Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ζήτησαν επισήμως τη συνδρομή της Σούδας για επέμβαση στη Συρία

Ηχούν τα τύμπανα πολέμου 
 

Την ελληνική συνδρομή με παροχή διευκολύνσεων για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρίση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες και επισήμως η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στην Αθήνα, όπως δημοσιεύει το skai.gr, οι εξελίξεις εκλαμβάνονται ως ευκαιρία αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για τις απρόβλεπτες διαστάσεις που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στην περιοχή.

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία εξετάστηκε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία.Το ΥΠΕΞ εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, ύστερα από ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη επίσκεψη στο Κάιρο, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι με τον οποίο ο αντιπρόεδρος είχε πρόσφατα επικοινωνία.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση για τα τεκταινόμενα στη Συρία, κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυας.

Όπως αναφέρει, "Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους κατά της Συρίας, με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις»

Τη Δευτέρα το βράδυ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χαρακτήρισε ηθική αισχρότητα» την επίθεση με χημικά στη Συρία.

Όπως είπε, δεν υπάρχει αμφιβολία για χρήση χημικών στη Δαμασκό και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μελετά τον τρόπο απάντησης. Σημείωσε ακόμα, πως η άρνηση των συριακών αρχών για τη χρήση των χημικών δεν έχει καμία αξιοπιστία.

http://flashnews.gr/


Σε ετοιμότητα η βάση της Σούδας



Πηγή:www.capital.gr
 Της Μαρίνας Μάνη

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται πλέον στη Μέση Ανατολή, καθώς θεωρείται θέμα «εβδομάδων ή και ημερών» η επέμβαση στη Συρία, η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε επίσημη αναφορά στον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Ελλάδα.

Πηγές από το Μαξίμου και από το υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνουν αλλά και δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει ήδη γίνει παραλήπτης αμερικανικού μηνύματος για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις – κυρίως με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παραπέμπουν στις συζητήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα, με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

Δεδομένου, λένε, ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν βρίσκονται «στα καλύτερά τους», αυτή είναι η κατάλληλη είναι η στιγμή να αναδειχθεί ο δικός μας ρόλος στην περιοχή. Και «να συνδυασθεί με ανταλλάγματα» - προφανώς οικονομικής στήριξης.

Συμπληρώνουν δε, ότι η ελληνική συνδρομή «νομιμοποιείται» και από την ευρωπαϊκή στήριξη, άμεση ή έμμεση, που παρέχεται στην επέμβαση στη Συρία, καθώς χθες είπε και το Βερολίνο «ναι» εάν αποδειχθεί η χρήση των χημικών όπλων.

Το «ευχαριστώ» ήταν αίτημα

Ως εκ τούτου, αποκτούν ξεχωριστή σημασία η (εκτός προγράμματος) επαφή που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ (λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα), καθώς και το ταξίδι στις ΗΠΑ, μία εβδομάδα νωρίτερα, του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη διάρκεια του οποίου είχε συνεργασία με τον ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Κυβερνητικός παράγοντας, μάλιστα, υπενθυμίζει με νόημα το «ευχαριστώ» που απηύθυνε ο κ.Χέιγκελ στην Ελλάδα, μέσω του κ. Αβραμόπουλου, «για την μακροχρόνια φιλοξενία μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας αλλά και τον ρόλο της συγκεκριμένης βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λιβύη».

Η αναφορά στη βάση της Σούδας, δηλαδή, μόνο ως τυχαία δεν προβάλλεται, ενώ το “ευχαριστώ” εκλαμβάνεται ως αίτημα… επανάληψης της χρήσης της στην επέμβαση στη Συρία.

Παπαρήγα: Μη δώσετε τη Σούδα και την Καλαμάτα

Από πλευράς αντιπολίτευσης το ΚΚΕ θεωρεί δεδομένη αυτή την “πρόσκληση” και καλεί την κυβέρνηση να την απορρίψει.

Με ερώτησή της προς τον Ευ. Βενιζέλο (ως υπουργό Εξωτερικών) και τον κ. Αβραμόπουλο, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ζητά “να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας) και στρατιωτικές δυνάμεις, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τους συμμάχους τους σε οιανδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή”.

Και θεωρεί δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Για την εσωτερική επικαιρότητα, αλλά κυρίως τη διεθνή, θα ενημερώσει το μεσημέρι στις 14.00 ο κ. Σαμαράς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1859222

Δεν υπάρχουν σχόλια: