Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ψαλίδι στις συντάξεις φέρνουν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού

 

Αλλαγές στον υπολογισμό όλων των συντάξεων, με περικοπές στα ποσά όσων αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, αναμένεται να φέρει ο νέος κύκλος παρεμβάσεων που προετοιμάζει στο Ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Μέσα στον Σεπτέμβριο (πιθανότατα μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης) ο υπουργός Εργασίας θα ορίσει την ειδική επιτροπή που θα αναλάβει τη «σταδιακή προσαρμογή» των σημερινών διατάξεων σε αυτές που μπαίνουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και που έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εγγύηση του κράτους μόνο για το τμήμα σύνταξης ως τα 360 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα είναι ανάλογο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι (νόμος 3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Οι νέες συντάξεις, αυτών δηλαδή που θα αποχωρήσουν στους επόμενους μήνες, θα επηρεαστούν διπλά, σύμφωνα με την εφημερίδα:

Αφενός με τις αλλαγές που θα γίνουν στο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου με τις αλλαγές που έρχεται την 1/1/2015 οπότε και σύμφωνα με το νόμο 3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη καθιερώνεται το ποσό των 360 ευρώ ως η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος με βασική προϋπόθεση την 35ετία.

Η επιτροπή θα επανεξετάσει τόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης όσο και τη βάση, δηλαδή ποιες αποδοχές και ποιες εισφορές θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του τμήματος της σύνταξης που θα αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2014, ώστε να είναι ενιαίος ο υπολογισμός του ποσού σύνταξης με τα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από το 2015 και μετά.

Στην πράξη βαίνουν προς οριστική κατάργηση τα επιμέρους καταστατικά των Ταμείων και μέσω αυτών έρχεται και η κατάργηση των ειδικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δηλώνει στην εφημερίδα ότι «δεν πρόκειται για μια επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει νέο ασφαλιστικό, αλλά θα προετοιμάσει μέσα στον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι το 2015 τη σταδιακή προσαρμογή και το νομοθετικό περιβάλλον, για την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπονται να ισχύσουν από την 1η/1/2015 με το νόμο 3863/10, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε».

«Όπου προκύψουν ζητήματα άρσης εξαιρέσεων και στρεβλώσεων, θα ζητάω τις απόψεις της. Οι προσαρμογές θα γίνουν χωρίς να θιγούν οι υφιστάμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ούτε τα όρια ηλικίας. Πρέπει όμως να θεσμοθετηθούν κανόνες ενοποίησης του συστήματος, ώστε να τελειώνουμε με τον κατακερματισμό των 90 και πλέον ειδικών λογαριασμών», προσθέτει.


Πηγή:www.in.gr
25/08/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: