Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Ψυρρή μια πολυσυλλεκτική γειτονιά της Αθήνας

 


 Ψυρρή μια πολυσυλλεκτική γειτονιά της Αθήνας

 Βορειοδυτικά της πλατείας Μοναστηρακίου, στο κέντρο της Αθήνας, δεσπόζει επιβλητικά η παλιά συνοικία του Ψυρρή. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ζωηρά σημεία της πόλης και πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων, τουριστών και γηγενών.

Η ιστορία της συνοικίας του Ψυρρή είναι ιδιαίτερα πλούσια με τις πρώτες αναφορές να γίνονται στο βιβλίο του Γάλλου Ιατρού, Σπον, ο οποίος την αναφέρει ως ένα από τα πέντε πλατώματα της Αθήνας. Διάσημοι κάτοικοί του υπήρξαν ο Λόρδος Βύρων και ο Αλέξανδρος Παπαδαμιάντης. Η γνωστή πλατεία του Ψυρρή ονομάζεται πλατεία Ηρώων, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν γύρω στο 1870, οι ‘’κουτσαβάκηδες’’, άνδρες που ζούσαν μέσα στην παρανομία, λήστευαν τους ντόπιους εμπόρους και λεηλατούσαν. Στα κτήρια της περιοχής του Ψυρρή, στεγάζονταν βιοτεχνίες και καταστήματα με σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Ακόμα και στις μέρες μας, θα βρείτε εκεί τις τελευταίες επιχειρήσεις που λειτουργούν τεχνίτες ξύλου και μετάλλου, που μεταχειρίζονται ακόμα παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας των πρώτων υλών.

 


 

Επίσης, τα στενά της αγαπημένης γειτονιάς κοσμούν παλαιοπωλεία με αντίκες και διάφορα αντικείμενα που χρονολογούνται δεκαετίες ή και αιώνες πριν, κομμάτια ανεκτίμητης αξίας που περιμένουν στωικά στα ράφια τον επόμενό τους κάτοχο. Σκαλιστά έπιπλα, πορσελάνες, παλιές εκδόσεις βιβλίων, δίσκου πικ απ κι αφίσες παλιών σταρ του σινεμά, φιγουράρουν στους τοίχους των καταστημάτων ή στο δρόμο μπροστά από αυτά, καθιστώντας του Ψυρρή ένα μουσείο τέχνης στο κέντρο της γκρίζας Αθήνας. Το στολίδι όμως της συνοικίας θα είναι για πάντα τα πανέμορφα νεοκλασικά, αρχοντικά και επιβλητικά, υπενθύμιση μιας εποχής που ανήκει στο παρελθόν. Πολλά από αυτά τα κτήρια, τα οποία αποτελούσαν κατοικίες επιφανών οικογενειών του τότε, σήμερα στεγάζουν λαοφιλή εστιατόρια και μπαρ.

 


 

Εξάλλου, η καρδιά της διασκέδασης χτυπά στου Ψυρρή. Πρωί και βράδυ χιλιάδες κόσμου περπατούν στους στενούς δρόμους του ενώ για τους περισσότερους από αυτούς, η περιοχή έχει γίνει καθημερινό στέκι. Προσφέρεται για brunch νωρίς το πρωί σε διάφορα μαγαζιά του και η συνέχεια της βόλτας μπορεί να γίνει σε ένα από τα πλούσια σε γεύσεις και αρώματα μεζεδοπωλεία. Εδώ θα απολαύσετε παραδοσιακούς μεζέδες, φτιαγμένους από τις καλύτερες πρώτες ύλες και θα συνοδεύσετε με ποιοτικό κρασί ή τσίπουρο τις ηλιόλουστες μέρες στο κέντρο. Όμως και νωρίς το απόγευμα μπορείτε να το επισκεφτείτε για έναν χαλαρό καφέ. Κι αν σας πιάσει το βράδυ, αδράξτε την ευκαιρία να πιείτε ένα ποτό σε κάποιο από τα εναλλακτικά όμορφα bar συντροφιά με ωραίες μουσικές και ενίοτε υιοθετώντας μια πιο περισσότερο party διάθεση.  

Η άλλη πλευρά της μουσικής σκηνής, βρίσκει μια πιο dark έκφραση σε άλλα μαγαζιά του. Εδώ η μουσική δεν αποκλείει κανέναν και κυρίως όσοι ανήκουν σε ιδιάζουσες μουσικές κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τη μουσική τους ταυτότητα. Στου Ψυρρή υπάρχουν, επιπλέον, αρκετές ταράτσες όπου μπορείτε από το πρωί έως το βράδυ να απολαύσετε καφέ ή φαγητό με θέα την Ακρόπολη.

 



Αξίζει, παράλληλα να υπογραμμιστεί η πλούσια πολιτιστική ζωή της συνοικίας. Πολλές γκαλερί έργων τέχνης φιλοξενούνται σε νεοκλασικά κτήρια, μουσικές σκηνές με κλασσικό ή εναλλακτικό ρεπερτόριο που κινείται σε ήχους rock, hard rock ή rap, θέατρα που ανεβάζουν αξιόλογες παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν ή τις οποίες σκηνοθετούν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο must to go σημείο του κέντρου, διαθέτει επίσης χώρους εναλλακτικής ψυχαγωγίας, τα λεγόμενα δωμάτια απόδρασης, όπου οι συμμετέχοντες κλειδωμένοι σε δωμάτια, καλούνται να λύσουν γρίφους προκειμένου να αποδράσουν. Από τον καφέ, το ποτό και το φαγητό, μέχρι τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, στου Ψυρρή δεν θα βρείτε τίποτα το κοινότυπο. Όλες οι προτάσεις έχουν κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον που σας προτρέπουν να ανακαλύψετε.

Το street art στην περιοχή είναι στα καλύτερά του. Μουσικοί που παίζουν ακόμα και με αυτοσχέδια όργανα υπέροχες μελωδίες, που συνεπαίρνουν τους περαστικούς και graffiti που γεμίζουν με χρώμα και νοήματα τους γκρίζους, μουντούς τοίχους απεριποίητων κτηρίων, προσδίδουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μια νότα χαράς και αισιοδοξίας την οποία η ασχήμια του κέντρου έχει ανάγκη. Πολλά μάλιστα από τα σκίτσα των τοίχων έχουν φιλοτεχνηθεί από σπουδαίους καλλιτέχνες που επιδιώκουν χρησιμοποιώντας πινέλα και χρώματα να περάσουν μηνύματα, ξυπνώντας συναισθήματα.


 

Η πολυσυλλεκτική γειτονιά του Ψυρρή, χαρακτηρίζεται επίσης ως παράδεισος των second hand μαγαζιών.

Η ιστορική συνοικία του Ψυρρή δε σταματά να μας εκπλήσσει, με το να παντρεύει εκπληκτικά το παλιό με το σύγχρονο, να δημιουργεί εικόνες και να συγκινεί. Εστιατόρια, καφέ, γκαλερί και διάφοροι χώροι πολιτισμού σας περιμένουν να τους επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε τα όσα η γραφική γειτονιά της Αθήνας, έχει να σας προσφέρει.

Με βασικές πληροφορίες από το psirri.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: