Ερευνες για τον χρυσό
του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Ψάχνουν τον χρυσό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινά έρευνες στο Αγκιστρο Σιντικής Σερρών, η οποία υπήρξε μια από τις περιοχές που με τον χρυσό της στήριξε οικονομικά την εκστρατεία του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Με απόφαση του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, το ελληνικό Δημόσιο δέσμευσε έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων κοντά στο Αγκιστρο, στην περιοχή Μαύρα Λιθάρια, όπου το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) θα ψάξει για το πολύτιμο μέταλλο και άλλα ορυκτά. Εκτός από τις θετικές ενδείξεις που έχουν προκύψει από τη γεωφυσική ανάλυση και τις πρόδρομες δειγματοληψίες στις οποίες είχε προχωρήσει παλαιότερα το ΙΓΜΕ, υπέρ της ύπαρξης κοιτάσματος χρυσού συνηγορεί και το παρελθόν του Αγκιστρου.
Κατά τον δήμαρχο Σιντικής Απόστολο Καρύδα, υπάρχει η εκτίμηση ότι «τα μεταλλεία χρυσού της περιοχής μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου Καβάλας “χρηματοδότησαν” την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο».
Αντίστοιχη γνώμη εκφράζει και ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, που υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες «ήξεραν ήδη από τότε ότι η περιοχή έχει ενδιαφέρον» και έκαναν διαλογή του πολύτιμου μεταλλεύματος με τα χέρια.
Μπορεί η εν λόγω περιοχή να ήταν γνωστή στους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά είναι ακόμα άγνωστη στους σύγχρονους επιστήμονες. «Εχει ερευνηθεί ελάχιστα, είναι μια καινούργια περιοχή» λέει ο κ. Παπαβασιλείου, προσθέτοντας ότι το ΙΓΜΕ έκανε εκεί κάποιες προκαταρκτικές έρευνες στα τέλη της δεκαετίας του ’80 που είχαν «ενθαρρυντικά αποτελέσματα». Οπως εξηγεί, οι δειγματοληψίες που είχαν γίνει στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έδειξαν αρκετά μεγάλες περιεκτικότητες σε χρυσό, με περισσότερο από 10 γραμμάρια μετάλλου ανά τόνο μεταλλεύματ
τος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΓΜΕ, πρόκειται για μεγάλες συγκεντρώσεις που μένει τώρα να επιβεβαιωθούν. Παράλληλα, θα γίνουν και γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί αν οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται και σε βάθος, καθώς οι δειγματοληψίες που είχε κάνει παλιά το ΙΓΜΕ ήταν επιφανειακές.
«Τα πρόδρομα αποτελέσματα δείχνουν ότι η περιοχή έχει ενδιαφέρον. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κοίτασμα, γιατί όταν λέμε κοίτασμα εννοούμε μια μεταλλοφορία με συγκεκριμένο οικονομικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο, δεν μπορώ να το πω ακόμα. Αλλά εάν επαληθευτούν οι έρευνές μας, θα πρόκειται για ένα καλό κοίτασμα χρυσού» λέει ο κ. Παπαβασιλείου. Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια και εφόσον είναι επιτυχής, δηλαδή δείξει ότι όντως υπάρχει κοίτασμα, το ΙΓΜΕ θα συντάξει και θα στείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος την οικονομοτεχνική προμελέτη και τις προτάσεις του, προκειμένου η περιοχή να μισθωθεί σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Οι αρχαίοι Μακεδόνες είχαν αναπτύξει μεταλλευτική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή, από τη Χαλκιδική μέχρι την Ανατολική Θράκη, αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου. Τα μεγαλύτερα μεταλλεία βρίσκονταν στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι Χαλκιδικής, καθώς και στο Παγγαίο Καβάλας. «Οπου έβρισκαν έστω και μικρές εμφανίσεις μετάλλου, οι αρχαίοι το παίρνανε» τονίζει, φέρνοντας ως παράδειγμα τα χρυσωρυχεία του Παγγαίου, όπου ακόμη και σήμερα μπορεί κανείς να δει τις στοές των αρχαίων: «Τώρα δεν υπάρχει τίποτα να πάρουμε, τα πήραν όλα. Εκαναν καταπληκτική δουλειά. Εμείς, στο ΙΓΜΕ, τη δεκαετία του ’80 πήγαμε εκεί για να δούμε τι υπάρχει και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ουσιαστικά τα υπάρχοντα αποθέματα είχαν παρθεί όλα. Απίστευτοι ήταν!»
ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αντίθετα, στη Χαλκιδική οι αρχαίοι Μακεδόνες άφησαν… κάτι και για μας. Τα βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή (από την Ολυμπιάδα μέχρι το Στρατώνι) περιλαμβάνουν περίπου 240 τόνους χρυσού, 1.980 τόνους αργύρου, 1,5 εκατ. τόνους μολύβδου και ψευδαργύρου και 800.000 τόνους χαλκού.
«Οι περιοχές που ερευνώνται σήμερα είναι περιοχές που είχαν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους αρχαίους» λέει ο κ. Παπαβασιλείου. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η χώρα μας εξακολουθεί να μην εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο και ειδικά τον χρυσό σε ικανοποιητικό βαθμό: «Υπάρχει το εξής παράδοξο: οι Μακεδόνες, οι πρόγονοί μας, ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού στον αρχαίο κόσμο και εμείς, με τόσο σημαντικά βεβαιωμένα κοιτάσματα, καθόμαστε και τα κοιτάζουμε».
Οπως υποστηρίζει, ο χρυσός της περιοχής έδωσε στους Μακεδόνες και ειδικά στον Φίλιππο τον Β’ τη δυνατότητα να γονατίσουν οικονομικά τους Πέρσες, πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία εναντίον τους. «Οι Ελληνες της Μακεδονίας σκέφτηκαν ότι ο καλύτερος τρόπος να κάνουν οικονομικό πόλεμο ήταν να κόψουν χρυσά νομίσματα και να τα κυκλοφορήσουν σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Αυτό οδήγησε σε μια φοβερή οικονομική κατάπτωση των Περσών και, βέβαια, ήταν μετά πολύ ευκολότερος στόχος ο στρατιωτικός πόλεμος».
ΣTAΘΗΣ ΔEΛHΓIΩPΓHΣ
Πηγή:
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&artid=1326753&catid=1
«Φλέβα» χρυσού 11 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική
Ετήσια έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, μπορούν να αποφέρουν τα τρία κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής, εφόσον γίνει η εξόρυξη και ξεκινήσει και η εκμετάλλευσή τους με βιώσιμο και ορθολογικό τρόπο και με προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζοντας, ταυτόχρονα, την τοπική απασχόληση και οικονομία, καθώς και την εθνική οικονομία.
Το ποσό αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα αντιστοιχεί σε σχεδόν 40% των συνολικών ετήσιων εσόδων της χώρας, από όλες τις εκμεταλλεύσεις ανά την επικράτεια, οι οποίες, ως αξία, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν έναν τζίρο (με πωλήσεις εντός συνόρων και εξαγωγές) ύψους 1,1 δισ. ευρώ ετησίως.
Εκτιμήσεις
Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε ο καθηγητής του τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών και πρόεδρος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κ. Ιωάννης Πασπαλιάρης, σημειώνοντας πως η συνολική πραγματική αξία των κοιτασμάτων από τα κοιτάσματα του Στρατωνίου (διάρκειας εκμετάλλευσης 7 έτη), των Σκουριών (διάρκεια εκμετάλλευσης 30 έτη) και της Ολυμπιάδας (διάρκεια εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 έτη), υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ. Μιλώντας σε εκδήλωση κατοίκων που στηρίζουν την ανάπτυξη της περιοχής ανέφερε ότι «Το σύνολο της θεωρητικής τους αξίας έχει εκτιμηθεί στα 15,6 δισ. ευρώ, αλλά όσο δεν εξορύσσονται η αξία τους είναι μηδενική. Ακόμη όμως και να γίνει εξόρυξη αν δεν υποστούν επεξεργασία και πάλι δεν έχουν αξία» και διευκρίνσε πως «αν υποστούν εμπλουτισμό τα εν λόγω κοιτάσματα χρυσού, η πραγματική τους αξία μπορεί να φθάσει τα περίπου 5 δισ. ευρώ ή το 32% της θεωρητικής τους αξίας. Κάτι που αντιστοιχεί σε μια ετήσια απόδοση της τάξης των 211 εκατ. ευρώ».
Κατά τον καθηγητή, ωστόσο, η απόδοση μπορεί να υπερδιπλασιαστεί στην περίπτωση που στα τρία κοιτάσματα αξιοποιηθεί και η μεταλλουργία, αφού «έτσι η πραγματική αξία που μπορεί να ανακτηθεί υπολογίζεται σε 11 δισ. ευρώ ή περί τα 450 εκατ. ευρώ, ετησίως».
Πηγή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=98927193
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου