Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ




Μετανάστες καρχαρίες από την Αυστραλία στη Μεσόγειο

  Έχασαν τον δρόµο τους πριν από 450.000 χρόνια



Πριν από 450.000 χρόνια, οι µεγάλοι λευκοί καρχαρίες της Αυστραλίας βγήκαν βόλτα στον Ινδικό Ωκεανό, έφθασαν µέχρι τις ακτές της Αφρικής και ενώ ετοιµάζονταν για το ταξίδι της επιστροφής, πήραν µία λάθος στροφή και κατέληξαν στη Μεσόγειο.
Ετσι έφθασαν στα µέρη µας οι τέσσερις καρχαρίες που εντοπίσθηκαν στην Τουρκία, την Τυνησία και τη Σικελία τα τελευταία 20 χρόνια. Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Αµπερντίν στο DNA τους,αυτοί οι καρχαρίες έχουν γενετικήσυγγένεια µε τους οµοίους τους στην Αυστραλία.

«Τα αποτελέσµατα πραγµατικά µας εξέπληξαν» λέει στην «Daily Mail» ο Λες Νόµπελ, µέλος της ερευνητικής οµάδας. «Μελετήσαµετο DNA των καρχαριών και βρήκαµε ότι προέρχονται από την ίδια οικογένεια. Οι µητέρες τους είχαν το ίδιο γενετικό υλικό µε τους καρχαρίες της Αυστραλίας».

Οι δύο καρχαρίες βρέθηκαν στις τουρκικές ακτές πριν απόδύο χρόνια, ο τρίτος στηνΤυνησία το 2006 και ο τέταρτος στη Σικελία πριν από 20 χρόνια.

Αρχισαν το ταξίδιτους από την Αυστραλία. Οι καρχαρίες αυτοί ταξιδεύουν συχνά από τη µακρινή ήπειρο στις ανατολικές ακτές της Αφρικής, εκµεταλλευόµενοι τα ωκεάνια ρεύµατα και µετά επιστρέφουν στοντόπο καταγωγής τους. Πριν από450.000

χρόνια όµως, στονπλανήτη συντελούνταν έντονεςκλιµατικές αλλαγές που είχαν αποτέλεσµα η στάθµη των ωκεανών να ανέβει καιτα ρεύµατα να παρουσιάζουν απρόβλεπτη συµπεριφορά.

Με το θερµό ρεύµα. Οι καρχαρίες εκµεταλλεύονται κυρίως το θερµό ρεύµα Αγκούλας κατά µήκος των ανατολικών αφρικανικών ακτών. Μερικές φορές όµως, το ρεύµα αυτό στρίβει στο νότιο άκρο της Αφρικής και συνεχίζει στις δυτικές ακτές. Ειδικά εκείνη την εποχή τα ρεύµατα αυτά ήταν πολύ πιο ισχυρά από σήµερα.

Εκεί πρέπει ναπαγιδεύτηκαν οι καρχαρίες και συνέχισαν αµέριµνοι το ταξίδι τους.Οταν προσπάθησαν να επιστρέψουν προςτα ανατολικά, συνάντησαν µπροστά τουςτο εµπόδιο τηςαφρικανικής ηπείρου. Ετσι, έφθασαν στον Ατλαντικό Ωκεανό και γύρισαν προς ταπίσω στα Στενά του Γιβραλτάρ, εισερχόµενοι στη Μεσόγειο, όπου και παρέµειναν εγκλωβισµένοι.

Με τον ίδιοτρόπο πέρασανστη Μεσόγειο οι ξιφίες και ο τόνος, πιθανολογούν οι επιστήµονες. «Ανακαλύψαµε γενετικά ότι οι λευκοίκαρχαρίες της Μεσογείου είναιουσιαστικά ένα µέρος του αυστραλιανού πληθυσµού που κατέληξε εδώ έπειτα από λάθος µερικών εγκύων. Μετά παγιδεύτηκαν σε αυτήν τη θάλασσα επειδή έχει πολλές χερσονήσους και κολπίσκους» τονίζει η Κάθι Τζόουνς, ειδική στο Πανεπιστήµιοτου Αµπερντίν.

Αδιέξοδο το Σουέζ. Το εναλλακτικό σενάριο της έλευσης των καρχαριών µέσω της ∆ιώρυγας του Σουέζ αποκλείει η συνάδελφός της Χρύσα Γκουµπίλη, εξηγώντας ότι «αυτή η οδός είναι απίθανη λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της υπεραλατότητας των υδάτων».

Σήµερα, οι µεγάλοι λευκοί καρχαρίες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. «Είναι µεγάλα ψάρια σε µικρή λίµνη και βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, σε µία θάλασσα στο οικοσύστηµα της οποίας έχουν συµβάλει», προσθέτει ο Νόµπελ. 

Πηγή:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4606384


 Σημείωση:

Ο μεγάλος άσπρος καρχαρίας είναι ένα macropredator που βρίσκεται κυρίως στις θερμές θάλασσες και τους ωκεανούς, αλλά μπορεί επίσης περιστασιακά να μπει και στα τροπικά νερά. 



Είναι κυρίως κάτοικος της θαλάσσιας επιφάνειας (epipelagic zone), που σημαίνει ότι μπορεί χαρακτηριστικά να βρεθεί στα ανώτατα στρώματα της θάλασσας μεταξύ  επιφάνειας και βάθους κατά προσέγγιση 200 μέτρων. Ο μεγάλος άσπρος καρχαρίας είναι εντούτοις γνωστός για το ότι αποτολμά μερικές φορές να κατέβει και κάτω στα 250 μέτρα. Μπορεί να βρεθεί  στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς επίσης και σε σημεία πολύ μακριά από την ακτή. Ο μεγάλος άσπρος καρχαρίας βρίσκεται στα παράκτια αρχιπελάγη (coastal archipelagos)  όπου τα βαθιά νερά και οι ρηχές ακτές βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο  καθώς μαζί με τους παράκτιους σκοπέλους που είναι πλούσιοι σε διαφόρων ειδών ψάρια.

Οι μεγάλοι άσπροι καρχαρίες στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο άσπροι. Τα χρώματά τους ποικίλλουν από σχεδόν μαύρο στο γκρι ενώ τα πτερύγια είναι άσπρα ή υπόλευκα.
κγ

Δεν υπάρχουν σχόλια: