H cravat του δανδή
Ένα σύμβολο κομψότητας και κύρους από άλλες εποχές, που χάρη σε μια τηλεοπτική σειρά στολίζει σήμερα όλο και περισσότερους λαιμούς.
Ποτέ άλλοτε μια νεανική σειρά δεν ήταν υπεύθυνη για την ολική επαναφορά της πιο ρετρό εκδοχής ενός αξεσουάρ: της ascot tie ή cravat. Και όμως, ο ήρωας «Τσακ Μπας» -κατά κόσμο Εντ Γουέστγουικ- του αφελούς, αλλά στυλιστικά άψογου, «Gossip Girl» δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται με ascot tie, σε outfits που αγγίζουν τα όρια του δανδισμού. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έκανε τον εμπνευστή του συγκεκριμένου στυλ, Beau Brummell (Ωραίο Μπρούμελ), ευτυχισμένο, αφού ήταν από τους πρώτους που διέδωσε στις αρχές του 19ου αιώνα την κλασική λινή ascot tie, δεμένη γύρω από το λαιμό του. Ευτυχώς σήμερα ένας άντρας δεν χρειάζεται πέντε ώρες για να ντυθεί -όπως ο «πατέρας» της ascot- ούτε είναι υποχρεωμένος να γυαλίζει τις μπότες του με σαμπάνια (!)...
Η καταγωγή της ascot tie είναι κοινή με εκείνη της γραβάτας και προέρχεται από τα μαντίλια που χρησιμοποιούσαν οι Κροάτες μισθοφόροι κατά τους Πρωσικούς Πολέμους του 17 ου αιώνα για να κλείνουν το άνοιγμα του πουκαμίσου τους. Βέβαια, στο τελευταίο βιβλίο του Νταν Μπράουν «Το χαμένο σύμβολο» διατυπώνεται και ο ισχυρισμός ότι η γραβάτα -άρα και η ascot tie- είναι απόγονος των μεταξωτών fascalia που φορούσαν στο λαιμό οι Ρωμαίοι ρήτορες για να κρατούν ζεστές τις φωνητικές τους χορδές. Μάλιστα, τα fascalia δένονταν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που δένεται η ascot tie. Ένα πέρασμα της μιας άκρης πίσω από την άλλη και άλλο ένα μέσα από τη θηλιά που σχηματίζεται.
Όπως και να έχει, πάντως, πρόκειται για το είδος της γραβάτας που ποτέ δεν υπήρξε δημοφιλής στην εργατική τάξη. Γύρω στο 1880, η ascot tie φοριόταν από την ανερχόμενη αστική τάξη της Ευρώπης ως εναλλακτική της κλασικής γραβάτας σε επίσημες εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα πριν από το μεσημέρι, συνδυασμένη με φράκο ή πρωινό παλτό. Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, να κάνει την εμφάνιση της και στην επαρχία Μπερκσάιρ και συγκεκριμένα στις ιπποδρομίες του Άσκοτ, που ήταν το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός της Αγγλίας. Το επίσημο πρωινό ντύσιμο που επέβαλλε ο ενδυματολογικός κανόνας των αγώνων -τους οποίους παρακολουθούσε και η βασίλισσα- ανέδειξαν την ascot tie ως το απόλυτο ανδρικό αξεσουάρ, μαζί με τα ημίψηλα. Η ονοματοδοσία ήρθε ως φυσικό επακόλουθο, αν και κατά την Εδουαρδιανή περίοδο, που ακολούθησε (1901-1918), κανείς δεν φορούσε πλέον ascot tie, ούτε καν στο Άσκοτ!
Στον 20ό και τον 21 ο αιώνα, πάντως, μόνο ένας γνωστός άντρας δεν την απαρνήθηκε ποτέ από την ημέρα που την ανακάλυψε, ακόμη και τα χρόνια που η ascot tie δεν ήταν μόδα ούτε κατά διάνοια: ο Χίου Χέφνερ. Αν και ο συνδυασμός με κόκκινα σμόκιν και παντελόνια πιτζάμας μάλλον δεν απογειώνει την έννοια του στυλ ascot..._
Ρετρό παιχνίδι, μοντέρνος ρόλος
Πρόκειται για ένα ανδρικό αξεσουάρ που χρειάζεται ειδικό χειρισμό για να δείχνει μοντέρνο και όχι απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Για παράδειγμα, οι ascot ties φοριούνταν κολλαριστές και περίτεχνα δεμένες, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Λογικά, θα αποφύγετε την εδουαρδιανή φόρμα του δεσίματος «Jabot» και δεν θα χρησιμοποιήσετε και την ειδική καρφίτσα για ascot, που συγκρατούσε ενωμένες τις δύο άκρες της..... Θα κάνετε το απλό δέσιμο, σαν να ξεκινάτε να δένετε μια γραβάτα, και θα τη φορέσετε κατάσαρκα στο λαιμό, με τις άκρες να χάνονται κάτω από το κολάρο.
Επίσης στις μέρες μας, οι ascot δεν πρέπει να είναι απαραιτήτως μεταξωτές ή λινές, χωρίς ασφαλώς να αποκλείονται αυτές οι κλασικές επιλογές. Αυτό που είναι σημαντικό, αν αποκλείσετε μια πολύ επίσημη μεταξωτή ascot, είναι να ταιριάζει η υφή της με εκείνη του κοστουμιού. Αν φοράτε μάλλινο κοστούμι, τότε η ascot μπορεί να είναι μάλλινη ή, ακόμα καλύτερα, κασμιρένια. Προτιμήστε κάποια σε ζωηρή απόχρωση, διότι θα δώσει μια πινελιά χρώματος σε ένα μουντό σύνολο.
Σήμερα, συνδυάζονται υπέροχα με γιλέκα - που επίσης επέστρεψαν δυναμικά -, στενά υφασμάτινα παντελόνια με λεπτή ρίγα, πουκάμισα σε παλ χρώματα και «πειραγμένα» μανικετόκουμπα που απαλύνουν τη ρετρό διάθεση.
Ελίζα Μπενβενίστε
Πηγή
GK ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
O Ωραίος Μπρούμελ (BEAU BRUMMELL) γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1778, στο Λονδίνο και πέθανε στη Γαλλία στις 30 Μαρτίου 1840,( Caen, Fr. ).
Υπήρξε ένας φημισμένος Άγγλος Δάντης ιδιαίτερα γνωστός για την φιλία του με τον Γεώργιο , Πρίγκιπα της Ουαλλίας που αργότερα βασίλεψε στην Μεγάλη Βρεττανία σαν Βασιλιάς Γεώργιος IV.
O Μπρούμελ θεωρείται αυτός που καθιέρωσε την μόδα των αρχών του 19ου αιώνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου