Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ο μεγάλος έρωτας του Γιάννη Βόγλη με την Μιράντα του και τα 56 χρόνια γάμου!





Ο μεγάλος έρωτας του Γιάννη Βόγλη με την Μιράντα του και τα 56 χρόνια γάμου!
Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και ολόκληρο πανελλήνιο, με τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού, Γιάννη Βόγλη, που άφησε την τελευταία του πνοή στα 78 του χρόνια. Από το πλευρό του, μέχρι και το τέλος, δεν έλειψε στιγμή, ο μεγάλος του έρωτας, η σύζυγός του, η Μιράντα. Τον Οκτώβριο θα έκλειναν 56 χρόνια γάμου και δεν είχαν χωρίσει ποτέ και για τίποτα.
Η Μιράντα ήταν πάντα δίπλα του διακριτικά και όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος ο ηθοποιός, το μυστικό του γάμου τους ήταν η υπομονή και η αντοχή της συζύγου του, που κατάγεται από τη Σκωτία. Ο σεβασμός που είχε ο ένας για τον άλλον, αποτυπωνόταν στο βλέμμα τους ακόμη και στις φωτογραφίες των κοινών εμφανίσεών τους.
Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μαζί δύο παιδιά ενώ οι δυο τους έχουν γίνει και παππούδες. Ωστόσο έχουν κρατήσει διαχρονικά την ζωή τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. "Ο ηθοποιός είναι δημόσιο πρόσωπο. Έχεις κάθε δικαίωμα να σχολιάσεις τον δημόσιο βίο του. Αλλά αν ο ηθοποιός δεν διαφυλάγει τη ζωή του, είναι μεγάλη δυστυχία. Φυσικά προσπάθησαν να περάσουν το κατώφλι του σπιτιού μου. Βάζεις μπάρα. Είναι θέμα χαρακτήρα, ωριμότητας", δήλωνε σχετικά σε παλιότερη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Γιάννης Βόγλης.
Με την Μιράντα γνωρίστηκαν το 1959 και έκτοτε ήταν αχώριστοι. Μπορεί να απέφευγαν τις δημόσιες εμφανίσεις και να επέλεγαν να είναι χαμηλών τόνων. Η φορά που τους είδαμε λίγο πιο διαχυτικούς ήταν τον Οκτώβριο του 2013 που γιόρτασαν την επέτειο μαζί με τα γενέθλια του γνωστού ηθοποιού.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό της Πάτρας “The best magazine” είχε δηλώσει για εκείνη: “Το ότι είμαστε ακόμη μαζί και είμαστε αχώριστοι, οφείλεται αποκλειστικά στην υπομονή τη δική της και τις αντοχές της. Με κάνει περήφανο αυτό, γιατί η ζωή με έναν καλλιτέχνη δεν είναι πολύ εύκολη. Πριν παντρευτούμε, όταν αποφασίσαμε να είμαστε μαζί, της είπα: “Έχε υπόψη σου ότι είναι πρώτα η δουλειά μου και μετά εσύ”. Συνήθως οι γυναίκες δεν συμβιβάζονται με αυτό. Πολλές φορές λένε “ναι” για να κλείσει το θέμα και μετά αλλάζουνε. Πρέπει να πω ότι η γυναίκα μου, η οποία είναι και Σκωτσέζα - και ίσως έχει σημασία αυτό -, όχι μόνο το δέχθηκε, αλλά και το τίμησε όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δε διεκδίκησε να ασχοληθώ μαζί της στη διάρκεια της δουλειάς μου. Επίσης, ήταν πολύ καλή μητέρα για τα παιδιά μας, γιατί στη μάνα είναι η βασική ευθύνη για το σωστό μεγάλωμα των παιδιών. Αν υπάρξει μια προτομή, τότε θα είναι δική της”.
Όπως είχε εξομολογηθεί στη Ναταλία Γερμανού η σύζυγός του, είχε περάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχοντας καρκίνο με τρεις μεταστάσεις. Και στο περιοδικό Εγώ, είχε μιλήσει για εκείνη: "Μιλάμε για καρκίνο στα 39 της χρόνια. Έπρεπε να φύγουμε στο εξωτερικό για να εγχειριστεί. Όταν επέστρεψα, έπειτα από αρκετό καιρό, η εταιρία που είχα στη Θεσσαλονίκη δεν πήγαινε καλά. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην Αθήνα. Ήμουν ψύχραιμος, δεν είμαι από τους άντρες που χάνουν εύκολα την γη κάτω από τα πόδια τους. Όταν αντιμετωπίζεις μια δυσκολία, δεν την αφήνεις να σε πάρει από κάτω. Όταν πέσεις πρέπει να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να συνεχίσεις με πείσμα."
Όσο για το πώς το αντιμετώπισε η σύζυγός του, είχε απαντήσει: "Θαυμάζω πραγματικά την εσωτερική της δύναμη. Μέχρι σήμερα έχει έρθει αντιμέτωπη τρεις φορές με την συγκεκριμένη αρρώστια και είναι είναι μία χαρά γιατί έχει απίστευτη εσωτερική δύναμη."
Η αγάπη που βίωνε από εκείνον όπως φάνηκε, την έκανε να το ξεπεράσει και να καταφέρει να είναι στο δικό του πλευρό μέχρι την τελευταία του στιγμή, στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.




Γιάννης Βόγλης

Ο Γιάννης Βόγλης (γεν. Ιωάννης Γκόγκλης) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 και πέθανε στις 20 Απριλίου 2016[1] ήταν Έλληνας ηθοποιός.
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση Η άνοδος του Αρτούρο το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία Οι Υπερήφανοι. Έγινε γνωστός από την ταινία Το χώμα βάφτηκε κόκκινο το 1966, ενώ σημαντική ερμηνεία του υπήρξε στην ταινία Κορίτσια στον ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη απ’ όπου και η γνωστή φράση «Στάσου μύγδαλα!».
Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, μαζί με αξιόλογους άλλους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης κ.ά. Συνεργάστηκε ως βασικό στέλεχος με το Προσκήνιο του Αλέξη Σολομού. Εργάστηκε για μια πενταετία ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ μετά την μεταπολίτευση. Φαίνεται να χρησιμοποίησε το όνομα Τζον Μίλερ (John Miller) σε αγγλόφωνη ταινία, ενώ στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται και ως Ι. Γκόγκλης. Το Γιάννης Βόγλης είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.
Ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ανατολή κατά την πενταετία του '80. Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι Καπετάν Μιχάλης, Αλέξης Ζορμπάς, Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία (Πολυθέαμα), Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ, Αγαπημένε μου Παππού, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία.
Συνεργάστηκε με το Θέατρο Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη. Μερικά έργα στα οποία έπαιξε είναι: Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα, Η Κυρία από τη Θάλασσα σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, Μια Πιθανή Συνάντηση, Η Επιστροφή του Χ. Πίντερ, κ.α.
Έχει τιμηθεί από πολλές πόλεις Ελλάδας και Κύπρου, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τη σκηνοθεσία.
Το 2000 - 2005 πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς Ε.Θ.Α.Λ της Λεμεσού και του Θεάτρου Σκάλα της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε παραγωγές όπως: Βασίλης Τσιτσάνης Φονιάς, Αδελφοί Καραμαζόφ κ.α.
Τον Οκτώβριο του 2009, επιλέχτηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου.[3] Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε ο κύκλος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.
Ο Γιάννης Βόγλης έφυγε από τη ζωή στις 20 Απριλίου 2016, από ειλεό, ενώ ήταν διασωληνωμένος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο..
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: