Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Σκέφτεσαι ότι έχεις όλο το χρόνο δικό σου



Φωτογραφία της Gisela Merkuur από την Pixabay

Σκέφτεσαι ότι έχεις όλο το χρόνο δικό σου
Γράφει η Ann Carrie
Πρόσφατα παρακολούθησα το μνημόσυνο μιας φίλης. Ήταν μια ζωντανή γυναίκα  και γεμάτη καλοσύνη. Ήταν μια υπερ-μαμά και πάντα διοργάνωνε τεράστια επιτυχημένα γεγονότα. Ήταν γνήσια και είχε το δικό της στυλ. Ήταν μια αληθινή φίλη και πιστή. Έτσι ένιωσα βαθιά την απώλειά της και αν και απλά δεν παρευρίσκομαι σε κηδείες και μνημόσυνα, πήγα στη εκδήλωση που προηγείτο του μνημόσυνου για να μιλήσω με τα παιδιά της.
Ενώ περίμενα παρατήρησα δύο πράγματα:
1. Υπήρχε ένα πλήθος ατόμων που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Πολλοί λίγοι έκλαιγαν. Οι περισσότεροι χαμογελούσαν και αγκαλιάζονταν όταν μιλούσαν γι 'αυτήν. Πόσο επικροτούσαν όλοι τον τρόπο με τον οποίο έζησε τη ζωή της!
2. Υπήρχε και μια προβολή με φωτογραφίες της. Μια προβολή με ωραία μουσική που επαναλαμβανόταν.
Καθώς βρισκόμουν εκεί παρακολουθώντας την προβολή συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν μόνο 8 φωτογραφίες της που επαναλαμβάνονταν. 8 φωτογραφίες αναρωτήθηκα; Ήμουν μπερδεμένη. Αυτή η ζωντανή, αφοσιωμένη ενεργητική γυναίκα είχε ζήσει μια γεμάτη ζωή∙ γιατί λοιπόν υπήρχαν μόνο 8 φωτογραφίες;
Προβληματίστηκα όμως περισσότερο γιατί οι φωτογραφίες αυτές ήταν δύο από το δημοτικό σχολείο, μια από την αποφοίτηση της, δύο από την ημέρα του γάμου της και οι υπόλοιπες κάποιες τυχαίες ομαδικές φωτογραφίες που μόλις διακρινόταν. Παρακολούθησα την προβολή ξανά και ξανά και σκεπτόμουνα  ότι ίσως υπήρχε κάποια τεχνική δυσκολία.
Όχι όμως έτσι ακριβώς ήταν. Υπήρχαν μόνο 8 φωτογραφίες της στην προβολή.
Όταν τελικά κατάφερα να μιλήσω με το γιο και την κόρη της αμέσως τους είπα: "Μα γιατί παιδιά υπάρχουν μόνο 8 φωτογραφίες της στην προβολή;";
Και οι δύο άρχισαν να δακρύζουν κάτι που με έκανε να εκφράσω αμέσως τη λύπη μου για την έλλειψη τακτ εκ μέρους μου. Ο γιος της έβαλε το χέρι γύρω από τους ώμους της αδελφής του και μου εξήγησε:
Η μαμά μου ήταν το πιο πολυάσχολο άτομο όπως ξέρετε. Παρακολουθούσε όλα όσα κάναμε. Σχεδίαζε το κάθε τι για να μας βοηθήσει στην προβολή μας. Έκανε κάθε γιορτή που μπορούσε να διοργανώσει. Μας πρόσφερε και ανάλωνε την ζωή της για χάριν μας με τρόπους που μόνο σήμερα το συνειδητοποιήσαμε. Αλλά αυτό όμως που δεν έκανε ήταν να μας αφήσει φωτογραφίες της από όλα αυτά στα οποία συμμετείχε μαζί μας. Ήταν η φωτογράφος μας. Και μέχρι που μας άφησε δεν συνειδητοποιήσαμε ποτέ πως η ύπαρξη της πίσω από το φακό θα μας άφηνε με μια παρουσίαση μόνο 8 φωτογραφιών. Αυτό είναι εξίσου καταστροφικό με το θάνατό της. Ενώ έχουμε στην μνήμη μας όλα όσα ζήσαμε μαζί της, οι καρδιά μας πονά και θα ευχόμασταν να είχαμε περισσότερες φωτογραφίες της να μας την θυμίζουν ".
Τους αγκάλιασα, τους έδωσα τα συλλυπητήριά μου και στη συνέχεια κάθισα στο αυτοκίνητό μου άρρωστη από όσα μου είχαν πει.
Το κάνουμε όμως όλοι όσοι βγάζουμε φωτογραφίες. Έτσι δεν είναι; Είμαστε είτε τόσο απασχολημένοι με το "να τραβήξουμε" και να επιστατήσουμε αυτό που οργανώνουμε για τους άλλους που δεν αφήνουμε χρόνο με το  "να το ζήσουμε" ...
Με το να είμαστε δηλαδή ολοκληρωτικά παρόντες∙
Με το να υπάρχουμε στις φωτογραφίες των δικών μας ανθρώπων∙
Με το να είμαστε παρόντες στις αναμνήσεις δραστηριοτήτων που δουλεύουμε τόσο σκληρά για να δημιουργήσουμε.
Με το να είμαστε ευτυχισμένοι.
Καθώς οδηγούσα πηγαίνοντας στην εργασία μου σκεφτόμουν λίγο μακάβρια : "Πόσες φωτογραφίες θα είχα εγώ σε μια τέτοια προβολή;" Ελάχιστες θα σας έλεγα!
Έτσι σας προτρέπω να συμμετέχετε στην δημιουργία προσωπικών άλμπουμ. Δεν είναι χαζό να παίρνετε selfies σε διάφορες εκδηλώσεις που συμμετέχετε και να διαλέγετε κάποιες από αυτές για το άλμπουμ σας. Κανείς δεν θα νοιαστεί για τα ακατάστατα μαλλιά σας, το στήθος σας, τις ρυτίδες, τις ραγάδες, το μακιγιάζ, το βάρος σας, τον προορισμό των διακοπών και όλες τις άλλες γελοίες δικαιολογίες που ως άτομα επικαλούμαστε για να αποθανατίσουμε τους εαυτούς μας σε προσωπικές φωτογραφίες ή σε φωτογραφίες φίλων μας. Είμαστε «οι οικογενειακοί φωτογράφοι» απόντες σε φωτογραφίες σημαντικών στιγμών. Άστα να πάνε. Είναι θλιβερό!
Οι άνθρωποι σας όμως νοιάζονται για εσάς. Ποιοι είστε. Τι σημαίνετε για αυτούς. Ειδικά για τα παιδιά σας. Σας αγαπάνε. ΕΣΑΣ τους πραγματικούς και γνήσιους. ΕΣΑΣ.
Γι 'αυτό κάντε το ... Φτιάξτε αυτό το πολυπόθητο για τους δικούς σας ΣΑΣ  ανθρώπους άλμπουμ τώρα!
Επειδή το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις πως όλος ο χρόνος είναι δικός σου ...



Δεν υπάρχουν σχόλια: