Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τι πραγματικά συζητήθηκε στο «Πεντελικόν»







Διάβασα τα παρακάτω δύο άρθρα την ιδια μέρα που διάβασα ένα σχόλιο αρθρογράφου της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΗ που έρχεται να δώσει την απάντηση στο γιατί έγιναν όλα αυτά:

"Ένας ολόκληρος λαός έπιασε πάτο γιατί γιατί ήθελαν να του φάνε οι ξένοι την ενέργεια. Αυτή είναι η αλήθεια και βρήκαν οι γερμανοι την ευκαιρία και μας χρησιμοποίησαν ως δημοσιονομικά πειραματόζωα της ευρωζώνης προκειμένου να επιβιώσει η χώρα τους, στον εν εξελίξει τρίτο παγκόσμιο - οικονομικό - πόλεμο.

Αυτή και μόνο είναι η αλήθεια.

Βέβαια η νομιμοποίηση όλων των παραπάνω έγινε με την ψήφο ελλήνων κοινοβουλευτικών.."
"Ακρόπολη 3.4.2012" 




Τι έγινε στη μυστική σύσκεψη στο «Πεντελικό» τον Νοέμβριο του 2009
Ποιοι τ’ άρπαξαν

 Για να χαλάσουν το μεγάλο ντιλ των 50 δισ. ευρώ με τη Goldman Sachs

 Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού παίχθηκε τον Νοέμβριο του 2009, από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Τότε η Ελλάδα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει τα 50 δισ. ευρώ που πρόσφερε η αγορά, θα έλυνε το άμεσο πρόβλημα του δανεισμού και δεν θα οδηγούνταν χειροπόδαρα δεμένη στο ΔΝΤ και στις αδίστακτες απαιτήσεις της Μέρκελ. Όμως «κάποιοι» είχαν στον νου τους «αλλότριους σκοπούς» και εξυπηρετήσεις, που προηγούνται του συμφέροντος της χώρας.

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα το παιχνίδι που παίχθηκε, το οποίο αφενός στοίχισε δισεκατομμύρια στη χώρα, αφετέρου παρά πολλά από αυτά που ζούμε θα είχαν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές τον Νοέμβριο του 2010 στο γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο της Κηφισιάς «Πεντελικόν» υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Goldman Sachs, (ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά «σπίτια» του κόσμου), ο οποίος είχε μαζί του τον έλληνα υπεύθυνο για την Ευρώπη (και για την Ελλάδα) Χάρη Ηλιάδη και ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος.

Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν οι υπουργοί Παπακωνσταντίνου, Παμπούκης, Κατσέλη (στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra είπε ότι είχε παρευρεθεί μόνο στο δείπνο) και ο Δρούτσας.

Το θέμα της συνάντησης ήταν ένα και μόνο. Κατά πόσον η Goldman Sachs θα μπορούσε να εξασφαλίσει 40 με 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές (να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs έχει επιτυχημένη εμπειρία σε τέτοια ντιλ, έχει κάνει 8-10 διαφορετικά).

Η απάντηση του προέδρου της αμερικανικής εταιρείας ήταν ότι μπορεί να βρει το ποσόν που έχει ανάγκη η Ελλάδα, εκθέτοντας τις κινήσεις που θα γίνουν.

Όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί ήταν θετικοί, από κανέναν δεν εκφράστηκε η παραμικρή διαφωνία. Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώες και έκλεισε με δείπνο.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι από τους υπουργούς, πιθανότατα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, «καρφωνόταν» σε άλλα funds, για να αναζητήσει από αυτά η Ελλάδα τα 40 με 50 δισ. ευρώ. Να ληφθεί υπ' όψη ότι σε τέτοιες μεγάλες δουλειές (να βρεις 50 δισ. ευρώ) η αμοιβή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ... Και αυτό εξηγεί τους λόγους της διαρροής της συμφωνίας που είχε γίνει στο «Πεντελικό» με την Goldman Sachs.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ένα τεράστιο μπάχαλο. Αφού και η Goldman Sachs και δύο άλλα «σπίτια» που ενεπλάκησαν, μετά την «ενημέρωση» που τους έγινε, απευθύνθηκαν στους ίδιους επενδυτές! Που φυσικά είπαν, εδώ τι γίνεται...

Έτσι χάλασε η δουλειά... Με την Ελλάδα να είναι η ζημιωμένη. Αφού απέτυχε αυτή η μεγάλη ευκαιρία που είχε να βρει έγκαιρα και με χαμηλό επιτόκιο (μιλάμε για 4,5%) τα λεφτά που χρειαζόταν και να μην πέσει στα όρνια της αγοράς...

Τώρα ποιοι τους χάλασαν τη δουλειά και για ποιον λόγο, αυτό είναι αρμοδιότητα όχι μόνο μιας Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και του Εισαγγελέα... Να σημειωθεί ότι στις επαφές που έγιναν με την Goldman Sachs συμμετείχε και ο τότε επικεφαλής το ΟΔΔΗΧ κ. Παπανικολάου.

Η ιστορία, όχι στις λεπτομέρειες που φέρνουμε σήμερα στο φως, είναι γνωστή στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τέθηκε το θέμα του δανεισμού. Και μάλιστα από μέλη του ΠΣ που γνώριζαν... Ρωτήθηκε γιατί δεν πήραμε τα 25 δισ. ευρώ που πρόσφερε η Goldman Sachs, αλλά μόνο 8 δισ. ευρώ, και η απάντηση του υπουργού ήταν για να μην πουν οι αγορές ότι έχουμε ανάγκη από λεφτά...

Στον βωμό του ΔΝΤ και των Αμερικάνων...

Για να αντιληφθεί κάποιος το «χοντρό» παιχνίδι που παίχτηκε γύρω απ' τη δανειοδότηση της Ελλάδας εκείνη την κρίσιμη περίοδο και τις σκοπιμότητες που μας οδήγησαν τελικά στον γκρεμό, πρέπει να επισημάνουμε και τα εξής:

• Ενώ τον Δεκέμβρη του 2009 ο Γιώργος συζητούσε με την Goldman Sachs, και μάλιστα συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του, τουλάχιστον ένα μήνα πριν συζητούσε ο ίδιος με τον Στρος Καν το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

• Αυτά σε ό,τι αφορά στις επίσημες αποκαλύψεις του Στρος Καν, τις οποίες παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γιώργος εκών άκων. Διότι απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου συζητούσε ήδη απ' το καλοκαίρι του 2009 με τον Στρος Καν, για το ίδιο ζήτημα. Ενώ άλλες πληροφορίες -επίσης έγκυρες- τονίζουν ότι το deal με τον Στρος Καν και το ΔΝΤ είχε κλείσει μήνες νωρίτερα, απ' τις αρχές του 2009!

• Όλα αυτά εντάσσονταν στο σχέδιο της Ουάσινγκτον για υπονόμευση, χτύπημα στο ευρώ, μέσω της διείσδυσης του ελεγχόμενου απ' τις ΗΠΑ ΔΝΤ. Και αυτό το σχέδιο υλοποιήθηκε πλήρως απ' τη στιγμή που μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, μπήκε σε έναν μηχανισμό όπου επίσης συμμετέχει και το ΔΝΤ.

• Αυτός ο οποίος βασικά διαφωνούσε με την υλοποίηση του κατ' αρχήν deal με την Goldman Sachs ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου... 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=75479&colid=37&catid=34&dt=2012-04-01%200:0:0 



 Τι πραγματικά συζητήθηκε στο «Πεντελικόν»

Τι πραγματικά συζητήθηκε στο «Πεντελικόν»

Οι σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με τη διεθνή τράπεζα Goldman Sachs ήταν παλαιότερες της ημερομηνίας που άρχισε η πρωθυπουργία του.

 

Για τον λόγο αυτό η συνάντηση με έναν εκ των δύο επικεφαλής του διεθνή οίκου, του περίφημου Γκάρι Κον, με την παρουσία και του ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του τομέα Ευρώπης της G.S, σχεδόν δημόσια, στο ξενοδοχείο  «Πεντελικό», στο Κεφαλάρι, ναι μεν συζητήθηκε στους οικονομικούς κύκλους της Αθήνας, αλλά δεν αιφνιδίασε.

Ήταν δεδομένο ότι η Goldman Sachs γνώριζε πολύ καλά τις ελληνικές υποθέσεις σε σχέση με πολλές άλλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ αλλά και ευρωπαϊκές.

Από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, συμμετείχαν στη συνάντηση οι...οικονομικοί υπουργοί Γ. Παπακωσταντίνου και Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά με ιδιαίτερες σχέσεις  με την Αυστρία και την Γερμανία, Δ. Δρούτσας.

Τίποτα δεν προϊδέαζε στη συνάντηση την κρίση στην οποία θα έμπαινε η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, αλλά και για το «σπιράλ καθόδου» που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα είχε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις για να οργανώσει την οικονομία της και να συγκλίνει με τους στόχους της ευρωζώνης, αλλά μέχρι εκεί.

Από την πλευρά της Goldman Sachs, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές, προτάθηκε ένα σχέδιο που θα διασφάλιζε την Ελλάδα σε επίπεδο δανεισμού και θα της ενίσχυε τους όρους και το πλαίσιο για ξένες επενδύσεις. Η πιο εξωστρεφής από οικονομικής άποψης Ελλάδα ήταν κύριος στόχος και η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας μια πολύ καλή εγγύηση.

Ο κ. Κον πρότεινε μια σειρά από περίπου δέκα deals με ιδιώτες που θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα περίπου 50 δισ. ευρώ δάνεια. Μαζί με όσα είχαν ήδη εξασφαλισθεί από τον επίσημο διεθνή δανεισμό, θα ήταν απολύτως καλυμμένη, για να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, σε πολύ θετικό κλίμα για την αρνητική διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία, στην αναγκαία ανασυγκρότηση της χώρας.

Τα deals που πρότεινε η Goldman Sachs στηρίζονταν σε δανεισμό, μετοχοποιήσεις, και ιδιαίτερα σε ιδιωτικές τοποθετήσεις (private placement) διεθνών funds.

Η βραδιά έκλεισε πολύ καλά, με καταρχήν συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι γνώσεις του Γ. Παπανδρέου στα χρηματοπιστωτικά του είδους ήταν πολύ περιορισμένες. Η Goldman Sachs σε μια αρχική φάση ήρθε σε επαφή για private placement, με 5 ή 6 funds, με στόχο τα πρώτα 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία, πληροφορίες τόσο από τα ίδια αυτά funds, όσο και από άλλες πηγές των διεθνών αγορών, που δεν συμμετείχαν στην όλη συζήτηση, ήθελαν δύο ακόμη διεθνείς τράπεζες, να έχουν «μπει» στο ίδιο παιχνίδι, ενημερωμένες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Οι τράπεζες αυτές, σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένες πηγές ήταν η Morgan Stanley και η Deutsche Bank.

Σε τέτοιου τύπου διαδικασίες η εμπιστευτικότητα είναι ένας κανόνας απαράβατος. Η δημοσιότητα και οι ανακοινώσεις ακολουθούν το «κλείσιμο» της όποιας συμφωνίας και σε καμία περίπτωση δεν προηγούνται. Η Ελλάδα θεωρήθηκε μια αναξιόπιστη χώρα και η όλη διαδικασία ακυρώθηκε.

Ποιος έφταιγε γι’ αυτό από την ελληνική πλευρά; Οι υποψίες βαραίνουν τον Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος σε γενικές γραμμές ήταν αντίθετος με τη συνεργασία με την Goldman Sachs. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος.Ειδικά από τη στιγμή, που με εμπλοκή του ίδιου του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν, έγιναν γνωστές οι συζητήσεις που είχε δύο μήνες πριν από την συνάντηση στο «Πεντελικό», ιδιωτικά και απολύτως μυστικά με τον Γ. Παπανδρέου για ένταξη στο ΔΝΤ.

Τον Φεβρουάριο του 2010, όταν  οι λύσεις της Goldman Sachs αποτελούσαν πλέον παρελθόν, η Ελλάδα βρισκόταν εκτός αγορών, με το έλλειμμα του 2009 να έχει εκτοξευθεί πάνω από 15% του ΑΕΠ, ανακοινώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο προσέλαβε την Γαλλική τράπεζα Lazard για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Την τράπεζα δηλαδή που είχε αναλάβει «εργολαβικά» την υποστήριξη του Στρος Καν για την επικράτησή του στην προεδρία της Γαλλίας, κάτι που δεν θα προκύψει εξαιτίας των σκανδάλων που εν τω μεταξύ προέκυψαν.

Η  Goldman Sachs ξαφνικά μετετράπη στον «δράκο» των αγορών και οι αγορές σε κερδοσκόπους, από τους οποίους κινδύνευε η Ελλάδα, παρά την αντίθεση ότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και τα Μνημόνια έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Την  επιστροφή στις αγορές…


Μενέλαος Τασιόπουλος
newsbomb 
http://emprosdrama.blogspot.com/2012/04/blog-post_7456.html#more 





Τι έγινε στη μυστική σύσκεψη στο «Πεντελικό» τον Νοέμβριο του 2009
 
Ποιοι τ’ άρπαξαν


 Για να χαλάσουν το μεγάλο ντιλ των 50 δισ. ευρώ με τη Goldman Sachs

 Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού παίχθηκε τον Νοέμβριο του 2009, από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Τότε η Ελλάδα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει τα 50 δισ. ευρώ που πρόσφερε η αγορά, θα έλυνε το άμεσο πρόβλημα του δανεισμού και δεν θα οδηγούνταν χειροπόδαρα δεμένη στο ΔΝΤ και στις αδίστακτες απαιτήσεις της Μέρκελ.
Όμως «κάποιοι» είχαν στον νου τους «αλλότριους σκοπούς» και εξυπηρετήσεις, που προηγούνται του συμφέροντος της χώρας.

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα το παιχνίδι που παίχθηκε, το οποίο αφενός στοίχισε δισεκατομμύρια στη χώρα, αφετέρου παρά πολλά από αυτά που ζούμε θα είχαν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές τον Νοέμβριο του 2010 στο γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο της Κηφισιάς «Πεντελικόν» υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Goldman Sachs, (ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά «σπίτια» του κόσμου), ο οποίος είχε μαζί του τον έλληνα υπεύθυνο για την Ευρώπη (και για την Ελλάδα) Χάρη Ηλιάδη και ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος.

Στη συνάντηση εκείνη συμμετείχαν οι υπουργοί Παπακωνσταντίνου, Παμπούκης, Κατσέλη (στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra είπε ότι είχε παρευρεθεί μόνο στο δείπνο) και ο Δρούτσας.

Το θέμα της συνάντησης ήταν ένα και μόνο. Κατά πόσον η Goldman Sachs θα μπορούσε να εξασφαλίσει 40 με 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές (να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs έχει επιτυχημένη εμπειρία σε τέτοια ντιλ, έχει κάνει 8-10 διαφορετικά).

Η απάντηση του προέδρου της αμερικανικής εταιρείας ήταν ότι μπορεί να βρει το ποσόν που έχει ανάγκη η Ελλάδα, εκθέτοντας τις κινήσεις που θα γίνουν.

Όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί ήταν θετικοί, από κανέναν δεν εκφράστηκε η παραμικρή διαφωνία. Η συνάντηση κράτησε περίπου τρεις ώες και έκλεισε με δείπνο.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι από τους υπουργούς, πιθανότατα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, «καρφωνόταν» σε άλλα funds, για να αναζητήσει από αυτά η Ελλάδα τα 40 με 50 δισ. ευρώ. Να ληφθεί υπ' όψη ότι σε τέτοιες μεγάλες δουλειές (να βρεις 50 δισ. ευρώ) η αμοιβή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ... Και αυτό εξηγεί τους λόγους της διαρροής της συμφωνίας που είχε γίνει στο «Πεντελικό» με την Goldman Sachs.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ένα τεράστιο μπάχαλο. Αφού και η Goldman Sachs και δύο άλλα «σπίτια» που ενεπλάκησαν, μετά την «ενημέρωση» που τους έγινε, απευθύνθηκαν στους ίδιους επενδυτές! Που φυσικά είπαν, εδώ τι γίνεται...

Έτσι χάλασε η δουλειά... Με την Ελλάδα να είναι η ζημιωμένη. Αφού απέτυχε αυτή η μεγάλη ευκαιρία που είχε να βρει έγκαιρα και με χαμηλό επιτόκιο (μιλάμε για 4,5%) τα λεφτά που χρειαζόταν και να μην πέσει στα όρνια της αγοράς...

Τώρα ποιοι τους χάλασαν τη δουλειά και για ποιον λόγο, αυτό είναι αρμοδιότητα όχι μόνο μιας Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και του Εισαγγελέα... Να σημειωθεί ότι στις επαφές που έγιναν με την Goldman Sachs συμμετείχε και ο τότε επικεφαλής το ΟΔΔΗΧ κ. Παπανικολάου.

Η ιστορία, όχι στις λεπτομέρειες που φέρνουμε σήμερα στο φως, είναι γνωστή στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τέθηκε το θέμα του δανεισμού. Και μάλιστα από μέλη του ΠΣ που γνώριζαν... Ρωτήθηκε γιατί δεν πήραμε τα 25 δισ. ευρώ που πρόσφερε η Goldman Sachs, αλλά μόνο 8 δισ. ευρώ, και η απάντηση του υπουργού ήταν για να μην πουν οι αγορές ότι έχουμε ανάγκη από λεφτά...



Στον βωμό του ΔΝΤ
και των Αμερικάνων...

Για να αντιληφθεί κάποιος το «χοντρό» παιχνίδι που παίχτηκε γύρω απ' τη δανειοδότηση της Ελλάδας εκείνη την κρίσιμη περίοδο και τις σκοπιμότητες που μας οδήγησαν τελικά στον γκρεμό, πρέπει να επισημάνουμε και τα εξής:

• Ενώ τον Δεκέμβρη του 2009 ο Γιώργος συζητούσε με την Goldman Sachs, και μάλιστα συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του, τουλάχιστον ένα μήνα πριν συζητούσε ο ίδιος με τον Στρος Καν το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ!

• Αυτά σε ό,τι αφορά στις επίσημες αποκαλύψεις του Στρος Καν, τις οποίες παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Γιώργος εκών άκων. Διότι απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου συζητούσε ήδη απ' το καλοκαίρι του 2009 με τον Στρος Καν, για το ίδιο ζήτημα. Ενώ άλλες πληροφορίες -επίσης έγκυρες- τονίζουν ότι το deal με τον Στρος Καν και το ΔΝΤ είχε κλείσει μήνες νωρίτερα, απ' τις αρχές του 2009!

• Όλα αυτά εντάσσονταν στο σχέδιο της Ουάσινγκτον για υπονόμευση, χτύπημα στο ευρώ, μέσω της διείσδυσης του ελεγχόμενου απ' τις ΗΠΑ ΔΝΤ. Και αυτό το σχέδιο υλοποιήθηκε πλήρως απ' τη στιγμή που μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, μπήκε σε έναν μηχανισμό όπου επίσης συμμετέχει και το ΔΝΤ.

• Αυτός ο οποίος βασικά διαφωνούσε με την υλοποίηση του κατ' αρχήν deal με την Goldman Sachs ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου... 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=75479&colid=37&catid=34&dt=2012-04-01%200:0:0


ΕΡΩΤΗΣΗ;;;

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: