Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Η ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ (6.8.1945)


Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τη θλιβερή ημέρα της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Οπως κάθε χρόνο, στο Πάρκο της Ειρήνης η καμπάνα θα χτυπήσει στις 8:15 ακριβώς, θυμίζοντας στους λίγους πλέον επιζήσαντες, αλλά και στους χιλιάδες συμπολίτες τους, την ώρα της μοιραίας έκρηξης, που προκάλεσε τον άμεσο θάνατο περισσότερων από 140.000 ανθρώπων.

Την Κυριακή 9 Αυγούστου η Ιαπωνία θα σκύψει για μία ακόμη φορά το κεφάλι, ενθυμούμενη τα θύματα του Ναγκασάκι.

Η πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα Πέμπτη την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, κι ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, ζητώντας αυτό να προωθηθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα. Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.


Η πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας τίμησε σήμερα Πέμπτη την 64η επέτειο από την πρώτη πυρηνική επίθεση στην Ιστορία, κι ο δήμαρχός της κάλεσε για άλλη μια φορά να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, ζητώντας αυτό να προωθηθεί μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Περίπου 50.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων επιζώντων της επίθεσης, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Aσο και εκπροσώπων 50 και πλέον χωρών, συγκεντρώθηκαν για την επιμνημόσυνη δέηση.

Ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα κατά την ομιλία του στην τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας--πρώην εκθεσιακό κέντρο από το οποίο απέμεινε μόνο ο σκελετός μετά την έκρηξη.

Ο δήμαρχος σημείωσε πως ο Ομπάμα είπε σε ομιλία του ότι ως η μόνη πυρηνική δύναμη που χρησιμοποίησε ποτέ ατομικό όπλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "ηθική ευθύνη να δράσουν" για να επιτευχθεί ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από την απειλή των πυρηνικών όπλων.

"Η απεμπόληση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι hibakusha [οι επιζώντες της πυρηνικής επίθεσης] αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των εθνών σ' αυτόν τον πλανήτη", είπε.

"Αναφερόμαστε σε εμάς, στην μεγάλη παγκόσμια πλειοψηφία, ως 'Obamajority'*, και καλούμε τον υπόλοιπο κόσμο να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας για να εξαλείψουμε όλα τα πυρηνικά όπλα έως το 2020", πρόσθεσε ο Ακίμπα.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην τελετή σηκώθηκαν και προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15, την ακριβή στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας το 1945.

Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα.

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.

Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου. Έκτοτε, η χώρα κατάρτισε ειρηνιστικό Σύνταγμα κι έγινε μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ παγκοσμίως.

* Αμετάφραστο λογοπαίγνιο με τη συγχώνευση της τελευταίας συλλαβής του επωνύμου του προέδρου των ΗΠΑ και της πρώτης συλλαβής της λέξης "πλειοψηφία" στα αγγλικά (σ.σ.).

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/06/1699368.htm

http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=16793


Ιαπωνία:

Η 64η επέτειος

από την πυρηνική επίθεση στη Χιροσίμα

Θλιβερές αναμνήσεις ξύπνησαν σήμερα στην πόλη Χιροσίμα, 64 χρόνια μετά την πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στην παγκόσμια ιστορία. Περίπου 50.000 άνθρωποι, μαζί τους και επιζώντες της επίθεσης, συγκεντρώθηκαν για την επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά την τελετή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανανέωσε τη δέσμευσή του, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί την αυτοεπιβληθείσα απαγόρευση όσον αφορά την απόκτηση, την παραγωγή ή την εισαγωγή πυρηνικών όπλων.

Ανακοινώνοντας τη ρίψη της ατομικής βόμβας, από το καταδρομικό USS Augusta, 64 χρόνια πριν, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν, δήλωσε ότι ο μηχανισμός που εξερράγη ήταν 2.000 φορές ισχυρότερος από τη μεγαλύτερη βόμβα που είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τότε.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η επίθεση αποτέλεσε για τους Αμερικανούς μία μεγάλη νίκη επί της Γερμανίας στον αγώνα για την κατασκευή όπλων βασισμένων στην ατομική ενέργεια.

Η βόμβα στοίχισε τη ζωή σε 140.000 ανθρώπους μόνο το 1945. Άλλοι σκοτώθηκαν ακαριαία, άλλοι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ακριβής αποτίμηση της καταστροφής που προκλήθηκε δεν έγινε ποτέ, ωστόσο το τραγικό αυτό γεγονός αναδείχθηκε έκτοτε σύμβολο του αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Είδα και τις δύο βόμβες να πέφτουν και επέζησα»

Οποιοσδήποτε επέζησε της πρώτης στην ιστορία ρίψης ατομικής βόμβας, σίγουρα αισθάνθηκε ότι τα χειρότερα πέρασαν, μέχρι που ακολούθησε και η δεύτερη έκρηξη στο Ναγκασάκι. Η Καζούκο Σανταμάρου ήταν εκεί…

«Ποτέ δεν ήθελα να διηγηθώ την εμπειρία μου», είχε δηλώσει στο Observer η Σανταμάρου, σπάζοντας τη σιωπή της μετά από 60 χρόνια. «Δεν δημοσιοποίησα τίποτα, δεν μίλησα σε κανέναν, γιατί δεν ήθελα να ξέρει κανείς».

«Δεν μπορώ να ξεχάσω τα γεγονότα της 6ης και της 9ης Αυγούστου του 1945. Είδα τις ρίψεις και τα σύννεφα “μανιταριού” που ακολούθησαν μετά τις εκρήξεις κάθε μίας από τις ατομικές βόμβες». «Ήταν το πεπρωμένο μου να είμαι εκεί, αλλά ήμουν τυχερή και επέζησα», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου»

«Θυμάμαι να σκέφτομαι: Πέταξαν δεκάδες χιλιάδες βόμβες μόλις σε ένα λεπτό;», διηγείται ο κ. Ματσουσίμα, ο οποίος στις 6 Αυγούστου του 1945 βρισκόταν στο σχολείο του στη Χιροσίμα.

«Ανάμεσα στα θύματα, είδα πολλά 12χρονα κορίτσια και αγόρια με φοβερά εγκαύματα. Όταν μου έρχονται στο μυαλό δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πηγές: Guardian, ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/06/1699534.htm

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΑΙ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

http://www.netschoolbook.gr/hiro-photos.html

http://www.gensuikin.org/english/photo.html

http://www.richard-seaman.com/Travel/Japan/Hiroshima/AtomicBombMuseum/IndividualArtifacts/index.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: