Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΤΑΚΗΣ ΤΖΙΜΑΣ : Φωτογραφία & προπαγάνδα



Φωτογραφία & προπαγάνδα

Οι Έλληνες φωτορεπόρτερ μπροστά στο κατασκευασμένο σκηνικό του Έβρου

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΤΖΙΜΑΣ

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε δει φωτογραφίες από τη δυστυχία που βιώνουν οι πρόσφυγες και κάθε λογής μετανάστες. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα ν’ αφήνεις πίσω τη γη σου, το σπίτι σου, τους δικούς σου και να παίρνεις τον δρόμο του ξενιτεμού. Θυμίζω τις εξαιρετικές εικόνες του αξέχαστου Γιάννη Μπεχράκη, από τα πρώτα κύματα προσφύγων στη Λέσβο και τη Χίο και παλιότερα του Γιάννη Κόντου από τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων της διαμελισμένης Γιουγκοσλαβίας.


Τι γίνεται όμως όταν η εικόνα του εξαθλιωμένου πρόσφυγα ή του σεβάσμιου γέροντα από τα βάθη της Ανατολής ή ακόμη χειρότερα της τρομοκρατημένης εγκύου μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια ενός κράτους που φθείρει, ζημιώνει και επιβουλεύεται την πατρίδα μου; Ποια είναι η εικόνα, που εγώ, ως Έλληνας επαγγελματίας φωτορεπόρτερ πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταγράψω; Τι επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μου σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ν’ αναδείξω με τον φακό μου; Τον δύστυχο και λάθος πληροφορημένο Αφγανό που με τα μωρά και τα ανήλικα παιδιά του ωθείται να διαπεράσει τα συρματοπλέγματα του Έβρου και άρα να προσφέρει την “ιδανική εικόνα” που θέλει αυτός που επιβουλεύεται την πατρίδα μου ή μήπως έχω πρώτιστο καθήκον να αναδείξω την αγωνία, το άγχος και τα προβλήματα των συμπατριωτών μου στα σύνορα; Γιατί αυτοί πρώτοι από όλους θα υποστούν τις συνέπειες της πιθανής ανεξέλεγκτης εισβολής στο χωριό τους, στην πόλη τους, στην περιουσία τους. 


Γιατί οι Έλληνες φωτορεπόρτερ να γίνουν υπηρέτες ενός καθεστώτος που δεν σέβεται καθόλου μα καθόλου τους πρόσφυγες; Γιατί αν οι Τούρκοι τους σέβονταν θα δέχονταν όπως ευθύς εξ αρχής το είχαν προτείνει απαξάπαντες, να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων εντός της Τουρκίας και εκεί, επί τόπου, να εφαρμόζονταν οι συγκεκριμένες διαδικασίες -ταυτοποίησης και διαλογής- όπως ορίζουν οι κανόνες που έχει θεσπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 


Τέλος θα ξαναθέσω το θεμελιώδες ερώτημα: Ποια είναι η αλήθεια των τραγικών γεγονότων που ζούμε; Θα απαντήσω όπως οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα: Αληθές είναι ότι ωφελεί και καλό ότι συμφέρει. Προφανώς την χώρα μου. Τελεία και παύλα.

Photo Business weekly

Σημ. kgrek. Οι φωτογραφίες δεν είναι του κ. Τ. Τζίμα αλλά είναι παρμένες από διάφορα διαδικτυακά ρεπορτάζ από τα τελευταία γεγονότα της τουρκικής επιβουλής κατά της πατρίδας μας στον Έβρο και της προάσπισης της από τις ελληνικές δυνάμεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια: