Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Όταν οι «κολοσσοί του έρωτα» κυριαρχούσαν στις παραλίες της Ελλάδας

 


Όταν οι «κολοσσοί του έρωτα» κυριαρχούσαν στις παραλίες της Ελλάδας

Τι κι’ αν οι Ευρωπαίοι μας κατηγορούσαν και μας έβαλαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Οι Έλληνες εξήγαγαν πολιτισμό και τους δίδασκαν πάντα από την αρχαία εποχή. Μάλιστα, συνέχισαν να τους διδάσκουν και στα νεότερα χρόνια «μαθήματα σεξ», όπως λένε με περηφάνια οι «καθηγητές» του είδους και μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, στις δεκαετίες του '70 και του '80, τότε που το περίφημο «greek καμάκι» έπαιζε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στην προσέλκυση τουριστριών κυρίως από τη βόρεια Ευρώπη.

Στόχος οι ψηλές, ξανθιές τουρίστριες. Κυνηγοί, οι μελαχρινοί ντόπιοι με τα μισάνοιχτα στενά πουκάμισα. Όπως λένε, μάλιστα, όσο πιο λευκή ήταν η επιδερμίδα τόσο πιο εύκολος ήταν ο στόχος! Με «όπλα» το στενό παντελόνι που τονίζει τα ανδρικά «προσόντα», τη χορευτική δεινότητα, την ευχέρεια λόγου και τα λίγα αγγλικά, ρίχνονταν στη μάχη για την κατάκτηση της «ξένης». Η μέθοδος γνωστή. Έγινε μάλιστα και τραγούδι:

«Έχουν ρίξει παραγάδι,

σας αρέσει η Ελλάδα, μις;

Τι θα κάνετε το βράδυ,

ντου γιου λάικ, μαμαζέλ δι γκρις».

Όπως λένε και οι ίδιοι σε ένα παλαιό ντοκιμαντέρ  με τίτλο Colossi of love («Κολοσσοί του έρωτα»), τότε πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσία στον ελληνικό τουρισμό. Όσο για τη συνταγή της επιτυχίας τους, ήταν απλή: «Άρωμα, ντύσιμο και ευγένεια».

Οι Γερμανίδες είναι εθισμένες στο σεξ

«Είμαι καμάκι της Ρόδου. Ο δήμος έπρεπε να μου δώσει μετάλλιο γιατί έρχονταν πολλές ξένες για μένα και μαζί έρχονταν και τα εμβάσματα», εξομολογείται μιλώντας στην «Real News» ο Μπρούνο, ένας από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ. Και όπως μας εξηγεί: «Με αγαπούσαν όλες. Τις έκανα ευτυχισμένες αυτές τις γυναίκες. Διασκεδάζαμε με σαμπάνιες, με λουλούδια και με ερωτευόντουσαν μέσα σε πέντε λεπτά», και υποστηρίζει ότι στη ζωή του έχει κατακτήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνολικά 4.500 γυναίκες. Δεν διστάζει μάλιστα να τις ταξινομήσει με βάση την εθνικότητα.

«Οι πιο πολλές είναι Σκανδιναβές. Ακολουθούν οι Γερμανίδες, οι Αγγλίδες, οι Τσεχοσλοβάκες. Οι Γερμανίδες είναι λίγο δύσκολες αλλά είναι οι πρώτες στο κρεβάτι. Δεν πιάνονται. Είναι σεξομανείς. Μετά έρχονται οι Φινλανδέζες», αναφέρει.

Όπως λέει, κάνει καμάκι από το '63 και υποστηρίζει ότι απ' όλες αυτές τις γυναίκες που γνώρισε οι μισές χώρισαν για χάρη του. Θυμάται ακόμα ότι τους έκανε «μαθήματα σεξ. Τις μάθαινα κόλπα στο κρεβάτι». Μάλιστα ακόμα και όταν έφτασε σε ηλικία 60 χρόνων, δεν φαίνεται να το έβαζε κάτω. «Κρατάω τη σιλουέτα μου, είμαι χορευτής και έχω και το λέγειν. Με τα ντυσίματα μου τα ωραία, ακόμα και τώρα πάω στα μπαράκια και κάνω καμάκι», καταλήγει.

Ο Γιώργος Μοσκιού, με το παρατσούκλι Cement, είναι σήμερα 42 ετών. Περιστασιακός χορευτής στρίπερ και προσωπικό ασφαλείας σε διάφορα μαγαζιά του νησιού, παντρεύτηκε τη Δανέζα Ζανέτ, με την οποία έχουν έναν γιο και σήμερα δουλεύει ως υδραυλικός.

«Η ουσία την εποχή που κάναμε καμάκι ήταν η γυναίκα να σε θυμάται, να σε γουστάρει, να σου στέλνει γράμματα και να ξανάρθει. Οι Έλληνες το σεξ και το ρομάντζο τα έχουμε στο αίμα μας», υποστηρίζει, ενώ θυμάται: «Όποιος ήθελε όμως να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα και να μην ξενυχτήσει άδικα επέλεγε Φινλανδέζες, αλλά και οι Γερμανίδες εύκολες ήταν.

Όταν έρχονταν στο νησί, ήξεραν γιατί έρχονται, παρά το ότι τους έβαζαν λόγια οι ξεναγοί. Είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα έχουν δημογραφικό πρόβλημα με "μαυροκέφαλα" παιδιά. Οι Βορειοευρωπαίοι μάς έλεγαν "μαυροκέφαλους", επειδή είμαστε μαυρομάλληδες. Πάντως, κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε με 30 έως 50 γυναίκες ενώ υπήρξε και μέρα που πήγαμε και με τρεις διαφορετικές».

Είναι στο παιχνίδι να λένε ψέματα

Η Τάρια Πολυχρόνη, που κατάγεται από τη Φινλανδία, ήρθε στην Ελλάδα ως ξεναγός.

Εδώ γνώρισε τον άντρα της και σήμερα έχουν δύο παιδιά. «Ήρθα το 1980. Την πρώτη νύχτα γνώρισα τον άντρα μου και αυτό ήταν», αναφέρει και εξηγεί ότι ακόμη και τα καμάκια είχαν κώδικα δεοντολογίας: «Αν τα είχες με ένα καμάκι, τα άλλα σε προστάτευαν και δεν μπορούσε να σε πειράξει κανείς. Στη χώρα μου δεν γίνεται έτσι. Αυτό σε κολάκευε και σε έκανε να νιώθεις ασφάλεια». «Τότε δεν ήξερα καν τι είναι το καμάκι και όταν έμαθα ότι είναι αυτό που τρυπάνε οι ψαράδες τα ψάρια, φοβήθηκα. Για όνομα του Θεού, όλοι τρυπάνε εδώ πέρα, είπα….». Διηγείται τώρα και θυμάται ότι «όλοι τους (τα καμάκια) ήταν πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους. Παραχτενισμένοι, με πολύ έντονα ρούχα χόρευαν επίσης με δυναμισμό. Έλεγαν επίσης ψέματα ότι κάνουν κάποια δουλειά. Ήταν κι αυτό μέσα στο παιχνίδι. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν έκαναν καμία δουλειά. Το μόνο που έκαναν ήταν καμάκι».

COLOSSI OF LOVE

Το περίφημο «greek καμάκι» πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ Colossi of Love, και προβλήθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αναφέρεται στα 70s και 80s, όταν ο αναπτυσσόμενος τουρισμός ήταν μια διέξοδος για την Ελλάδα, η οποία αναζητούσε την ταυτότητα της. Τότε γεννήθηκε και εκείνος ο χαρακτηριστικός τύπος αρσενικού, που ως στόχο είχε τις ξένες τουρίστριες, για φλερτ, σεξ και ό,τι ήθελε προκύψει...

Το φιλμ σκύβει πάνω από τους πρωταγωνιστές του με συνεντεύξεις. Καθένας από αυτούς, με απλότητα, αμεσότητα αλλά και πολύ χιούμορ, δίνει τη δική του εικόνα για την εποχή που σημάδεψε τη ζωή του.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 46 λεπτών σκηνοθέτησε ο Νίκος Μιστριώτης, ενώ το σενάριο και η κοινωνική έρευνα είναι της Μαρίας Κουφοπούλου. Η παραγωγή είναι του Γιάννη Κοψιά. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των ΕΡΤ, ARTE και ΧΥΖ Productions. Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε εδώ :

https://youtu.be/TBcvkIc6_j8?t=192

Πηγή:

Διαδίκτυο και από άρθρο του Χαραλάμπου Μπελια στην Real News

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: