Η εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα της πρώτης γυναίκας στις ΗΠΑ
Σαν σήμερα στις 12 Ιανουαρίου του 1928 η Ρουθ Σνάιντερ γίνεται η πρώτη γυναίκα που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι η πρώτη φωτογραφία που δείχνει εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Tom Howard που παρίστατο στην εκτέλεση της Ρουθ Σνάιντερ.
Η 33χρονη Ρουθ Σνάιντερ, μέσα σε λυγμούς και παρακάλια, οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα των φυλακών Σινγκ Σινγκ της Νέας Υόρκης. Η κοινή γνώμη περίμενε με ανυπομονησία την εκτέλεση της....
Η Σνάιντερ έχει συλληφθεί και καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της με τη βοήθεια του εραστή της.
Όπως και σήμερα, οι φωτογράφοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ή να καταγράψουν εκτελέσεις, οπότε η New York Daily News αποφάσισε να χρησιμοποιήσει άλλη οδό για να τραβήξει φωτογραφία μιας πραγματικής εκτέλεσης.
Ζήτησε τη βοήθεια ενός σχετικά άγνωστου φωτογράφου, του Tom Howard, ο οποίος δήλωσε συγγραφέας όταν έφτασε στη φυλακή. Εν αγνοία των αρχών, ο Howard είχε εφοδιαστεί με μια ειδική φωτογραφική μηχανή-μινιατούρα δεμένη στον δεξί αστράγαλό του.
Η κάμερα περιείχε μια φωτογραφική πλάκα για μία και μόνο έκθεση και το κλείστρο άνοιγε από ένα κουμπί που ανέβαινε στο σακάκι του Howard.
Αργότερα αποκαλύφθηκαν από την New York Daily News οι λεπτομέρειες και οι φωτογραφίες του συστήματος. Η κάμερα ανήκει πλέον στο Smithsonian’s National Museum of American History.
Ο Howard έβαλε λαθραία την κάμερα στο δωμάτιο της εκτέλεση και μπόρεσε να τραβήξει μία φωτογραφία όταν άρχισε η ηλεκτροπληξία.
Το TIME έγραψε ότι η φωτογραφία επεξεργάστηκε την ίδια νύχτα, αποκαλύπτοντας «μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ«: μια θολή από την κίνηση φωτογραφία που δείχνει το σώμα της Σνάιντερ να τινάζεται από την ηλεκτρική ενέργεια.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της New York Daily News την επόμενη μέρα με τον τίτλο «Νεκρή!»
Ο Howard κέρδισε 100 δολάρια από την φωτογραφία (1.372 σημερινά).
Ως αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού, οι μάρτυρες εκτελέσεων ψάχνονται για κάμερες δεκαετίες μετά.
Ως προς την δολοφονία να πούμε ότι έγινε ταινία με τίτλο Κολασμένη Αγάπη (Πρωτότυπος τίτλος Double Indemnity) γνωστή κι ως Με Διπλή Ταυτότητα είναι Φιλμ Νουάρ παραγωγής 1944, σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν. Η διασκευή του σεναρίου έγινε από τον ίδιο το Γουάιλντερ, σε συνεργασία με το συγγραφέα αστυνομικών διηγημάτων Ρέημοντ Τσάντλερ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Μπάρμπαρα Στάνγουικ, ο Φρεντ ΜακΜάρεϊ και ο Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον.
Η ταινία έλαβε το βραβείο των κριτικών μετά την πρεμιέρα της και προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο. Το 2007 έλαβε την 29η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ το 1992 χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Πηγή:
https://el.wikipedia.org/wiki/Κολασμένη_Αγάπη
https://allthatsinteresting.com/ruth-snyder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου