Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Στο Λούξορ ξαναστήνουν την ιερή Λεωφόρο των Σφιγγών




Εργάτες βοηθούν να τοποθετηθεί µία Σφίγγα στο βάθρο όπου στεκόταν πριν από  2.400 χρόνια

Η ιερή Λεωφόρος των Σφιγγών ήταν η λαµπρότερη οδός τουαρχαίου κόσµου. Χίλια τριακόσια αγάλµατα Σφιγγών πλαισίωναν τις δύο πλευρές του δρόµου που ένωνε τους σπουδαίους ναούς στην ανατολική όχθη του Νείλου στις Θήβες, το σηµερινό Λούξορ. Εκτεινόταν σε µήκος 2,7 χλµ. και στην πραγµατικότητα ήταν ένα σύνολο οδών από τον έναναό στον άλλο.

Πριν από λίγες ηµέρες, οι αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο τµήµα της λεωφόρουκαι 12Σφίγγες που το κοσµούσαν.Το νέο τµήµα πουανακαλύφθηκε κατασκευάστηκε στα χρόνια του φαραώ Νεκτανέµπο και χρονολογείται στο 380 π.Χ.

Μέχρι στιγµής έχουν ανασκαφεί µόνο 20 µέτρα από τα συνολικά 600 µέτρα που υπολογίζεται ότι είναι µέρος αυτού του τµήµατος.

Σε όλο το µήκος της λεωφόρου ,οιαρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπου 900 Σφίγγες, τις οποίες σκοπεύουν να στήσουν ξανά στα βάθρα τους. Τους προβληµατίζει όµως η εικόνα που είχε η λεωφόρος στα αρχαία χρόνια, καθώς έχει αλλάξει το τοπίο από τότε. Για παράδειγµα, ο Νείλος έχει αποµακρυνθεί περίπου 800 µέτρα από εκεί όπου στέκονταν οι Σφίγγες.

Οι Αιγύπτιοι είχαν κατασκευάσει τη λεωφόρο για να διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτώνστους ναούς του Καρνάκ και του Λούξορ. Πρώτη που ταξίδεψε σε αυτό τον δρόµο ήταν η βασίλισσα Χατσεπσούτ πριν από 3.500 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν τις ανασκαφές ελπίζοντας σε µια νέα µεγάλη ανακάλυψη. «Το νέο τµήµα της λεωφόρου θα µπορούσενα µας οδηγήσει σε µια προκυµαία, ένα λιµάνι, σε µια ανακάλυψη που θα αλλάξει το τοπίο των ανατολικών Θηβών», λέει στο «National Geographic News» ο Μανσούρ Μποράικ, επικεφαλής της ανασκαφής. 

Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4606381&ct=2&pid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: