Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ιστορία του ηλεκτρονικού βιβλίου, 1971-2011 (infographic)




Σήμερα διάβασα ένα άρθρο που νομίζω ότι σας ενδιαφέρει. Το βρήκα στην ιστοσελίδα http://elektronikosanagnostis.blogspot.com μαζί με άλλα ενδιαφέροντα άρθρα. Το επέλεξα γιατι θεωρώ ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει εισέλθει για τα καλά στην ζωή μας. Διαβάστε λοιπόν την ιστορία του.



Η ιστορία του ηλεκτρονικού βιβλίου, 1971-2011 (infographic)



2004: Sony LIBRIé EBR-1000EP, ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού

Αν και σύντομη, το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει τη δική του ιστορία. Η ιδέα όχι απλώς να διαβάσουμε κάποιο κείμενο, αλλά να διαβάσουμε ένα βιβλίο ηλεκτρονικά ξεκινάει το 1971, όταν ο Michael Hart ξεκινάει το Project Gutenberg και ψηφιοποιώντας τη "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας" των ΗΠΑ δημιουργεί το πρώτο, σύντομο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Για να γίνουν τα επόμενα βήματα, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. To 1985 έχουμε τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία σε CD-ROM και στη συνέχεια σε δισκέτες, για να φτάσουμε ως τη διάθεση των βιβλίων ως αρχείων που κατεβαίνουν μέσω internet. Από την οθόνη του υπολογιστή, στην αρχή μάλιστα πολύ κατώτερης ποιότητας σε σύγκριση με σήμερα, περάσαμε στους πρώτους ηλεκτρονικούς αναγνώστες με οθόνη με οπίσθιο φωτισμό το 1998, για να φτάσουμε το 2004 να κυκλοφορήσει ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, το Sony LIBRIé EBR-1000EP, και στην άνθηση των ebooks που έφερε το Amazon με την κυκλοφορία του Kindle και το μεγάλο του ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Στις ΗΠΑ πια το 8.3% των βιβλίων που πουλιούνται είναι ηλεκτρονικά βιβλία.

Αυτές τις εξελίξεις συνοψίζει το γράφημα από το ebookfriend.ly συνδυάζοντας τες με γενικότερες εξελίξεις στο κόσμο των υπολογιστών. Παράλο που έχει τις ελλείψεις του, καθώς δεν αναφέρει ούτε το Sony LIBRIé, αλλά ούτε τη δημιουργία του Internet Archive το 1996 και του Google Books το 2004, αποτελεί μια χρήσιμη καταγραφή του σύντομου παρελθόντος του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Μια αναλυτικότερη ιστορία του ηλεκτρονικού βιβλίου, μπορείτε να διαβάσετε στην αγγλόφωνη Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: