Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ !!!!

 

Σ’ επιφυλακή το σύστημα των S-300 στην Κρήτη

Πάγωσαν οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κρήτης






Του Θάνου Περβολαράκη

Σε 24ωρη επιφυλακή, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στη Λιβύη βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι στρατιωτικοί που χειρίζονται το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Tor- M1 και το επίσης ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-300.

Και τα δύο αντιαεροπορικά συστήματα είναι εγκατεστημένα εδώ και χρόνια στην 126 Σμηναρχία Μάχης, ενώ οι χειριστές τους τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Στρατιωτική πηγή μας είπε ότι από τον έλεγχο τους δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά βρίσκονται εντός της μονάδας έχοντας λάβει εντολές να μην απομακρυνθούν από το Ηράκλειο και να βρίσκονται άμεσα όποτε τους ζητηθεί στα πόστα τους εντός της 126 Σμηναρχίας Μάχης.

«Οι εντολές που μας έχουν δοθεί είναι να είμαστε σε επιφυλακή, λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη. Δεν έχουν απαγορευτεί οι έξοδοι, απλώς πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και να βρισκόμαστε εντός του στρατοπέδου, όταν μας ζητηθεί.

Άλλωστε υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν ειδικευτεί στη χρήση και των δύο συστημάτων, γεγονός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή της ημέρας υπάρχουν στρατιωτικοί που βρίσκονται στο σύστημα Tor M1, αλλά και στους S-300”.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή «οι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν εάν υπάρξει ανάγκη να μεταφερθούν από το Ηράκλειο όπου βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος ζητηθεί η παρουσία τους εκεί».

Έτσι λοιπόν η Κρήτη αποτελεί μία καλά θωρακισμένη περιοχή αφού τα πυραυλικά συστήματα που βρίσκονται μπορούν να καταρρίψουν οποιαδήποτε εναέρια απειλή.

Το σίγουρο είναι ότι οι απειλές του Μ. Καντάφι περί εμπόλεμης ζώνης στη Μεσόγειο και δη στην Κρήτη, λόγω της βάσης στη Σούδα, έχουν θέσει σε συναγερμό την ελληνική αεράμυνα, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις από αέρος, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναφορικά με τα όσα φημολογούνται και σκοπό έχουν κυρίως να σπείρουν πανικό περί της ύπαρξης βαλλιστικών βλημάτων SCUD-C στρατιωτικοί που μίλησαν στην «Π» ανέφεραν ότι τα συστήματα που υπάρχουν στην Κρήτη μπορούν να αντιμετωπίσουν πυραύλους, κατευθυνόμενες βόμβες, ελικόπτερα υποστήριξης πυρός και αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και δεν εντοπίζονται εύκολα.

Το ρωσικό σύστημα Tor- M1 που χρησιμοποιείται από τις ελληνικές και κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα.

Το σασί βασίζεται σε ερπυστριοφόρο όχημα και το συγκεκριμένο σύστημα είναι το μόνο στον κόσμο ικανό εντοπίζει και να καταστρέφει συγχρόνως δύο στόχους σε οποιοδήποτε καιρό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Το Tor- M1 χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του ευελιξία, το μικρό χρόνο αντίδρασης, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών μάχης με σκοπό να αντιμετωπίζει μεγάλο φάσμα εναέριων απειλών σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

Το σύστημα περιλαμβάνει:

•Το όχημα μάχης

•Ραντάρ τριών διαστάσεων

•Ραντάρ παρακολούθησης στόχου

•Εφεδρικό σύστημα Τηλεοπτικής Παρακολούθησης Στόχου

•Τον πύραυλο

Το πυραυλικό σύστημα S-300 μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε ένα πεντάλεπτο και η κάθετη εκτόξευση των βλημάτων αυξάνει αποτελεσματικά την ευελιξία του.

Οι απαιτήσεις συντήρησης του συστήματος είναι εξαιρετικά μικρές, ενώ τα βλήματα μπορούν να παραμείνουν σε αποθήκευση για μια δεκαετία, χωρίς επιθεώρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συστήματος στη Κύπρο και σε Ελλάδα θα προσφέρει προστασία στο στρατιωτικό συγκρότημα της Πάφου (αεροδρόμιο, ναύσταθμος), ενώ θα αντιμετωπίζει με επιτυχία βλήματα μακρού πλήγματος "stand off" ή αντιραντάρ. Παράλληλα, το S-300 αντιμετωπίζει επιτυχώς ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιθέσεις, καθώς μπορεί να ιχνηλατεί 100 στόχους με ταυτόχρονη εκτόξευση βλημάτων σε 6 στόχους, εφαρμόζοντας την πάγια ρωσική τακτική: δύο βλήματα ανά στόχο.

Πηγή:
http://www.patris.gr/print/198217/130871?PHPSESSID=h0ui941voml85a9dbhoml968a4


Παπανδρέου: Υποχρεωτική η εμπλοκή μας στη Λιβύη.




“Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή για την στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τα γεγονότα στη Λιβύη.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας για τη Λιβύη, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η ομαδική σφαγή αμάχων και ένα συνεπαγόμενο μαζικό κύμα μετανάστευσης, καθώς και για να υπηρετηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

“Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών”, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές.

Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.

“Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Βενιζέλος: “Καμία απειλή από τη Λιβύη”

Οι διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα που παρέχει η χώρα μας προς φίλες και σύμμαχες χώρες απορρέουν από το δικαιοπρακτικό πλαίσιο του ΟΗΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της απόφασης 1973 του ΟΗΕ για τη Λιβύη και το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος σχετικό με την ένταξη μας στα Ηνωμένα, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι χώρες που υποβάλλουν αιτήματα τέτοιου χαρακτήρα προς την Ελλάδα επικαλούνται την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στα μέσα που έχουν ανακοινωθεί ότι διαθέτει η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης να επιχειρεί εντός της περιοχής εθνικής δικαιοδοσίας. Η φρεγάτα και το ελικόπτερο θα επιχειρούν, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί διάθεσης 4 F-16 στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία ενημέρωση για τις δυνατότητες διάθεσης που έχουμε αλλά τις πολιτικές αποφάσεις, ποια στιγμή και με ποιο πλαίσιο λαμβάνει η κυβέρνηση η οποία έλαβε υπόψιν της ότι ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται στο κεντρικό ρεύμα, τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και τη γεωγραφική εγγύτητα με τη Λιβύη.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη χώρα μας από τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Λιβύη. Η εμβέλεια τους είναι συντριπτικά μικρότερη ακόμη και αν ληφθεί υπόψιν και το θεωρητικό επίπεδο εμβέλειας τους.

Επίσης δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το λιμενικό και την αστυνομία.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για “εμφανή περίοδο αμηχανίας” του ΟΗΕ για να λάβει τη “δύσκολη” απόφαση για τη Λιβύη.

Σε επίπεδο ΕΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα προς τη χώρα μας όσον αφορά στην πρωτοβουλία για ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων.

Εν τω μεταξύ στο Ναύσταθμό της Σούδας και την 115 πτέρυγα Μάχης βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Στη Σούδα έχουν προσγειωθεί τα αεροσκάφη της Νορβηγίας -ανάμεσα τους ένα C-130- και αναμένονται εντός της ημέρας τα αεροσκάφη του Κατάρ.

http://news247.gr


 Βαλλιστικός τρόμος λιβυκών SCUD-C 
επάνω από την Κρήτη
 Πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη στο οπλοστάσιο της Λιβύης βαλλιστικών βλημάτων SCUD-C με  500 χλμ. εμβέλεια και οι χθεσινές απειλές του Μ.Καντάφι ότι πλέον ολόκληρη η Μεσόγειος είναι μία εμπόλεμο ζώνη, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ελληνική αεράμυνα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, που βρίσκεται εντός της ακτίνα δράσης των SCUD-C με την Σούδα να αποτελεί στόχο πρώτης κατηγορίας για τα λιβυκά βαλλιστικά βλήματα. Με τα βλήματα αυτά είχε βομβαρδίσει το 1991 ο Σαντάμ Χουσεϊν το Ισραήλ.
Είναι βέβαιη η ύπαρξη δεκάδων βλημάτων SCUD-B, με εμβέλεια 300 χλμ. αλλά υπάρχει ανησυχία ότι έχει σε ενεργό υπηρεσία και την έκδοση "-C" και δεν παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2004 όλες τις συλλογές μετασκευής που είχε προμηθευτεί στις ΗΠΑ, μετά από σχετική συμφωνία. 

Εν των μεταξύ, οι δυτικοί παρά τις προσπάθειές τους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πλήξουν τα αυτοκινούμενα βαλλιστικά συστήματα SCUD στην μέχρι τώρα επιχείρηση βομβαρδισμού της Λιβύης.

Image 


Κι ενώ η ανησυχία είναι διάχυτη, τώρα φαίνεται η απουσία των S-300PMU1 αφού δεν είναι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, επιχειρησιακοί. Οι S-300 είναι το μοναδικό σύστημα το οποίο θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους SCUD-C αφού διαθέτουν εγνωσμένες και αναγνωρισμένες αντιβαλλιστικές δυνατότητες και να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην Κρήτη και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν από την Σούδα. 

Τον Ιανουάριο του 2004 η Λιβύη έστειλε στις ΗΠΑ τμήματα για επτά πυραύλους SCUD-C, πέντε βλήματα του ιδίου τύπου οι οποίοι μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 500 χλμ, ενώ υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης της Λιβύης για την μετατροπή των υπολειπόμενων βλημάτων SCUD-B σε μικρού βεληνεκούς βαλλιστικά συστήματα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Όπως και στο θέμα των χημικών όπλων που υποτίθεται ότι τα έχει καταστρέψει, αλλά τώρα ομολογείται ότι διαθέτει 10 τόνους αερίου μουστάρδας σε αποθήκευση νότια της Σύρτης, έτσι και στην περίπτωση των βαλλιστικών βλημάτων SCUD η ανησυχία είναι διάχυτη.  

Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών στα τέλη του 2004, το πυραυλικό οπλοστάσιο της Λιβύης διέθετε πλέον βλήματα SCUD–B τα οποία έχουν εμβέλεια 300 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς πολεμικής κεφαλής 985 κιλών.

Το βαλλιστικό πρόγραμμα της Λιβύης ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την αγορά 80 βλημάτων Scud–B καθώς και 40 βλημάτων Frog-7 από την Σοβιετική Ένωση.  Ακολούθησαν προσπάθειες της Λιβύης να αποκτήσει πυραυλική τεχνολογία από μια γερμανική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η οποία σταμάτησε τη συνεργασία λόγω πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά οι Λίβυοι κατάφεραν να αποκτήσουν τη σχετική τεχνολογία και να την αξιοποιήσουν στο δικό τους πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων με την κωδική ονομασία Ittisalt και να συνεχίσουν την έρευνα στο πυραυλικό κέντρο που είχαν αναπτύξει στην όαση της  Siwa.

Την ίδια περίοδο η Λιβύη προσέγγισε βραζιλίανικες εταιρείες ενώ μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να αναπτύξουν έναν πύραυλο βασισμένο στην γερμανική τεχνολογία που είχαν αποκτήσει με βεληνεκές 950 χλμ. Υποτίθεται ότι το βλήμα δεν έχει μπει στην παραγωγή, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Ανάλογη προσπάθεια απόκτησης πυραυλικής τεχνολογίας έγινε και από την Κίνα

Ακολούθησε η συνεργασία με το Ιράν η οποία όμως διακόπηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε το καθεστώς της Λιβύης από την Δύση που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή του προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής με πρωτοβουλία του ιδίου του Μουαμάρ Καντάφι.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=18452&Itemid=139   

Δεν υπάρχουν σχόλια: