Τα διόδια είναι από τα κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας!
- Τότε λέγονταν «τοπιάτικα»
Διαβάζοντας το 65/6.10.1827 φύλλο της «Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδας» (σημερινό ΦΕΚ), που τυπώθηκε στην Αίγινα ως πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας, βρίσκουμε την αναφορά κατοίκων της Τριπολιτζάς, του Λυγουριού και άλλων περιοχών της επαρχίας Ναυπλίας όπου παραπονούνται διάφοροι κάτοικοι αλλά και βοσκοί, που για να περάσουν τα πρόβατα τους να τα πάνε για βοσκή από τόπο σε τόπο τούς έπαιρναν μερικά απ' αυτά, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα
τοπιάτικα (τη διέλευση του κοπαδιού τους από τη μια περιοχή στην άλλη).
Εξευγενισμένα τα λεξικά σήμερα τα τοπιάτικα (δηλαδή την τοπική αυτή φορολογία) τα ονομάζουν διαπύλια.
Στη θάλασσα για να περάσει πλεούμενο από έναν πορθμό πλήρωνε τα διαπόρια. Γι’ αυτό και τα μικρά νησάκια του Σαρωνικού που βρίσκονται κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου ονομάζονται διαπόρια νησιά.
Το καθεστώς των τοπιάτικων ίσχυε και στην Αίγινα για κάθε μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. από τα χωριά στην πόλη του νησιού μας, καθώς πλήρωναν τοπιάτικα και τα απέδιδαν στον δήμο. Τελευταίοι εισπράκτορες στην Αίγινα ήταν ο Μπάμπης Λαμπαδάριος και ο Νικόλαος Λεβεντόπουλος (ο Μουχλής).
Τα τοπιάτικα μαζί με τη φορολογία της δεκάτης επί των παραγομένων αγροτικών προϊόντων τα κατάργησε η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά το 1936.
Σήμερα τα τοπιάτικα τα επανέφεραν και τα ονόμασαν διόδια. Μας απομένει τώρα να επαναφέρουν τη δεκάτη και τον κεφαλικό φόρο, όπως γινόταν την εποχή της Τουρκοκρατίας, τώρα που άλλοι τα έφαγαν και άλλοι θα τα πληρώσουν.
Κ. Μοίρας
Αίγινα
Πηγή:
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου