Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Ανασκαφικός οργασμός σε Ελλάδα Κύπρο στα 1994

Η πρόσοψη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στην οδό Διδότου, το 1874. Ο κήπος δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. [ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ]

Ανασκαφικός οργασμός σε Ελλάδα  Κύπρο στα 1994

Οι εργασίες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής από τη Μακεδονία μέχρι και την Κρήτη

Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών είναι η παλαιότερη ξένη αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα -ιδρύθηκε την εποχή του Ι. Κωλέττη- και έχει στο ενεργητικό της λαμπρές ανασκαφές στους Δελφούς (από το 1884), στη Δήλο, στα Μάλια της Κρήτης, στη Θάσο, στο Αργός κ.ά.δ. Διατηρεί μια εξαιρετικά πλούσια βιβλιοθήκη, που έχουν το προνόμιο να τη χρησιμοποιούν όχι μόνο τα μέλη της Σχολής, αλλά και οι ξένοι συνάδελφοι τους. Χρειάζεται να εξαρθεί πως με τις έρευνες τους οι Γάλλοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σημαντικά Ιερά (στους Δελφούς και τη Δήλο), το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων στην Κρήτη, την Αγορά και τα πέριξ της στη Θάσο και μια μεγάλη περιοχή στο αρχαίο Αργός. Το σημαντικότερο είναι ότι, εκτός από πλήθος μνημεία σημαντικότατα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, τα σημαντικά πορίσματα των ετήσιων ερευνών δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό της Γαλλικής Σχολής, το BULLETIN DE CORRESPONDANCE HELLENIQUE, αλλά και έχουν καθιερωθεί ιδιαίτερες σειρές μονογραφιών, σχεδόν για κάθε τόπο που ερευνάται επί χρόνια ολόκληρα (για τα Μάλια, τη Θάσο, τη Δήλο, το Αργός και φυσικά τους Δελφούς).

Στη διάρκεια της περιόδου 1992-1994 έληξε η θητεία του καθηγητού Oilivier Picard ως Διευθυντού της Σχολής και στη θέση του ήρθε ο καθηγητής Roland Etienne, που υπήρξε παλαιότερα για μερικά χρόνια μέλος της Σχολής. Ακόμη, στα 1994 γιορτάστηκε με λαμπρότητα η εκατονταετηρίδα των ανασκαφών των Δελφών και οργανώθηκε έκθεση - αφιέρωμα στους δύο αιώνες φιλίας ανάμεσα στο Αργός και τους Γάλλους επιστήμονες.

Στη Κύπρο

Aκρόπολη της Αμαθούντας
 

Το 1992 και 1993 η Γαλλική Σχολή πραγματοποίησε ανασκαφές σε πέντε χώρους στην Ελλάδα και στην Αμαθούντα της Κύπρου.

Στην τελευταία, εξαιρετικής σημασίας ήταν η αποκάλυψη του τείχους της πόλης -αναγνωρίστηκαν δύο πύλες του Ελληνιστικού τείχους, η Βόρεια και η Δυτική- κοντά στη θάλασσα. Στην ακρόπολη της Αμαθούντας ένας θησαυρός νομισμάτων που αποκαλύφθηκε -χρονολογούνται γύρω στο 70 μ.Χ- βοήθησε στην επιβεβαίωση της χρονολόγησης του ναού που βρίσκεται εκεί. Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσίασε ο Σιλλουρόκαμπος, όπου εντοπίσθηκε κατοίκηση από την όγδοη χιλιετία π.Χ., φάση δηλ. παλαιότερη της προκεραμεικής Νεολιθικής, που δεν αντιπροσωπευόταν ως τώρα στην Κύπρο. Η θέση αυτή δίνει την ευκαιρία να κατανοηθεί η μετάβαση από το κυνηγετικό στάδιο ζωής στην κοινωνία των καλλιεργητών.

 Κρήτη 

 


Στα Μάλια της Κρήτης αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τη σημαντική μυκηναϊκή εγκατάσταση στον χώρο. Η σπουδαιότερη όμως προσφορά των δύο τελευταίων ετών είναι η αποκάλυψη προανακτορικών και παλαιοανακτορικών επιπέδων. Έτσι αποδεικνύεται πως ο προσανατολισμός των κτιρίων είχε αποκρυσταλλωθεί από την προανακτορική φάση και ότι η μορφή του πρώτου ανακτόρου δεν είχε διαφορά από τη μορφή του δεύτερου. Στην παλαιοανακτορική περίοδο ακόμη χρονολογούνται τα εργαστήρια της συνοικίας, που συμβατικά ονομάζεται Μ. και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τους. Στα Μάλια έγιναν και εργασίες για τη διευθέτηση των λειψάνων, ώστε να προστατευθούν και να γίνουν καλύτερα προσιτά στον κοινό.

Δελφοί


Στους Δελφούς ανανεώθηκαν οι γνώσεις μας για τα γεωμετρικά και τα αρχαϊκά στρώματα, με τις ανασκαφές στη ζώνη του άρματος των Ροδίων. Η κλιμακωτή -διάταξη των σπιτιών από τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ.- τα στρώματα φτάνουν ως τον 10ο αιώνα, -δίνει την ευχέρεια να τεθεί και πάλι το πρόβλημα συνέχισης της λατρείας. Ο πρώτος περίβολος του Ιερού χρονολογείται με βεβαιότητα στον Πρώτο Ιερό Πόλεμο (το 570 π.Χ.).

Στα νότια του Ιερού μελετήθηκαν νεώτερα οικοδομήματα και υπάρχει η ευχέρεια να αποκατασταθεί ένα ωραίο σπίτι των Παλαιοχριστιανικών χρόνων με ορόφους και ιδιωτικά λουτρά.

Στη Μακεδονία

 


Στο Ντικιλί Τας της Ανατολικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία, γίνονται ανασκαφές στα επίπεδα της Υστερης και Μέσης Νεολιθικής περιόδου, με πλούσια ευρήματα σε κεραμεική και άλλα αντικείμενα. Μελέτες σχετικές με τα εδάφη και τη χλωρίδα δίνουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η εικόνα όλων των περιβαλλοντικών συνθηκών των εποχών αυτών.

 

Στη Θάσο εξακολούθησαν οι ανασκαφές, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εφορεία Καβάλας, στο θέατρο. Από την πλευρά της Διόδου των Θεωρών αποκαλύφθηκε διπλός τοίχος πάχους 5 μ., που θα ήταν δυνατόν να αποτελεί μέρος της οχύρωσης της πρώιμης Θάσου. Αυτή η διαπίστωση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, για την τοπογραφία της πόλης και για την ερμηνεία της Διόδου των Θεωρών. Στον άξονα του δρόμου που οδηγεί από τη Δίοδο στο Ιερό του Ηρακλέους υπάρχει η Αψίδα του Καρακάλλα, που αποκαταστάθηκε από 200 λιθοπλίνθους. Πρόκειται για μια επιβλητική κατασκευή, με τρία τόξα, η οποία οροθετούσε ένα σημαντικό σημείο της θασιακής πολεοδομίας.

Η ανασκαφή της Αψίδας έδωσε την ευκαιρία για μια προσπάθεια παρουσίασης του χώρου, σε συνεργασία με την Εφορεία Καβάλας. 

 


 

Εξάλλου, στο Αργός ολοκληρώθηκε η πρόσοψη της οικίας του στρατηγού GORDON, μιας από τις τελευταίες νεοκλασικές οικίες. Το σπίτι αυτό μπορεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Χάρη στο Ίδρυμα Λεβέντη αναστηλώθηκαν το βάθρο του Άρματος των Ροδίων και η στήλη των Πλαταιέων.

Οι δραστηριότητες της γαλλικής Σχολής έχουν και ποικιλία, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αγγίζουν όλες τις περιόδους του Ελληνισμού και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αφορούν όχι μόνο ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες, αναστηλώσεις, αλλά και εκθέσεις.

Από το άρθρο «Ανασκαφές σε Ελλάδα  Κύπρο» Της ΑΘΗΝΑΣ Γ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.4.1994

Δεν υπάρχουν σχόλια: