Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

FACEBOOK : ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ



Οι «Σέρλοκ Χολμς» του facebook


Νέο μέσο ανεύρεσης χαμένων ακτικειμένων


«Στα ταξίδια μου βρήκα μια κάμερα γεμάτη από τις αναμνήσεις κάποιου και θέλω να του την επιστρέψω. Τριγύρισα στη Χώρα της Μυκόνου, στα ελληνικά νησιά, την επόμενη μέρα, αλλά δεν αναγνώρισα κάποιον. Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία. Αν είσαι εσύ αυτός, γράψε μου στο mylostphotos@gmail. com και θα σου επιστρέψω την κάμερα. Αυτό είναι ένα πείραμα. Θέλω να μπείτε στο γκρουπ αυτό και να καλέσετε κι άλλους, με την ελπίδα ότι έτσι θα βρω τον ιδιοκτήτη της κάμερας και θα τον επανενώσω με τις φωτογραφίες του. Ξέρω ότι είναι απίθανο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ για να φτάσω στους σωστούς ανθρώπους – ποιος ξέρει από πού είναι, αλλά υπάρχουν κάποιες λήψεις από το Λονδίνο πριν από αυτές στα ελληνικά νησιά. Ορίστε λοιπόν... Δεν μπορείς να πεις ότι δεν προσπάθησα. Ευχαριστώ σε όσους βοηθήσουν – ποιος ξέρει, ίσως αυτό πετύχει».

Ηταν 17 Οκτωβρίου όταν ο Ντάνι Κάμερον, από το σπίτι του στην Αυστραλία πια, έγραφε τα παραπάνω, χωρίς στην πραγματικότητα και ο ίδιος να πιστεύει ότι το πείραμα αυτό θα είχε επιτυχία. Εκλεισε το μήνυμα σε ένα εικονικό μπουκάλι, ένα γκρουπ στο facebook με τίτλο «Needle in a haystack» (δηλαδή... βελόνα στ’ άχυρα) και το έριξε στον ωκεανό του Ιντερνετ. «Ποιος ξέρει», σκεφτόταν και ξανασκεφτόταν.

Ανταπόκριση

Και τότε, συνέβη... Οπως οι καλλιτέχνες ζουν για τη στιγμή που το έργο τους θα αποκοπεί από τους ίδιους, αποκτώντας τη δική του υπόσταση, τη δική του ζωή, έτσι και ο Ντάνι αναθάρρησε διαπιστώνοντας πως το κάλεσμά του δεν έβρισκε μόνο ανταπόκριση από ανθρώπους απ’ όλο τον πλανήτη, αλλά ότι αυτοί οικειοποιούνταν την έκκλησή του, την έκαναν δική τους. Στις 18 Οκτωβρίου, στο γκρουπ είχαν μπει 60 χρήστες του facebook. Στις 24 Οκτωβρίου 1.200. Στις 30 Οκτωβρίου είχαν γίνει 18.000 και έως την επόμενη μέρα είχαν φτάσει τους 60.000. Εως τις 2 Νοεμβρίου, οι χρήστες που είχαν μπει στο γκρουπ του Ντάνι ήταν 235.000.

Ποιος ξέρει πόσους ακόμη θα είχε «στρατολογήσει» ο Ντάνι για τον σκοπό του, εάν πριν από λίγες ημέρες ένας ανυποψίαστος χρήστης του facebook από το γραφείο του στο Λονδίνο δεν έβλεπε έκπληκτος στην οθόνη του υπολογιστή του μια φωτογραφία από τις καλοκαιρινές του διακοπές! Ο Κάμερον είχε «ποστάρει» στο γκρουπ κάποιες από τις φωτογραφίες που περιείχε η κάμερα, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου, θα αναγνώριζε τον εαυτό του. Στην «επίμαχη» εικόνα, φωτογραφιζόταν ο Εντουαρντ Χοστέιν και οι φίλοι του. Οπως είπε ο ίδιος, βρισκόταν πράγματι στα ελληνικά νησιά την περίοδο εκείνη και «η φίλη μας Μαρί Σεσίλ έχασε τη φωτογραφική της μηχανή». Συγκινημένος από τη γιγάντια ανθρώπινη αλυσίδα που είχε δημιουργηθεί, επικοινώνησε με τον Κάμερον για τα νέα.

Ετσι, η κάμερα που ξεκίνησε από τη Μύκονο και ταξίδεψε ώς την Αυστραλία, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν για ένα κοριτσίστικο διαμέρισμα στο Παρίσι, με ενδιάμεσο, έστω νοητό, σταθμό ένα κτίριο γραφείων στο Λονδίνο. «Συγχαρητήρια σε όλους», έγραψε ο Ντάνι τις επόμενες ημέρες στους χρήστες του γκρουπ του. «Ο ιδιοκτήτης της κάμερας βρέθηκε... Τελικά, η βοήθεια όλων μας συρρίκνωσε τον πλανήτη».

Απίστευτο; Ισως όχι και τόσο πολύ. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της εταιρείας, οι εγγεγραμμένοι χρήστες του facebook έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια, με χιλιάδες νέους χρήστες να προστίθεντα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, με τον ρυθμό ανάπτυξης, δεν αποκλείεται εντός του 2010 το site να φτάσει το μισό δισεκατομμύριο χρήστες – ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό φαινόμενο.

Επισκεψιμότητα

Δεν είναι, όμως, μόνο η εξάπλωση του facebook, αλλά και η ολοένα βαθύτερη διείσδυσή του στην καθημερινότητα ανθρώπων κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο, οι page views (η επισκεψιμότητα της σελίδας) που καταγράφει το facebook στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 86,1%, ενώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν να ξεπερνούν αυτές του Google UK, του eBay UK και του YouTube μαζί! Αύξηση σημειώνει και ο μέσος χρόνος που παραμένει κανείς συνδεδεμένος με το site κάθε φορά. Από 19 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα πριν από ένα χρόνο έχει φτάσει σήμερα τα 26 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα. Τη φορά!

Με αυτά ως δεδομένα, δεν φαίνεται τόσο απίστευτο το γεγονός ότι κάποιος «ποντάρει» στο facebook για να αναζητήσει τη λύση ενός μυστηρίου – πού αλλού συγκεντρώνονται καθημερινά τόσο πολλοί και τόσο διαφορετικοί άνθρωποι; Δεν ήταν, βέβαια, η πρώτη φορά που το facebook χρησιμοποιήθηκε για μια εκστρατεία (θυμόμαστε όλοι την κινητοποίηση για την περίπτωση της μικρής Μαντλίν) – ήταν όμως η πρώτη φορά που, σε διάστημα τόσο λίγων εβδομάδων, απόσταση και κουλτούρες σχεδόν καταργήθηκαν για ένα σκοπό.

Της Λινας Γιανναρου

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_15/11/2009_337386


Δεν υπάρχουν σχόλια: