Τα "καλλιτεχνήματα" πάνω στους βράχους ήταν παραπάνω από απλές εικόνες, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge αλλά και του πανεπιστημίου Sankt Poelten's Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αυστρία.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Frederick Baker του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge: "Τα σχέδια στους βράχους, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι απλώς εικόνες, αλλά μέρος μιας οπτικοακουστικής παράστασης. Μπορεί να μην υπήρχε η δυνατότητα για κινούμενες εικόνες, αλλά η αλληλουχία των εικόνων δημιουργούσε μια δραματουργία. Αυτό δεν ήταν απλώς προς τέρψιν των ματιών αλλά... και των αυτιών, αφού αυτά τα χαραγμένα σε βράχους σχέδια συνήθως εντοπίζονται σε τοποθεσίες με συγκεκριμένη ηχώ".
ΣΥΜΦΩΝΑ με το παραπάνω σκεπτικό, τα σχέδια δεν ήταν στατικές εικόνες, αλλά εικόνες που δημιουργούσαν μια ιστορία στο μυαλό του θεατή. Το γεγονός ότι επιλέγονταν περιοχές με συγκεκριμένη "ακουστική", συνηγορεί ακόμη περισσότερο στο ότι η δραστηριότητα αυτή των αρχαίων προσιδίαζε αρκετά σ' έναν πρώτης μορφής κινηματογράφο.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ του Πανεπιστημίου Cambridge και του Πανεπιστημίου Sankt Poelten's Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Αυστρία συνεργάζονται αυτή την περίοδο με το Bauxaus Πανεπιστήμιο της Βαϊμάρης, εγκαινιάζοντας ένα project "Προϊστορικής Εικόνας". Σκοπός του project είναι να αναδημιουργήσουν τα "φιλμ", χρησιμοποιώντας τεχνολογίες υπολογιστών, ώστε να συγκεκριμενοποιήσουν τη διαδοχή των εικόνων και να "ζωντανέψουν" την εικόνα, σαν να επρόκειτο για καρτούν.
ΟΙ "ΤΑΙΝΙΕΣ", που χρονολογούνται ανάμεσα στο 4000 και το 1000 π.Χ., συχνά απεικονίζουν καβγάδες, χορό, κυνήγι, αλλά, κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν δείχνουν θανάτους και σπανίως πορτρέτα γυναικών.
ΤΟ PROJECT λαμβάνει χώρα στη Valcamonica, στη βορειότερη περιοχή της Λομβαρδίας, όπου εντοπίζονται πάρα πολλά -περίπου 100.000- σχέδια χαραγμένα σε βράχους.
Πηγή:
kοσμοmedia - Βαλια Σκούρα
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
1 σχόλιο:
¨Όταν ο άνθρωπος πουλάει τη σοβαρότητά του για μια χούφτα δημοσιότητα !!!!
δραματουργία (;;;;;);;;;; μα για να δημιουργηθεί «δραματουργία» χρειάζεται δείκτης νοημοσύνης και του δημιουργού και των αποδεκτών . Το 4000 π.Χ μωρέ αθεόφοβοι Πανεπιστημιακοί ;;
ΚΜ "
Δημοσίευση σχολίου