Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Το διαδίκτυο έκλεισε μια 50ετίαΦωτογραφία από τον Jesper Wallerborg

Το διαδίκτυο έκλεισε μια 50ετία

Το Διαδίκτυο έγινε 50 ετών και εδώ υπάρχει η εξέλιξη του με 21 φανταστικά γεγονότα!

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 το διαδίκτυο γιόρτασε τα 50 του χρόνια. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα στρατιωτικό ερευνητικό πρόγραμμα και που ξεκίνησε εξ αιτίας του Ψυχρού Πολέμου έχει σήμερα αλλάξει θεμελιωδώς τόσο τους ανθρώπους όσο και την κοινωνία. Το Σουηδικό Μουσείο Διαδικτύου γιόρτασε την επέτειό αυτή, καταγράφοντας 21 εκπληκτικά γεγονότα για αυτήν την καλύτερη εφεύρεση του κόσμου.
1. Όλα ξεκινούν με ένα L και ένα O


Η ιστορία του Διαδικτύου ξεκινά στις 11 το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου 1969. Στη συνέχεια, το πρώτο μήνυμα του κόσμου στέλνεται μεταξύ δύο υπολογιστών στο Arpanet, το δίκτυο που θα εξελιχθεί αργότερα στο Διαδίκτυο. Ένας υπολογιστής βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο UCLA, της Καλιφόρνιας, και ο άλλος υπολογιστής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ 50 μίλια μακριά. Το μήνυμα περιέχει τα γράμματα L και O (οι ερευνητές είχαν πράγματι την πρόθεση να γράψουν LOGIN, αλλά το σύστημα έπεσε). 

2. Το Διαδίκτυο και το www δεν είναι το ίδιο


Το Διαδίκτυο και ο Παγκόσμιος Ιστός, www, δεν είναι τα ίδια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι επικοινωνίας στο Διαδίκτυο ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε περιήγηση ή να στείλετε e-mail για παράδειγμα,αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι ονομάζονται πρωτόκολλα. Το www είναι ένα από τα σημαντικότερα πρωτόκολλα του Διαδικτύου. Δημιουργήθηκε το 1989 από τον Tim Berners-Lee και θα φέρει επανάσταση στη χρήση του διαδικτύου. Πριν από αυτό, δεν ήταν δυνατή η σύνδεση, η δημιουργία ιστοσελίδων ή η χρήση εικόνων στο διαδίκτυο. 

3. Το Διαδίκτυο ήταν το Χριστουγεννιάτικο δώρο της χρονιάς


Το 1996, το Διαδίκτυο, ή πιο συγκεκριμένα μια συνδρομή στο διαδίκτυο, ονομάστηκε το δώρο των Χριστουγέννων της χρονιάς από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμπορίου.  

4. Η τεχνολογία πίσω από το διαδίκτυο λειτουργεί λίγο σαν τα ρεκόρ


Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο δικτύων με συνδεδεμένους υπολογιστές που μπορούν να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους. Το γεγονός ότι λειτουργεί τόσο καλά είναι εν μέρει επειδή οι πληροφορίες που αποστέλλονται δεν ελέγχονται. Λειτουργεί λίγο σαν το ταχυδρομείο, το οποίο δεν το νοιάζει αυτό που στέλνετε αλλά το πώς, απλά θα φτάσει

5. Η Σουηδία συνδέεται για πρώτη φορά το 1984


Η πρώτη φορά που η Σουηδία συνδέεται με το Διαδίκτυο είναι μια νύχτα το καλοκαίρι το 1984 όταν ο βοηθός έρευνας Ulf Bilting συνδέει έναν υπολογιστή στο Τμήμα Επεξεργασίας Πληροφοριών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers στο Γκέτεμποργκ.  

6. Το πρώτο viral του Ίντερνετ είναι μια καφετιέρα


Το 1993, μια καφετιέρα γίνεται η πρώτη viral επιτυχία του Διαδικτύου. Όλα αρχίζουν με την απογοήτευση που πολλοί μπορούν να αισθανθούν οταν ανακαλύπτουν πως η καφετιέρα του ορόφου τους είναι άδεια. Το προσωπικό λοιπόν στο εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Cambridge, που πόνεσε από αυτό το πρόβλημα το έλυσε εγκαθιστώντας μια κάμερα που έβλεπε και πρόβαλλε  την καφετιέρα τους  στο Internet. Εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν τη ζωντανή αυτή μετάδοση για πολλά χρόνια.  

7. Τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα στον κόσμο αποστέλλονται μεταξύ δύο υπολογιστών που στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλο


Το πρώτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στάλθηκε ποτέ ήταν από τον Arpanet (τον προκάτοχο του Διαδικτύου) το 1971. Το μήνυμα δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει πολύ μακριά καθώς διακινήθηκε μεταξύ δύο υπολογιστών που βρίσκονταν δίπλα ο ένας στον άλλο. Πέντε χρόνια αργότερα το 1976, η βασίλισσα της Βρετανίας Elizabeth II στέλνει ένα e-mail. Το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα στη Σουηδία παραλήφθηκε από τον Björn Eriksen το 1983 και ήταν "Hello".  

8. Η πρώτη χώρα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών για σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι η Νορβηγία


Αρχικά, το Διαδίκτυο ή Arpanet όπως ονομαζόταν τότε είναι μόνο θέμα αμερικανικής άμυνας. Το 1973, όμως ένας υπολογιστής στη Νορβηγία γίνεται ο πρώτος εξωτερικός υπολογιστής που θα συνδεθεί μαζί του. Λίγο αργότερα, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος για τον οποίο η Νορβηγία υπήρξε η πρωτοπόρος είναι οι καλές στρατιωτικές επαφές που έχει η Νορβηγία με τις ΗΠΑ την εποχή εκείνη.  

9. Ο Nick Borgen τραγουδά για τον Παγκόσμιο Ιστό (world wide web) sto tune festival του 1997

Το 1997 ο Nick Borgen συναγωνίζεται στο tune festival με το τραγούδι World Wide Web. Το τραγούδι ξεκινά με τον ήχο ενός μόντεμ και αναφέρεται στην ευτυχισμένη του ζωή χωρίς άγχος στη νέα του διεύθυνση την home address. Αλλά ίσως το κοινό δεν κατάλαβε πραγματικά το μεγαλείο του «rhyming nursing  on  sajber fireplace» . Το τραγούδι θα έλθει τελικά ένατο. 


10. BBS - Tο διαδίκτυο που φτιάχτηκε πριν από το Διαδίκτυο για τους ιδιώτες

Πριν το Internet γίνει προσβάσιμο στο ευρύτερο κοινό, ένας υπολογιστής μπορούσε να συνδεθείι μια βάση BBS ("Bulletin Board System") και να πάρει ειδήσεις, να κατεβάσει αρχεία, να συνομιλήσει με ανθρώπους και να παίξει παιχνίδια. Επειδή η σύνδεση με μια BBS γινόταν μέσω τηλεφώνου και με ένα περίπλοκο ιεραρχικό σύστημα, τα μηνύματα θα μπορούσαν να μεταφερθούν από μια BBS σε άλλη. Ωστόσο, ένα μήνυμα μπορεί να χρειαζόταν μέρες, ακόμη και εβδομάδες, για να φτάσει σε άλλη BBS

11. Ο σουηδικός τομέας ανωτάτου επιπέδου .se καταχωρήθηκε το 1986

To 1986 o Björn Eriksen καταχωρησε την Σουηδία με το  χαρακτηριστικό (domain) .se. To domain αυτό το διαχειριζόταν μόνος του από το καθιστικό του εξοχικού του μέχρι το 1997, όταν δημιουργήθηκε το Internet Foundation το οποίο και ανέλαβε από εκεί και πέρα την ευθύνη των domain. Αρχικά, μόνο οι εταιρείες είχαν το δικαίωμα να καταχωρίσουν .eu τομείς, μέχρι που οι ιδιώτες έγιναν δεκτοί το 2003, και ο αριθμός των .se domains εξερράγη. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.500.000 καταχωρημένοι τομείς. (Κάτι ανάλογο συνέβηκε με όλες τις χώρες του κόσμου. Το ελληνικό domain ήταν και είναι το .gr
12. Κανείς δεν αποφασίζει σε όλο το διαδίκτυο - αλλά πολλοί προσπαθούν
Δεν υπάρχει κεντρική οργάνωση που να "αποφασίζει" ή να ελέγχει το διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές οργανώσεις και ομαδοποιήσεις που με διαφορετικούς τρόπους συμβάλλουν και επηρεάζουν την ανάπτυξη του.  
13. Το 95% των Σουηδών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο


Σχεδόν όλοι οι Σουηδοί, το 95%, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ μια μεγάλη πλειοψηφία - το 83% - χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα. Αλλά όταν η έκθεση "Σουηδοί και Ίντερνετ" το 2019 διερευνά για πρώτη φορά πόσο χρόνο διαθέτουν στο Διαδίκτυο και πόσο στα κοινωνικά μέσα γίνεται αντιληπτό και σαφές ότι μόνο το ένα τέταρτο θεωρεί ότι ο χρόνος τους στα κοινωνικά μέσα έχει νόημα. 
14. Το 2007 το Διαδίκτυο μεταφέρεται από τους υπολογιστές στα κινητά τηλέφωνα.
Όταν η Apple εγκαινιάζει το Iphone, το Διαδίκτυο γίνεται στην πραγματικότητα κινητό. Τώρα ξεφεύγουμε από τη χρήση του διαδικτύου σε ένα σταθερό μέρος και το μεταφέρουμε μαζί μας στην τσέπη μας. Κάτι που κάνει τον χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο να ανεβαίνει.  
15. Αυτό σημαίνει τη λέξη διαδίκτυο
Η λέξη διαδίκτυο είναι ένας συνδυασμός των λέξεων "inter", που σημαίνει μεταξύ, και "net" που είναι συντομογραφία για "δίκτυο". Η ίδια η λέξη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, αλλά η πρώτη φορά που αρχίζει να σημαίνει διαδίκτυο είναι το 1974 όταν ο Vint Cerf και ο Bob Kahn (που συνήθως αναφέρονται ως πατέρες του Διαδικτύου) ανακάλυψαν το TCP / IP, το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση πληροφοριών στο Διαδίκτυο.  
16. Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο
Υπάρχουν μόλις πάνω από 4,4 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου στον κόσμο (2019), εκ των οποίων τα 3,5 δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα. Αξίζει να αναλογιστούμε όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.  
17. "Το Διαδίκτυο είναι μια μύγα"

Η έκφραση "το Διαδίκτυο είναι μια μύγα" αποδίδεται στον παλιά Υπουργό Επικοινωνιών Ines Uusman. Στην πραγματκότητα  δεν το είπε ποτέ. Το απόσπασμα προέρχεται από ένα άρθρο στο Svenska Dagbladet του 1994. Αυτό που πράγματι επεσήμανε η υπουργός ήταν το ενδιαφέρον της για την ανεπιτήδευτη περιήγηση, η οποία ήταν κοινή στα μέσα της δεκαετίας του '90, και που πίστευε πως θα ήταν παροδική. Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι υποτίμησε τη σημασία του δικτύου.  
18. Οι 14 άνθρωποι έχουν το κλειδί στο διαδίκτυο, ένας από τους οποίους είναι μια σουηδή
Υπάρχουν 14 άτομα στον κόσμο που κατέχουν το κλειδί στο Διαδίκτυο. Ένας από αυτούς τους λεγόμενους αξιωματούχους κρυπτογράφησης είναι η σουηδή Anne-Marie Eklund Löwinder, καθημερινά υπεύθυνη ασφαλείας στο Internet Foundation. Αυτό που κάνει αυτή και οι άλλοι βασικοί του συστήματος είναι η ενημέρωση του ριζικού κλειδιού Internet που ελέγχει ολόκληρο το σύστημα DNS (Domain Name System) του Διαδικτύου και διασφαλίζει ότι καταλήγετε πάντα στο σωστό ιστότοπο όταν εισάγετε έναν τομέα στη γραμμή διευθύνσεων ή ότι φτάνετε στον κατάλληλο παραλήπτη όταν στέλνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παρακολουθήστε το παρακάτω

19. Η συντριβή της ΙΤ το 2000 προκαλεί πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς για 900 ημέρες
Από τη στιγμή που το πρόγραμμα περιήγησης Netscape εισήχθη στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ το 1995, οι εταιρείες πληροφορικής λειτουργούν σε χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, όπως και στη Σουηδία. Για κάποιο διάστημα, για παράδειγμα, η Ericsson αντιπροσωπευε το 40% της αξίας της χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης. Αλλά όταν σταματά στις 6 Μαρτίου 2000, η ανάκαμψη είναι βάναυση και η πτώση στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης τελειώνει μόνο μετά από 900 ημέρες.  

20. Τα ονόματα των τομέων μας βοηθούν να βρίσκουμε άτομα στο Διαδίκτυο
Τα ονόματα τομέα, όπως το internetmuseum.se, μας βοηθούν να βρούμε τη σωστή θέση στο διαδίκτυο. Πίσω από κάθε όνομα τομέα αποκρύπτεται μια διεύθυνση IP - ένας μακρύς ψηφιακός συνδυασμός που χρησιμοποιείται από τους υπολογιστές κατά την επικοινωνία μεταξύ τους. Για να διευκολύνουμε τους εαυτούς μας, χρησιμοποιούμε αντ 'αυτού ονόματα τομέα. Το πρωτόκολλο που μεταφράζει διευθύνσεις IP σε ονόματα τομέα και αντίστροφα ονομάζεται σύστημα ονόματος τομέα, DNS και δημιουργήθηκε το 1983.
21. Ο πρώτος δικτυακός τόπος στον κόσμο εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο

Η πρώτη ιστοσελίδα στον κόσμο - info.cern.ch - εξακολουθεί να είναι σε απευθείας σύνδεση. Πρόκειται για μια απλή σελίδα HTML με κείμενο και συνδέσμους και περιέχει πληροφορίες σχετικά με το νέο έργο World Wide Web, www. Επισκεφθείτε τη.:   http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Πηγή :

Δεν υπάρχουν σχόλια: