Στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι η προοπτική των περικοπών των 11,5 δισ. «έριξε» την κυβέρνηση Παπανδρέου και ότι μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να δημιούργησε σάλο με την ανεπεξέργαστη και εκτός τόπου και χρόνου πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά γνώριζε ότι το πακέτο είναι τόσο «αιματηρό» που θα έπρεπε ο ελληνικός λαός να το «συναποφασίσει».
Σημειώνουν ακόμα ότι ήδη από την προετοιμασία που έκανε ο Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών είχε διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατον η ελληνική κοινωνία να αντέξει το βάρος τέτοιων μέτρων, γι’ αυτό και επέμενε από την άνοιξη - προεκλογικά - να προταχτεί μια πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο την επιμήκυνση - το άπλωμα των μέτρων σε μια πενταετία.
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο Βενιζέλος σημειώνει ότι ο Σαμαράς, αφού συνέβαλε στο πολιτικό χάος και την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου με τον ανένδοτο που κήρυξε και αφού πίεσε την κατάσταση με δύο εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός, προσχώρησε στην πιο σκληρή – Στουρνάρα – γραμμή.
Η γραμμή αυτή προβάλλει το επιχείρημα ότι, αν η κυβέρνηση κάνει το καλό παιδί και ψηφίσει αυτά τα μέτρα, μπορεί στη συνέχεια να επιδιώξει με τους δανειστές μια διαπραγμάτευση για ελάφρυνσή τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέποντας την αφόρητη πίεση που ασκούν οι δανειστές μέσω της τρόικας στην παρούσα φάση και συνυπολογίζοντας την παρατήρηση του Τόμσεν ότι οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να κάνουν πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά να ελέγξουν αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, εμμένει ότι πρέπει να πάει ταυτόχρονα η πολιτική διαπραγμάτευση με την επεξεργασία του πακέτου των 11,5 δισ.
Παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του και αναγνωρίζοντας ότι ο Σαμαράς επιχειρεί να γίνει μεγάλος ηγέτης μέσα από την αποδοχή του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο Βενιζέλος δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ίδιος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας της κυβέρνησης και, αν επιχειρήσει ηρωική έξοδο, θα χρεωθεί το χάος που θα δημιουργηθεί στη χώρα, όπως λένε συνεργάτες του, με κίνδυνο να εξαφανιστεί το κόμμα εκλογικά.
Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι όχι αν θα δικαιωθεί αναδρομικά για το χαμηλό προφίλ προσδοκιών που καλλιέργησε προεκλογικά, σε αντίθεση με τις παρόλες περί επαναδιαπραγμάτευσης του Σαμαρά και των ισοδύναμων μέτρων της ΔΗΜΑΡ. Το ζήτημα είναι αν θα περάσει από τον κάβο των μέτρων με κατακερματισμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Η αγωνία για το αν θα περάσουν τα μέτρα συνολικά από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι έκδηλη στην Ιπποκράτους, γι’ αυτό και επιμένουν τόσο στις εξαντλητικές συζητήσεις με την τρόικα όσο και στην πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του Βενιζέλου επιμένουν ότι είναι άγονη και αντιπαραγωγική η δυσθυμία του Μεγάρου Μαξίμου στις διαφωνίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αφού στην παρούσα φάση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας, που επιχειρεί να δημιουργήσει μια κατάσταση στη χώρα που μας οδηγεί κατευθείαν στον 19ο αιώνα και στις προβιομηχανικές κοινωνίες, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
«Απειλεί» ο Λοβέρδος
Κι ενώ η αγωνία για την κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση που ασκείται από τις συζητήσεις για τη δημιουργία άλλου πόλου από ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις με επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο ίδιος, κοινοποιώντας το Σαββατοκύριακο την πολιτική του μπροσούρα «για την πολιτική ανόρθωση», έσπασε τη σιωπή του και απειλεί με τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης αμέσως μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να κάνει κόμμα ή έναν πολιτικό όμιλο που θα υπερασπίζεται τις αξίες του. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε όμως δημοσιοποίησε ότι έχει προσεγγίσει περίπου 30 νέους επιστήμονες (κυρίως μέσω του opengov), οι οποίοι συστηματικά επεξεργάζονται προτάσεις για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τις οποίες θα καταθέσει αναλυτικά ώς τον Φεβρουάριο, κατηγορώντας τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης ότι αμπελοφιλοσοφούν αντί να εργάζονται για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.
Από τα λεγόμενα του ίδιου του πρώην υπουργού Υγείας διαφαίνεται ότι δεν προτίθεται να πολιτευτεί αντιπολιτευόμενος το ΠΑΣΟΚ και να μπει σε εσωκομματικές διαμάχες. Η στρατηγική του, όπως λένε πολιτικοί του φίλοι, είναι να κάνει υπέρβαση της μικροπολιτικής μιζέριας που αναφέρεται στην εσωκομματική κουζίνα και να μιλήσει στους πολίτες για μια νέα εθνική αφήγηση. Στην Ιπποκράτους μειδιούν ειρωνικά με όλα αυτά, αμφισβητούν αν επί της ουσίας ο Λοβέρδος μπορεί να συνεργαστεί με Μόσιαλο, Φλωρίδη και λοιπούς εκσυγχρονιστές που κινητοποιούνται για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος, σημειώνουν ότι Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Χρυσοχοΐδης παρακολουθούν χωρίς να μετέχουν και έτσι στοιχηματίζουν ότι η πολιτική κίνηση του Ανδρέα, ακόμα κι αν δημιουργηθεί, δεν θα έχει μεγάλη τύχη. Το θέμα όμως είναι, όπως παρατηρούν ουδέτερα και ανενεργά πια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι με τις συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών από όλες τις πλευρές το κόμμα απονευρώνεται, χάνει τις πολλές και διαφορετικές φωνές και διαμορφώνεται ως ιδεολογικό κατακάθι, αποπνέοντας το θολό και απολίτικο ΚΟΔΗΣΟ, στο οποίο παραπέμπει ο πολιτικός λόγος του Βενιζέλου…
ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου