργασίας, βέβαια, συχνά «αξιοποιεί» αυτή την κατάσταση πανικού και ανασφάλειας προς... ίδιον όφελος. «Υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας από την αγορά εργασίας, το οποίο πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ βγάζουν γενικώς πολύ θυμό γι’ αυτά που περνούν. Όμως και μόνο το γεγονός ότι μπορούν να μιλήσουν για όσα αισθάνονται βοηθάει και τους ανακουφίζει».

Info: Το πρόγραμμα δωρεάν συναισθηματικής στήριξης ανέργων πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 9.30-11.30 στο Κέντρο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαίδευσης, ΣΕΠ&Ε - Career Associates. Πληροφορίες στο 210 6891460, www.nbcc.gr.      

✱ Δημόσιοι φορείς ψυχοθεραπείας

Εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται μόνο σε ανέργους, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές για όσους ενδιαφέρονται να απευθυνθούν σε ψυχολόγο. Στον ιδιωτικό τομέα: υπάρχουν αξιόλογοι, υπεύθυνοι επαγγελματίες, αλλά και ανίδεοι ερασιτέχνες – επομένως χρειάζεται λίγη προσοχή προτού επιλέξει κανείς. Στον δημόσιο τομέα πολλά μεγάλα νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής (λίγες μόνο συναντήσεις για την άμεση αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος) ή θεραπείας (εις βάθος δουλειά, που διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα) που αφορούν μεμονωμένα άτομα, οικογένειες ή ζευγάρια, με χαμηλό οικονομικό αντίτιμο (π.χ. 5 ευρώ το ραντεβού). Αιγινήτειο, ΨΝΑ, Ευαγγελισμός, είναι μερικά από αυτά, όπως και άλλοι, μικρότεροι φορείς του Δημοσίου.

✱ Θεραπεία μέσω της τέχνης 

H θεραπεία μέσω της τέχνης χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία, art therapy (εικαστική ψυχοθεραπεία), είναι μερικές εκφάνσεις του είδους. Στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας διοργανώνονται εργαστήρια και σεμινάρια art therapy, υπό την καθοδήγηση ειδικευμένων θεραπευτών και εικαστικών. «Η εικαστική θεραπεία απευθύνεται σε όλους, από κλινικές περιπτώσεις μέχρι τον μέσο λειτουργικό άνθρωπο. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου γίνεται η προσομοίωση μιας σχέσης με τη βοήθεια ενός αντικειμένου», αναφέρει η θεραπεύτρια Αντιγόνη Τρίμη. «Η σχέση καθρεφτίζεται, αναλύεται», ο θεραπευόμενος δουλεύει τα προβλήματα που ανακύπτουν και κατόπιν όλο αυτό «περνάει στην πραγματικότητα της ζωής του». Με την εικαστική θεραπεία ασχολούνται παιδιά προσχολικής αλλά και άτομα προχωρημένης ηλικίας, ενώ έχει αποδειχτεί χρήσιμη για την αντιμετώπιση ακόμα και πολύ σοβαρών προβλημάτων, όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο down, το αλτσχάιμερ κ.ά.

Info: Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (πιστοποιημένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ψυχοθεραπευτών), Καλομενοπούλου 9, Νέο Ψυχικό, 210 6710346, www.art-therapy.gr.

✱ Συμβουλευτική σχέσεων και σεξ


Συμβουλευτική για θέματα σεξ, σχέσεων και γάμου, «για ανθρώπους κάθε ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού», προσφέρει η sex editor Ειρήνη Χειρδάρη μαζί με τους συνεργάτες της, επιστήμονες και μη. «Απευθυνόμαστε σε όποιον έχει πρόβλημα, είτε σεξουαλικό είτε στη σχέση του» αναφέρει η κ. Χειρδάρη, η οποία έχει εκπαιδευτεί στη συμβουλευτική στη Νέα Υόρκη – «γιατί άλλο είναι να γράφεις κείμενα για το σεξ και άλλο πράγμα η συμβουλευτική, όπου πρέπει να αντιμετωπίσεις ακραίες πριπτώσεις και καταστάσεις». Βασική συνεργάτιδά της είναι η ψυχολόγος Λία Χακιάμη, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αποτελούνται, μεταξύ άλλων, από μία σύμβουλο σχέσεων «με ειδίκευση σε σεξουαλικά θέματα» αλλά και έναν κοινωνικό ψυχολόγο ο οποίος «έχει ειδικευτεί στο σεξ των ατόμων με αναπηρία, όντας και ο ίδιος ανάπηρος».

Info: Η Ειρήνη Χειρδάρη έχει κερδίσει το Ειδικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού  Έτους  Ίσων Ευκαιριών για το διήγημα-ρεπορτάζ «Τα κορίτσια απέξω» (βιβλίο «Η Αθήνα δαγκώνει»), που αναφέρεται στο sex trafficking στην Ελλάδα. Τηλέφωνο: 900 900 0740, www.sexelixis.gr.

Από την Ελευθερία Αλαβάνου
http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=2283

Δεν υπάρχουν σχόλια: