Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικες φιγούρες και από πού προήλθαν

 


Χριστουγεννιάτικες φιγούρες και  από πού προήλθαν

Τόσο ο Άγιος Βασίλης όσο και το «παιδάκι Χριστούλης» ( Christkind) έχουν μακρά παράδοση.

Επιτέλους χτυπάει το κουδούνι, τα κεριά στο δέντρο λάμπουν λαμπερά, γύρω-γύρω όμορφα τυλιγμένα δώρα ο Άγιος Βασίλης ήλθε και εφέτος! Απλώς πέρασε από το παράθυρο ή κατέβηκε από την καμινάδα ή απλά άνοιξε με μαγικό τρόπο την πόρτα μόνος του. Οι μεγάλοι λένε πως τον είδαν, αλλά τα παιδιά αν και δεν τον είδαν όμως  το πιστεύουν. Για πολλές οικογένειες, η μαγική φιγούρα του Άγιου Βασίλη (ή του Χριστούλι παιδιού στις γερμανόφωνες χώρες)  είναι αναπόσπαστο μέρος των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων τους.

Αυτό γίνεται εφικτό από τη φάση της μαγικής σκέψης που περνούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. "Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν ότι τα μυθικά πλάσματα, ο Άγιος Βασίλης και παρόμοιες φιγούρες είναι αληθινες και δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αλήθειας και φαντασίας. Οι σκέψεις τους μπορούν να δικαιολογηθούν μέχρι την ηλικία του δημοτικού και συχνά ακόμη περισσότερο με "μαγική λογική". «Ο μπαμπάς  δεν μοιάζει με την εικόνα του Αϊ Βασίλη» ή  " η μαμά δεν μπορεί να είναι παιδί του Χριστού, γιατί δεν έχει φτερά".

Η προέλευση του Χριστού παιδιού, που πετά από σπίτι σε σπίτι στις γερμανόφωνες περιοχές και βάζει δώρα κάτω από το δέντρο, δεν είναι απολύτως σαφής. Ωστόσο, η ιδέα της μορφής αγγέλου καθιερώθηκε περισσότερο τον 16ο αιώνα, όταν ο Μάρτιν Λούθηρος καθιέρωσε την 24η Δεκεμβρίου ως την ημέρα των δώρων για την προτεσταντική εκκλησία. Πριν από αυτό, αυτή ήταν η 6η Δεκεμβρίου ή η 28η Δεκεμβρίου, ανάλογα με την περιοχή. Αρχικά, ο Χριστός Παιδί αναφερόταν στο παιδί Ιησού της Φάτνης, αλλά άλλαξε με τα χρόνια σε άγγελο που φέρνει τα δώρα. Εκτός από τις γερμανόφωνες  περιοχές που επικρατεί αυτό το έθιμο το συναντάμε επίσης ευρέως διαδεδομένο στην Πολωνία, στο Νότιο Τιρόλο και σε μέρη της Βραζιλίας.

Για τον  γνωστό μας Άγιο Βασίλη βρίσκουμε να υπάρχουν οι πρώτες αναφορές από τον 18ο αιώνα. Άλλωστε σε πολλές χώρες υπήρχαν διάφορες αναπαραστάσεις της φιγούρας του Αγίου Βασίλη όμως η εικόνα του ως ενός γενειοφόρου ηλικιωμένου με κόκκινο χειμωνιάτικο κοστούμι καθιερώθηκε περισσότερο στις αρχές του 20ου αιώνα και επηρεάστηκε έντονα από την ετήσια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Coca-Cola μέχρι σήμερα.

Πηγή:

kurier.at

 

Με την ευκαιρία αυτής της ανάρτησης σας εύχομαι φίλοι και φίλες

Καλή Χρονιά,

κάθε χαρά και ευτυχία για εσας και τις οικογένειές σας 

και ...

και το 2023 να χαρακτηριστεί σαν έτος ειρήνης, ευημερίας, ανανέωσης και αναδημιουργίας για όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: