Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Οι απατεώνες των ΜΜΕ

 


Οι απατεώνες των ΜΜΕ

Η ιστορία με τις ψεύτικες ειδήσεις στα ΜΜΕ επαναλαμβάνεται σαν φάρσα

Η δήθεν ρωσική εισβολή στην Τιφλίδα το 2010 δεν ήταν η πρώτη «αρρωστημένη» απόπειρα ενημερωτικού αστείου. Στο παρελθόν αρκετά Μέσα ανά τον κόσμο επιχείρησαν να σπάσουν «πλάκα» και μαζί... τα νεύρα της κοινής γνώμης

Ημέρες του 1938, όταν οι Αμερικανοί βγήκαν αλαφιασμένοι στους δρόμους μετά τη ραδιοφωνική «αποκάλυψη» του Ορσον Ουέλς σχετικά με την επίθεση... Αρειανών στις ΗΠΑ, θύμισε ο πανικός που σκόρπισε στη Γεωργία το 2010 η είδηση για την εισβολή ρωσικών αρμάτων στην πρωτεύουσα της χώρας και τη δολοφονία του προέδρου Σαακασβίλι.

Το φιλοκυβερνητικό κανάλι Imedi TV παρουσίασε την «είδηση» ως «αναπαράσταση πιθανών γεγονότων», ωστόσο πολλοί τηλεθεατές δεν πρόσεξαν την προειδοποίηση.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας και οι κάτοικοι της Τιφλίδας να ξεχυθούν στους δρόμους, τρομοκρατημένοι, καθώς οι μνήμες από τη σύγκρουση του 2008 με τη Ρωσία ήταν ακόμα νωπές.

Τρομοκρατημένοι, οι άνθρωποι αναζητούσαν συγγενείς και φίλους, ενώ μια κυρία της οποίας ο γιος υπηρετούσε στον στρατό, πέθανε από συγκοπή.

Σε δηλώσεις του τότε ο Σαακασβίλι, δήλωσε ότι «πρόκειται για πολύ πιθανό σενάριο»... Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η τηλεόραση «στήνει» ειδήσεις σε όλο τον κόσμο χωρίς να είναι... Πρωταπριλιά.

1 Το φάντασμα έκοβε βόλτες στο Λονδίνο

Στις 31 Οκτωβρίου 1992, το ΒΒC μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ένα φάντασμα ονόματι Πάιπς ζούσε σε σπίτι του Βόρειου Λονδίνου... παρέα με τρεις γυναίκες - τη μητέρα με τις δύο κόρες της.

Επιτόπου βρέθηκαν δύο ρεπόρτερ, ενώ υπήρχε ζωντανή σύνδεση με το στούντιο. Κάποια στιγμή, οι δύο κόρες άρχισαν να ουρλιάζουν με τη φωνή του πνεύματος και τότε όλοι το έσκασαν, εκτός από τη ρεπόρτερ που προσπαθούσε να εντοπίσει τη μητέρα που ήταν άφαντη. Ενώ ετοιμαζόταν να μπει στο υπόγειο, η εικόνα χάθηκε.

Πίσω στο στούντιο, οι παρουσιαστές έδειχναν τρομαγμένοι, ενώ και ο παρουσιαστής, Μάικλ Πάρκινσον, έμοιαζε να έχει δαιμονιστεί αφού τραγουδούσε παιδικά τραγούδια με τη φωνή του Πάιπς.

Ύστερα από λίγο τα φώτα έσβησαν και το στούντιο βυθίστηκε στο σκοτάδι. Όπως ήταν φυσικό, επικράτησε πανικός. Κάποιες γυναίκες γέννησαν πρόωρα από τον φόβο τους, ενώ κυκλοφόρησε και η είδηση ότι αυτοκτόνησαν δύο έφηβοι, αν και τελικά, όπως αποδείχτηκε, οι απόπειρες έγιναν άλλη μέρα και δεν σχετίζονταν με την εκπομπή.

2 Η κιβωτός του Νώε άραξε στην... Τουρκία

Το 1993, το CBS μετέδωσε ένα ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Η εκπληκτική ανακάλυψη της κιβωτού του Νώε», του Τζορτζ Τζαμάλ. Η ανακάλυψη έγινε στην Τουρκία, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπομπήδ, ο Τζαμάλ παρουσίασε «ιερό ξύλο» από την κιβωτό και άλλα ευρήματα.

Το αφιέρωμα παρακολούθησαν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ωστόσο, αργότερα ο δημιουργός του δήλωσε πως ήταν φάρσα και πως ήθελε να ξεσκεπάσει τους απατεώνες που εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων.

Όσο για το «ιερό ξύλο», στην πραγματικότητα ήταν κομμάτι από σιδηροδρομικές γραμμές, το οποίο ο Τζαμάλ είχε σκληρύνει ψήνοντας το σε φούρνο.

3 Το Μουντιάλ που δεν έγινε ποτέ

Το 2002, το κρατικό κανάλι της Σουηδίας μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Συνωμοσία του '58», σύμφωνα με το οποίο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, δεν... έγινε ποτέ.

Επρόκειτο για ένα τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο έστησε από κοινού η αμερικανική και η σουηδική τηλεόραση σε συνεργασία με τη CΙΑ και τη FIFA.

Ο κύριος λόγος που οι Αμερικανοί συμμετείχαν στη διοργάνωση -ισχυριζόταν το ντοκιμαντέρ- ήταν για να εξετάσουν τη δύναμη της τηλεοπτικής προπαγάνδας κι αν θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για πολιτικούς σκοπούς.

Όσο για τη Σουηδία, δέχτηκε να : πάρει μέρος στη συνωμοσία επειδή εκείνη την εποχή δεν είχε ούτε τους οικονομικούς ούτε τους τεχνολογικούς πόρους για να φιλοξενήσει στα αλήθεια ένα Μουντιάλ.

Αν και στο τέλος αποκαλύφθηκε ότι ήταν φάρσα, πολλοί δεν το πίστεψαν και χρειάστηκαν αρκετές ημέρες μέχρι να πειστεί τελικά το κοινό, ότι όντως είχε γίνει το Μουντιάλ.

Ο στόχος του ψευδο-ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του Γιόχαν Λοφστέντ, ήταν να καταδείξει πώς λειτουργεί η ιστορική άρνηση (για παράδειγμα η άρνηση του Ολοκαυτώματος).

4 Στο Διάστημα χωρίς να απογειωθούν...

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2005, τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και μία γυναίκα πίστεψαν πως έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες του Διαστήματος.

Είχαν πάρει μέρος στο ριάλιτι του Channel 4, «Δόκιμοι του Διαστήματος», στο οποίο 10 άτομα εκπαιδεύτηκαν σε κάποιο ρωσικό εκπαιδευτικό κέντρο με στόχο να ετοιμαστούν για να πετάξουν στο Διάστημα.

Στο κέντρο έφτασαν νύχτα (για λόγους ασφαλείας) και ύστερα από δύο εβδομάδες σκληρής προετοιμασίας, οι τρεις που απέμειναν, επιβιβάστηκαν όλο χαρά στο διαστημόπλοιο.

Τελικά όμως δεν έφτασαν μακρύτερα από το... Σάφολκ, αφού εκεί είχε στηθεί το όλο σκηνικό σε μία εγκαταλειμμένη αποθήκη.

Όταν πληροφορήθηκαν την αλήθεια, η γυναίκα, που είχε ετοιμάσει κι έναν λόγο για την επιστροφή της στη Γη, δήλωσε απογοητευμένη, ενώ ο ένας από τους δύο άνδρες αντιμετώπισε με χιούμορ την αποκάλυψη, λέγοντας πως «εμείς δεν είμαστε αστροναύτες, είμαστε μεγάλα κορόιδα».

5 Ξαπόστειλαν τη βασιλική οικογένεια στην... Αφρική

Τον Δεκέμβριο του 2006, το γαλλόφωνο κανάλι του Βελγίου RTBF διέκοψε το πρόγραμμα του για να μεταδώσει τη συγκλονιστική είδηση ότι η Φλάνδρα κήρυξε την ανεξαρτησία της και την απόσχιση της από το Βασίλειο του Βελγίου.

Η είδηση συνοδεύτηκε από ζωντανά πλάνα με πολυάριθμους διαδηλωτές οι οποίοι κράδαιναν φλαμανδικές σημαίες εκφράζοντας τη χαρά τους.

Ο παρουσιαστής ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι έκλεισε το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ότι η βασιλική οικογένεια ετοίμασε τις βαλίτσες της με προορισμό την Κινσάσα του Κονγκό, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο εκπρόσωπος του τότε πρωθυπουργού στηλίτευσε τη φάρσα λέγοντας πως είναι «ανεπίτρεπτο για κρατικό κανάλι να ανακοινώνει το τέλος του Βελγίου».

Από άρθρο της  ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΥ στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: