Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Από το Hellenic Academic FORUM http://www.greece.org/blogs/scholars/?p=972


Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Αξιότιμοι κ. κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων,
Αξιότιμοι  κ. κύριοι Βουλευτές,

Το Hellenic Academic FORUM έχει ως μέλη του, Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, και επιστήμονες κατόχους διδακτορικού πτυχίου, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και σε 19 ακόμα χώρες. Είναι δε κλάδος του Hellenic Electronic Center (www.greece.org), Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, που έχει ιδρυθεί στις ΗΠΑ για την προώθηση Ελληνικών θεμάτων, και περιλαμβάνει περί τα 40.000 μέλη.
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες μηνυμάτων απόγνωσης από συναδέλφους στην Θράκη, αλλά και ανησυχητικών πληροφοριών, αναφορικά με τα αποτελέσματα της επί σειρά ετών ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στις περιοχές μειονοτήτων της Θράκης. Παρακολουθήσαμε, επίσης, σχετική ειδησεογραφία και τηλεοπτικές εκπομπές αναφερόμενες τόσο στο ζήτημα της ηρωικής, κατά την άποψή μας, δασκάλας κας Χαράς Νικοπούλου, όσο και σε θέματα σχετιζόμενα με την δράση ατόμων που έχουν στόχο την τουρκοποίηση της περιοχής. Ως απλοί Έλληνες που αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά πολλοί από μας και ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας, για τον χειρισμό ενός ζωτικής σημασίας Εθνικού Προβλήματος εκ μέρους των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
Έχουμε πληροφορηθεί από διάφορες πηγές, ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική στην Θράκη βασίζεται εν πολλοίς, σε προτάσεις που προέκυψαν από προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ συνολικού ύψους 20 εκατ. Ευρώ, και εκπονήθηκαν από ερευνητική ομάδα με τωρινή έδρα στο Παν/μιο Αθηνών. Δεν θα υπεισέλθουμε σε οποιαδήποτε κριτική των σχετικών πορισμάτων. Αυτή έχει γίνει από άλλους οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα στοιχεία για την σχετική αξιολόγηση. Επισημαίνουμε όμως, πως είναι αδιανόητο η εθνική πολιτική σε ένα τέτοιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα, πολιτική που υποχρεώνει τους Πομάκους και Ρομά της Θράκης να διδάσκονται ως μητρική την τουρκική γλώσσα, με προφανείς συνέπειες για την κοινωνική και εθνική τους ένταξη, να βασίζεται σε αμφιλεγόμενες απόψεις μιας ερευνητικής ακαδημαϊκής ομάδας, ανεξάρτητα από το επιστημονικό κύρος των εμπλεκομένων.
Πιστεύουμε ότι, η χάραξη Εθνικής πολιτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις ενός Εθνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολιτικής (για την Θράκη), το οποίο θα στελεχώνεται από υψηλού κύρους ειδικούς, όχι μόνο εκπαιδευτικούς αλλά και έμπειρους, καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, από τους οποίους κάποιοι να κατοικούν στην Θράκη, για να έχουν άμεση γνώση των προβλημάτων και των εκεί συμβαινόντων. Ένα τέτοιο Συμβούλιο θα μελετά τις απόψεις όχι μόνο κάποιας ομάδας με προσβάσεις στα εκάστοτε κέντρα εξουσίας, αλλά και πολλών άλλων. Θα εξετάζει σε βάθος τις τυχόν επιπτώσεις του ενός ή του άλλου μέτρου, στα πλαίσια πάντα των υφιστάμενων συνθηκών που διέπουν το καθεστώς των μειονοτήτων, της διεθνούς πρακτικής, της τοπικής εμπειρίας, αλλά και της αντίστοιχης πολιτικής της Τουρκίας προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και μόνο μετά από μια τέτοια ενδελεχή διερεύνηση, θα εισηγείται την ενδεικνυόμενη Εθνική Πολιτική, αλλά και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων της.
Οι ευθύνες των μέχρι σήμερα ηγεσιών για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσης ζωτικής σημασίας θέματος, είναι τεράστιες. Δυστυχώς, αυτού του είδους άστοχοι, και κάποιες φορές επιπόλαιοι, χειρισμοί οδήγησαν την Ελλάδα, σε πάρα πολλούς τομείς, στην σημερινή της κατάντια πού όλους, μας πληγώνει και μας προκαλεί ντροπή ως πολίτες της.
Θεωρούμε ότι στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας, που η παρούσα Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η χωρίς τυμπανοκρουσίες ίδρυση ενός υπερκομματικού Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θράκης, το οποίο σε ταχύτατο χρόνο θα εξετάσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στα σχολεία των Ελλήνων μουσουλμάνων και με τον επιχειρούμενο εκτουρκισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο αυτό να στελεχωθεί με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός, έξω από κομματικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις, όλα δε τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν για την συνέχειά του. Είναι φυσικά αυτονόητο, ότι θα λειτουργεί έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα, για την διαμόρφωση προτάσεων στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
Ας διδαχθούμε από τους γείτονες στα ανατολικά μας σύνορα! Ας ακούσουμε τις κραυγές αγωνίας, που έρχονται από Έλληνες, χριστιανούς, Πομάκους και Ρομά, της Θράκης μας. Ας ξεκινήσουμε κάποτε ως χώρα, κάνοντας τα αυτονόητα, χωρίς προκαταλήψεις ή ιδεολογικές αγκυλώσεις αλλά με κριτήριο το συμφέρον της χώρας και τον κοινό νου. Και ταυτόχρονα, ας μεριμνήσουμε, αν μη τι άλλο, για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του Νόμου σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης, ώστε κανένας Έλληνας πολίτης της περιοχής, χριστιανός ή μουσουλμάνος, να μην αισθάνεται ότι ανήκει σε μια καταπιεζόμενη μειονότητα μέσα στην ίδια του την χώρα. Ίσως έτσι, να αποτρέψουμε μελλοντικές, και για πολλούς επερχόμενες, εθνικές συμφορές.
Με Τιμή,
Οι υπογράφοντες  ( 276 υπογραφές )
Αβραάμ Δημήτριος Γ., Δρ., Τμ. Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Αβραμίδης Ιωάννης Ε., Ph.D., Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α. Π. Θεσ/νίκης.
Albrecht-Piliouni Efrossini, Ph.D., Auburn University, Auburn, AL 36849, USA.
Anagnostopoulos Aris, Ph.D., Research Fellow, Sapienza University of Rome, ITALY.
Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Antikas Theo. G., DVM, Ph.D., Καθηγητής Κτηνιατρικής, Skagit Valley College, USA.
Antonopoulos Petros, Dr., Sc. D., Nuclear Engineering Consult., President PMC Inc., USA.
Αντωνοπούλου-Χαραλαμποπούλου Ευγενία, Επ. Καθηγήτρια, Τμ. Φυσικής, Παν/μιο Αθηνών.
Αποστολόπουλος Xάρης, Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Αρβανιτογιάννης Ιω., Dr., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Βόλος.
Arkas Evangelos, Ph.D., London, UK.
Αρωνιάδου-Anderjaska Βασιλική, Ph.D.,  Διδάκτωρ Νευροεπιστημών, Dept of Anatomy, Physiology, & Genetics, & Dept. of Psychiatry, USUHS, Bethesda, MD 20814, USA.
Ασημακόπουλος Βύρων, Επ. Καθηγητής, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική, Δ. Π. Θράκης.
Βαγενάς Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Βασιλειάδης Λάζαρος, Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, Δ. Π. Θράκης.
Βασιλειάδης Χρήστος, Επ. Καθηγητής, Διοίκ. Επιχειρήσεων, Π/μιο Μακεδονίας, Θεσ/νίκη.
Valanides Nicos, Assoc. Professor, Department of Education, University of Cyprus.
Vallianatos Evaggelos, Ph.D., Historian, Claremont, California, USA.
Vahaviolos Sotirios, Ph.D., Chairman & CEO, MISTRAS Group, Inc., Princeton Junction, NJ, USA.
Βελγάκης Μιχαήλ, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Βουδριάς Ευάγγελος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ. Π. Θράκης.
Gavras Irene, M.D., Professor, School of Medicine, Boston University, Boston, USA.
Γαντές Χάρης, Αναπλ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Gatzoulis Nina, President of the Committee of World Pan-Macedonian Associations, & Professor, Department of Languages, Literatures & Cultures, University of New Hampshire, USA.
Γερογιαννάκη-Xριστοπούλου Μαρία, Δρ., Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Georgantzas Nicholas C., Fordham University, New York, USA.
Γεωργίου Δημήτριος Α., Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Georgopoulos Evagelia, Ph.D., Theoretical & Applied Mechanics, USA.
Georgopoulos Panayotis, Ph.D., Materials Science, Illinois, USA.
Γιακουμεττής Ανδρέας, Δρ., τ. Αν. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.
Giannakidou Anastasia, Professor, Dept. of Linguistics, University of Chicago, USA.
Yannopoulos L.N., Ph.D., Pittsburgh, PA, USA.
Γιαννόπουλος Παναγιώτης Χρ., Αν. Καθηγητής, Τμ. Πολιτ. Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών.
Yiannos Peter N., Professor, USA.
Γιαννούλης Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Giaralis Agathoklis, Dipl-Eng., MSc., Ph.D., A.M. ASCE, TEE-TCG, Lecturer in Structural Mechanics, Director: MSc Construction Management, School of Engineering & Mathematical Sciences, City University, London, UK.
Γιόκαρης Νικόλαος Δ., Αν. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γκόκας Περικλής, Λέκτ, Τμ. Οικονομικής Ανάλυσης & Διεθνών Οικονομικών, Δ. Π. Θράκης.
Γλαρός Δημήτριος, Επ. Καθηγητής Παθολογίας Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.
Gregoriades Athanasia, Educator, New York, USA.
Γρηγορόπουλος Σωτήριος, Ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Δαγκλής Ιωάννης Α., Ph.D., Διευθυντής Ερευνών (ISARS), Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Damianou Pantelis, Dept. of Mathematics & Statistics, University of Cyprus, CYPRUS.
Danginis Vassilios, Ph.D., Director of Engineering, SMSC, Hauppauge, NY, USA.
Daskalopoulou Stella, MD, MSc, DIC, Ph.D., FRSQ, Assistant Professor, Dept. of Medicine, McGill University, MUHC, Montreal General Hospital, Montreal, CANADA
Δενάζης Σπύρος, Επ. Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτολ. Μηχαν. & Τεχνολογ. Η/Υ, Παν/μιο Πατρών.
Δημητρακόπουλος Αλέξανδρος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Demopoulos George P., Professor, McGill University, Montreal, CANADA.
Δημούτσος Ανδρέας Ι., Δρ, Διοργανωτής Επιμορφωτικών Σεμιναρίων.
Dines Philipp L., M.D., Ph.D., Distinguished Fellow, Assistant Professor, Psychiatric Medical Director, Inpatient Neuropsychiatric Serv., Geropsychiatry Fellowship Dir., University Hospitals Case Medical Center, Case Western Reserve University, USA.
Dokos Socrates, Ph.D., Senior Lecturer, Graduate School of Biomedical Engineering, University of New South Wales, Sydney, AUSTRALIA.
Drakatos Stylianos, Ph.D., PMP, Department of Decision Sciences & Information Systems, Florida International University, USA.
Dritsas Eleftherios, Ph.D., Elecrical Nuclear Engineer, Greek language Educator, California, USA.
Δρίτσος Στέφανος Η., Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Eleftheriades George Savvas, OAM, GCSCG. CETr, JP, Collegiarch (Head Of Colleges) Athenaeum Communiversity Colleges (1974/91), Educationist-Academician, Government Adviser, Justice Of Peace, New South Wales, AUSTRALIA.
Elias Demetri, Ph.D., Beaconsfield, QC, CANADA.
Επίσκοπος Αθανάσιος, Αν. Καθηγητής, Τμ. Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Evangeliou Christos C., Professor of Philosophy, Towson University, USA.
Evangelou Simos, Lecturer, Departments of Electrical & Electronic, & Mechanical Engineering, Imperial College London, London, UK.
Ευθυμίου Παύλος Ν. , Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Zavos Panayiotis, Ed.S., Ph.D., Professor Emeritus of Reproductive Medicine & Andrology, University of Kentucky, President & CEO, Zavos Diagnostic Laboratories, Inc. Director, Andrology Institute of America, GM & CEO, Repromed, Ltd.  Limassol, Cyprus/ Lexington, KY, USA.
Ζάγκρης Νικόλαος, Ph.D., Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ζαφειροπούλου Μαρία, B.Sc., Ph.D., Αν. Καθηγήτρια Ψυχοπαθολογίας, Τμ. Προσχολικής Αγωγής, Παν/μιο Θεσσαλίας, Βόλος.
Zannis-Hadjopoulos Maria, Ph.D., McGill University, Montreal, CANADA.
Zahopoulos Christos, Ph.D., Executive Dir., Center for STEM Education, & Associate Professor, Engineering & Education, Northeastern University, Boston, MA, USA.
Ζερβάκης Μιχάλης, Ph.D., Καθηγητής, Πολυτεχνείο τής Κρήτης, Χανιά.
Zervos Nicholas, Ph.D., Multimedia Telecom Networks, USA.
Zygouris Constantine, MS, Electrical Engineering, University of Toronto, CANADA.
Ζώτου Βασιλική, Ph.D., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος.
Θεοδοσίου Νικόλαος, Επ. καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Θραμπουλίδης Κλεάνθης, Ph.D., Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα ΗΜ&ΤΗ, Παν/μιο Πατρών.
Ιατρού Χρήστος, Αν. Καθηγητής, Αναισθησιολόγος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ioannou Petros, Ph.D., Professor, University of Southern California & Cyprus University  of Technology, USA.
Κακούλη-Duarte Θωμαΐς,  Ph.D., Lecturer/PI, Biosciences/Molecular Ecology, Dept. of Science and Health, EnviroCORE, Carlow Institute of Technology, IRELAND, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Ιρλανδίας, IRELAND.
Κάκουλλος Θεόφιλος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών.
Καλέρης Βασίλειος, Δρ, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Kaloy (Καλογερόπουλος) Nicolas, B,Sc(Econ), B.Sc.(Philosophy), Ph.D., Former International Official, Geneva, President of The European League of Geneva (Think Tank), SWITZERLAND.
Καμπεζίδης Χάρης Δ., Ph.D., Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Kamperidis Lambros, Rev. Dr., Concordia University, Classics, Linguistics & Modern Languages, Montreal, Canada, Rector of Saints Constantine & Helen, Greek Orthodox Community of West Island, Montreal, CANADA.
Kaprano Plato, Ph.D., CEng, CEnv, FIMMM, MWJS, Short Courses Director, Postgraduate Taught Admissions Tutor, Room G1, Department of Engineering Materials, The University of Sheffield, Sheffield, UK.
Καραγιάννη Δέσποινα, Ph.D., Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Karagiannides Iordanes, Adj. Asst. Professor, UCLA, USA.
Καρακώστας Χρήστος, Δρ. Πολ. Μηχανικός, Δ/ντής Ερευνών, Ινστ. Τεχν. Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ).
Karatzios Christos, M.D. C.M., FRCPC, Ass. Professor of Pediatrics, McGill University Health Centre, Montreal Children’s Hospital; Associate Member, Centre Universitaire Mere-Enfant de l’Hopital Ste Justine, University of Montreal, CANADA.
Karafotias Panayotis, Professor of International Relations, UINDY, Indiana, USA.
Karkamanis Dimitrios, Frm. Senior Research Fellow, Swedish National Defense Research Institute, Stockholm, SWEDEN.
Καρπούζος Δημήτριος, Λέκτορας, Γεωπονική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Kasimis Basil, MD, DSc, FACP, Professor of Medicine UMDNJ, East Orange, N.J., USA.
Κατσιγιάννης Παναγιώτης Α., Δρ., Ηλεκτρ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ, Δ. Π. Θράκης.
Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Α. Π. Θεσ/νίκης.
Katsifis Spiros, Ph.D., FACFE, Assoc. Professor & Chair Dept of Biology, University of Bridgeport, CT, USA.
Κατσούφης Ηλίας, τ. Καθηγητής Φυσικής, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Κελεσσίδης Βασίλειος Κ., Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο τής Κρήτης, Χανιά.
Κερμανίδης Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολ. Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κλαουδάτος Σπύρος, Καθηγητής, Τμ. Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Κοζυράκης Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κοκκινάκης Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κόκκινος Δημήτριος,  Ph.D, Πυρηνική Τεχνολογία, Brookhaven National Labor., Upton, N. York, USA.
Κοκολάκης Γεώργιος Ε., Καθηγητής, Σχ. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Ε. Μ. Π. Αθηνών.
Κολιόπουλος Παναγιώτης Κ., Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, ΤΕΙ Σερρών.
Coromilas James, MD, Chief, Division of Cardiovascular Diseases & Hypertension, Professor of Medicine, Robert Wood Johnson Medical School, New Jersey, USA.
Kostas (Κωνσταντάτος) Demosthenes, Ph.D., M.Sc., M.B.A., USA.
Kousmanidis Nick, ABA, AVA, ATA, CBM, CFE, EA, President, Accredited Business Consultants, Inc., N. York, USA.
Κουτρομπάς Κωνσταντίνος, Ph.D., ISARS, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Κουτσελίνη Μαίρη, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος.
Coutsias Evangelos, Professor, University of New Mexico, USA.
Κρήτας Σπύρος Κ., DVM, Ph.D., Dipl. ECPHM, Επ. καθηγητής, Κτηνιατρική Σχολή, Α. Π. Θ.
Kritikos Haralambos, Professor Emeritus, ESE Dept., University of Pennsylvania, USA.
Κυριακού Αναστασία, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ.
Κυριακού Γεώργιος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Κυρώζης Ανδρέας, Ph.D., Λέκτορας, Νευρολόγος, Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Κωμοδρόμος Πέτρος, Λέκτορας, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
Constantelos Demetrios J., Ph.D., Charles Cooper Townsend Distinguished Professor of History & Religion, Emeritus, Distinguished Research Scholar in Residence, Richard Stockton College of New Jersey, USA.
Κωνσταντινίδου Ελένη-Ίσις Α., Καθηγήτρια, Γεωπονική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Κωνσταντόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής, Σχολή Ναυτ. Δοκίμων & Πολυτεχνείο Βρυξελλών, BELGIUM.
Κώττης Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Λαδοπούλου Κωνσταντία, Δρ, Δ/ντρια ΙατροΠαιδαγωγικού Κέντρου (ΙΠΚ) Αθηνών.
Λαμπρινίδης Αλέξανδρος,  Ph.D., Assoc. Professor, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA.
Λαμπροπούλου Βενέττα, Καθηγήτρια, Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Λερός Ασημάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Λευτάκη Mαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Λιαλιάρης Θεόδωρος, Καθηγητής Ιατρικής, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Λυριτζής Ιωάννης, Ph.D. (Edin.), Καθηγητής, Αρχαιομέτρης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Λιώλιος Αστέριος, Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Lois Lambros, Ph.D., Nuclear Technology, USA.
Lolos George J., Ph.D., Professor, Physics Dept, University of Regina, Regina, CANADA.
Λουκής Ευριπίδης Ν., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Αιγαίου, Σάμος.
Λυγούρας Ιωάννης, Αν. Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών Δ. Π. Θ.
Μακιός Βασίλειος, Ομ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μακράκης Γεώργιος Ν., Αν. Καθηγητής, Τμ. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Παν/μιο Κρήτης, Ηράκλειο.
Μακρής Νικόλαος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μανώλης Γεώργιος, Καθηγητής, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Μανωλόπουλος Ευάγγελος Γ., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Δ. Π. Θράκης, Αλεξανδρούπολη.
Μαρκέτος Ευάγγελος, Ομότιμος Καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου, Αθήνα.
Marinatos Nanno., Professor, University of Illinois, Chicago, USA.
Matziorinis Kenneth, Ph.D. Professor of Economics, McGill University, Montreal, CA.
Μαυρομάτης Αθανάσιος, Αν. Καθηγητής, Γεωργική & Αγροτική Ανάπτυξη, Παν/μιο Θεσσαλίας, Βόλος.
Melakopides Costas, Assoc. Professor of International Relations, University of Cyprus, CYPRUS.
Mermigas Lefteris, Pathology Professor, SUNY, AB, Buffalo, NY, USA.
Metallinos-Katsaras Elizabeth, Ph.D., RD, Assoc. Professor, Department of Nutrition, School for Health Sciences, Simmons College, Boston MA, USA.
Michaelidou Aliki, M.Sc., Ph.D., Research & Technology Adviser, CRA, Montréal, CANADA.
Michopoulos Aristotle, Ph.D., Professor, Greek Studies, Hellenic College, Brookline, MA, USA.
Moraitis Nicholaos L., BA., MA., Ph.D., International Relations, University of California, USA.
Μοσχοβάκης Άδωνις, M.D., Ph.D., Καθηγητής Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μουτσόπουλος Κωνστ., Αν. Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ.Π. Θράκης
Μπαζαίος Νικήτας, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μπακάλης Ναούμ, Δρ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα.
Balafoutis George, MS(CS), BS(Math), International MBA, 2010, University of Chicago, CISM, CISSP, GSNA, USA.
Baloglou George – Thessaloniki, Associate Professor Emeritus, SUNY Oswego, USA.
Μπαλόπουλος Βίκτωρας, Επ. Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δ. Π. Θράκης
Barbas John, Ph.D., Professor of Chemistry, Valdosta State University, Valdosta, GA, USA.
Μπατάκης Νικόλαος A., Καθηγητής, Τμήμα Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Belbas Stavros A., Professor, Mathematics Dept, University of Alabama, Tuscaloosa, USA.
Μπέσκος Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Μπίλλης Ευριπίδης, τ. Επίκουρος Καθηγητής,  Ε. Μ. Πολυτεχνείο, Αθήνα.
Μπήτρος Γεώργιος Κ., Ομ. Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Blytas George C., Ph.D., Physical Chemistry/Chemical Engineering, Research Consultant, Royal Dutch  Shell, retired, President, GCB Separations Consulting, Founder: The Hellenic Professional Society of Texas, Author:  The First Victory, Greece in the Second World War, 2009, USA.
Botsas Lefteris N., Ph.D., Professor Emer., Oakland University, Rochester, MI, USA.
Bucher Matthias (Μπούχερ Ματτίας), Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο τής Κρήτης.
Μυλωνάς Νικόλαος, Καθηγητής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μωρέττη Μαρίνα, Ph.D., Δρ., Τμ. Πολιτ. Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Nanas Serafim, MD, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε. & Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Νέστορος Ιωάννης Ν., Καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Νικολαΐδης Τάσος, Καθηγητής,  Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Νικολάου Αναστασία, Επ. Καθηγήτρια, Τμ. Επιστημών της Θάλασσας, Παν/μιο Αιγαίου.
Νιχωρίτης Κωνσταντίνος, Ph.D., Αν. Καθηγητής, Τμ. Βαλκανικών Σπουδών, Παν/μιο Δ. Μακεδονίας.
Nomikos John M., Ph.D., Διευθυντής, Ίδρυμα Ευρωπ. & Αμερικανικών Σπουδών, Αθήνα.
Ντακούλας Πάνος, Ph.D., Αν. Καθηγητής, Τμ. Πολιτ. Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Παναγιωτακόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δ. Π. Θράκης.
Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου Άννα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Παν/μιο Κύπρου, Κύπρος.
Πανοσκάλτσης Βασίλειος, M.S., M.A., Ph.D., Αν. Καθηγητής, Πολυτεχνική, Δ.Π.Θ., Ξάνθη.
Πανταζοπούλου Σταυρούλα, Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης.
Παντελής Δημήτριος Ι., Αν. Καθηγητής, Σχολή Ναυπηγών, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Παντελίδης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Παντελιού Σοφία Δ., Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Μηχανολ. & Αεροναυπηγών, Παν/μιο Πατρών.
Papavizas George, Ph.D., Author of “Blood and Tears, Greece 1940-1949” and “Claiming Macedonia, the Struggle for the Heritage, Territory and Name of the Historic Hellenic Land”, Beltsville, MD, USA.
Παπαδόπουλος Δημήτριος, Ομ. Καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Papadopoulos A. P. (Tom), Ph.D., Ass. Professor & Adjunct Professor (Guelph, Laval), Windsor, Ontario, CANADA.
Papadopoulos Kyriakos, Professor, Chemical & Biomolecular Engineering, Tulane University, New Orleans, LA, USA.
Παπαδόπουλος Νικόλαος Θ., Dr., Καθηγητής, Οφθαλμολογία, Ιατρική Σχολή, Α. Π. Θ.
Παπαδόπουλος Νικόλαος, Λέκτορας, Τμ. Στατιστικών-Αναλογιστικών Μαθηματικών, Παν/μιο Αιγαίου.
Papageorgiou George, Ph.D., Senior Investigator Scientist, Division of Physical Biochemistry, MRC National Institute for Medical Research, London, UK.
Παπαθανασίου Μάρω, Κ., Δρ Μαθηματικών & Βυζαντινολογίας, Αναπλ. καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιον Αθηνών
Papaioannou Maria, Ph.D., Assoc. Professor in Classical Archaeology, Director of the Centre for Hellenic Studies, University of New Brunswick, Fredericton, N.B., CANADA.
Παπακωνσταντίνου Βασίλειος, Επίκ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιον Πατρών.
Παπακωνσταντίνου Γεώργιος, Ομ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Παπαμαρινόπουλος Σταύρος Π., Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παπαμάρκος Νικόλαος, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Π. Θράκης, Ξάνθη.
Παπαμίχος Ευριπίδης, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Παταργιάς Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Patitsas Steve, Ph.D., Assoc. Professor, Physics Dept., University of Lethbridge, Alberta, CANADA.
Patitsas Tom, Professor Emeritus, Physics, Laurentian University, Sudbury, CANADA.
Παύλος Γεώργιος Π., Αν. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δ. Π. Θράκης, Ξάνθη.
Pelides Panayiotis, Ph.D., Consultant Anesthesiologist, American Heart Institute, Nicosia, CYPRUS.
Περδικάτσης Βασίλειος, Ph.D., Ομ. Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά.
Περσεφόνης Πέτρος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Πιντέλας Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμ. Μαθηματικών, Τ. Πληροφορικής, Παν/μιο Πατρών.
Pozios John, LL.B., MBA, Director, Desautels Centre for Private Enterprise & the Law, Faculty of Law, University of Manitoba. Adjunct Professor, Faculty of Graduate Studies, University of Manitoba, Winnipeg, CANADA.
Πολύμερος Κωνσταντίνος Γ., Αν. Καθηγητής, Σχ. Γεωπον. Σπουδών,  Παν/μιο Θεσσαλίας.
Πολυχρονιάδης Ευστάθιος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Π/μιο Θεσσαλονίκης.
Poularikas Alexander, Ph.D., Professor Emer., University of Alabama, Huntsville, Alabama, USA.
Priftis Konstantinos, PhD, Ass. professor, Dept of General Psychology, University of Padova, ITALY.
Raptis Apostolos C., Ph.D., Washington University School of Medicine, St. Louis, MO, USA.
Ρέλλος Νικόλαος Εμμ., Επ. Καθηγητής, Σχολική Παιδαγωγική, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ρήγας Φώτης, Αναπλ. Καθηγητής, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Ροηλίδης Εμμανουήλ, MD., Ph.D., Καθηγητής, Παιδιατρική, Ιατρική Σχολή, Α. Π. Θεσ/νίκης.
Ροντογιάννης Γεώργιος Π., Καθηγητής Αθλητιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ρωμανός Κωνσταντίνος, Αναπλ. καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Sakellarides Stefanos, Ph.D., Chemical Engineer, USA.
Saltos Nicholas, Ph.D., Nuclear Power Safety Analysis, Gaithersburg, MD, USA.
Σαμοθράκης Περίανδρος, Ph.D., PE, Υδραυλικός Μηχανικός, απόφοιτος Δ.Π.Θ., Frederick, MD,USA
Sangvinatsos Antonios, Assistant Professor of Finance, USC, USA.
Σαραντόπουλος Αθανάσιος D., Ph.D., Ηλεκτρ. μηχανικός, Εθν. Μετεωρολ. Υπηρεσία, Αθήνα
Σιδέρης Κοσμάς Κ., Ph.D., Επ. Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Δ. Π. Θ., Ξάνθη.
Simitses George J., Professor Emer., Aerospace Engineering, Georgia Tech & the University of Cincinnati, USA.
Σιβροπούλου Ειρήνη, Επ. Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμ., Παν/μιο Δ. Μακεδονίας, Φλώρινα.
Sioris Leo J., Pharm.D., Professor, College of Pharmacy, University of Minnesota, USA.
Σκιάς Στυλιανός Γ., M.Sc., Ph.D., Επ. Καθηγητής,Τμ. Πολ. Μηχανικών, Δ. Π. Θ., Ξάνθη.
Σκόδρας Α. Ν., Καθηγητής, Σχ. Θετικών Επιστ. & Τεχνολ., Ελλ. Ανοικτό Παν/μιο Πατρών.
Σοφιανόπουλος Δημήτρης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας.
Spyridakis Stylianos V., Professor of History, University of California, Davis, USA.
Στάϊκος Γεώργιος, Καθηγητής, Τμ. Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρίον Σταματέλλος Αναστάσιος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σταμπολιάδης Ηλίας, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης.
Stavridis Stavros, Professor, AUSTRALIA.
Σταυροπούλου Μίκα, Δρ. Κοινωνιολογίας Π/μίου V Παρισίων, ΕΕΔΙΠ ΙΙ, Παν/μιο Αθηνών.
Στυλιανίδης Κοσμάς-Αθανάσιος, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Συρόπουλος Σπύρος Δ., Επ. Καθηγητής, Τμ. Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος.
Sfakianakis George N., MD, PhD, Professor of Radiology & Pediatrics,University of Miami, Miller School of Medicine, Miami, USA.
Takoudis Christos G., Professor, Departments of Chemical Engineering and Bioengineering University of Illinois at Chicago, USA.
Ταλασλίδης Δημοσθένης, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Α. Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
Τασιός Δημήτρης Π., Ομ. Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Templar Marcus A., U.S. Army (Ret), MA, MS, Adjunct Instructor, National Defence Intelligence College, DC, Balkans and Middle East Subject Matter Expert.
Tetradis Sotirios, DDS, Ph.D., Professor & Chair, Section of Oral and Maxillofacial Radiology UCLA School of Dentistry, Los Angeles, CA, USA.
Τζάνος Κωνσταντίνος, Ph. D. Πυρηνική Τεχνολογία, Chicago, USA.
Tzanos Panayiotis, Ph.D., Boston, USA.
Τουζόπουλος Δ., τ. Λέκτορας Ε. Μ. Πολυτεχνείου Αθηνών.
Τριανταφυλλόπουλος Δημήτριος Δ. Τ., Καθηγητής, Φιλοσοφική Σχολή, Παν/μιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
Τριανταφύλλου Αθανάσιος, Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών.
Triantafillou Georgia, Professor of Mathematics, Temple University, Philadelphia, PA, USA.
Tryphonopoulos Demetrios P., University Research Professor, A/Dean, School of Graduate Studies, Professor, Dept. of English, University of New Brunswick, Fredericton, NB, CANADA.
Τσατσανίφος Χρήστος, Ph.D., «Παγγαία» Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε., ΑΘΗΝΑ.
Τσέκερης Περικλής, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τσίγκας Αλεξανδρος, Επ. Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δ. Π. Θράκης, Ξάνθη.
Τσιχριντζής Βασίλειος Α., Ph.D., P.E., P.H., Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ. Π. Θράκης, Ξάνθη.
Τσιχριντζής Γεώργιος Α., Ph.D., Καθηγητής, Τμ. Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Τσόκας Γρηγόριος Ν., Καθηγητής,  Εργαστήριο Γεωφυσικής, Α. Παν/μιο Θεσσαλονίκης.
Τσομπανόγλου Γεώργιος, Επ. Καθηγητής, Τμ. Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου, Μυτιλήνη.
Τσουλφανίδης Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Μιζούρι, ΗΠΑ.
Υψηλάντη Μαρία, Επ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΚΥΠΡΟΣ.
Farsolas James J., Dr., Distinguished Professor Emeritus of History, Dept. of History, Coastal Carolina University, SC, USA.
Φασούλας Αριστείδης, Ναύαρχος (ε.α), Naval Postgraduate School Monterey, CA, USA.
Ferekides Chris, Professor of Electrical Engineering, University of South Florida, USA.
Fifis Christos N., Ph.D., Honorary Research Associate, La Trobe University, Melbourne, AUSTRALIA.
Φλέσσας Γεώργιος Π., Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Παν/μιο Αιγαίου, Σάμος.
Flytzani-Stephanopoulos Maria, Robert & Marcy Haber Endowed Professor in Energy Sustainability, Department of Chemical & Biological Engineering, Tufts University, Medford, MA, USA.
Fountas Irene, Professor of Education, Lesley University, Cambridge, MA, USA.
Phufas Ellene, Professor, SUNY- ERIE, Buffalo NY, USA.
Φρύδας Σταύρος, Καθηγητής, Κτηνιατρική Σχολή, Α. Π. Θεσσαλονίκης.
Φυτρολάκης Νίκος, Γεωλόγος, Ομότ. Καθηγητής, Ε. Μ. Πολυτεχνείο Αθηνών.
Halamandaris Pandelis, Ph.D., Ed.D. (HC), Professor Emeritus, Brandon University, Deputy Director, the University of Manitoba Centre for Hellenic Civilization, Brandon, Manitoba, CANADA
Χαμζάς Χριστόδουλος, Καθηγητής, Πολυτεχνική Σχολή, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης,.
Hatgil Paul P., Professor Emeritus, UT, Austin, TX, USA.
Χατζηλυγερούδης Ιωάννης, Επ. Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Παν/μιο Πατρών.
Hatzoglou Maria, Professor, School of Medicine, Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA.
Hatzopoulos Ioannis (John) N., Καθηγητής, University Hill. Παν/μιο Αιγαίου, Μυτιλήνη.
Herald William J., Ph.D., Microbiologist EPA, Arlington, VA, USA.
Χόρς Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Χριστοδούλου Νικολέττα, Λέκτ., Τμ. Αναλυτ. Προγραμ. Διδασκαλίας, Παν/μιο Frederick, ΚΥΠΡΟΣ.
Christou Theodore, Ph.D., Assist Professor, Faculty of Education, University of New Brunswick, Fredericton, NB, CANADA.
Chronopoulos Anthony Theodore, Ph.D., Professor, The Univ. of Texas at San Antonio, Department of Computer Science, San Antonio, TX, USA.
Ψαρράς Γεώργιος Κ., Ph.D., Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ψαρροπούλου Αικατερίνη, Ph.D., Καθηγήτρια, Τμ. Βιολ. Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Παν/μιο Ιωαννίνων.
Ψιλοβίκος Άρης , MSc, Δρ, Αν.. Καθηγητής, Τμ. Γεωπονικών Σπουδών, Π/μιο Θεσσαλίας.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 2010



Το «πόθεν έσχες» και η γυναίκα του Καίσαρα...
 
 
Toυ Κωστα Μπακουρη*

Η κρίση που βιώνουμε αναδεικνύει καθημερινά το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς. Το ελληνικό κοινοβούλιο, μαζί με την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, βρίσκονται πολύ υψηλά, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ως προς τον βαθμό αναξιοπιστίας. Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα καλούνται ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές να συνειδητοποιήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να αντιστραφεί η κοινή αντίληψη περί αναξιοπιστίας και να κτισθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς που τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο.

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τέως βουλευτών, τα οποία παρουσιάζουν στοιχεία που αφορούν το 2008! Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα χρειάζονται σχεδόν δύο χρόνια για να μπορέσουν οι πολίτες να πάρουν μια ιδέα για τα οικονομικά των πατέρων του έθνους! Αλλά στην ουσία αυτό που δημοσιεύθηκε είναι το έσχες, χωρίς καμία επεξήγηση για το πόθεν. Επιπλέον, δεν παρέχεται καμία δυνατότητα άμεσης σύγκρισης των δεδομένων με παλαιότερα. Πρόκειται για μια αδυναμία ή ανεπάρκεια της πληροφόρησης, γεγονός που έχει απασχολήσει αρκετούς δημοσιογράφους και αναλυτές του δημόσιου βίου. Ουσιαστικά παρουσιάζεται μια στιγμιαία απεικόνιση, μια φωτογραφία της περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, χωρίς να επιτρέπεται η διαχρονική σύγκριση. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα πρόσβασης στα παλαιότερα αρχεία. Αλλά και ο τρόπος δημοσίευσης των «πόθεν έσχες» είναι από πλευράς διαφάνειας ελλειμματικός, διότι αφενός δεν παρουσιάζονται δεδομένα σχετικά με το πόθεν, αφετέρου τα στοιχεία που δημοσιεύονται, διακρίνονται από πολυπλοκότητα, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάλυσης. Το σημερινό αναχρονιστικό, πολύπλοκο και δαιδαλώδες σύστημα καταγραφής των στοιχείων μέσω κωδικών που δεν λένε τίποτα στον απλό πολίτη, δεν υπηρετεί τίποτα περισσότερο από μια κουτσομπολίστικη διάθεση να καταγράψουμε ποιος είναι «πλούσιος» και ποιος «λιγότερο πλούσιος», παραβλέποντας το ουσιαστικό μέρος της λογοδοσίας και ελέγχου των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων.

Η Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς προτείνει ένα διαφανέστερο και απλουστευμένο σύστημα καταγραφής και, κυρίως, διαχείρισης της πληροφόρησης. Κατ’ αρχάς, είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, τον αιώνα της τεχνολογίας, τα στοιχεία να μη δίνονται σε ηλεκτρονική μορφή. Η διακίνηση χιλιάδων φωτοτυπημένων σελίδων, που εκτός των άλλων κοστίζει πολλά, δυσχεραίνει τον έλεγχο και την επεξεργασία, συντελώντας στην απόκρυψη τυχόν σκανδάλων. Ζητούμε την άμεση δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών και την ανάρτησή τους σε ειδικό ιστότοπο στο Διαδίκτυο, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε στιγμή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναρτηθούν και τα προηγούμενα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, τουλάχιστον του έτους που εισήλθαν στην πολιτική. Η επίκληση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποκριτική. Η οικονομική κατάσταση και ο τρόπος απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από πολιτικά πρόσωπα που ζητούν την ψήφο μας, δεν μπορούν να μην εμπίπτουν στη δημόσια πληροφόρηση.

Με αυτό τον τρόπο, ο πολίτης θα είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά τις μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών και να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Εάν μάλιστα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο έσχες και δεν υπάρχουν επαρκείς επεξηγήσεις για το πόθεν, πρέπει να παρέχεται στον πολίτη η δυνατότητα να ζητάει εξηγήσεις, τις οποίες ο κάθε βουλευτής να είναι υποχρεωμένος να δώσει.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής δεν μπορεί παρά να επιδείξει το απαραίτητο θάρρος και να υιοθετήσει την πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας - Ελλάδας. Μια τέτοια πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες» χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών, συμβάλλει σημαντικά αφενός στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, αφετέρου στην άρση της υποκρισίας που αιωρείται γύρω από αυτό το θέμα. Η γυναίκα του Καίσαρα (σε αυτή την περίπτωση οι Ελληνες βουλευτές) δεν μπορεί να είναι μόνο τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

* Ο κ. Κ. Μπακούρης είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_26/09/2010_416493


Στα έδρανα της Βουλής με δήλωση 700 ευρώ...
26/09/2010 - 09:10

Τι εισοδήματα εμφάνισαν οι 89 νεοεισελθόντες βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο το 2009
Του Παναγη Γαλιατσατου

Πόσο μεγάλο εισόδημα πρέπει να δηλώνει κανείς για να διεκδικήσει μια θέση στη Bουλή; Η εύλογη απάντηση είναι ότι χρειάζονται πολλά, αφού ένας προεκλογικός αγώνας έχει απαιτήσεις και έξοδα. Και η εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη -και ενισχύεται από τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων- είναι ότι βουλευτές γίνονται άνθρωποι που «έχουν τον τρόπο τους».

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες», ωστόσο, λένε μια διαφορετική ιστορία. Η Βουλή, τελικώς, είναι μια υπόθεση για όλα τα βαλάντια.

Για παράδειγμα: Από τους 89 που εξελέγησαν για πρώτη φορά ή επέστρεψαν στη Βουλή το 2009, μόνον οι 10 θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2008 στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσαν, δηλαδή, ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Αλλοι τόσοι, όμως, θα δικαιούνταν επίδομα... κοινωνικής αλληλεγγύης, αν ο υπουργός Οικονομικών θα ήταν σε θέση να το καταβάλλει.

Τι ισχύει

Ο κανονισμός της Βουλής υποχρεώνει όσους εκλέγονται, αλλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες» τους τα εισοδήματα από τις τρεις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις τους. Είναι η μόνη χρονική στιγμή που μπορεί να διαπιστώσει κανείς πόσα έβγαζαν και από ποια εισοδηματική τάξη προέρχονταν, πριν δραστηριοποιηθούν στην κεντρική πολιτική. Βεβαίως, αυτή η εικόνα δεν είναι απολύτως αξιόπιστη, κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει εισοδήματα. Είναι όμως η μόνη που υπάρχει, γιατί στη συνέχεια, στη δήλωση εισοδήματος, απεικονίζεται κυρίως η βουλευτική αποζημίωση -η οποία κυμαίνεται περίπου στο ίδιο ύψος για όλους- κάπου 100.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2009. Μόνον οι πολύ πλούσιοι ξεχωρίζουν πια, η Βουλή εξισώνει.

Στις δηλώσεις εισοδήματος, λοιπόν, υπάρχουν ορισμένα αξιοπρόσεκτα στοιχεία που σε κάνουν να αναρωτηθείς πώς ορισμένοι κάλυψαν τα έξοδα της προεκλογικής περιόδου. Ας πούμε πώς αντεπεξήλθε ο βουλευτής που δήλωσε και τα τρία χρόνια πριν εκλεγεί ετήσιο εισόδημα 2.300 ευρώ, δηλαδή κάτω από 200 ευρώ το μήνα; Ή εκείνος που δήλωσε μέσο όρο στα τρία χρόνια 3.500 ευρώ ή ο τρίτος που δήλωσε συνολικά και για τα τρία χρόνια 11.000 ευρώ; Να υπενθυμίσουμε ότι επίσημα το όριο της φτώχειας βρίσκεται στα 4.800 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που έκανε σύνθημα τη «γενιά των 700 ευρώ». 700 ευρώ τον μήνα σημαίνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και μια ματιά στις φορολογικές δηλώσεις αρκεί για να πείσει ότι η γενιά των 700 ευρώ θα μπορούσε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, αφού 10 από τους νεοεισερχόμενους δήλωσαν το 2009 εισόδημα κάτω από 10.000. Αν εξαιρέσει κανείς από τον κατάλογο εκείνους που δήλωσαν εισοδήματα στο εξωτερικό (2) και μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που έως πρόσφατα (το 2007) ήταν βουλευτές ή υπουργοί (4) και είχαν άλλου είδους πρόσβαση στον δημόσιο στίβο, προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που ξεκίνησαν για τη Bουλή με εισοδήματα κάτω των 10.000 ετησίως ξεπερνάει το 12%.

Επίδομα

Το όριο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είχε οριστεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις 16.500 ευρώ τον χρόνο. Σχηματικά, σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν άλλοι 7 βουλευτές που δήλωσαν εισόδημα από 10.000 και πάνω, κάτι που ανεβάζει τους βουλευτές που «ζορίζονταν» (και πάντως πλήρωναν ελάχιστο φόρο) πριν μπουν στη Bουλή στους 17, δηλαδή ποσοστό 20%. Συνολικά εκείνοι που δήλωναν ατομικά εισοδήματα έως και 2.000 ή 2.100 τον μήνα (δηλαδή έως 29.000 τον χρόνο), κάτω δηλαδή από το όριο που η κυβέρνηση θεωρεί κάποιον εύπορο, φτάνουν τους 26, δηλαδή ποσοστό 31%. Στον αντίποδα, εκείνοι που υπέπιπταν στο καθεστώς του ανώτατου συντελεστή του 40% (πριν από τις αλλαγές του κ. Παπακωνσταντίνου), δήλωναν δηλαδή εισόδημα 75.000 και άνω, είναι συνολικά 22 άτομα (ποσοστό 26%). Οι υπόλοιποι νέοι βουλευτές δήλωσαν εισοδήματα άνω των 30.000 και κάτω των 75.000 ευρώ τον χρόνο...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/9/2010
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=10380

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ : «Όλοι μαζί τα φάγαμε»!



 


Από σημερινό ηλεκτρονικό μήνυμα:





  Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ : «Όλοι μαζί τα φάγαμε»!


  Ήταν αναμενόμενο. Το μόνο που απομένει πλέον είναι - αυτό που πλαγίως έτσι κι αλλιώς μας το λένε κάθε μέρα - να μας το πούνε και κατάμουτρα: «Είστε μ...»!

«Όλοι μαζί τα φάγαμε»!

Αυτή είναι, τώρα, η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης. Διά στόματος Πάγκαλου.

Αλλά, τότε, γιατί προεκλογικά ο Παπανδρέου είχε κάνει σλόγκαν εκείνο το «πού πήγαν τα λεφτά;». Δεν τον είχε ενημερώσει ο στενότερος συνεργάτης του, ο αντιπρόεδρός του, ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»;...

*

Μάθετε, λοιπόν, ότι η «πτώχευση», η «χρεοκοπία», η «εντατική», ο «Τιτανικός» προήλθαν επειδή οι καλοκάγαθοι ταγοί του Έθνους, καλόψυχοι και συναισθηματικοί καθώς είναι, ενέδιδαν στις απαιτήσεις του ανεπρόκοπου λαού και τον «διόριζαν» στο Δημόσιο!

Τι διαφορετικό έκανε ο τσιφλικάς, που ενώ γέμιζε την κοιλιά του με το αίμα των κολίγων, κραδαίνοντας την εξουσία του βούρδουλα και του κνούτου, γύριζε στους «χωριάτες» και έλεγε απαιτώντας να τον προσκυνήσουν: «Εγώ σας ταΐζω»!

*

Πράγματι, πρόκειται για μια πρωτοφανή ιστορία αθλιότητας. Έτσι την αποκάλεσε ο Πάγκαλος: «Αθλιότητα». Μόνο που πρόκειται για τη δική τους, την ολόδική τους πολιτική και προσωπική αθλιότητα.

Οι «κοτζαμπάσηδες» του δημόσιου βίου, οι εκμαυλιστές συνειδήσεων, οι «τζουμπέδες» της ρουσφετοκρατίας, τα κόμματα της εξαγοράς ψηφοφόρων και της κατασκευής εκλογικής πελατείας, είναι τα... θύματα!

Τους πήρε στο λαιμό του ο λαός!

*

«Φταίει» ο λαός του 1 εκατομμυρίου ανέργων.

«Φταίει» ο λαός των 2,5 εκατομμυρίων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Φταίει» ο λαός του 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων που ζουν με 600 ευρώ και κάτω.

«Φταίει» ο λαός με το 50% των ιδιωτικών υπαλλήλων να αμείβεται με κάτω από 1.011 ευρώ.

«Φταίει» ο λαός της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων - δασκάλων και καθηγητών (που λείπουν κατά χιλιάδες από τα σχολεία), των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών (που λείπουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα νοσοκομεία), που ζουν με «τρεις κι εξήντα».

«Φταίει» ο λαός των 11 εκατομμυρίων, γιατί oι 500.000 από αυτούς (το χαμηλότερο κατ' αναλογία πληθυσμού ποσοστό στην ΕΕ) διορίστηκαν στο Δημόσιο και οι κρατούντες, αυτοί που «τους διόρισαν», οι ίδιοι που επιχειρούν να χτίσουν πάνω στο δικαίωμα για δουλειά τους κομματικούς τους στρατούς, οι ίδιοι που αναφωνούσαν «εσείς είστε το κράτος», έρχονται σήμερα και ισχυρίζονται: «Ολοι μαζί τα φάγαμε»!

*

Ας το μάθει ο ελληνικός λαός.

Ας το μάθουν πρώτοι απ' όλους οι χτεσινοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ,

όλοι αυτοί που τους κόβουν τους μισθούς, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, που τους έχουν πεθάνει στους φόρους:

* Τα 28 δισ., τα επόμενα 15 δισ., τα μεθεπόμενα 10 δισ. και τα τελευταία 25 δισ. προς τους τραπεζίτες... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα 100 δισ. καθαρά κέρδη την τελευταία δεκαετία που ενθυλάκωσαν 300 οικογένειες από το Χρηματιστήριο... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα 500 δισ. που διακινούνται ετησίως από βιομήχανους και εφοπλιστές στις «οφ σορ»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα ομόλογα... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα λεηλατημένα από τη Σοφοκλέους... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα κτηματολόγια... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα φέσια της Ολυμπιάδας... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα «μαύρα» της «Ζήμενς»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα μυστικά κονδύλια και τις χορηγίες του υπουργείου Εξωτερικών προς τους εκλεκτούς των ΜΚΟ... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα λεφτά για τα «υποβρύχια που γέρνουν»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα «χαβιάρια» της ξιπασιάς πάνω στα «κότερα»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα κλεμμένα από τους «συντρόφους που πλουτίσανε» και από τους «συντρόφους που ενέδωσαν στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας»... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα «απροσδιόριστα βάρη για τον προϋπολογισμό» που (όπως οι ίδιοι αναφέρουν στις αιτιολογικές εκθέσεις τους) συνιστούν οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές υπέρ πλουτοκρατών... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
* Τα λύτρα υπέρ εργολάβων στις εθνικές και λοιπές οδούς... «όλοι μαζί τα φάγαμε»!

*

Η αλήθεια είναι τούτη:

Οσο ισχύει ότι «όλοι μαζί»... παραδώσαμε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, άλλο τόσο ισχύει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Οσο ισχύει ότι «όλοι μαζί» υπογράψαμε υπέρ των «νομίμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο, άλλο τόσο ισχύει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Οσο ισχύει ότι «όλοι μαζί» αναφωνούσαμε το βράδυ των Ιμίων εκείνο το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», άλλο τόσο ισχύει ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

*

Η αλήθεια είναι τούτη:

* Τα 600 δισ. του συσσωρευμένου πλούτου που κατέχουν οι τράπεζες,
* τα 700 δισ. του συσσωρευμένου πλούτου που κατέχουν οι εν Ελλάδι πολυεθνικές και μονοπώλια,
* τα 450 δισ. που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός σε τόκους την τελευταία δεκαετία υπέρ ντόπιων και ξένων «τοκογλύφων» δανειστών,
* τα 60 δισ. «ρευστό» που διαθέτουν οι 4.000 Ελληνες πλουτοκράτες με «private banking» λογαριασμούς,

είναι από μόνα τους ασφαλή στοιχεία για να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια ποιοι «τα φάγανε» και ποιοι συνεχίζουν να «τα τρώνε».

*

Οσο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον αντιπρόεδρό της, τον Πάγκαλο, εφόσον όπως έχει δηλώσει για τον εαυτό του

«δεν είμαι δημαγωγός, δεν είμαι λαοπλάνος, δεν είμαι ένας ξεφτιλισμένος πολιτικάντης»,

δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ευχαριστώ Τίτο



Οι κατά Πάγκαλον «συνδαιτυμόνες»
 


Toυ Σταμου Zουλα / stamoszoulas@gmail.com



Προσωπικά δεν με εξέπληξε η δήλωση Πάγκαλου ότι «τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί». Ούτε η εξήγηση ότι «σας διορίζαμε όλα αυτά τα χρόνια στο Δημόσιο, σε μια πρακτική αθλιότητος, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος». Διότι ο σημερινός αντιπρόεδρος μάς έχει συνηθίσει σε «τολμηρές» δηλώσεις αυτοκριτικής αλλά και αυτοεξιλέωσης, χωρίς την συνακόλουθη αυτοτιμωρία. Κατόπιν εορτής και ως αμέτοχος παρατηρητής είχε διαπιστώσει, επίσης, πως η δεύτερη 4ετία Σημίτη κατέστρεψε την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η σιωπή των «θιγομένων», ως ομοτράπεζων στο επί 30ετίας φαγοπότι. Αλήθεια, πού είναι η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, ως εκπροσώπου των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί δεν εξεγείρεται η ΓΣΕΕ, που λόγω συνθέσεως εκφράζει κυρίως τα συμφέροντα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ;

Κατ’ αρχάς είναι ανήκουστο και εξοργιστικό να εξομοιώνεται η ευθύνη διοικούντων και διοικουμένων σε περίπτωση άθλιας συναλλαγής και διαρπαγής του δημοσίου χρήματος, με αντικείμενο την εργασία. Το Σύνταγμα ορίζει ότι «η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού». Συνεπώς, αποτελεί αποκλειστικά πολιτική «αθλιότητα» το γεγονός πως το δικαίωμα της εργασίας έγινε δέλεαρ «εξαγοράς» ψήφων από τα πολιτικά μας κόμματα. Φθάσαμε έτσι στο σημείο να διαθέτουμε, αναλογικά, τον πλέον υπεράριθμο δημοσιοϋπαλληλικό πληθυσμό στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, δε, η ίδια πελατειακή σχέση οδήγησε και σε προκλητική ανισότητα τις αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου. Π.χ., στις 48 ΔΕΚΟ, όπου έγινε και το όργιο των διορισμών, οι εργαζόμενοι έχουν ετήσιο μέσο όρο αποδοχών 43.280 ευρώ, έναντι 27.174 για το σύνολο της οικονομίας. Ενώ ο μέσος όρος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα είναι 23.405 ευρώ (!).

Στα στοιχεία αυτά πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι της «αιδήμονος» σιωπής της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στη δήλωση του κ. Πάγκαλου. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με τις κομματικές παραφυάδες τους στις υπερχρεωμένες ή προβληματικές ΔΕΚΟ, συνήργησαν στην πρακτική της άθλιας συναλλαγής, ως δίαυλοι των κομματικών προσλήψεων. Οι ίδιοι «εργατοπατέρες» πρωτοστάτησαν για τη διεύρυνση των προνομίων και την προκλητική ανισότητα αποδοχών μεταξύ του «ευρύτερου» και του «στενού» δημόσιου τομέα. Με ποιο ηθικό ανάστημα, λοιπόν, θα τολμήσουν σήμερα να προασπιστούν όχι τα προνόμια των ημετέρων, αλλά –έστω– το κύρος και την αξιοπρέπεια των περίπου 550.000 δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού προσωπικού, που υπηρετούν στο «στενό» δημόσιο τομέα; Αυτοί κάθε άλλο παρά συμπεριλαμβάνονται στους «συνδαιτυμόνες» του κ. Πάγκαλου. Φυσικά, υπάρχουν και… άλλες 550.000 (ακριβώς το 50%!) που απασχολούνται στο Δημόσιο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αορίστων δικαιωμάτων. Τέλος, το φαγοπότι των πολιτικών μας κομμάτων, με ομοτράπεζους τη στρατιά των «πελατών» τους, ατενίζουν από πολύ μακριά τα περίπου 2 εκατ. των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Συνεπώς, από το σύνολο των 4.300.000 Ελλήνων εργαζομένων τουλάχιστον τα 2.550.000, όχι μόνον δεν είναι συνδαιτυμόνες, κατά τον κ. Πάγκαλο, αλλά συμβαίνει, αποδεδειγμένα, να πληρώνουν αυτοί το 30ετές φαγοπότι, ως βασικοί «συνδρομητές» του «διασπαθιζόμενου δημοσίου χρήματος». Τα λεφτά, λοιπόν, κ. Πάγκαλε, δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί». Καθήκον σας είναι να μας πείτε (οι πολιτικοί) πώς και με ποιους τα φάγατε…

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_26/09/2010_416494

Προεκλογικός εξωραϊσμός στο Δήμο Κρωπίας





Tο έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια... Παραμονές των δημοτικών εκλογών βγαίνουν στους δρόμους όλων των δήμων τα συνεργεία και σκεπάζουν λακκούβες, αναμορφώνουν πλατείες, στρώνουν νέα άσφαλτο σε δρόμους κεντρικούς και πολυσύχναστους, φυτεύουν παρτέρια, πλακοστρώνουν πεζοδρόμια. Οργασμός έργων και «μέριμνας»! Mε λίγα λόγια επανάληψη μιας εθνικής παράδοσης που φέρει το όνομα « προεκλογικός εξωραϊσμός οδών τε και πλατειών».
Θα μπορούσε λοιπόν και ο Δήμος Κρωπίας (Κορωπί) να αποτελέσει εξαίρεση; Ασφαλώς όχι. Μόνο που ο συγκεκριμένος Δήμος υπερέβη εαυτό. Ξαφνικά και χωρίς να ανακοινώσει τίποτα στους ενδιαφερόμενους παρόδιους αποφάσισε να προβεί σε διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου του Κορωπίου (Λαυρίου) μπροστά από το Κέντρο Υγείας και άκουσον …. άκουσον καταργώντας ένα σημαντικό πεζοδρόμιο που οδηγεί στο Υποθηκοφυλακείο της περιοχής. Ή μάλλον για να είμαστε απολύτως ακριβείς το μείωσε τόσο ώστε τα αυτοκίνητα να περνούν σχεδόν αγγίζοντας τους πεζούς, σε ένα σημείο μάλιστα όπου γίνονται τακτικά ατυχήματα
Πέρα όμως από αυτό ο Δήμος μετατράπηκε και σε ένα βάνδαλο καταπατητή. Αυτό γιατί  το έργο που αποφάσισε να κατασκευάσει η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στα όρια μεν του Δήμου, αλλά  εκτός του Σχεδίου Πόλης Κορωπιού, και φυσικά ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία. Παρόλα αυτά ο Δήμος ξεκίνησε το έργο καταπατώντας παρακείμενες , εκτός σχεδίου πόλης ΝΟΜΙΜΕΣ ιδιοκτησίες  χωρίς να έχει μάλιστα την ευαισθησία να ενημερώσει τους παρόδιους ιδιοκτήτες για τα σχέδιά του.  Παράλληλα τα συνεργεία του, ως άλλοι βάνδαλοι, εκτός του ότι ενεργούσαν παράνομα επί ξένων ιδιοκτησιών προέβησαν και σε κόψιμο δένδρων καταστρέφοντας στην κυριολεξία  ολόφορτες με καρπούς αμυγδαλιές παρακείμενης ιδιοκτησίας, προς επιβεβαίωση βεβαίως των περιβαλλοντικών ευαισθησιών του Δήμου και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών.
Στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ο Δήμος δικαιολογήθηκε - επειδή δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή – ότι είναι έργο από κοινού με το ΥΠΕΧΩΔΕ.  Το τελευταίο  όμως δεν έχει κοινοποιήσει, πριν την έναρξη των εργασιών του Δήμου και ως  όφειλε να πράξει σε μια ευνομούμενη πολιτεία , κάποια σχετική πράξη απαλλοτρίωσης στους παρόδιους ιδιοκτήτες, αγνοώντας τους ΠΑΝΤΕΛΩΣ. Αυτό  έγινε, προφανώς, εκ του πονηρού ώστε οι ιδιοκτήτες που βλάπτονται να μην μπορέσουν να προβούν στα νόμιμα μέτρα ή να τύχουν της σχετικής αποζημίωσης για την απώλεια μέρους της ιδιοκτησίας των.
Από  όσα πάντως πληροφορούμαστε  κάποιοι  ιδιοκτήτες προέβησαν ήδη στα νόμιμα δικονομικά μέτρα σε βάρος του Δήμου προκειμένου να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους, το περιβάλλον και την ασφάλεια των συμπολιτών τους αφού , από ότι δείχνουν τα πράγματα, τόσο ο Δήμος  όσο και το υπό καθεστώς ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ κράτος δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.
Εμείς αυτό που θα συνιστούσαμε τόσο στο Δήμο όσο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να θυμηθούν ένα παλιό καλό αλλα ξεχασμένο προεκλογικό σύνθημα που έγραψε ιστορία και βροντοφώναζε:

ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ!!!




 Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά έργα




 Κόψιμο δένδρων "κατά το δοκούν"


  Κόψιμο δένδρων "κατά το δοκούν"


Τα κομμένα κλαδιά πεταμένα σχηματίζουν σωρό 
 
 


Λαυρίου - Ένας δρόμος με συνεχή πυκνή ροή και στα δύο ρεύματα


 

Αυτό ήταν το αρχικό μέγεθος του πεζοδρομίου
παρέχοντας ασφάλεια στους πεζούς

 


Εδώ θα φθάσει ο δρόμος σύμφωνα με τα σχέδια του Δήμου 


 Αυτό θα είναι το πλάτος του πεζοδρομίου


 


 Και για όσους δεν το αντελήφθησαν.
Αυτό θα είναι το μέγεθος του πεζοδρομίου

«Αγαπητή Μαρία...»



Ο Φαληρεύς της Καθημερινής για να παρηγορήσει ένα φίλο του έμπορο που απευθύνθηκε με γράμμα του στον πρωθυπουργό παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση του εμπορικού κόσμου δημοσίευσε στο φύλλο της Κυριακής 26. 9.2010 το παρακάτω ανέκδοτο με τίτλο:

 

«Αγαπητή Μαρία...»
 
 
Μια γυναίκα σε απόγνωση γράφει στον Γιώργο: 

«Αγαπητέ Γιώργο, με λένε Μαρία και ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις! 

Τις προάλλες έφυγα για τη δουλειά, αφήνοντας τον άνεργο σύζυγό μου στο σπίτι να βλέπει τηλεόραση ως συνήθως. Δεν είχα απομακρυνθεί περισσότερο από 500 μέτρα, όταν η μηχανή άρχισε να κάνει διακοπές και έσβησε. Το άφησα και γύρισα με τα πόδια στο σπίτι, για να ζητήσω τη βοήθεια του συζύγου μου. 

Τον βρήκα στο κρεβάτι μας με την κόρη των γειτόνων. 

Είμαι 52 χρόνων, ο σύζυγός μου 54 και η κόρη των γειτόνων 25. Οταν άρχισα να τον ρωτάω, μου αποκάλυψε ότι η σχέση του με την μικρή διαρκεί εδώ και έξι μήνες, από τότε που έχασε τη δουλειά του. Το καταλαβαίνω ότι η ανεργία τον κάνει να νιώθει άχρηστος και θλιμμένος, του ζήτησα όμως να διακόψει την σχέση με τη μικρή και τον απείλησα ότι αν δεν το κάνει θα φύγω. Εκτοτε γίνεται όλο και πιο απόμακρος και φοβάμαι ότι τον χάνω. Εγώ τον αγαπώ, δυσκολεύομαι να τον εγκαταλείψω, αλλά δεν αντέχω και την κατάσταση αυτή. Μπορείς να με βοηθήσεις;»

Την επομένη, η Μαρία λαμβάνει e-mail με την απάντηση του Γιώργου


«Αγαπητή Μαρία, 

όταν ένα αυτοκίνητο κάνει διακοπές έπειτα από τόσο μικρή απόσταση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ξεκίνα ελέγχοντας αν υπάρχουν σκουπίδια στο σωληνάκι του καυσίμου. Αν είναι καθαρό, έλεγξε την πολλαπλή εισαγωγή και επίσης τα καλώδια σύνδεσης. Αν τίποτε από αυτά δεν σου λύνει το πρόβλημα, τότε μπορεί να είναι ελαττωματική η αντλία βενζίνης και να προκαλεί πτώση της πίεσης στα μπεκ ψεκασμού. 

Ελπίζω να σε βοήθησα».
 
Tου Στεφανου Kασιματη / kassimatis@kathimerini.gr

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_26/09/2010_416504