Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Η μπύρα "φάρμακο" για τα οστά των γυναικών



Μελέτη ισπανικού πανεπιστημίου

Σύμφωνα με νεώτερη ισπανική μελέτη, οι γυναίκες που πίνουν μέτριες ποσότητες μπύρας ίσως ενισχύουν την καλή κατάσταση των οστών τους. Στη μελέτη του πανεπιστημίου Extremadura, συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη.

Το ερώτημα ήταν κατά πόσο παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την οστική πυκνότητα των γυναικών. Οι εθελόντριες υπεβλήθησαν σε εξέταση με υπερήχους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου 280 γραμμάρια μπύρα την εβδομάδα (μέτρια ποσότητα) -είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Οι ερευνητές φωτογραφίζουν τις φυτικές ορμόνες (φυτοοιστρογόνα) που περιέχονται στην μπύρα ως υπεύθυνες της "θεραπείας" των οστών και όχι αυτό καθαυτό το αλκοόλ.Οι επιστήμονες δεν συστήνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ποσότητες μεγαλύτερες από δυο μονάδες ημερησίως είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των οστών. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ. Claire Bowring από τον Σύλλογο Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ. "Αν και οι χαμηλές ποσότητες φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ -περισσότερων από δυο μονάδων την ημέρα- αυξάνει τον κίνδυνο να φθαρούν τα οστά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε". Τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό "Διατροφή" (Nutrition).

Πηγή:

http://www.patris.gr/articles/163375

Δεν υπάρχουν σχόλια: