Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Μπροστά στην επικείμενη πτώση της Βεγγάζης



Αναμένονται αποφάσεις από τον ΟΗΕ

Βομβαρδίζει τη Βεγγάζη ο Καντάφι




 
 
17/03/2011  20:44
Την πρώτη από αέρος επίθεση κατά των εξεγερμένων στη Βεγγάζη εξαπέλυσαν την Πέμπτη οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Μεταξύ των στόχων των βομβαρδισμών βρίσκεται και το αεροδρόμιο στην Μπενίνα, όπως αναφέρουν απεσταλμένοι του BBC στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αναμένεται να πουν οι ηγέτες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη Σύνοδο που πραγματοποιείτε σήμερα, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Την Πέμπτη επίσης, καθεστωτικοί βομβάρδισαν τους εξεγερμένους στην Αζνταμπίγια, οι οποίοι αργά τη νύχτα κατάφεραν να επανακαταλάβουν μερικά από τα ανατολικά σημεία της πόλης.

Χιλιάδες στρατιώτες του Καντάφι, είναι τώρα συγκεντρωμένοι στους γύρω δρόμους έξω από την πόλη, έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό και περισσότερα από δέκα τανκς.

Στη Μισράτα, στη δυτική Λιβύη, δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

«Ο Καντάφι δεν νοιάζεται ακόμα και αν όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι νεκροί στο τέλος της ημέρας», ανέφερε ένας πολίτης μιλώντας σε δημοσιογράφο του CNN.

«Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει κα άλλοι 15 έχουν τραυματιστεί», πρόσθεσε.

Πηγή:
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=111787




Η Δύση και ο κόσμος ολόκληρος φάνηκαν πολύ μικροί να υποστηρίξουν τους αγωνιστές για μια δημοκρατική Λιβύη. 

Όπως φαντάζει στα μάτια όλων εκείνων που πιστεύουν στα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ,  οι «γνωστοί ύποπτοι» κύκλοι αφού εκμεταλλεύθηκαν την επιθυμία του Λιβυκού Λαού για ελευθερία - δημοκρατία και προκειμένου να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα τους,  είτε αδράνησαν είτε εσκεμμένα καθυστέρησαν να βοηθήσουν τους εξεγερμένους και στην συνέχεια τους εγκατέλειψαν "εξασφαλίζοντας" προφανώς με το γνωστό υπόγειο τρόπο τα πετρελαϊκά και λοιπά συμφέροντά τους.

Τι και αν χύθηκε αίμα στο όνομα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και στο ΔΙΚΑΙΩΜΑ του λαού για μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΙΒΥΗ, τα οικονομικά συμφέροντα των «ΜΕΓΑΛΩΝ» είναι αυτά που κυβερνούν τον κόσμο και αποφασίζουν για την ζωή και τον θάνατο των απλών ανθρώπων.

Εκτός και αν ακόμα δεν είπαν τον τελευταίο τους λόγο, έχουν άλλους εν εξελίξει σχεδιασμούς και το παιγνίδι συνεχίζεται.

Προς το παρόν λοιπόν:

Χαρείτε «ΜΕΓΑΛΟΙ» 
οι μελλοθάνατοι  Λίβυοι υπερασπιστές της Βεγγάζης σας χαιρετούν.




Η Λιβύη πέφτει στα χέρια του Καντάφι


Θέμα ωρών είναι να πέσει στα χέρια του Καντάφι, η Βεγγάζη, αφού οι αντάρτες άρχισαν να υποχωρούν και μαζί τους και οι ξένοι πολεμικοί ανταποκριτές, όπως είπε σε ανταπόκριση του στη ΝΕΤ, ο Πάνος Χάριτος. Η  συντονισμένη από αέρος και εδάφους επίθεση του Καντάφι έχει αναγκάσει τους αντάρτες να αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στις πόλεις τους, με τη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αντίποινα από την κυβέρνηση.


16/03/2011 07:56




«Όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες» δηλώνει ο γιος του Καντάφι



«Όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες», δήλωσε ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ πριν από λίγο σημειώνοντας ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Ο Σάιφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews που εδρεύει στη Γαλλία, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις των διεθνών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη».

Στη Βεγγάζη --όπου εδρεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων-- οι διαθέσεις κυμαίνονταν από τον εκνευρισμό ως την αδιαλλαξία, με ορισμένους να περιμένουν ότι θα γίνει σφαγή και άλλους να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν μια νίκη παρά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα νωρίτερα σήμερα, καθώς δυνάμεις του προωθούνται πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών κι ετοιμάζονται για μια μάχη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι. «Συμβουλεύστε τους εξαπατημένους σας γιους να παραδώσουν τα όπλα τους στις ένοπλες δυνάμεις της Ηγεσίας του Λαού και θα καλυφθούν από την αμνηστία που ζήτησε [να παραχωρηθεί] ο Διοικητής [Καντάφι], που θα ισχύει για όποιον παραδίδει το όπλο του στις ένοπλες δυνάμεις και απέχει από [πράξεις] αντίστασης και υπονόμευσης», ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ανακαταλάβει μια σειρά παράκτιων πόλεων τις τελευταίες 11 ημέρες, αποσπώντας τις από τους εξεγερμένους που τις είχαν καταλάβει τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, που κυβερνά τη χώρα της βόρειας Αφρικής τα τελευταία 41 χρόνια. Η πόλη Ατζνταμπίγια, 150 χλμ. νότια της Βεγγάζης στον Κόλπο της Σύρτης, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς οι περισσότεροι από τους εξεγερμένους υποχώρησαν υπό συνεχή μπαράζ πυροβολικού. Αυτοί που έμειναν πίσω παραδίδουν τα όπλα τους, είπε ένας από τους αξιωματούχους των εξεγερμένων.

Στην πόλη Μιζουράτα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 11 έχουν τραυματισθεί από τους βομβαρδισμού που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Καντάφι, ανέφερε ένας γιατρός του νοσοκομείου της πόλης μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Έχουμε παραλάβει πέντε σορούς μέχρι στιγμής. Ξέρουμε ότι κι άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί όμως. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονται από το ανατολικό και το νότιο τμήμα της Μιζουράτα», είπε ο γιατρός, που είπε ότι ονομάζεται Μούφτα.

Νωρίτερα εκπρόσωπος των εξεγερμένων είχε πει ότι «υπήρχαν τουλάχιστον 4 νεκροί και περίπου 12 τραυματίες από τις οβίδες του πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν επιθέσεις «από όλες τις πλευρές». «Οι αντάρτες απώθησαν την επίθεση. Τώρα, η ένταση των πυρών [του πυροβολικού] έχει σχετικά μειωθεί», είπε ο εκπρόσωπος.
Θέμα ημερών η ανακατάληψη της Βεγγάζης για την λιβυκή κυβέρνηση

H κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί ότι είναι θέμα ημερών η ανακατάληψη της Βεγγάζης και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν δυσκολίες σε μελλοντικά συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης. Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καΐμ.

«Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων», τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.«Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών», δήλωσε ο Καΐμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, την Βεγγάζη.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καΐμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.

ΠΗΓΉ:
http://www.newscode.gr/kosmos/story/thema-hmerwn-h-anakatalhpsh-ths-beggazhs-gia-thn-libykh-kybernhsh

Δεν υπάρχουν σχόλια: