Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη αύριο Πέμπτη

 

 


Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη αύριο Πέμπτη

Προειδοποιήσεις για πιθανά προβλήματα

Tην Πέμπτη 14/4 θα χτυπήσει τη γη γεωμαγνητική καταιγίδα από τον Ήλιο, με ταχύτητα 1.600.000 χιλιόμετρα την ώρα. Η προειδοποίηση που εξέδωσε η ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration) θα διαρκέσει έως το πρωί της Κυριακής 17/4.

Αν συντρέχει λόγος να ανησυχήσετε; Εξαρτάται. Κυρίως από το αν μπορείτε να ζήσετε χωρίς ρεύμα -για λίγο. Επίσης, μπορεί να πυροδοτηθεί πιο έντονο βόρειο σέλας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της γης.

Η γη βρίσκεται στη μέση μιας ηλιακής καταιγίδας, αφότου ‘χτυπήθηκε’ από μια εκτίναξη μάζας από τον Ήλιο που απελευθέρωσε φορτία ενέργειας -με μορφή ακτινοβολίας-, που οδήγησε επίσης, σε εκτίναξη εκρηκτικών σφαιρών ηλιακού υλικού, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο πλανήτης μας πέρασε από την πληγείσα περιοχή πριν δυο μέρες και αρχικά ‘ένιωσε’ μια μικρή επίδραση, εν τούτοις τώρα θα δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες. Είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στα συστήματα ισχύος, στους δορυφόρους και τους ανθρώπους στο διάστημα, ενώ μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στη χρήση συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και ραδιοφώνου. Μπορούν να επηρεαστούν και τα αποδημητικά ζώα. Μια άλλη πιθανή συνέπεια είναι η εμφάνιση σέλας.

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για τους πιθανούς κινδύνους ενός τέτοιου γεγονότος.

Να δούμε όμως, και τι εννοούν.

Στις 15/5 του 1921 είχαν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές σε δωμάτια ελέγχου ηλεκτρισμού και τηλεγραφίας, σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην πόλη της Νέας Υόρκης όλα ξεκίνησαν από έναν πίνακα διανομής στο σταθμό Brewster. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και κατέστρεψε ολόκληρο το κτίριο. Στη Σουηδία, οι χειριστές στο Karlstad υπήρξε αρχικά δυσλειτουργία εξοπλισμού, εμφανίστηκε ελαφρύς καπνός, πριν ξεσπάσει φωτιά και προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό. Παρόμοιες αναφορές προέκυψαν και σε άλλα μέρη (Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία).

Το 1921 τα αποτελέσματα αφορούσαν παρεμβολές σε ραδιοεπικοινωνίες, τηλεγραφικά και τηλεφωνικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν τότε. Τώρα το ηλεκτρικό ρεύμα είναι παντού.

Ο λόγος του πανικού αφορούσε μαγνητικά πεδία που δημιουργήθηκαν στη γη, έπειτα από μια εκ των μεγαλύτερων ηλιακών καταιγίδων που επηρέασαν ποτέ τον πλανήτη.

Τι είναι οι ηλικιακές καταιγίδες

Προκαλούνται όταν ο ήλιος εκπέμπει μια έκρηξη ηλεκτρικά αγώγιμου πλάσματος, σε αυτό που ονομάζεται στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME) -ή αλλιώς σφαίρες ηλιακού υλικού. Όταν η CME κατευθύνεται προς τη γη, θα μπορούσε να περάσει μεταξύ του Ήλιου και του πλανήτη μας, με πολύ υψηλές ταχύτητες περίπου (2000 km ανά δευτερόλεπτο) και να φτάσουν στη γη σε λίγες ημέρες.

Δεδομένου ότι το πλάσμα στα CME είναι ηλεκτρικά αγώγιμο, αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο της γης και φέρνει ρεύμα σε ένα στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, που ονομάζεται ιονόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, μέσω της αρχής του ηλεκτρομαγνητισμού -βάσει του οποίου λειτουργούν οι κινητήρες και οι γεννήτριες.

Η διαδικασία παράγει ηλεκτρικά πεδία στην ηλεκτρικά αγώγιμη επιφάνεια της γης και οδηγεί ηλεκτρικά ρεύματα, μέσω των διαφορετικών τύπων πετρωμάτων στον φλοιό που έχουν ποικίλες ικανότητες να αγώγουν ρεύμα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Space Environment Impacts (SEIEG) της Μεγάλης Βρετανίας, Mike Hapgood εξήγησε το Σεπτέμβριο του 2012 στην Independent. ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι ηλιακές καταιγίδες, είναι στους μετασχηματιστές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λειτουργούν σε πολύ συγκεκριμένες συχνότητες εναλλασσόμενου ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

“Όταν το ρεύμα που προκαλείται στη γη από τις ηλιακές καταιγίδες μπαίνει σε έναν μετασχηματιστή, διαταράσσει την ισορροπία. Οι μετασχηματιστές βασίζονται στην ισορροπία των ρευμάτων, καθώς αλλάζουν οι τάσεις. Αν αυτή η ισορροπία χαθεί, μπορεί να προκληθεί θέρμανση και δόνηση που θα τους απενεργοποιήσουν. Επομένως, η συνέπεια μπορεί να είναι το μπλακ άουτ. Θα υπάρξει ζημιά, αλλά δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά”.

Ανέφερε το παράδειγμα της μέτριας ηλιακής καταιγίδας που έπληξε τη γη το 1989, θυμίζοντας ότι οι διακοπές ρεύματος που προκάλεσε στο Κεμπέκ του Καναδά επιλύθηκαν σε περίπου εννέα ώρες. “Οι άνθρωποι πλέον ξέρουν πώς να διορθώσουν το πρόβλημα. Ενώ ορισμένοι εγείρουν φόβους ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιλυθεί το όποιο πρόβλημα, δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι μηχανικοί το πιστεύουν αυτό”.

Κάτι άλλο που μπορεί να επηρεαστεί από ηλιακή καταιγίδα, είναι τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Δεν θα διαλυθεί, αλλά θα έχει πολλές διακοπές για αρκετές ημέρες. Προφανώς θα επηρεαστεί και το Internet.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Sangeetha Abdu Jyothi από το University of California, Irvine και της VMware Research, η ανθεκτικότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων διαδικτύου δεν έχει δοκιμαστεί, σε τέτοια διαστημικά καιρικά φαινόμενα.

Η έρευνα προβλέπει ότι οι γραμμές οπτικών ινών μεγάλων αποστάσεων και τα υποθαλάσσια καλώδια, που αποτελούν ζωτικό μέρος της παγκόσμιας διαδικτυακής υποδομής, είναι ευάλωτα σε CME.

Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει εδώ και έναν αιώνα πώς προκύπτουν αυτές οι ηλιακές υπερκαταιγίδες, οι οποίες προκαλούν διακοπές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνίας. Εν τούτοις, δεν είναι πλήρως κατανοητός ο αντίκτυπος που θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

ΠΗΓΉ:

https://www.apopsilive.gr/kriti/hliaki-kataigida-tha-chtupisei-ti-gi-aurio-pempti

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: