Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Μια αιχµάλωτη των Βίκινγκς η πρώτη Αµερικανίδα που ήρθε στην Ευρώπη







Οι Βίκινγκς  έφεραν - έστω και  µε το ζόρι - την πρώτη  Αµερικανίδα στην  Ευρώπη


Μια σκλάβα των Βίκινγκς ήταν ίσως η πρώτη Αµερικανίδα που πάτησε το πόδι της στην Ευρώπη. Αυτό φαίνεται πως συνέβη το 1000 µ.Χ., δηλαδή περίπου 500χρόνια πριν από την άφιξη του Κολόµβουστην αµερικανική ήπειρο.

Σύµφωνα µε έρευνα που θα δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση «American Journal of Physical Anthropology», επιστήµονες ανακάλυψαν σε 80 Ισλανδούς ένα γονίδιο που φαίνεται να προέρχεται από αµερικανούς ιθαγενείς και ειδικότερα από µια γυναίκα.

Πρόκειται για µιτοχονδριακό DNA, το οποίο κληρονοµείται από µητέρα σε κόρη και το οποίο, σύµφωνα µε τιςεκτιµήσεις τους, ανήκει σε µια γυναίκα η οποία µεταφέρθηκε στην Ισλανδία από έναν καταυλισµό που διατηρούσαν οι Βίκινγκς στις ακτές του Καναδά. Την εποχή εκείνη η Ισλανδία ήταν ένας αποµονωµένος τόπος και η πρόσβαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, οπότε µόνο διά θαλάσσης θα µπορούσε να είχε µεταφερθεί εκεί η ιθαγενής Αµερικανίδα.

Η γυναίκα αυτήφαίνεται πως αιχµαλωτίστηκε στη βορειοαµερικανική ήπειρο και, όταν µεταφέρθηκε στην Ισλανδία, έκανε πολλούς απογόνους. Στα παιδιά που έκανε υπήρχαν µία ή περισσότερες κόρες, οι οποίες µε τη σειρά τους έκαναν και αυτές κόρες. Για 40 γενιές, σύµφωνα µε την έρευνα, οι απόγονοι εκείνης της γυναίκας έζησαν στην Ισλανδία, έχοντας στον οργανισµό τους το ξεχωριστό DNA.

Οι Βίκινγκς ήταν ικανότατοι θαλασσοπόροι και ο καταυλισµός πουείχαν δηµιουργήσει στον Καναδά χρονολογείται στον 11ο αι. µ.Χ. Αντίστοιχα καταλύµατα είχαν φτιάξει και στη Γροιλανδία, ορµώµενοι από την Ισλανδία.

Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4606382&ct=2&pid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια: