Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Ποιος ο ρόλος του Άη Βασίλη στην παιδική ψυχή;

 


Ποιος ο ρόλος του Άη Βασίλη στην παιδική ψυχή;

Ο καλοσυνάτος, ευτραφής γέρος με τα πλούσια λευκά γένια και την κόκκινη στολή, που αγαπάει τα παιδιά όλου του κόσμου, θα είναι κι εφέτος συνεπής στο ραντεβού του μαζί τους για να τα γεμίσει αγάπη, χαρά και δώρα, παρά τη δύσκολη συγκυρία.

 Γράφει η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Άγιος Βασίλης έχει κοινωνική διάσταση, γιατί αποτελεί συμβολικό μοντέλο προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια που η χώρα μας βιώνει κρίσιμες στιγμές, το μοντέλο της προσφοράς που ενσαρκώνει ο Άγιος Βασίλης γίνεται όλο και πιο απαραίτητο. Αιώνες τώρα, τα παιδιά μεγαλώνουν με το "παραμύθι" του Αη Βασίλη, καθώς πίσω από την προσμονή του κρύβεται ένα όνειρο, κρύβεται η ανάγκη για αγάπη. Ωστόσο, συχνά, κάποιος "καλοθελητής" αποκαλύπτει στο παιδί το "ψέμα" των γονιών για την ύπαρξη του αγαπημένου αγίου. Τότε οι γονείς βρίσκονται σε αμηχανία, δεν ξέρουν τι να πουν στα παιδιά, για να μην τα πληγώσουν αλλά ούτε, όμως, και να τα κοροϊδέψουν.

Τα παιδιά μπροστά στην αλήθεια...

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να πουν στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που πρέπει να τα ενημερώσουμε για τον μύθο του αγίου της καμινάδας. Υπάρχουν παιδιά που ρωτούν τους γονείς με περιέργεια για το πώς προλαβαίνει ο άγιος να μοιράζει, συγχρόνως, δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη. Άλλοτε πάλι πώς χωράει από την καμινάδα, αφού είναι τόσο χοντρός, ή πού αφήνει το έλκηθρο κ.λπ. Στη περίπτωση αυτή είναι καλύτερα να ρωτήσετε εσείς το παιδί τι πιστεύει και όχι τι νομίζετε εσείς ότι θέλει να ακούσει το παιδί. Συνήθως ο μύθος ξεσκεπάζεται από κάποιους συμμαθητές του που είναι ήδη ενήμεροι. Σίγουρα η απότομη προσγείωση από το όνειρο στην πραγματικότητα δεν είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα παιδιά δεν είναι προετοιμασμένα.

Αρκετά παιδιά δεν είναι συναισθηματικά έτοιμα να αφήσουν το όνειρο του Αη Βασίλη. Θέλουν τον χρόνο τους για να μάθουν την αλήθεια, ίσως γιατί νιώθουν ότι αυτή η αλήθεια σηματοδοτεί το τέλος της "μαγικής" σκέψης και της αθωότητας. Σημασία έχει η εξελικτική φάση στην οποία βρίσκεται το παιδί, καθώς και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το θέμα.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 Στους φίλους και αναγνώστες του boraeinai.blogspot.com εύχομαι ολόψυχα 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: