Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πως μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες - Οδηγός επιβίωσης για οφειλέτες

 
Εφορία: Βροχή κατασχέσεων από Σεπτέμβριο για όσους χρωστούν Ταμεία: Ρύθμιση οφειλών σε 20 μέρες αλλιώς βάζουν χέρι σε καταθέσεις Υπουργείο Ανάπτυξης: Αρχίστε πλειστηριασμούς για έχοντες και κατέχοντες

Καταιγίδα κατασχέσεων ακίνητων από την εφορία θα ξεσπάσει τον Σεπτέμβριο για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες. Η αρχή θα γίνει με 2.000 εξ αυτών που έχουν χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στους 5.000 που χρωστούν από 300.000 η 400.000 ευρώ και άνω, ενώ οι υπόλοιποι θα γλιτώσουν. Ωστόσο υπάρχει κίνδυνος, όπως λένε στο υπουργείο οικονομικών, να μην φέρουν αποτελέσματα οι κατασχέσεις σε «μεγαλοκαρχαρίες», όποτε θα αναγκαστούν να στραφούν στην «μαρίδα».

Μέχρι τώρα οι έφοροι ξεκινούσαν κατασχέσεις μόνο για τα μάτια ακόμα και σε μικροοφειλέτες των 5.000 ή 10.000 ευρώ προκειμένου να ανακοπεί η παραγραφή του χρέους για μια τουλάχιστον πενταετία και να μην τους ζητηθεί ποτέ ευθύνη ότι ολιγώρησαν. Για «έχοντες και κατέχοντες» οφειλέτες οι κατασχέσεις διατάσσονταν για να τους πιέσει η Εφορία να σπεύσουν να πληρώσουν. Το Δημόσιο όμως δεν εισέπραξε ποτέ τίποτα και το εγχείρημα κινδυνεύει έτσι να αποτύχει και πάλι. Γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει περισσότερο τη στάση του ώστε να αποφύγει να βάλει στο στόχαστρο τα σπίτια μικροοφειλετών.

200.000 κατασχέσεις για τα μάτια

Τα τελευταία χρόνια η Εφορία έχει κατάσχει περίπου 200.000 ακίνητα, τελικώς όμως μόλις 400 έχουν αλλάξει χέρια. Και αυτό γιατί πρακτικά η κατάσχεση ισοδυναμούσε με απλή δέσμευση του ακινήτου. Οι μεγαλοοφειλέτες για τους οποίους έχει διαταχθεί κατάσχεση ακινήτων από την Εφορία συνεχίζουν να μένουν στα σπίτια και στις βίλες τους σαν να μην τρέχει τίποτε, με μόνο περιορισμό ότι δεν μπορούν να τα μεταπωλήσουν σε τρίτους εφόσον χρωστούν. Στην πράξη, αντιθέτως, οι μόνοι που πληρώνουν μέχρι τώρα με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τα χρέη τους είναι οι οικονομικά αδύναμοι, για τους οποίους η Εφορία βρίσκει και κατάσχει μισθούς και πληρωμές από τρίτους (π.χ. ενοίκια), για μικρά όμως χρέη.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ντροπή ότι το 98% σχεδόν της ακίνητης περιουσίας που έχει κατασχεθεί από το Δημόσιο παραμένει στο όνομα του ιδιοκτήτη-οφειλέτη. Μόνο ύστερα από τυχόν ολοκλήρωση του πλειστηριασμού και εφόσον βρεθεί αγοραστής-πλειοδότης αλλάζει χέρια το ακίνητο. Αυτό σπανίως συνέβη και μέχρι τότε μεγαλόσχημοι φοροοφειλέτες δεν έχουν τίποτε να φοβούνται ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, απαλλάσσονται και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας!

Το Δημόσιο δεν ξεκινούσε πλειστηριασμούς γιατί συνήθως είχαν άλλοι προτεραιότητα να εισπράξουν (ΙΚΑ, εργαζόμενοι, τράπεζες, ιδιώτες κ.ά.), με αποτέλεσμα να μην περισσεύει τίποτε γι’ αυτό και να κινδυνεύει να μπει και μέσα επειδή οι διαδικασίες κοστίζουν.


Πιέζουν τρόικα και BlackRock

Προσπάθεια των τραπεζιτών να καμφθεί η αδιάλλακτη στάση των δανειστών και να δοθεί πολιτική λύση
Πολιτική λύση εξετάζουν για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», καθώς μια ενδεχόμενη αύξηση των προβλέψεων στις τράπεζες αφενός θα τις εμπόδιζε να συμμετάσχουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και αφετέρου θα ανέβαζε τον ήδη αυξημένο λογαριασμό διάσωσής τους. Υπό αυτά τα δεδομένα, τραπεζίτες εκτιμούν ότι τελικά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις σε τρόικα και BlackRock ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν μια πιο διαλλακτική στάση.

Σήμερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ΒlackRock -η οποία ελέγχει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών- σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη πιέζει τις τράπεζες να υιοθετήσουν ένα πιο επιθετικό μοντέλο σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή να προχωρήσουν σε μερική άρση των πλειστηριασμών. Μάλιστα, όπως λέγεται, η BlackRock είναι ιδιαίτερα φορτική, καθώς έχει ζητήσει να γίνουν φύλλο και φτερό όλα τα δάνεια και πριν από το 2010. Ζητά, δηλαδή, να προχωρήσουν από τις αρχές του 2014 σε μια μερική απελευθέρωση της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Τους τελευταίους τούς ζητά η επενδυτική τράπεζα χρησιμοποιώντας ως όπλο το γεγονός ότι οι επισφάλειες στα χαρτιά θα αυξηθούν.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες λένε ότι ο κίνδυνος της αύξησης των επισφαλειών στα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχει, δεδομένου ότι έχει υιοθετηθεί το αμερικανικό μοντέλο γι’ αυτά. Σύμφωνα με τελευταίο, τα ενήμερα δάνεια (άσχετα αν κάποια στιγμή παρουσίαζαν πρόβλημα στο παρελθόν) παραμένουν ενήμερα καθώς οι δανειολήπτες έχουν έλθει σε επαφή με τις τράπεζες, είτε μόνοι τους είτε -συνήθως- με πρωτοβουλία των αρμόδιων τμημάτων των τραπεζών. Με αυτόν τον τρόπο έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες διευθετήσεις και οι δανειολήπτες πληρώνουν χαμηλότερα ποσά, ανάλογα και με τις μειώσεις που έχουν. Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι η ποιότητα των ρυθμίσεων είναι τέτοια ώστε δεν θα προκύψουν μελλοντικά προβλήματα, ως εκ τούτου τα κόκκινα δάνεια θα είναι πολύ λιγότερα.

Το αμερικανικό μοντέλο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το αμερικανικό μοντέλο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα συμφωνήσει τελικά και η τρόικα, η οποία θα ακολουθήσει μια πιο ευέλικτη πολιτική απέναντι στις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Και ο βασικός λόγος που θα ακολουθήσει μια ελαφρύτερη προσέγγιση είναι τα αυξημένα κεφάλαια που θα χρειαστεί να δεσμευτούν από τις τράπεζες για να προχωρήσουν σε προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια. Τα χρήματα, ή καλύτερα το «μαξιλάρι» που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι περί τα 5-6 δισ. ευρώ και δεν επαρκούν, ενώ ουδείς μπορεί να στηρίξει μια νέα πρόσθετη χρηματοδότηση των τραπεζών μετά τις συνεχείς ενισχύσεις και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση με 28 δισ. ευρώ. Σε μια περίοδο, λοιπόν, όπου γίνεται μακρά συζήτηση -εντός και εκτός Ελλάδος- για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, αλλά, κυρίως, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με κυκλοφορία περισσότερου χρήματος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πιεστούν οι τράπεζες, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας βρίσκεται σε μια φάση κατά την οποία η αγορά διψά για ρευστότητα. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να πληρώνονται τα δάνεια και όχι να κυνηγούν πλειστηριασμούς, το αποτέλεσμα των οποίων στην παρούσα φάση το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι χαμηλότερα έσοδα. Εφόσον η κατάσταση βελτιωθεί και τα ενήμερα δάνεια είναι περισσότερα, δηλαδή η πληρωμή τους πραγματοποιείται, τότε και μόνο τότε θα ανοίξει η όρεξη των τραπεζών να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος της λιανικής. Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη μεγάλης τράπεζας, στο τέλος θα δοθεί μια πολιτική λύση και από κοινού, από την τρόικα και την BlackRock, προκειμένου να ακολουθήσουν μια πιο ευέλικτη πολιτική απέναντι στις τράπεζες.

Πως μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες

Τι ισχύει για την απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2013

-Πότε επιτρέπεται και πότε όχι η διενέργειά τους
- Τι συμβουλεύουν οι νομικοί όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση
Η απαγόρευση - αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων που επιβλήθηκε λόγω οικονομικής κρίσης και ανάγκης προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με νομικούς που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις, διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Α. Η πρώτη αφορά στο είδος και το ύψος της οφειλής. Ειδικότερα ορίζεται ότι αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οι οποίοι επισπεύδονται για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι ο επισπεύδων είναι πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα), άλλη εταιρεία παροχής πιστώσεων ή τρίτος στον οποίο έχει μεταβιβαστεί (εκχωρηθεί) η απαίτηση της τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή ο τυχόν διενεργούμενος πλειστηριασμός είναι αυτοδικαίως άκυρος, άσχετα δηλαδή αν τον προσέβαλε ή όχι ο οφειλέτης-κύριος του ακινήτου.
Β. Η δεύτερη έχει να κάνει με το είδος του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι απαγορεύεται - αναστέλλεται ο πλειστηριασμός ακινήτου εφόσον αυτό χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του ενδιαφερομένου (άσχετα δηλαδή αν έχει άλλα ακίνητα ή όχι).
n Η απαγόρευση αυτή αφορά απαιτήσεις τραπεζών άνω των 200.000 ευρώ ή προς άλλους πλην τραπεζών κ.λπ., για παράδειγμα ιδιώτες, Εφορία κ.ά. από 1 ευρώ και πάνω και ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο α’ κατοικίας για τον συγκεκριμένο οφειλέτη (αν είναι έγγαμος, αν έχει παιδιά κ.λπ.) προσαυξημένο κατά 50%.
n Η αναστολή πλειστηριασμών δεν επέρχεται αυτοδικαίως και αυτόματα, αλλά ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει ανακοπή και αίτηση αναστολής στο αρμόδιο δικαστήριο, όπου θα πρέπει να αποδείξει, πρώτον, ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται από τον ίδιο (ή και την οικογένειά του) ως κύρια κατοικία και, δεύτερον, ότι η αντικειμενική του αξία δεν υπερβαίνει το όριο που θέτει ο νόμος.
n Η αναστολή πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας εφαρμόζεται ρητά και σε όσους είναι έμποροι, σε όσους δηλαδή δεν μπορούν -ακόμα τουλάχιστον- να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.
n Η αναστολή ισχύει ως το τέλος του τρέχοντος έτους.


Ταμεία: 20 μέρες προθεσμία και μετά κατάσχεση


Το ΙΚΑ απειλεί να πάρει τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα από μισθούς και περιουσιακά στοιχεία από τους οφειλέτες των ασφαλιστικών οργανισμών για χρέη ακόμη και 10.000 ευρώΚατασχέσεις εις χείρας τρίτων και περιουσιακών στοιχείων θα αντιμετωπίσουν οι οφειλέτες ασφαλιστικών οργανισμών ύστερα από το πογκρόμ που ανακοίνωσε ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αν δεν ρυθμίσουν μέσα σε 20 ημέρες τις οφειλές τους, όπως εξήγγειλε ο κ. Σπυρόπουλος

Μάλιστα, για να τρομοκρατηθούν περαιτέρω οι οφειλέτες συμπλήρωσε ότι οι κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών θα ξεκινήσουν άμεσα ακόμη και για χρέη άνω των 10.000 ευρώ, ενώ, όσον αφορά στο ΙΚΑ, ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές των 8 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν τα 3 δισ

Ωστόσο, το απειλητικό ύφος του κ. Σπυρόπουλο «θύμωσε» τους χιλιάδες χρεοκοπημένους και ταλαιπωρημένους από την ύφεση και τα χαράτσια μικρομεσαίους, οι οποίοι έλαβαν τα ειδοποιητήρια από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, τα οποία ανέφεραν ότι αρχίζει άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή, σε λιγότερο από έναν μήνα, που θα ειδοποιεί τους οφειλέτες για την επιβολή προστίμου και θα τους καλεί να εξοφλήσουν το ποσό εντός 20 ημερών. Αν δεν αποδείξουν ότι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση. Τι σημαίνει αυτό;

Τι αντιμετωπίζουν όσοι δεν πληρώνουν

Οσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν:

■ Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).
■ Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).

Προς το παρόν η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς αξιώνει εμπράγματες εξασφαλίσεις και εξόφληση των οφειλών του 2013, ενώ προβλέπει και επιτόκιο δανεισμού 8,75%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπλέον όποιος δεν είναι συνεπής, μετά τον δεύτερο μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης, τίθεται εκτός ρύθμισης, ενώ χάνει το δικαίωμα ένταξης σε μελλοντικές ρυθμίσεις.

«Είναι σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους οφειλέτες να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή από τράπεζα ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Αν κάποιος οφειλέτης συλληφθεί και οδηγηθεί στο Αυτόφωρο, δεν θα μπορεί να εκδώσει ενημερότητα και δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και να εκτελωνίσει προϊόντα», εκτιμούν στελέχη του ΙΚΑ που προεξοφλούν την αποτυχία της ρύθμισης και φοβούνται ότι η τρόικα θα αξιώσει νέα δημοσιονομικά μέτρα με κούρεμα των συντάξεων τον Σεπτέμβριο.
Η ρύθμιση λοιπόν, ακόμα και βελτιωμένη (θα καταβάλλονται σε 12 δόσεις οι οφειλές του 2013), φαίνεται ότι καταλήγει σε φιάσκο. Στο ΙΚΑ έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης 5.000 άτομα, από τα 50.000 που ευαγγελιζόταν η διοίκηση του Ιδρύματος προκειμένου να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας.

Πότε αρχίζουν τα δύσκολα για τους οφειλέτες;

Από τον Ιανουάριο του 2014 θα αρχίσει να λειτουργεί η βάση δεδομένων του Κέντρον Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, στην οποία θα διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα η πράξη βεβαίωσης οφειλής εντός μηνός από τη σύνταξή της, και ο οφειλέτης θα αποκτήσει μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό ώστε να παρακολουθείται για το αν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης θα είναι άμεση για κάθε οφειλέτη με χρέη άνω των 5.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές. Η εντολή της τρόικας είναι να εφαρμοστεί εδώ και τώρα το σχέδιο χωρίς καθυστερήσεις. Ωστόσο, στελέχη των Ταμείων αμφισβητούν ότι μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών από τη μια μέρα στην άλλη. Η υπηρεσία, μάλιστα, δεν έχει ακόμα στελεχωθεί. Δεν έχουν προσληφθεί οι 10 επικεφαλής από την ελεύθερη αγορά, ούτε οι 200 μέσω ΑΣΕΠ (από την περιβόητη σειρά των Κ8) που θα «τρέξουν» τη διαδικασία είσπραξης. Δεν είναι έτοιμο, επίσης, το μηχανογραφικό σύστημα που θα χωρίσει τα χλωρά από τα ξερά, δηλαδή τις οφειλές που μπορούν να απαιτηθούν από τις επισφαλείς. Οπότε πρακτικά μπορεί και να αργήσει το στενό μαρκάρισμα. Δεν θα ακολουθηθεί η πρακτική του «ξαφνικού θανάτου», αλλά της ήπιας όχλησης μέσω τηλεφωνημάτων από call centers και επιστολές που θα ειδοποιούν τους οφειλέτες ότι δόθηκε παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οσοι, πάντως, σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση επωφελούνται αποπληρώνοντας σε περισσότερες δόσεις, δεδομένου ότι δεν θα γλιτώσουν τα αναγκαστικά μέτρα. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι την 30.6.2013 επωφελήθηκαν με τον μέγιστο αριθμό των 48 μηνιαίων δόσεων. Αντίθετα, για κάθε μήνα καθυστέρησης μετά την 30.6.2013 οι δόσεις θα μειώνονται σε 47, 46, 45 κ.ο.κ. Με την ένταξη αναστέλλεται, επίσης, μέχρι την εξόφληση της οφειλής η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Αρχίστε τους πλειστηριασμούς για έχοντες και κατέχοντες». Εξαιρέσεις για τις ευπαθείς ομάδες -ανάπηρους, άνεργους, πολύτεκνους- και για τα χαμηλά εισοδήματα

Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει το άνοιγμα των πλειστηριασμών με το επιχείρημα της κατάρρευσης των τιμών στην αγορά κατοικίας, καθώς, όπως θα δούμε, η ετήσια κάμψη της φτάνει έως 40%-60%, με συνέπεια την πρόκληση αδιεξόδου για τους συνεπείς αλλά και τους ιδιοκτήτες κατοικίας που βλέπουν την περιουσία τους να απαξιώνεται.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στο άνοιγμα των πλειστηριασμών, όπως έχουμε αποκαλύψει, κυρίαρχα στις εισοδηματικές ομάδες που ενώ δεν έχουν επί της ουσίας θιγεί από την κρίση και ενώ εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα ακόμα και 50.000 ή 100.000 ευρώ και άνω, εξακολουθούν να κάνουν χρήση του ευεργετικού νόμου, τορπιλίζοντας ένα μέτρο που αποσκοπεί στην παροχή κάλυψης στις πολύ αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Σημειωτέον ότι το «ΘΕΜΑ» παρουσίασε τις κεντρικές πολιτικές προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που εξαιρούν όσους έχουν ενταχθεί στο ευεργετικό μέτρο από το 2011 και μετά, αλλά και αποκλείουν κατασχέσεις και εξώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι ανάπηροι, άνεργοι, οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα, οι πολύτεκνοι - τρίτεκνοι κ.ά.

Πολλοί βλέπουν στην πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Στουρνάρα την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις τράπεζες ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν -και το οποίο έθεσαν οι τραπεζίτες σε συνάντηση, που είχαν μαζί του την περασμένη εβδομάδα- και με την άρση των πλειστηριασμών.

Μετά τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο διάλογος

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα να πάρει τη νομοθετική του οδό μετά τον Σεπτέμβριο και αφότου ανοίξει δημόσιος αλλά και διακομματικός μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διάλογος. Η κατεύθυνση που αναμένεται να δοθεί είναι να γίνει κατανοητό πως δεν θα θιγούν κατ’ ελάχιστο όσοι υποφέρουν από την κρίση αλλά και όσες κοινωνικές ομάδες έχουν μειωμένα εισοδήματα. Πηγές αναφέρονται σε προσπάθεια εξαίρεσης όσων βγάζουν κάτω από 25.000 ευρώ ανά έτος ή ακόμα και στην πραγματοποίηση συνεντεύξεων για να διαπιστώνεται η εισοδηματική κατάσταση των πολιτών. Από τη μεριά τους οι καταναλωτικές οργανώσεις και οι ενώσεις δανειοληπτών θεωρούν πως οποιαδήποτε ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος θα αποτελέσει την κερκόπορτα που κατόπιν θα οδηγήσει στην επιβολή κατασχέσεων και σε πολίτες που βρίσκονται σε αδυναμία. Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί παράταση του μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας για άλλα τρία χρόνια, με στόχο η αγορά να βγει από την κρίση. Κάτι τέτοιο, πάντως, είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει, καθώς οι μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν πως η κατ’ έτος κάμψη της αξίας στην αγορά κατοικίας φτάνει από 20% έως και 40%, ενώ κατά περιπτώσεις αγγίζει και το 60%, με αποτέλεσμα, εάν δεν ανοίξουν οι πλειστηριασμοί, να είναι ορατό το ενδεχόμενο πολύ σύντομα να υπάρξει νέο κοινωνικό αδιέξοδο για τους συνεπείς στις πληρωμές των δανείων τους αλλά και γενικότερα όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών που θα δουν τις περιουσίες τους να μειώνονται σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα. Και η τρόικα, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει τη συγκατάθεσή της για τη συνέχιση του προστατευτικού αυτού μέτρου, καθώς πιστεύει πως η αναθέρμανση της αγοράς κατοικίας θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και του real estate.

Τι λένε οι κοινωνικοί εταίροι

Για το θέμα, πάντως, έχει ήδη ενημερωθεί η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία δείχνει να συμφωνεί ως προς την προστασία της κατοικίας για ευπαθείς ομάδες, αν και αντιστέκεται στη λογική των κατασχέσεων μόνο σε υψηλές εισοδηματικές ομάδες. Οι τράπεζες δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον στο να ανοίξει το μέτρο της διερεύνησης των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων και της κατάστασης των δανειοληπτών και για τον λόγο αυτό αναζητούν φόρμουλα ελέγχου αυτών ώστε να μην υπάρξει ένας οριζόντιου χαρακτήρα ορισμός, κάτι που θέλει να κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Από τη μεριά τους οι ενώσεις καταναλωτών διαμηνύουν πως δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα μέτρο που θίγει ένα ζήτημα ταμπού για τη μέση ελληνική οικογένεια, όπως είναι η στέγη. Ηδη έχουν ζητήσει παράταση προστασίας μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, αν και δεν μπορούν να δώσουν απάντηση για το τι θα συμβεί στις τιμές των ακινήτων σε περίπτωση που οι πλειστηριασμοί δεν προχωρήσουν.

http://www.protothema.gr/
http://www.triklopodia.gr/2013/08/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: