Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Στο φως το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος

 


Στο φως το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος

Το θαύμα της αρχαιολογικής σκαπάνης:

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, από το ερχόμενο καλοκαίρι οι Έλληνες αλλά και επισκέπτες από όλον τον πλανήτη θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν το μέρος όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς πλέον η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιη για το ανάκτορο στο οποίο ήρθε στον κόσμο και στη συνέχεια μεγάλωσε ο μεγάλος στρατηλάτης.

Φυσικά μιλάμε για την Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους μετά την απόφαση για μεταφορά της από τις Αιγές, μια περιοχή που τότε ήταν παραθαλάσσια και στέγασε την βασιλική οικογένεια πριν και μετά το μεγάλο ταξίδι του Αλεξάνδρου μέχρι την άκρη του γνωστού –τότε- κόσμου και ακόμη παραπέρα.

Μέρος των ανακτόρων είχε έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη ήδη από το 1957, με την διαφορά ότι ουδείς τότε γνώριζε ότι επρόκειτο για κάτι τόσο σημαντικό. Άλλωστε οι αλλαγές στην μορφολογία της περιοχής σε αυτά τα περίπου 2.500 χρόνια που μεσολάβησαν ήταν τεράστιες. Η Πέλλα σήμερα δεν βρέχεται από θάλασσα και στην πορεία του χρόνου οι παρακείμενοι ποταμοί κατέβασαν φερτά υλικά τα οποία μετέτρεψαν τον κάποτε κόλπο της σε λίμνη που στη συνέχεια αποξηράνθηκε.

Στην πορεία όμως και καθώς οι ανασκαφές προχωρούσαν βγήκαν στην επιφάνεια τα στοιχεία που δεν χωρούσαν αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα σήμερα να γνωρίζουμε το σημείο όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε μια επιφάνεια κτηριακών συγκροτημάτων που φτάνει στα 70 στρέμματα γης,

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελισάβετ Τσιγαρίδα εξηγεί: «Οι διαστάσεις αυτές μπορούν να γίνουν αντιληπτές αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Πέλλα ήταν τότε η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Το ανάκτορο ξεκίνησε πιο μικρό, αλλά επεκτάθηκε μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η περίοδος από το 320 ως το 250 π.Χ. ήταν μια εποχή τεράστιας ακμής για τη Μακεδονία, ενώ ήταν γνωστός και ο πλούτος του ανακτόρου. Δεν ξεχνάμε ότι σε όλο τον τρίτο και τον δεύτερο π.Χ. αιώνα, η Πέλλα ήταν το κέντρο του Μακεδονικού Βασιλείου, ένα από τα σπουδαιότερα κράτη της εποχής».

 


 

Οι εργασίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να γίνει επισκέψιμο το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης και να μπορεί ο ταξιδιώτης να βιώσει το πρωτόγνωρο συναίσθημα του να ξεναγηθεί και να περπατήσει στα βήματα του Μακεδόνα βασιλιά. Να δει με τα μάτια του τα απομεινάρια της παλαίστρας όπου γυμναζόταν, το ανάκτορο στο οποίο μεγάλωσε ή ακόμη και την κολυμβητική δεξαμενή που λειτουργούσε ως αρχαίου τύπου πισίνα για τους βασιλικούς γόνους.

Παράλληλα τρέχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα, που αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2023. Ουσιαστικά αφορά την ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου των οικοδομημάτων ώστε να είναι δυνατή μια εικονική «ξενάγηση» στους χώρους, με μια όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση των επτά βασικών κτηρίων αλλά και των τρόπων ή των οδών που αυτά συνδέονταν μεταξύ τους με εσωτερικούς διαδρόμους, αυλές, σκάλες και διάφορες στοές.

Εκείνο που είναι αδύνατο να μεταφερθεί επαρκώς στο «σήμερα» είναι ο πλούτος ως ένδειξη δύναμης και ισχύος που υπήρχε στο παλάτι. Μετά την ήττα των Μακεδόνων από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ, οι κατακτητές μετέβησαν άμεσα στην Πελλα, στην καρδιά δηλαδή του βασιλείου των Μακεδόνων. Αν και δεν προχώρησαν σε καταστροφές των κτηριακών εγκαταστάσεων, λεηλάτησαν ανελέητα τα ανάκτορα αποσπώντας αμύθητους θησαυρούς, νομίσματα, πολύτιμους λίθους, καλλιτεχνήματα και κάθε λογής αντικείμενα και ένα μέρος εξ αυτών κατέληξε είτε στις τσέπες τους είτε πίσω στη Ρώμη.

Ανάλογη τύχη είχαν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων. Οι τελευταίοι στην γραμμή αίματος του Αλέξανδρου που μεταφέρθηκαν ως σκλάβοι εκεί όπου τους περίμενε τραγική μοίρα και τέλος. Μετά από αυτό το γεγονός τα ανάκτορα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά ως τέτοια παρά το γεγονός ότι η Πέλλα παρέμεινε σημαντικό κέντρο κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους αφού περνούσε από εκεί η περίφημη Εγνατία Οδός που ένωνε την Ανατολή με την Δύση.

πηγή: menshouse.gr

https://kefaloniamagazine.gr/koinonia/to-thayma-tis-archaiologikis-skapanis-sto-fos-to-anaktoro-poy-gennithike-o-megas-alexandros-pics/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: