Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πέρα από κάθε φαντασία η καταστροφή στην Αϊτή






«Σας παρακαλώ, βγάλτε με από εδώ, πεθαίνω...»

Πέρα από κάθε φαντασία η καταστροφή στην Αϊτή από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες





Τον έσωσαν. Ηλικιωμένος  μεταφέρεται ζωντανός έξω από τα συντρίμμια  του σπιτιού του

Τα πτώματα συσσωρεύονταν χθες κατά μήκος των κατεστραμμένων δρόμων της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς. Ο ισχυρός σεισμός των 7 Ρίχτερ ισοπέδωσε χιλιάδες κτίρια, από σχολεία, νοσοκομεία και χιλιάδες σπίτια μέχρι το κτίριο του Κοινοβουλίου, τον καθεδρικό ναό και το αρχηγείο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Οι νεκροί στην Αϊτή μπορεί να φθάνουν το μισό εκατομμύριο.

Η καταστροφή είναι «πέραν πάσης φαντασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, ο οποίος αργά το βράδυ έκανε λόγο για «30.000- 50.000 νεκρούς». Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαξ Μπελρίβ πιστεύει ότι οι νεκροί είναι «πολύ περισσότεροι από 100.000» και ο γερουσιαστής Γιούρι Λατορτί πως μισό εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να είναι νεκροί. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται περισσότερο στην έκταση της καταστροφής παρά σε κάποια καταμέτρηση νεκρών, όμως αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ήταν σαφές ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος. Άνθρωποι περιπλανιόνταν σαν ναρκωμένοι στους δρόμους του Πορτ-οΠρενς, άλλοι έκλαιγαν με αναφιλητά. «Σας παρακαλώ, βγάλτε με έξω, πεθαίνω. Έχω δύο παιδιά μαζί μου», άκουσε ένας δημοσιογράφος του Reuters να λέει μια γυναικεία φωνή που έβγαινε από τα ερείπια ενός νηπιαγωγείου που είχε καταρρεύσει.

Παγιδευμένοι στα ερείπια

«Το Κοινοβούλιο κατέρρευσε. Η Εφορία κατέρρευσε. Σχολεία κατέρρευσαν. Νοσοκομεία κατέρρευσαν», δήλωσε ο πρόεδρος Πρεβάλ. «Υπάρχουν πολλά σχολεία με πολλούς νεκρούς ανθρώπους κάτω από τα ερείπια», πρόσθεσε και περιέγραψε ότι ο ίδιος υποχρεώθηκε να πατήσει πάνω σε πτώματα, ενώ άκουγε φωνές ανθρώπων παγιδευμένων στα ερείπια του Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος της Γερουσίας ήταν μεταξύ αυτών που παγιδεύτηκαν ζωντανοί στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος του Πορτ-ο-Πρενς είναι μεταξύ των νεκρών. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Εντί Ανάμπι σκοτώθηκε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Πρεβάλ, αν και ο ΟΗΕ δεν ήταν χθες το βράδυ σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Το προεδρικό μέγαρο κατέρρευσε. Η κεντρική φυλακή της πρωτεύουσας κατέρρευσε επίσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν φυλακισμένοι και άλλοι να δραπετεύσουν. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνω- σε ότι το ένα τρίτο των 9 εκατομμυρίων κατοίκων της Αϊτής χρειάζεται βοήθεια και πως σε μία ή δύο ημέρες θα υπάρξει μια σαφής εικόνα της καταστροφής.

Άνθρωποι άσπροι από τη σκόνη προσπαθούσαν να βγουν από τα συντρίμμια κλαίγοντας με λυγμούς. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε πλατείες για να ψάλλουν προσευχές. Άλλοι ανέσυραν πτώματα από σπίτια που είχαν καταρρεύσει, τα κάλυπταν με σεντόνια και τα άφηναν στην άκρη του δρόμου. Οι περαστικοί σήκωναν τα σεντόνια για να δουν αν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο βρίσκεται από κάτω. Έξω από ένα κτίριο που είχε καταρρεύσει, ο ανταποκριτής του Ασοσιέιτεντ Πρες είδε τα πτώματα πέντε παιδιών και τριών ενηλίκων να κείτονται σ΄ έναν σωρό. Τα νοσοκομεία είναι αδύνατον να περιθάλψουν όλα αυτά τα θύματα.


Ουρανός γκρίζος από τη σκόνη

ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ που εργαζόταν σε οργάνωση αρωγής παγιδεύτηκε για 10 ώρες κάτω από τα ερείπια και διασώθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος ταξίδεψε 160 χλμ. ώς το Πορτ-ο-Πρενς για να τη βρει. Ο Φρανκ Θορπ είπε ότι έσκαβε πάνω από μία ώρα για να απελευθερώσει τη σύζυγό του, την Τζίλιαν, κι έναν συνάδελφό της που ήταν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Οι 9.000 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή, πολλοί από τους οποίους είναι από τη Βραζιλία, έζησαν τη δική τους τραγωδία. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα αναζητώντας επιζώντες στα ερείπια του αρχηγείου τους, όπου αγνοούνται περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Κατάφεραν να ανασύρουν μόνο 10 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν σοβαρά τραυματισμένοι, και πέντε πτώματα.

«Όλοι είναι τελείως, τελείως παραζαλισμένοι και τρέμουν», δήλωσε ο Χένρι Μπαν, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας στο Πορτ-ο-Πρενς. «Ο ουρανός είναι γκρίζος από τη σκόνη».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος



Πιο αξιόπιστες οι «μεσοπρόθεσμες» προβλέψεις
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

ΥΠΑΡΧΕΙ ασφαλής πρόβλεψη των σεισμών; Κι αν υπάρχει πώς θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε; Τα δύο ερωτήματα επανέρχονται σταθερά κάθε φορά που κάνει την καταστροφική εμφάνισή του ο Εγκέλαδος σε κάποιο μέρος του πλανήτη. Στις 29 Μαρτίου του 2009, όταν ένας φονικός σεισμός είχε ισοπεδώσει το προηγούμενο βράδυ την Λ΄ Άκουλα στην Κεντρική Ιταλία, οι ιταλικές εφημερίδες εμφανίστηκαν με τον ίδιο τίτλο: «Το είχα προβλέψει!». Αυτός που διεκδικούσε την πατρότητα της πρόβλεψης ήταν ο γεωλόγος Τζαμπάολο Τζουλιάνι. Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν θεωρούν αξιόπιστη τη μέθοδο του Ιταλού ερευνητή. Σήμερα, οι πιο αξιόπιστες προβλέψεις είναι οι λεγόμενες μεσοπρόθεσμες, με τις οποίες πιθανολογείται η εκδήλωση ενός σεισμού σε χρονικό διάστημα από μερικούς μήνες έως 30 χρόνια. Έτσι, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι υπάρχουν 66% πιθανότητες να εκδηλωθεί σεισμός στην πε ριοχή της Κωνσταντινούπολης μέσα στην επόμενη 20ετία.

Το μέγεθος της καταστροφής στην Αϊτή οφείλεται σε δύο επιπλέον παράγοντες πέρα από τα 7 Ρίχτερ. Ο ένας είναι η κοντινή απόσταση της πρωτεύουσας από το επίκεντρο (περίπου 16 χλμ.) και ο δεύτερος το μικρό εστιακό βάθος (10 χλμ.). Οι προσπάθειες των σεισμολόγων επικεντρώνονται στην εκτίμηση της πίεσης που δέχθηκαν οι πλάκες γύρω από το ρήγμα, κάτι που θα τους επιτρέψει να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημεία εκδήλωσης μετασεισμών. Όπως σημειώνουν οι «Τimes», ο χρόνος εκδήλωσης των μετασεισμών είναι εύκολο να προβλεφθεί - οι περισσότεροι μετασεισμοί σημειώνονται την πρώτη ημέρα, λιγότεροι τη δεύτερη, ακόμη λιγότεροι την τρίτη έως ότου εξασθενήσει το φαινόμενο. Αυτό που είναι πιο δύσκολο και πρακτικά πιο σημαντικό σχετίζεται με το μέγεθος των μετασεισμών. Στατιστικά, εκδηλώνονται πολλοί μικροί σεισμοί και λίγοι μεγάλοι. Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι μετασεισμοί είναι συνήθως μικρότερου μεγέθους από τον κύριο. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση που ασκείται στο ρήγμα προκαλεί τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερων σεισμών. Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο θα ήθελαν να αποκλείσουν οι επιστήμονες.


Πέφτουν μέσα στον τόπο και το μέγεθος

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ στο ηλεκτρονικό περιοδικό Slate ο καθηγητής Πασκάλ Μπερνάρντ, ερευνητής στο γαλλικό Ιnstitute de Ρhysique du Globe, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις πέφτουν μέσα στον τόπο και το μέγεθος, αλλά όχι στον χρόνο. «Η επιστημονική έρευνα βρίσκεται ακόμη μακριά από το να προβλέψει μια σεισμική εκδήλωση με τέτοια ακρίβεια που θα επέτρεπε στις αρχές να προχωρήσουν στην προληπτική εκκένωση μιας περιοχής». Σε κάθε περίπτωση, η εκκένωση μιας πόλης δεν είναι καθόλου απλή επιχείρηση: Η πόλη θα πρέπει να χωριστεί σε τομείς κινδύνου, να είναι γνωστό πόσοι κάτοικοι μένουν σε κάθε τομέα, να υπάρχουν διαθέσιμα μέσα μεταφοράς του πληθυσμού, αλλά και υποδομές υποδοχής. Μια πιο απλή λύση είναι να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι για να βγουν από τα κτίρια και να οδηγηθούν σε μη δομημένες ζώνες της πόλης. Αλλά, όπως δηλώνει στο Slate ο ειδικός Φιλίπ Μπλανκ, «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν μια πρόβλεψη έχει απόκλιση το πολύ μισής ώρας από τον χρόνο εκδήλωσης του γεγονότος».
Έκτακτη βοήθεια από όλο τον κόσμο

ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ και διεθνείς οργανισμοί ανταποκρίθηκαν χθες στην έκκληση για βοήθεια της Αϊτής, της φτωχότερης χώρας του κόσμου. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει 10 εκατ. δολάρια από τα ταμεία του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την άμεση διάθεση 3 εκατ.

ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ίσως διαθέσει και άλλα κεφάλαια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε μια πολύπλευρη προσπάθεια διάσωσης και ανθρωπιστικής αρωγής των πληγέντων. «Πρέπει να βρεθούμε δίπλα τους στην ανάγκη τους», δήλωσε.

Η Κούβα ανακοίνωσε πως τα νοσοκομεία εκστρατείας που έχει στην Αϊτή περιθάλπουν εκατοντάδες θύματα. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει δύο αεροπλάνα και ένα νοσοκομείο εκστρατείας, καθώς και σωστικά συνεργεία. Συνεργεία διάσωσης, γιατρούς, εξοπλισμό και χρήματα διέθεσαν επίσης στην Αϊτή ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, το Μεξικό.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έθεσε στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στην Αϊτή τις ακόλουθες τηλεφωνικές γραμμές:

210-3681.212,

210-3681.730,

210-3681.350.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης διευκρίνισε ότι η μεγάλη απόσταση δεν επιτρέπει την αποστολή βοήθειας σε ανθρώπινο δυναμικό και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει χρηματοδοτική υποστήριξη μέσω της UΝΙCΕF.

Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4555263&ct=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: